Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10612

Servitud de pas al camí de ternelles.

0
0

La Sala Civil del Tribunal Suprem ha confirmat la servitud de pas d'accés al mar a favor de l'Ajuntament de Pollença a la zona coneguda com Ternelles en rebutjar el recurs de cassació plantejat per l'empresa Menani propietària de les finques.

 La sentència del Suprem ratifica la dictada per l'Audiència de Palma el febrer de 2013, que va confirmar al seu torn la decisió anterior d'un Jutjat de Primera Instància número 2 d'Inca, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Balears.

Els amos de la finca de Ternelles van recórrer davant el Suprem i van sol·licitar que declarés les quatre finques que el formen són propietat exclusiva de Menani, sense que discorri per elles "camí que no sigui de la seva propietat" ni cap ús públic o amb servitud de pas a favor de l'Ajuntament.

El Suprem recorda que l'accés al mar, com a limitació de la propietat, es pot establir per declaració de l'autoritat administrativa sense necessitat de procediment d'expropiació, com va fer en 2010 l'Ajuntament de Pollença en constituir servitud de pas de vianants fins al castell del Rei i cala Castell, amb limitacions com un màxim de 20 persones diàries.

Considera que "no s'ha trencat l'article 33 de la Constitució Espanyola, ni l'article 28 de la Llei de costes, sinó que s'han aplicat correctament".

Puntualitza que no es tracta d'una servitud com la contempla el Codi civil, com a dret real en cosa aliena, sinó que és una limitació a la propietat "entesa com a funció social delimitadora del contingut, que no necessita cap títol, ni una prèvia expropiació".

Segons el tribunal, aquesta servitud requereix "merament una declaració de la seva existència 'per assegurar l'ús públic marítim-terrestre'", com diu l'article 28.2 de la citada Llei de Costes i com a previsió de suficients accessos al mar".

Detalla que la comissió d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni ha precisat el juliol de 2010 les limitacions de la constitució de la servitud de pas, com l'accés només per a vianants o que el camí serà des de la barrera d'entrada fins al castell i fins a Cala Castell.

A més de limitar els visitants diaris a 20 persones, indica que no està permès fer foc, portar cans ni altres animals, ni fer acampades.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10612

Latest Images

Trending Articles