El Decret sobre el Tractament Integal de Llengües (TIL) és el nom eufemístic que el govern de J.R.Bauzà ha donat per anomenar una mesura que té per única finalitat el fer recular a la llengua pròpia, el català, també en l'àmbit de l'educació. Aquest decret s'ha venut com la gran sol·lució per tal que els infants aprenguin a dominar el stres idiomes, català en la varietat de cada redol, castellà estandaritzat -aquí no hi ha varietats- i anglès -no sabem encara d'on-. I amb aquesta disfressa han aconseguit engalipar alguns sectors de la comuunitat educativa, especialment pares que s'ha cregut la "moto" que els han embolicat des de la conselleria d'Educació.
La realitat va ben per una altra banda. L'aprenentatge del castellà no millora pel fet de fer-ne mes hores, i tot el que es l'exterior de l'escola està absolutament dominat per aquesta llengua, fet que en garanteix l'aprenentatge juntament amb les classes de lléngua dels centres escolars. L'anglés necessita molta més preparació per part de la comnictat educativa, per poder fer les classes en aquest idioma sense baixar el nivell de les matèries en que s'ensenyi i, no ens enganem, l'autèntica trava per l'aprenentatge de l'anglés és un castellà que serveix com a eina per anar per bona part del Món, de tal manera que els alumnes no veuen l'anglés com unrequisit tan important. Aquella llengua que necessita el suport de la comunitat educativa, com venia essent fins ara sense problemes, és la pròpia, el català, que sense el suport de les escoles es trobarà en franca desavantatge, tornant a situacions similars a temps passats que creiem ja superats.
Afortunadament entitats com la Confederació d'Associacions de Pares i Mares entenen i recolzen aquesta postura, que han resumit en els segënts punts:
1.- El Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears, imposa impartir assignatures troncals en llengua anglesa sense una preparació prèvia adequada, ni per part dels alumnes ni per part del personal docent, la qual cosa implicarà una minva en l’estudi del contingut específic de cada matèria i, en conseqüència, un endarreriment respecte a altres comunitats.2.- Es fa una implantació precipitada, improvisada i generalitzada de l’ensenyament en anglès per part de professorat no preparat, sense materials adequats, en classes massificades i sense recursos específics.
3.- S’exigeix el nivell B2 d’anglès per impartir classes en anglès, quan aquest nivell només capacita per mantenir converses de caire no formal segons el Marc europeu comú de referència per a les llengües; per fer classes en llengua anglesa és necessari el nivell C1 (per fer classes en llengua catalana sempre s’ha exigit el nivell C).
4.- En cap moment s’ha valorat ni avaluat el nivell actual d’anglès de l’alumnat. Quan es diu que es vol millorar la seva competència en aquesta llengua estrangera és, precisament, perquè el nivell actual no és suficient. Com se suposa, doncs, que han de seguir classes no ja d’anglès, sinó de matèries troncals en anglès?
5.- No s’ha escoltat en cap moment ni els tècnics ni els professionals de la matèria, ni tampoc s’han consultat els departaments didàctics ni la Universitat a l’hora d’elaborar aquest Decret per part de la Conselleria i, amb això, s’ha dictat una normativa incoherent amb un calendari d’aplicació inassumible, que ha creat desconcert i malestar als centres, farà augmentar les desigualtats dins les aules i impossibilitarà el tractament adequat de les diferents necessitats educatives dels alumnes.
6.- Suposa un retrocés de la nostra llengua als centres i deixa sense efectes, per la via del Decret, la Llei 3/1986 de Normalització Lingüística de les Illes Balears (aprovada per tots els partits polítics), ja que en contradiu l’article 1, que estableix que s’ha d’assegurar el coneixement i l’ús progressiu del català com a llengua vehicular en l’àmbit de l’ensenyament.
7.- S’incrementarà la despesa econòmica que hauran d’assumir les famílies (que en molts de casos viuen una crítica situació econòmica), ja que s’hauran de comprar llibres de text nous pel fet d’impartir-se les classes en llengües diferents a les dels actuals llibres de text, i deixarà de tenir efectivitat l’estalvi que suposen els projectes de reciclatge de llibres que hi ha a molts de centres, sense que aquesta qüestió estigui inclosa en el Decret.
8.- La majoria dels pares tampoc no estan preparats per ajudar els fills en les assignatures que s’impartiran en anglès (matemàtiques, ciències socials, ciències naturals, etc).
Per tot això la la Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de les Illes Balears (COAPA) demana que es derogui el Decret esmentat, ja que creuem que la seva aplicació, en cap cas, ajudarà els nostres fills a millorar el seu rendiment acadèmic, ni tampoc possibilitarà l'aprenentatge de la llengua anglesa de forma adequada, ans al contrari, empitjorarà de forma molt clara el seu aprenentatge en conjunt.
En aquestes demanes des del PSM els volem donar tot el nostre suport, i a aquests efectes portarem al proper ple una moció en el mateix sentit, demanant al Govern Balear que es retiri un decret tan innecessari com injust i agressiu contra la llibertat de les families que han triat les escoles en funció del seu projecte linguístic.
Bauzà i Bosch el dia que presentaren el Decret TIL. En la seva expressió ja es pot apreciar el mal amagat d'aquesta mesura.
Clik here to view.