El ple del Consell de Mallorca celebrat aquest dijous 12 de desembre ha aprovat l’adhesió del Consell i el seu organisme de cooperació, el Fons Mallorquí de Solidaritat, als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. El portaveu de MÉS per Mallorca al ple, Guillem Balboa, ha llegit la ponència presentada conjuntament per tota l’esquerra i ha explicat que aquesta Agenda 2030 consisteix en un pla d’acció "perquè al món hi prevalguin la pau, la dignitat, la justícia i la preservació del medi ambient". Allò que fixa la moció és que s’han de "traslladar" els objectius fixats per l’ONU a Mallorca i a l’acció política del Consell, una feina que en part ja s’està fent gràcies a campanyes com "Compromesos amb l’Agenda 2030" del Fons Mallorquí.
Al ple d’avui, els consellers i executius electes de MÉS per Mallorca també han intervingut per altres motius. Guillem Balboa ha fet una defensa ferma del model de convivència de l’escola mallorquina per oposar-se a una moció presentada per Vox que volia obligar els centres públics a penjar la bandera espanyola. “Entenem la seva dèria recentralitzadora però nosaltres defensam un sistema educatiu sense banderetes i amb l’únic imperatiu de formar ciutadans i ciutadanes lliures, cults i amb esperit crític”, ha dit el portaveu de MÉS.
El conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha intervingut en resposta a una interpel·lació del PP sobre ajudes a ajuntaments i entitats i ha defensat l’acció política del Consell de Mallorca des de la voluntat municipalista de MÉS per Mallorca. Alzamora ha reafirmat que està “compromès amb els municipis d’aquesta illa” i que el seu Departament continuarà “fent inversions perquè la ciutadania tengui els millors serveis possibles i les millors infraestructures municipals possibles”.
La consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Normalització Lingüística, Bel Busquets, ha defensat la necessitat de mantenir el programa de dinamitzadors lingüístics als municipis i l’ha defensat dels atacs de Vox. “Nosaltres volem que sigui possible viure plenament en català a Mallorca”, ha dit, “i per això s’ha de fer molta feina per a incrementar la presència de l’idioma a molts d’àmbits”.