Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10339

Torquemada/Bauzá i l'Institut d'Estudis Catalans

0
0

IB3 ràdio obria informatiu fa uns dies amb un cas de “corrupció”. Res nou en aquesta terra castigada, però, d’entre tots els afers que aquell dia cobrien els altres mitjans, escollí una denúncia del PP per subvencions de 2011 a entitats que ells qualificaven d'ultracatalanistes i properes al Pacte.

Començaven per l’OCB, la bèstia negra, el delicte? 50 anys de defensa de la identitat. L’entitat de Borja Moll, Llompart, i tants d’altres, una de les més arrelades del país, tractada pel PP amb un menyspreu groller.

Però “n’hi ha més” deien, “per exemple” (i només eren aquestes dues): l’Institut d’Estudis Catalans... Aquí, a la indignació i tristesa, s’hi va afegir l’estupefacció: IB3 i PP qüestionen un modestíssim suport a l’IEC per esser ultracatalanista i partidista? L’IEC centenari de Mn. Alcover i Pompeu Fabra? L’entitat científica que la UIB reconeix com de referència per a la llengua catalana, i que treballa en tantes altres branques del coneixement? Fins aquest punt havíem caigut en la barbàrie?

El missatge es salpebrava amb l’estil que després vaig trobar literal en el diari de sessions del Parlament: “Sap vostè –deia el portaveu popular- amb 160.000 euros la quantitat de borses de menjar que podem donar a molta gent? a quantes persones necessitades podríem ajudar?”

Pel que fa a l’IEC, el PP es referia a unes ajudes de 30.000 €/any (en concret, les dels anys 2009 i 2010) que, a dia d’avui, encara no han cobrat! Ho han llegit bé: l’IEC, avui, no els ha cobrat! 30.000 €/any, la mateixa quantitat que el nostre Govern aporta a la Real Academia de la Lengua (una subvenció a dit, sense cap convocatòria): què no ho havien de destinar a bosses de menjar?

El Govern de l’Estat (PP) aporta milions (de potencials bosses de menjar) a la RAE i el Cervantes,  i fins fa aportacions... a l’IEC!, modestes, però hi són: del milió d’euros d’un temps als 300.000 actuals. Ho deu saber l’Estat què en diu aquí el PP?

Parlam d’una col·laboració que s'ha mantingut durant anys, també durant governs del PP, i que no em consta que s'hi hagi renunciat. El conveni promou específicament l’Atlas Lingüístic de la llengua catalana, dirigit per l’il·lustre campaner Joan Veny. Van pel volum VI (tots ells fent constar el copatrocini del Govern de les Illes Balears, tot i ser modest... i que no paga!). Un Atlas ambiciós sobre les modalitats del català, idò, per més inri, el PP retreu explíticament en el debat parlamentari que són entitats que no creuen en les modalitats: un atles científic sobre els dialectes!

També retreuen a l’IEC que és de Catalunya, menystenint l’aportació que hi han fet i hi fan tants d’illencs (Isidor Marí al davant de la secció filològica, per no anar més enfora). Que el que fa l’IEC ho pot fer l’Institut d’Estudis Balears, diuen: ara l'IEB farà l’Atlas? El diccionari de la llengua catalana? I la gramàtica. I per què no fan el diccionari de l’espanyol, també?

Quin menyspreu per totes les obres de referència de l’Institut, per la cultura i la ciència. Però, sobretot, quin ridícul! Quin monumental ridícul. El fanatisme sectari de Bauzá no recula ni davant institucions científiques de prestigi.

Pare, no les perdoneu, perquè, potser no saben el que diuen, però saben bé perquè ho fan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10339

Latest Images