Sa Pobla (Albopàs) Les casetes de sa Marjal Records dels anys 10 i 20 (I)
Normalment les casetes de camp dAlpobàs no són per a viure-hi. El poble és a prop i, des de temps immemorials, els pagesos, en acabar la feina a posta de sol, tornen a casa amb el carro i el que necessiten de lhort. A vegades els sacs de la collita; daltres els llençols de palla per als animals, herba pels conills, alguns coves de figues pels porcs. No hi solen romandre a dormir a no ser que shagi de vigilar el safareig, comprovar si hi ha aigua abastament per regar a lendemà. Dençà que els motors van substituint a poc a poc els antics sistemes dextracció, siguin aquests les veles del molí o lantiga sínia àrab, hi ha pagesos que queden a dormir a la caseta vigilant que laigua no vessi. (Miquel López Crespí)
Normalment les casetes de camp dAlpobàs no són per a viure-hi. El poble és a prop i, des de temps immemorials, els pagesos, en acabar la feina a posta de sol, tornen a casa amb el carro i el que necessiten de lhort. A vegades els sacs de la collita; daltres els llençols de palla per als animals, herba pels conills, alguns coves de figues pels porcs. No hi solen romandre a dormir a no ser que shagi de vigilar el safareig, comprovar si hi ha aigua abastament per regar a lendemà. Dençà que els motors van substituint a poc a poc els antics sistemes dextracció, siguin aquests les veles del molí o lantiga sínia àrab, hi ha pagesos que queden a dormir a la caseta vigilant que laigua no vessi.
Són casetes petites, la majoria aferrades al molí. Al costat, la figuera que dóna aixopluc als treballadors quan, a lestiu, el sol cau inclement. Mai no trobareu cap casot sense la seva figuera o uns arbres fruiters que donin ombra als albopassins! Per això mateix conec la vida de Jaume Cladera de Can Eixut! Perquè, en les meves passejades per sa marjal, mhi he aturat sovint a petar la conversa, intrigat per la seva forma de vida, per la reclusió a què sha sotmès de forma voluntària.
En aquests petits espais, llevat alguna excepció, no sol haver-hi cap llit per a descansar. Si de cas una rústica màrfega de palla per a pegar una becada mentre el pagès vigila que el safareig sacabi domplir. Per la resta, ho he comprovat sovint amb els propis ulls, una simple foganya amb fogó de ferro o simplement amb tres pedres per a posar-hi lolla a lhora de dinar. A un prestatge de pedra del costat, en un petit rebost situat a un racó, un parell delements indispensables per a fer un arròs brut durgència o uns fideus: la capsa de mistos, un setrill amb oli, el saler, una petita saqueta amb arròs o fideus... poca cosa més. Damunt la rústica tauleta una espelma o un llum doli per si shi ha de romandre alguna nit o quan fa un aiguat i no pots tornar al poble.
Els propietaris i jornalers han començat la feina amb la sortida del sol. Cap a les dotze, la madona comença a preparar el dinar per a lhome i més duna vegada per a la gent que han llogat. Altres madones, les que no poden deixar la casa del poble a causa dels vells de què+han de tenir cura, fills petits o alguna feina inajornable, opten per cuinar a la casa i, a peu, portar el menjar al marit. A migdia, diluviï a lhivern o caigui un sol abrusador a lestiu, podeu veure un enfilall dalbopassines amb la seva senalleta i lolleta amb el dinar marxant cap als horts. Però el més normal és fer els dinars sota la figuera. Els que feinegen prop de lalbufera miren de pescar alguna anguila. Els fideus danguiles són a lordre del dia. Els pagesos cuinen amb qualsevol dels elements que tenen a mà: la trobada dun eriçó, les rates dalbufera, els cargols que senfilen per les canaletes que porten laigua del safareig fins als solcs... tot serveix per fer alguns dels plats de la pagesia més saborosos que hom pot gaudir.
Les casetes dels horts eren fetes abans de pedra, la mateixa que recollien quan netejaven lhort, però dençà fa dècades porten cantons de les pedreres de Muro; daltres arriben amb els carros fins a Can Picafort i, ran de mar, tallen el material que necessiten. Amb un parell de carretades de marès és més que suficient per a bastir-ne una. Altres propietaris amplien un poc lespai i alhora serveix per tenir-hi la païssa pels animals i un racó per a guardar-hi el carro. I, si de cas, shi instal·la un petit sostre per a la palla que consumeixen el cavall i la somera.
Jaume Cladera no ha modificat gaire el que va trobar fet pels seus pares i padrins. Simplement hi ha instal.lat un llit amb matalàs de llana, sha construït una cuina com pertoca, amb rentador de plats fet de pedra viva, ampliant la cisterna que li proporciona aigua fresca durant tot lany. Amb el molí en marxa, mai hi manca laigua més pura que es pot beure a Mallorca. Però una bona part dalbopassins sestimen molt més tenir una cisterna a labast, dins la caseta. Costums de la pagesia! No en volgueu saber-ne més!
(D´un llibre inèdit de Miquel López Crespí)