Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10840

Es Trenc serà Parc Natural.

0
0

Vidal: “Dia històric per a un dels espais més emblemàtics de les Illes”.

 

 El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha anunciat l’inici de la tramitació de l’Avantprojecte de llei de declaració del Parc Natural d’es Trenc-Salobrar de Campos, que ha començat l’exposició pública i la fase d’al·legacions, la qual s’estendrà durant un període de 15 dies.
 
Vidal s’ha referit a la jornada d’avui com un “dia històric”, perquè es fa justícia amb “un dels espais més emblemàtics de les Illes Balears”, fet pel qual ha assegurat sentir-se “orgullós” i ha subratllat que ara cal educar i conscienciar impulsant les activitats econòmiques respectuoses amb l’entorn.

 

Vicenç Vidal ha recordat que aquest espai ja està protegit en l’àmbit europeu però que cal refermar aquesta situació per conservar un “sistema dunar viu”, amb una gran varietat d’hàbitats. De fet, “durant dècades la societat n’ha demanat la protecció”, que fins ara ha quedat parcialment coberta amb una àrea natural d’especial interès (ANEI) declarada el 1984, que reconeix la importància de l’espai i la biodiversitat, i que es va complementar el 1991. Durant 25 anys la “pressió humana i la degradació han afectat es Trenc; per això cal fer una passa més, dignificant-lo i protegint-lo com es mereix amb una llei que consta de 19 articles, 5 capítols (objecte i àmbit territorial, normes de protecció de l’àmbit terrestre i marítim del parc, planificació i gestió, protecció de la legalitat, règim sancionador i informació i educació ambiental) i 3 annexos”.
 
Així, segons ha detallat el conseller Vidal “l’àmbit de protecció del parc serà de 2.225 hectàrees marines i 1.448 hectàrees terrestres, coincidint amb l’ANEI, l’espai Xarxa Natura 2000 i els límits físics”. Aquest increment de protecció de la zona comportarà que “s’hi hagin de preservar els valors naturals, restaurar les zones degradades, garantir la seguretat dels usuaris i conscienciar sobre els valors ambientals i el coneixement d’aquest espai emblemàtic”.
 
Tal com preveu l’Avantprojecte de llei, els usos permesos s’establiran mitjançant un pla d’ordenació de recursos naturals (PORN) i un pla rector d’ús i gestió (PRUG) per evitar que l’espai es continuï degradant, tal com ha destacat la directora general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Caterina Amengual, que n’ha exposat els motius: “l’afluència massiva d’usuaris, els accessos incontrolats, la neteja inadequada de la platja i la manca de gestió integral de l’espai. Uns condicionants que han fet retrocedir la línea de costa fins a 20 metres” només entre 1997 i 2002.
 
Amb la declaració del Parc Natural “es reduirà la pressió sobre els hàbitats i el risc d’incendis i es garantirà la seguretat dels usuaris. En aquest sentit, es preveuen 4 accessos i 3 zones d’aparcament, amb un total de 1.500 places, calculades d’acord amb la capacitat de càrrega de la platja”.
 
El text, que avui surt a informació pública, comença la fase de consultes a les administracions implicades durant un període de 15 dies. Seguirà aquest termini un altre de resposta als suggeriments i les al·legacions; l’aprovació posterior del Consell de Govern, que es preveu per al mes de maig, i finalment la tramitació parlamentària.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10840

Latest Images

Trending Articles