Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12460

Moció a favor d'una autèntica ecotaxa

$
0
0

Alternativa per Artà i Alternativa per Pollença han decidit presentar de manera coordinada als respectius Plens d'octubre dels seus Ajuntaments una moció per prioritzar els objectius de conservació mediambiental i de patrimoni històric en la recaptació de l'ecotaxa.


Les dues formacions polítiques, Alternativa per Artà i Alternativa per Pollença, s'han coordinat per presentar en el proper ple ordinari d'octubre dels seus respectius Ajuntaments una moció perquè l'Impost del Turisme sostenible que dissenya actualment el Govern de les Illes, sigui una autèntica ecotaxa. Aquesta iniciativa ha sorgit de la comuna preocupació per la protecció i conservació del medi ambient, que les dues formacions defensen com un dels seus eixos programàtics; però sobre tot, d'haver constatat per les recents informacions aparegudes sobre l'impost de turisme sostenible que es dóna molta importància a la reinversió cap al propi negoci turístic per millorar-lo i potenciar-lo, més que no en conservació i recuperació del medi ambient i el patrimoni cultural i històric.

Comparteixen la preocupació d'entitats ecologistes o per la defensa del patrimoni històric, com el GOB i ARCA, pel fet que la taxa s'adreci fonamentalment a la millora i rehabilitació de les zones turístiques quan, pel contrari, consideren que l’impost s’ha de destinar a actuacions de millora mediambiental i del patrimoni històric, atès que fan falta recursos. Recorden que moltes de les decisions i actuacions que els Ajuntaments volen i duen a terme en matèria de conservació i recuperació d'espais naturals i patrimoni historicocultural suposen inversions i renúncies diverses a ingressos, en unes entitats locals ja de per si infrafinançades.

El proper dia 26 d'octubre a Artà i dia 29 d'octubre a Pollença, les respectives regidores de les formacions, n'Aina Comes i na Marina Llobera, defensaran davant la resta de grups municipals l'aprovació d'un acord que demana al Parlament i al Govern de les Illes Balears que es prioritzin els objectius de conservació mediambiental i de patrimoni historicocultural. En el cas d'Artà, el grup municipal d'El Pi ja ha mostrat la seva voluntat d'adherir-se a la Moció i hi ha plantejat alguna esmena, ja assumida i inclosa en el document; els socialistes d'Artà, socis també d'Alternativa a l'equip de govern, encara no han definit la seva postura però es mostren receptius. En el cas de Pollença, la moció ha estat registrada avui i a la comissió informativa de la propera setmana es podrà veure amb quins suports compta.

Imatge de Terra Ferida

 


MOCIÓ PER A LA PRIORITAT DE LA INVERSIÓ EN CONSERVACIÓ MEDIAMBIENTAL I DE PATRIMONI HISTÒRICOCULTURAL EN L'IMPOST DE TURISME SOSTENIBLE (ECOTAXA)
Exposició de motius:


Vistes les recents informacions publicades pel Govern de les Illes Balears en relació amb l'”Impostdel Turisme sostenible”, i que les seves finalitats, vertebrades en sis eixos, són les següents:
a) Protecció, preservació i recuperació del medi natural, rural i marí.
b) Millora de la qualitat i la competitivitat del sector turístic, foment de la desestacionalització,creació de producte turístic i promoció turística.
c) Desenvolupament d’infraestructures relacionades amb el turisme sostenible.
d) Recuperació i rehabilitació del patrimoni històric i cultural.
e) Impuls de projectes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+I) que contribueixin a la diversificació econòmica o relacionats amb l’àmbit turístic.
f) Millora de la formació i la qualitat de l’ocupació del sector turístic.
Vist que sembla que l'objectiu de l'impost dóna molta importància a la reinversió cap al propi negoci turístic per millorar-lo i potenciar-lo, compartim la preocupació d'algunes entitats ecologistes pel fet que la taxa s'adreci fonamentalment a la millora i rehabilitació de les zones turístiques quan, pel contrari, consideram que l’impost s’ha de destinar a actuacions de millora
mediambiental, una qüestió estratègica per la nostra economia i societat però que ha patit i pateix un dèficit crònic i greu d’inversió.


Atès que fan falta recursos per al desenvolupament dels plans de conservació d’espais naturals (parcs i reserves naturals, reserves marines i espais de la xarxa Natura 2000); per la conservació d’hàbitats naturals, paisatge agrari tradicional i elements patrimonials a finques privades, mitjançant acords de custòdia i ajudes als propietaris; per la recuperació ambiental (desurbanització) d'espais naturals afectats per urbanitzacions avortades; per a indemnitzacions (judicialment sentenciades) per la desclassificació d’antics sòls urbanitzables a espais naturals; per a la deconstrucció i recuperació ambiental de zones turístiques obsoletes, eliminant places
d’allotjament i minvant així el consum de recursos naturals a nivell local i balear.


Atès que moltes de les decisions i actuacions que els Ajuntaments volen i vulguin dur a terme en matèria de conservació i recuperació d'espais naturals i patrimoni historicocultural suposen inversions i renúncies diverses a ingressos, en unes entitats locals ja de per si infrafinançades.


Atès que per a iniciar i continuar polítiques de conservació dels valors paisatgístics, territorials, naturals, etnogràfics, culturals, l'Ajuntament necessita de la companyia i el concurs (amb inversions, assessorament tècnic, etc.) de la resta d'administracions.


Atès que la “creació de producte turístic i promoció turística” o el “desenvolupament d'infraestructures relacionades amb el turisme sostenible” haurien de ser assumits, per simple visió de futur, pel propi sector de forma privada.

Per tot això, aquesta regidora presenta al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació, si procedeix, la següent proposta


ACORDS
1. L'Ajuntament de Pollença manifesta al Govern de les Illes Balears i al Parlament de les Illes Balears el seu interès en què es retirin els objectius que més remarquen el caràcter de reinversió turística de la taxa (eixos b i c) i es prioritzin els objectius de conservació mediambiental i de patrimoni històric (eixos a i d) amb allò recaptat a través del “Impost del Turisme sostenible”.


2. Aquest Acord es trametrà al Govern de les Illes, al Parlament de les Illes Balears, i als diferents grups parlamentaris.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12460

Latest Images

Trending Articles