Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
People Here Also Viewed:
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10932

Unes Festes i uns moment que ja han fet història (part I)

0
0

Les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 ja són historia, en el moment d’escriure aquestes ratlles en fa un mes dels primers actes de la festa. En tot cas les d’enguany valen una valoració del que han estat unes Festes en les que els Històrics Gegants de Maó en Tomeu i na  Guida han complert 80 anys.

Com hem comentat en diferents ocasions pels membres de la Colla de Geganters de Maó, les Festes de la Mare de Déu de Gràcia no són més que la culminació d’un treball que comença suficients mesos abans. En les d’enguany s’havia treballat de manera conjunta amb l’Ajuntament de Maó per a preparar un acte que poques vegades han viscut els nostres Gegants, els de tots els maonesos.

Amb motiu del 80è aniversari de la arribada a la ciutat d’en Tomeu i na Guida es va voler que la ciutat  obsequies als seus gegants amb uns vestits nous (recordem que els primers vestits de menorquins s’els va fer a l’any 1935, després al 1956, 1979 i 1990). La primera tasca seria, prou mesos abans la de escollir les teles, sempre assessorats pels membres del Grup Folklòric Es Rebost, autors d’estudis sobre la vestimenta tradicional menorquina. La tasca més gran ja aniria a càrrec de la cosidora Isabel Mercadal Cardona, que ha estat la persona que durant mesos ha estat treballant a casa seva de manera silenciosa, doncs havia de ser una sorpresa, però amb la il·lusió de qui estava complint un dels seus somnis i també per modèstia sense saber que amb la seva tasca estava entrant en la història de les nostres festes, la que des de l’any 1934 és també u na història gegant.

Poques setmanes abans del gran dia, el 2 de setembre, a la seu de la Colla de Geganters de Maó, la Casa dels Gegants, s’estaven fent les últimes proves en els vestits, ja a sobre de les enormes figures, per que arribat el moment tot encaixés a la perfecció.

De la festa del dia 2 de setembre poc més podem afeixir que no s’hagi dit, doncs novament seria jornada històrica, amb la Ciutat de Maó al Pla de la parròquia contemplant com els membres del grup de geganters despullaven als gegants de les vestimentes que havien portat durant els últims 24 anys i els vestien amb les que anaven a estrenar.

No hi va faltar a la festa ni el pastís d’aniversari ni els primers balls de la parella amb els vestits nous.

A les poques hores, minuts, les xarxes socials mostraven i compartien les primeres fotografies del moment. Dels maonesos que es van voler fotografiar amb els seus gegants. els missatges eren de felicitació i admiració; pels gegants, pel seu aniversari i també per la persona que amb la seva il·lusió havia fet possible el projecte, la nostre amiga Isabel Mercadal.

En el dia del pregó els Gegants de Maó ja farien el primer passa carrers, acompanyats per tot sels seus convidats: Els Gegants d’Alaior, Es Castell, na Tecla de Sant Lluís, els Gegants de Llucmaçanes i també el que no hi podia faltar el Gegant Yurca. En tot cas, tot i la presència d’altres gegants menorquins, cada any els que causen més admiració o curiositat al ser la novetat solen ser els que arriben de fora de l’illa, que aquest any varen ser els Gegants de Campos Es Vaquer i sa Collidora de Tàperes.

La Festa dels 80 anys de la arribada a Maó dels Gegants en Tomeu i na Guida i regal dels nous vestits pels gegants amb motiu de l'aniversari.

Un acte que tot i haver-se fet fins el moment en quatre ocasions, però que pel seu èxit promet continuïtat és el de que un cop acabat el passa carrers dels Gegants, els amfitrions en Tomeu i na Guida quedin al costat de l’Ajuntament, per a presidir amb la seva presència el pregó de festes i un cop aquest acabat ballar el tradicional “ES Mahon”.

Tot i haver estat aquest any l’acte central en matèria de gegants el canvi públic dels vestits, en aquesta primera part del resum de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 no podem deixar de destacar el primer de tots que és la arribada dels Gegants de Maó en passa carrers a l’Ajuntament, per a quedar exposats als balcons. Altres activitats previs als dies principals serien el taller de plomalls pels més petits, on en forma de ludoteca es mostra com amb els elements més bàsics es pot construir un plomall amb el que acompanyar als gegants durant les Festes; també la sortida dels geganters amb taules informatives al carrer per a mostrar a la ciutat el que som i el que fem els geganters.

En la segona part d’aquest article ja relatarem els dies principals de la festa i les valoracions que hem pogut fer els geganters i les que hem recollit dels maonesos que no són altres que d’estimació cap als seus dos Històrics Gegants.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10932

Latest Images

Trending Articles