Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10332

Els nous vestits d'en Tomeu i na Guida

0
0

Com ve sent costum, transcribim en el present blog l'article que solem publicar amb carácter mensual a la revista insular "Útil", en aquesta ocasió ben relacionat amb el tema gegants, doncs ens parla dels vestits nous que vàren estrenar fa pocs dies en Tomeu i na Guida Els Gegants de Maó.

Durant aquestes festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó els Gegants de la Ciutat en Tomeu i na Guida presentaran unes noves vestimentes. Ha estat la cosidora Isabel Cardona Mercadal, veïna de la ciutat,  la que s’ha encarregat de la confecció dels nous vestits dels gegants. la han ajudat en la tasca els membres del grup de geganters i ha comptat amb l’assessorament històric dels membres del Grup Folklòric Es Rebost, molt especialment la seva membre na Pepi Catxot, per a que les vestimentes de menorquí del segle XVIII que s’anaven a confeccionar s’ajustessin amb fidelitat a la època. El projecte ha estat possible per la il·lusió de tots els que hi ha treballat, començant per la pròpia cosidora que per a ella ha representat veure complert el  somni de poder algun dia fer els vestits dels Gegants de Maó. També hi han pres part la mateixa regidora de Cultura i Festes Elisa Mus i la pròpia Alcaldessa Agueda Reynes que hi ha volgut participar buscant les teles que poguessin resultar més adients al projecte.

Els primers vestits que van tenir en Tomeu i na Guida són amb els que es van presentar a Maó a l’any 1934. Els dos gegants que tots hem conegut com a pagesos menorquins havien nascut monarques, que és com es solien vestir molts dels gegants que passejaven per les Terres Catalanes d’on venien, possiblement representant als Reis Catòlics. Tot i així a Maó sols els vàrem veure vestits de reialesa el primer any, doncs aquelles primeres vestimentes, amb les corresponents corones, farien el camí de tornada. Per a l’any següent el consistori republicà de l’Ajuntament de Maó ja havia encarregat pels gegants uns vestits de menorquí del segle XVIII.

Aquells primers vestits de menorquí amb els que es van presentar a les Festes de la Ciutat de l’any 1935 en el cas del vestit del gegant va ser fet a la sastreria de Mateo Terrés, coneguda coma Talleres Terrés, que estava a la Plaça Explanada de Maó; en el cas del de la geganta, la modista seria la Sra. Margarita Pons, que cosia a la casa de dalt sa Costa d’en Ga. En aquella ocasió l’assessorament històric aniria a càrrec de l’historiador F. Hernandez Sanz, per a ajudar a una modista que desconeixem si havia fet mai un vestit de menorquina i també al que havia de fer el vestit del gegant que al que més estava acostumat era a la confecció de vestimentes militars.

Aquells primers vestits de menorquins dels gegants serien renovats a l’any 1956. Qui els confeccionaria seria la jove Antònia Gomila, que era qui apropant-se les Festes de la Mare de Déu de Gràcia s’encarregava tots els anys de vestir els gegants i un cop acabades les Festes de invertir la tasca. El que es va buscar amb els vestits nous era que fossin més funcionals, fàcils de posar i llevar sense necessitat d’haver de fer us de fil i agulla i cosir i descosir les diferents peces per a ser ajustades als gegants, com havia succeït fins el moment. La assessorament històric en aquest cas aniria a càrrec de la historiadora Maria Lluïsa Serra.

Al’any 1979 és quan lis arribaria als Gegants de la Ciutat els vestits que alguns encara recordem per en el cas de la geganta portar el rebosillo i la falda de ratlles vermelles i blanques. Aquells nous vestits arribaven fruit d’un procés de recuperació d’unes figures que en aquell moment ja acusaven el pas dels anys. La cosidora seria la Senyora Juana Olives, que   va fer tota la tasca al lloc de Morella Vell on  vivia, a Favaritx.

Els últims vestits que hem conegut als nostres gegants, els que han portat fins a aquest any, són els que confeccionà a l’any 1990 la cosidora de Maó Juana Pons Orfila. En aquest cas el projecte va ser impulsat pel regidor de festes Josep Costa i en el que la seva mateixa esposa, Carmen Coll, coneixedora dels vestits que es pretenien al usar-los ella mateixa per a fer balls menorquins, en va fer l’assessorament històric.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10332

Latest Images