Gabriel Janer Manila analitza les darreres novel·les de Miquel López Crespí -
Les novel·les Allò que el vent no s´endugué (El Tall Editorial) i Joc d´escacs (Llibres del Segle)
Novel·lar el món cultural i polític dels anys 70 a Mallorca -
Per Miquel López Crespí, escriptor
Probablement és la seva millor novel·la. Edicions el Tall acaba de publicar Allò que el vent no sendugué, de Miquel López Crespí, un text que paga la pena de llegir i recrear-se en la lectura a fi dentendre certs paisatges morals de la història de lilla de Mallorca durant els últims anys del franquisme. No varen ser uns temps fàcils. La policia secreta actuava amb violència, la dictadura feia els seus últims espasmes. I hi havia joves uns joves- que satrevien a somiar un món diferent del que suportaven, una societat més justa, que cercaven guanyar espais de llibertat. Eren joves, treballaven en la clandestinitat, volien acabar amb la injustícia social, capgirar la vida. I varen creure que era possible. (Gabriel Janer Manila)
Abans descriure Allò que el vent no sendugué (El Tall Editorial) i Joc descacs (Llibres del Segle) havia novel·lat la Mallorca republicana i la postguerra a lobra L´Amagatall, que guanyà el Premi de Narrativa Miquel Àngel Riera. També mhavien interessat els universos de George Sand i Frédéric Chopin. Recordeu El darrer hivern de Chopin i George Sand (Proa Edicions) i Corambé: el dietari de George Sand (Pagès Editors). Més tard em vaig submergir en el món de Miquel Costa i Llobera. I vaig estar uns anys redactant Defalliment: les memòries de Miquel Costa i Llobera (El Gall Editor) i Defalliment: el poeta il·luminat (Pagès Editors). Sense oblidar tota una saga de novel·les dedicades a la guerra civil a Mallorca i a descriure el món dels vençuts en Estiu de foc (Columna Edicions), Núria i la glòria dels vençuts (Pagès Editors), Caterina Tarongí (Lleonard Muntaner Editor), Els crepuscles més pàl·lids (Lleonard Muntaner Editor), Una Arcàdia feliç (Lleonard Muntaner Editor), Les vertaderes memòries de Salvador Orlan (Onada Edicions)... Però sempre havia pensat provar de novel·lar el món cultural i polític de quan érem joves i militàvem en diverses organitzacions antifeixistes. Seguint aquesta dèria, i al cap dun parell d´anys de feina, han sorgit Allò que el vent no s´endugué (El Tall Editorial) i Joc d´escacs (Llibres del Segle).
Més que novel·les històriques, que també ho són, potser aniria millor definir-les com a novel·les-testimoni. És difícil situar-les en un gènere literari determinat. Podrien ser també llibres autobiogràfics, memòries. El cert, i no ho pretenc negar, és que ambdues tenen un fort contingut testimonial. Evidentment és una realitat novel·lada, la imaginació hi té un paper essencial. Però igualment volen ser un document daquella època, de les influències i passions humanes que dominaren un temps de fortes esperances i també, dinnombrables moments de desencís. Com no deixar constància dels anys més ardents de la nostra joventut, de lambient que ha conformat la nostra vida? Com no deixar una empremta literària damics, amors, lluites que ens han fet talment com som?
Com pintar un mural a lestil de Diego Rivera o dibuixar els capricis de Goya! Tal com érem hauria estat un títol adient per a condensar les dues obres publicades recentment.
Allò que va fer moure la inspiració de lescriptor i on comença tot, va ser evocar els moments més dur de la transició: els darrers assassinats de la dictadura franquista, les detencions i interrogatoris de la Brigada Social, lestada a la presó lany 76... Aleshores jo era membre de l´Organització d´Esquerra Comunista (OEC), un dels partits comunistes més forts de les Illes (després del PCE). Però les nostres lluites, el nostre esforç en defensa de la República, lAutodeterminació i el Socialisme no sortien en els mitjans de comunicació. Els diaris tenien instruccions ben precises de silenciar-nos i criminalitzar els partits que no acceptàvem la reforma del franquisme, que no participàvem en els organismes unitaris de la pretesa oposició. Eren els anys que es creava del no-res el PSOE. Els poders fàctics no volien altres esquerrans. Ens indignava aquest silenci, aquesta manipulació constant, el riu de mentides que segregaven aquests mitjans al servei dels borbons i la sagrada unidad de España. I per això mateix decidírem convocar una conferència de premsa clandestina. Aquesta, posteriorment, ens costà la detenció i lempresonament a tots els que hi havíem participat: lexmissioner i responsable del nostre front de barris, Jaume Obrador; el secretari general de lOEC, Josep Capó; i jo mateix. Les vicissituds que envolten aquesta conferència de premsa clandestina són lanècdota que dóna peu a lescriptor per a descriure multitud de personatges daquella època, els ambients, la situació política, les contradiccions personals dels amics i militants enfeinats en la gegantina tasca volutariosa dobrir els camins tancats de la història.
Al Diario de Mallorca (5-XI-2017) Gabriel Janer Manila ha publicat una crítica de la novel·la Allò que el vent no s´endugué (i que també podria referir-se a Joc descacs). Amb el títol La bandera de la Llibertat, Janer Manila hi escriu: Probablement és la seva millor novel·la. -- Edicions el Tall acaba de publicar Allò que el vent no sendugué, de Miquel López Crespí, un text que paga la pena de llegir i recrear-se en la lectura a fi dentendre certs paisatges morals de la història de lilla de Mallorca durant els últims anys del franquisme. No varen ser uns temps fàcils. La policia secreta actuava amb violència, la dictadura feia els seus últims espasmes. I hi havia joves uns joves- que satrevien a somiar un món diferent del que suportaven, una societat més justa, que cercaven guanyar espais de llibertat. Eren joves, treballaven en la clandestinitat, volien acabar amb la injustícia social, capgirar la vida. I varen creure que era possible: Qui hauria pogut imaginar que els magnífics palaus dels emperadors, on es dictaven les lleis de limperi, serien destruïts? Qui hauria imaginat que un dia veuríem córrer les gallines entre les columnes dels temples de marbre. Qui hauria anat a pensar que a les avingudes per on desfilaven els generals victoriosos somplirien dherbes salvatges? Qui hauria intuït que algun dia sacabarien els comerciants desclaus?. Aquells joves, perseguits per la brigada social, detinguts, tancats a la presó, torturats, no havien deixat de creure en la permanència de la lluita contra el poder injust, en la rebel·lió com una constant al llarg de la història.
Però també aquells joves hagueren de veure com sesfondraven els somnis, com es perdien pel camí els ideals més nobles. I ni sen salvava una petita espurna. Hi hagué alguna cosa que el vent no sen va endur? De tota aquella lluita, del combat per la justícia, del patiment i la tortura nha quedat alguna cosa? Tota la narrativa de López Crespí gira entorn dun sol tema: la complicitat de molts daquells rebels amb els repressors, quan la dictadura es transformava per continuar en el poder. És un tema que recorre tota la seva obra i que ara tornam a trobar en aquesta novel·la depurat fins a les últimes conseqüències estètiques. Bé sap lautor fins a quin extrem la literatura és a linterior del llenguatge i, alhora, és obra del llenguatge.
Molts danys de depuració de la pròpia escriptura lhan portat a aquesta obra modèlica. Un tema entorn del qual giren milers de pàgines escrites al llarg duna vida. Tanmateix, per dir-nos la decepció de veure com molts daquells companys de lluita han baratat la revolució per una cadira. Els anys de presó escriu-, les llargues nits dinterrogatoris en els caus policíacs només havien servit per consolidar els dirigents que savenien a signar vergonyosos acords amb els botxins. Daquests vergonyosos acords sen va dir transició.
La novel·la potser nhauria de dir novel·la-document, pel que té de crònica duna època que lautor va viure en primera persona-, comença amb una reinterpretació del mite de la caverna de Plató. O del Jardí de les delícies de Hieronymus el Bosch. Sens parla de la infantesa del jove rebel i era un temps i he de dir que en aquestes escapades cap als records de la infància, no idealitzats, però plens democió, trobam els millors moments de la poètica de Miquel López Crespí-, en què el sol entrava per la finestra dins la casa i dibuixava ombres i clarors a les parets com si tot aquell espai shagués poblat de monstres que venien dun món estrany, incert: els dimonis, la por, esperits fantasmagòrics amb enormes cues, i banyes, i forques a les mans, i flaire de sofre, i genis malèfics que ens bullirien en calderes doli... I el dolor etern que ens prometia el rector si ens atrevíem a mirar les al·lotes.
Sobre el paisatge de la repressió, els primers amors innocents. Caçava papallones amb na Margalida entre les palmeres i els rosers de lescola. Observava els vells mobles familiars, els ocells dissecats, les estrelles de mar, el floc de cabells de quan la padrina tenia cinc anys, els rosaris dargent, les papallones crucificades. Era un temps incomprensible i estrany. Llavors la padrina li ensenyà a parlar amb la llum que eixia de les pedres, a mirar els fonaments subterranis de la seva existència: les fotografies familiars, les converses perdudes, els perfums, laigua fresca, les primeres carícies... Un substrat que esclata com una sobtada explosió destrelles. Ens hi parla de quan el pare va sortir de les presons dels vencedors, de lamor als llibres, de les pors, de com ha de veures abocat a la desfeta de les successives capes dil·lusions, de la tensió, de les reunions, dels fronts de lluita. De lúnic objectiu de la reforma: silenciar els partits polítics que no acceptaven pactar amb els franquistes. Què és el que el vent no sen va endur? Segurament, la passió per la llibertat i la justícia, lautenticitat de lamor, el record de la padrina Mònica que, com Mariana Pineda, brodava la bandera de la revolta.
Crec que les paraules de Gabriel Janer Manila defineixen a la perfecció el que volen ser les obres Allò que el vent no s´endugué i Joc d´escacs.