

Cementerios del Mundo 40ª Parte
Cementerio de San Fernando
Sevilla, España
Madrid, 15 de febrero de 2018
Record ara mateix els assenyats articles de Gregori Mir, Damià Ferrà Pons, Josep M. Llompart, el mateix Frederic Suau [a les pàgines de cultura del diari Última Hora ]... Posteriorment, a començaments dels anys setanta, aquesta moguda cultural catalanista i antifeixista va passar a la secció "Letras" del Diario de Mallorca. "Letras" era dirigida pel periodista Xim Rada, i allà, amb completa llibertat, hi escrivien Jaume Vidal Alcover, Damià Huguet, Miquel López Crespí, Josep M. Llompart, Francisco Monge, Andreu Ferret, Cristóbal Serra, Joan Adrover, Damià Ferrà Pons, Maria Antònia Oliver, Josep Alberti, Carlos Meneses, Sebastià Verd, Fernando Merino, Gabriel Janer Manila i tants i tants companys de dèries literàries.(Miquel López Crespí)
1987: Josep M. Llompart presentant el llibre de Miquel López Crespí Notícies d'enlloc que havia guanyat el Premi de les Lletres 1987.
Aquests records tenen el seu origen en la carta que m'acaba d'enviar Encarna Viñas [març de 2002], la vídua de Josep M. Llompart, amiga i companya de lluites en aquella època de combats per la llibertat, en defensa de la nostra cultura. N'Encarna m'escriu, amb data de 21-III-02: "Estimat amic: He rebut el teu 'dossier' sobre en Pep. Gràcies. Jo guard tot el que fa referència a ell, per arxivar-ho. Estic subscrita a L'Estel, però em va bé tenir-ne una altra copia. Ara que hi vaig, ho duré a Barcelona, a mostrar-ho als amics. T'ho agraesc molt i, sobre tot, agraesc el que te'n recordis. Abraçades. Encarna".
El material enviat a la vídua de Josep M. Llompart consistia en tres llargs articles il·lustrats amb fotografies, escrits amb la sana intenció de recordar als desmemoriats el paper fonamental de l'insigne autor en la nostra cultura. Paper -tant el literari, com el cívic, en defensa de la llibertat i de lluita contra el feixisme- que sembla vol ser oblidat per tot un sector de cínics i menfotistes.
Posteriorment, la relectura de la introducció de Maria Antònia Perelló Femenia al llibre de Llompart de la Peña Els nostres escriptors (Editorial Moll, 1995) i, més concretament, l'apartat "La Columna de foc" m'ha fet recordar tot un seguit d'històries personals i col·lectives que tenen molta relació amb els treballs enviats a Encarna Viñas. El dictador ja havia mort. Érem a la darreries del feixisme. Com explica Maria Antònia Perelló parlant de la secció del diari Última Hora on vaig col·laborar amb Josep M. Llompart: "El dissabte 14 de febrer del 1976 el diari Última Hora obria per primera vegada una pàgina setmanal en català de caràcter lingüístic i literari, amb el títol de 'La Columna de foc', que durà fins al 23 d'agost del 198O".
Al costat del mateix Josep M. Llompart que a vegades emprava els pseudònims Narcís Vinyoles, Pere Albert o Bernat Fonollar, hi escrivíem Francesc d B. Moll, Aina Moll, Isidor Marí, Gabriel Janer Manila, Antoni Serra, Gabriel Bibiloni, Llorenç Capellà, Jaume Corbera i qui signa aquest article.
Cap a les darreries de 1968, i des de les mateixes pàgines d'Última Hora ("Literatura"), ja havíem provat de fer quelcom de semblant. Aleshores la secció cultural era coordinada per Frederic Suau i dins d'aquesta secció hi escrivíem munió d'intel·ectuals del moment. Record ara mateix els assenyats articles de Gregori Mir, Damià Ferrà Pons, Josep M. Llompart, el mateix Frederic Suau... Posteriorment, a començaments dels anys setanta, aquesta moguda cultural catalanista i antifeixista va passar a la secció "Letras" del Diario de Mallorca. "Letras" era dirigida pel periodista Xim Rada, i allà, amb completa llibertat, hi escrivien Jaume Vidal Alcover, Damià Huguet, Miquel López Crespí, Josep M. Llompart, Francisco Monge, Andreu Ferret, Cristóbal Serra, Joan Adrover, Damià Ferrà Pons, Maria Antònia Oliver, Josep Alberti, Carlos Meneses, Sebastià Verd, Fernando Merino, Gabriel Janer Manila i tants i tants companys de dèries literàries.
També coneixia Guillem Frontera (me l'havia presentat l'estiu del 67 en Frederic Suau en el seu pis del carrer Joan Crespí de Ciutat). Una vegada ens llegí unes pàgines de Els carnissers, la novel.la que l'any 1968 guanyaria el Ciutat de Palma. Després vaig conèixer -i amb en Frederic repartírem per tota Mallorca!- l'obra Cada dia que calles (1969). I, pel setanta, quan jo feia el servei militar a Cartagena, enllestiria Rere els turons del record (1970).
En aquests començaments dels setanta és quan a començ a escriure els llibres de narracions que posteriorment seran publicats a la col·leció "Gavilans" de l'Editorial "Turmeda" que dirigeix l'escriptor Antoni Serra. Són els reculls A preu fet (1973) i La guerra just acaba de començar (1974). Aquest darrer llibre havia obtingut el Premi de Narrativa "Ciutat de Manacor 1973" lliurat per un jurat format per Blai Bonet, Manuel Vázquez Montalbán, Guillem Lluís Díaz-Plaja i Antoni Serra. En aquesta mateixa època Josep M. Llompart escriu La Terra d'Argensa (1972) i Memòries i confessions d'un adolescent de casa bona (1974). L'any 1972 vaig guanyar el Premi de Teatre Carles Arniches per la meva obra Ara, a qui toca? a la ciutat d'Alacant. El 1974 guanyava igualment el "Ciutat de Palma" amb Autòpsia a la matinada i el 1975 el Premi Especial "Born" amb Les Germanies.
Recordem que, més o manco en els mateixos anys, Blai Bonet publica Mister Evasió (1969) i Gabriel Janer Manila edita El cementiri de les roses i Els Alicorns. Maria Antònia Oliver havia publicat Cròniques d'un mig estiu el 1970 i Llorenç CapellàEl pallasso espanyat (1972).
Pere Rosselló, en el llibre Els moviments literaris a les Balears (1840-1990), parlarà de la generació d'escriptors dels anys setanta i, analitzant la proliferació de narradors mallorquins, explica en el llibre abans esmentat que "el fet està estretament imbricat amb els canvis sociològics i culturals dels anys seixanta originats per la política de desenvolupament econòmic, per l'aparent liberalització del franquisme (amb mesures com la Llei de premsa i impremta, 1966) i, sobretot, pel creixement de la indústria turística a les Balears...". En el llistat d'autors dels anys setanta, Pere Rosselló inclou Baltasar Porcel, Antoni Serra (1936), Miquel Àngel Riera (1930-1996), Gabriel Tomàs (1940), Antònia Vicens (1941), Gabriel Janer Manila (1940), Maria Antònia Oliver (1946), Carme Riera (1948), Pau Faner (1949), Llorenç Capellà (1946), Miquel Ferrà Martorell (1940), Guillem Frontera (1945), Biel Mesquida (1947), Guillem Cabrer (1944-1990), Miquel López Crespí (1946), Jaume Santandreu (1938), Guillem Vidal (1945-1992), Jaume Pomar (1943), Joan Manresa (1942), Pere Morey (1941), Sebastià Mesquida (1933), Xesca Ensenyat (1952), Valentí Puig (1949), Antoni Vidal Ferrando (1945), Antoni Marí (1944), etc.
Parlant dels meus primers llibres i de la participació en aquells concursos literaris, val dir que aleshores destacaven el Ciutat de Palma, el Ciutat de Manacor, l'Andreu Roig de poesia i el Joan Ballester de narrativa a Campos (del jurat del qual formaven part l'any 1971 Francesc de B. Moll, Gregori Mir, Andreu Ferret, Miquel Pons, etc) i el Llorenç Riber de narrativa a Campanet (Josep M. Llompart). Amb el temps els vaig arribar a guanyar quasi tots (i molts d'altres al Principat i al País Valencià). Tot això era abans de la interrupció (motivada per la meva militància política en l'OEC i el PSM) de quasi nou anys dins de la meva tasca d'escriptor.
Cal tenir present que una de les motivacions importants que m'inclinaven cada vegada més a la dèria literària era també una valoració ben interessada de les "possibilitats" que oferia l'ofici quant a les relacions "forçoses" que mantenia amb la Brigada Social (la policia política del règim) o amb els serveis d'informació de la Guàrdia Civil (em referesc, evidentment, a les contínues detencions per part d'aquests "senyors"). Era clar (i ho vaig anar comprovant amb els anys) que, per a aquests sicaris de la dictadura, la gentussa encarregada de la feina bruta de la repressió, era molt diferent quan començaven els interrogatoris i et demanaven "oficio" dir que eres escriptor que no pas cambrer. Vaig anar copsant (en la pràctica) com, sense deixar de ser uns impresentables i uns grollers, les seves maneres i entonació de veu anaven canviant en saber que el detingut (qui signa aquest article), a més d'haver sortit en els diaris com a guanyador de nombrosos premis literaris, era igualment un escriptor conegut a la "provincia". [...]
El primer premi a què em vaig presentar era el Joan Ballester de narrativa (el jurat era format per Jaume Vidal Alcover, Gregori Mir, Andreu Ferret, Francesc de B. Moll...). Va guanyar l'amic Gabriel Tomàs, d'Andratx, amb una obra que portava per títol L'home que tocava els platerets. El meu llibre de narracions duia per títol Demà els barrobins. Ara mateix no us sabria dir de què anaven els contes. L'original em desaparegué en un d'aquells nombrosos registres dels temps de la clandestinitat. Sé que era l'època de la consolidació de l'embranzida turística dels anys seixanta. Havien estat deu anys de sentir els barrobins destruint cales, platges mallorquines, llocs paradisíacs... una època en què un constructor arribà a declarar que les pedres dels talaiots servirien molt bé per bastir els fonaments dels hotels! Record que ens oposàvem a aquesta destrucció salvatge de la nostra terra. Els contes eren de lluita contra tot el que havíem de veure en aquells moments. Tampoc no podien mancar algunes narracions parlant de la guerra, dels tres mil afusellats pels feixistes... El món que dominava aquell recull era l'opressió feixista de la postguerra i la destrucció per part de les multinacionals de l'especulació i del turisme d'una Mallorca que encara imaginàvem idíl.lica. Aviat descobríem que aquella Mallorca de somni només existia en la nostra imaginació o en la dels aristòcrates. Estudiant a fons la nostra història veurem a la perfecció fam, guerres, repressió per al poble. Però, hi hagués o no una mica de sentimentalisme en aquelles concepcions juvenils, el cert era que no ens agradava -ni ara ens agrada!- constatar com quatre nourics ens vénen Mallorca al millor postor.
En Joan Manresa guanyà el premi de poesia Andreu Roig amb el poemari Res no hauré fet; en Josep Alberti restava finalista amb el seu llibre Un cos que tenia el meu nom. El premi d'assaig el guanyà en Joan Antoni Adrover amb el treball Iniciació a l'estudi d'uns determinats aspectes de la zona de regiu al terme de Campos. Tot això s'esdevenia a la I Festa de les Lletres de Campos i obriren la vetlada cultural (estam parlant del dia 21 d'octubre de 1971) na Maria del Mar Bonet i Madó Buades de sa Pobla. Ara, aviciats per anys de conformisme, potser faci riure pensar en aquell temps carregat d'esperança. Però en la tenebror de la dictadura -malgrat ja quasi fos en les darreries del nacionalcatoliscisme- era emocionant -només ho saben aquells que ho varen viure de veritat- escoltar les cançons combatives de na Maria del Mar o sentir una veu autèntica sortida de la marjal poblera. Parl de les cançons de feina que cantava madó Buades, acompanyada per la seva ximbomba i la veu de la seva néta. Pensau que vivíem en ple regnat de Sarita Monttiel, Lola Flores, Paquita Rico o de la brutor absoluta d'un Raphael. Llavors ja sabíem a la perfecció qui eren els intel·lectuals mallorquins que hi havia rere els premis (Jaume Vidal Alcover, Josep M. Llompart o el mateix Francesc de B. Moll eren mestres admirats). Consolidar aquells petits espais de llibertat constituïa una conquesta importantíssima. En aquell moment -ho he escrit en nombrosos articles- les activitats dels comunistes -els únics que feien alguna cosa en la clandestinitat- consistia tan sols en reunions secretes per a comentar la política dels respectius partits i, ja més espaiat, alguna pintada ocasional demanant llibertat pels presos (amnistia). Es feia també alguna repartida nocturna de fulls reivindicatius, però molt poca cosa. El pes de la lluita antifranquista anava a coll d'aquest tipus d'activitats culturals que, sense que ni les mateixes autoritats copsassin el que passava, anaven consolidant una consciència nacional i antirègim.
Recordem que, quan nosaltres entram a col·laborar amb Josep M. Llompart i "La Columna de foc", som en plena lluita per la llibertat i el socialisme. Pel més de març un govern sense escrúpols en el qual hi ha en Suárez i en Fraga Iribarne dóna ordres de reprimir els obrers de Vitòria tancats dins d'una església en defensa dels seus drets laborals i polítics. La policia armada intervé de forma brutal. Hi ha tres morts i nombrosos ferits per les bales de la policia. Aleshores jo militava en l'OEC i portava endavant determinades activitats culturals de la meva organització. Una mica més endavant de l'època que comentam (1976), una vegada realitzades les primeres eleccions dites "democràtiques" (amb tots els partits comunistes prohibits excepció del de Carrillo), Josep M. Llompart, que no veia gens clar les dilacions del Pacte Autonòmic, em convidà a escriure en "La Columna de Foc". Oferiment que vaig acceptar ben de grat perquè, en aquelles alçades de la reforma, eren pocs els mitjans que se'ns oferien als esquerrans mallorquins. Com ja he explicat amb detall a L'Antifranquisme a Mallorca (l950-1970), les activitats de lluita pel nostre alliberament nacional i de classe, quan no eren criminalitzades per la premsa oficial o els servils a sou de la "unió sagrada" anticomunista i pro-monàrquica (AP, UCD, PCE, PSOE), eren silenciades olímpicament o desvirtuades a fons. Poques o nul·les informacions damunt el moviment assembleari i anticapitalista promogut per OEC; no res del nostre treball a barris, on la direcció del nostre Front de Moviment Ciutadà (Francesc Mengod, Jaume Obrador, etc) havien creat les primeres associacions de veïns de Ciutat i encapçalat les primeres lluites ciutadanes en contra del feixisme i el capitalisme; silenci absolut damunt la reorganització del moviment obrer a l'hosteleria, la sabata, la fusta; no res pel que fa a la creació d'Unió de Pagesos de Mallorca (on homes com el santamariè Gori Negre hi feien un paper destacat; silenci damunt les activitats de les Plataformes Anticapitalites d'Estudiants; tampoc no existíem ni a Sanitat, ni a pobles; a Menorca, l'OEC era una força determinant i també planava el silenci damunt la nostra lluita. No és estrany que actualment els historiadors propers al PCE, persones, en definitiva que no visqueren aquells esdeveniments, ara, consultant els diaris de l'època o parlant solament amb protagonistes d'un partit (especialment partidaris del carrillisme illenc) es pensin que tot a Mallorca, dins del moviment obrer i popular, fou obra de l'estalinisme reciclat (el PCE).[...]
Publicat en la revista L'Estel (1-VII-02)
La primera vegada que vaig veure n'Encarnació Viñas, acompanyant Josep M. Llompart, va ser en temps de les Aules de Poesia, Teatre i Novel·la que organitzaren (de l'any 1966 fins al 1968) en Jaume Adrover i en Bienvenido Alvárez. Aquestes Aules foren l'activitat cultural antifranquista més important dels anys seixanta. Primer se celebraren a Grifé i Escoda. Més endavant la Casa Catalana els oferí el seu teatret. En Jaume Adrover m'ha explicat sovint com funcionava tot aquell sarau (les diverses maneres de burlar la censura franquista, la dificultat de recollir diners per a pagar viatge i estada de les personalitats convidades, etc., etc.). (Miquel López Crespí)
Anarcoefemèrides del 16 de febrer
Esdeveniments
Port de Barranquilla
- Primera vaga general colombiana:
Entre el 16 i el 21 de febrer de 1910
esclata una vaga general de bracers portuaris, obrers de la
construcció,
ferroviaris i transportistes fluvials a la regió de
Barranquilla, Puerto
Colombia i Calamar (Colòmbia). Considerada com a la primera
vaga general de la
història de Colòmbia, despertà la
solidaritat d'amplis sectors de la població i
obligà els empresaris a concedir un lleuger augment
salarial. A diferència dels
moviments vaguístics de 1918 i de la dècada dels
vint, els vaguistes de 1910
tenen encara una fràgil consciència de la seva
autonomia i barregen a les idees
anarcosindicalistes predominants --idees«estrangeres», com les qualificaren
els sectors patronals, ja que la Costa Atlàntica, que a
causa de la seva
situació geogràfica estava menys aïllada
que la resta del país, rebia la
influència de mariners i d'immigrants anarquistes i
socialistes--, nocions marxistes,
liberals i, fins i tot, tradicionalistes.
***
La llibreia lionesa La Plume Noire
- Atemptat a la llibreria La Plume Noire: La nit del 15 al 16 de febrer de 1997, devers les quatre de la matinada, la llibreria anarquista de la Unió Regional Rhône-Alpes de la Federació Anarquista, a Lió (Arpitània), La Plume Noire, és víctima d'un incendi atribuït a l'extremadreta francesa. Tots els llibres i el mobiliari van cremar-se. Els danys van ser importants, però gràcies a la mobilització i a la solidaritat, la llibreria va poder reobrir el 17 de gener de 1998.
***
Capçalera del primer número d'Antisistema
- Surt Antisistema:El
16 de febrer de 2007 surt a Barcelona (Catalunya) Antisistema.
Periódico
anarquista de Barcelona --més tard
portarà els subtítols«Periòdic
anarquista de Barcelona i rodalies» i«Periòdic anàrquic»--, editat
pel Fòrum
Informal Anarquista de Barcelona (FIAB), de periodicitat mensual, en
castellà
--amb alguns articles en català-- i un tiratge inicial de
4.000 exemplars. Era
continuació d'Albesòs, editat
per l'Ateneu Llibertari del Besòs. Volia
ser un fòrum informal d'anàlisi, de
contrainformació i de difusió de les
lluites i ideals antiautoritaris. Tractà temes com la
repressió,
l'antiparlamentarisme, l'okupació, l'especulació,
l'habitatge, l'economia, el
veganisme, l'alliberament animal, l'ecologia, la política
exterior, el
sindicalisme, la poesia, etc. Entre els col·laboradors podem
citar Severo
Rosci, Carol, Liberto, Homo Economicus, David Fernández,
Kabiria, Acratón,
Ceibe, Ramiro Anzit, Jorge Méndez, Panagiotis Masouaras,
Diana Reig, Victor
Revo, Robi Cima, Grabriel Pombo, entre d'altres. En sortiren 30
números,
l'últim el desembre de 2009 i fou substituït per En
Veu Alta. Publicació
Intermitent de la Xarxa Anarquista.
Naixements
James Guillaume (1866)
- James Guillaume: El 16 de febrer de 1844 neix a Londres (Anglaterra) el militant i historiador anarquista i sindicalista revolucionari James Guillaume. Fou fill de George Guillaume, un culte republicà i lliurepensador del cantó suís de Neuchâtel que dirigia, a la capital anglesa, la sucursal d'una petita fàbrica de rellotgeria de Fleurier; sa mare es deia Marie Suzanne Glady. Aquesta empresa familiar no pogué resistir la crisi sorgida a partir de 1848 i son pare retornà a Suïssa arran de la proclamació de la República a Neuchâtel, on exercir diversos càrrecs (jutge, prefecte de la Val-de-Travers, conseller d'Estat, etc.). Amb nou anys començà a estudiar al Col·legí Llatí de Neuchâtel i després, entre 1860 i 1862 va fer classes a l'acadèmia«Les Auditoires», on ja demostrà un esperit rebel i indisciplinat enfront les autoritats escolars monàrquiques i religioses. A la biblioteca de son pare llegí sobretot filosofia (Spinoza, els il·lustrats, etc.) i els autors clàssics (Homer, Shakespeare, Goethe, Byron, Rabelais, Molière, Voltaire, etc.), sense deixar de banda les ciències naturals (astronomia, geologia, entomologia, etc.). També cultivà la poesia i la música de manera apassionada. En aquests anys, per la casa familiar passaren els esperits més avançats i cultes de l'època: Versigny, Cantagrel, Chaudey, Erdan, Pascal Duprat, Pierre Leroux, Clémence Auguste Royer, Karl Vogt, Edouard Desor, Moleschott, Gressly, T. Barker, Félix Pécaut, Albert Réville, Jules Steeg, F. Buisson, Carl Vogt, Edouard Desor, Gustave Chaudey, Jean Baptiste-Victor Versigny, Pierre Leroux, Ferdinan Buisson, etc. Moltes d'aquestes personalitats eren republicans que havien hagut de refugiar-se a Suïssa després del fracàs de les revolucions de 1848, radicals de diverses tendències, lliurepensadors, materialistes, socialistes místics, protestants liberals, etc. Entre el setembre de 1862 i la primavera de 1864, sense cap objectiu definit, continuarà els estudis a Zuric, on es matriculà durant tres semestres en un seminari filosoficopedagògic, on tingué de professors el filòleg Hermann Kôchly i l'historiador de la literatura i de l'estètica Friedrich Theodor Vischer, ambdós alemanys refugiats a Suïssa. Però l'ambient alemany de Zuric desagradà al jove d'educació francesa. A més dels estudis es lliurà a nombroses lectures i a la traducció de novel·les de Gottfried Keller, qui conegué personalment i en revisà les seves versions. Ardent radical, segueix de prop la política del cantó i acusa el Consell d'Estat d'adormir-se a la poltrona. Però la família dels Guillaume tenien cinc infants a educar i, per raons financeres, no continuaren pagant els estudis del primogènit. De bell nou a Neuchâtel, acceptarà una substitució per un any a l'Escola Industrial de Le Locle on ensenyarà francès i història; en 1865 passà els exàmens de funcionari i fou nomenat a títol definitiu. En aquests anys, mentre llegia nous autors (Feuerbach, Darwin, Fourier, Louis Blanc, Proudhon, etc.), organitzà cursos de classes nocturnes per als joves obrers de la contrada. Força influït pel moviment cooperativista francès i per la fundació de la secció de La Chaux-de-Fonds de l'Associació Internacionals dels Treballadors (AIT) en 1865, decidí, amb Constant Meuron --combatent republicà durant la revolució de 1831, refugiat al cantó de Berna després del fracàs d'aquesta, que acabà essent lliurat a les autoritats monàrquiques de Neuchâtel i condemnat a mort, però que finalment pogué fugir de la presó--, crear l'agost de 1866 la secció de Le Locle de la Internacional, secció a la qual representà en el I Congrés de l'AIT celebrat a Ginebra el mes següent. A partir d'aquest moment la vida de James Guillaume hi aniràíntimament lligada a la de la Internacional. D'antuvi, com a radical socialista, veurà en la política parlamentària el mitjà per aconseguir els objectius de l'AIT, però la influència dels delegats belgues, francesos, anglesos i alemanys que trobà en els dos primers congressos de la Internacional --Ginebra (1866) i Lausana (1867)-- el porten a accentuar el punt de vista social i entén que l'organització de la classe obrera no pot realitzar-se més que lluitant contra la burgesia. A més, l'experiència durat la campanya electoral de 1868 mostrà als internacionalistes de Neuchâtel com els radicals en el poder havien negat qualsevol participació d'aquests en les seves llistes.És en aquest context quan Guillaume i sos companys acceptaren el plantejament teòric de Mikhail Bakunin: l'objectiu del moviment obrer és el col·lectivisme i no es pot realitzar aquest instaurant reformes des de l'aparell estatal, ans al contrari, cal abolir l'Estat per establir la nova societat futura i per això els proletaris han de trencat tots els ponts establerts amb la burgesia i renunciar a veure's representada per aquesta en assemblees legislatives. Aleshores esdevingué el principal animador de la Federació del Jura de la Internacional de caire anarcol·lectivista i bakuninista. Encara que va estar d'acord amb el principi de la «propaganda pel fet», ja que fou assumit per la Federació del Jura, se n'oposà a certes aplicacions, entrant en conflicte amb l’extremisme violent de Paul Brousse; sempre fugí de la verborrea revolucionària. Entre 1868 i 1870 edità Le Progrès, primer periòdic anarquista de Suïssa. A començaments d'agost de 1869 fou acomiadat del seu lloc de feina com a professor per la Comissió Escolar de Le Locle i fins al 1872 dirigí una petita impremta que pertanyia a son pare --fou en aquesta tipografia on Benoît Malon i Gustave Lefrançais, refugiats a Suïssa després de la caiguda de la Comuna, van donar a llum les seves memòries sobre la insurrecció parisenca--, a més de impartir lliçons particulars i fer traduccions per guanyar-se la vida. El setembre de 1869 representà la secció de l'AIT de Le Locle i la Societat de Gravadors de Neuchâtel en el Congrés de Basilea de l'AIT. En 1870 es casà ambÉlise Golay. L'11 d'abril de 1870 esdevingué el redactor de La Solidarité,òrgan dels internacionals de cultura francesa, i, a partir del 15 de febrer de 1872, redactà el Bulletin de la Fédération Jurassiene que sortí a Sonvillier. El seu federalisme llibertari s'oposà durament al centralisme autoritari marxista durant el Congrés de l'Haia de 1872 i en fou exclòs amb Bakunin. L'agost de 1874 va escriure Idées sur l'organisation sociale, text que fou publicat en 1876. Entre el 26 i el 30 d'octubre de 1876 representà la Federació del Jura en el Congrés General de Berna de l'AIT. El 18 de març de 1877 participà en una manifestació pels carrers de Berna juntament amb internacionalistes vinguts de tots els cantons suïssos i defensà la protesta dels atacs policíacs i dels elements reaccionaris de la ciutat, fet pel qual fou condemnat a 40 dies de presó. El maig de 1878, sense feina, casat i pare d'un infant, marxà a París, on esdevingué secretari de redacció de la Revue Pédagogique (1878-1887) i realitzà articles per al Dictionnaire de pédagogieet d'instrution primaire (1882-1887) de Ferdinand Buisson, sempre defensant la instrucció pública i l'escola laica. No tornà a Suïssa més que per vacances o per convalescències. A partir de 1887 fou el principal col·laborador del Dictionnaire géographiqueet administratif de la France (1887-1904). Durant més de vint anys viurà al marge de l'acció política, per por a la deportació, però també per decepció, actitud que no canviarà en 1889 quan aconseguí la nacionalitat francesa. Amb ocasió del centenari de la Revolució francesa, realitzà estudis històrics i publicà nombroses recerques sobre el tema. En 1890 publicà Pestalozzi.Étude biographique. Entre 1895 i 1913 va ajudar Max Nettlau en l'edició de les obres de Bakunin per a l'editorial Stock. En 1897 sa filla segona Marguerite va morir i ell començà a patir una malaltia nerviosa severa que l'obligà a interrompre qualsevol feina durant dos anys, refugiant-se al Mini i, a partir de 1898, a l'asil psiquiàtric de la Waldau (Berna, Suïssa) i fins a 1901 a Neuchâtel. Així que es va recuperar, sa esposa caigué malalta per no recuperar-se, morint a finals de 1901. En 1902 començà a recuperar documents i records de militants (Jaurès, Charles Andler, Lucien Descaves, etc.) de la Primera Internacional i realitzà nombroses conferències sobre el tema a la Universitat Popular del XIV Districte parisenc. Atret pel moviment de les Borses del Treball, es lligarà a Fernand Pelloutier i el seu sindicalisme revolucionari de la Confederació General del Treball (CGT), hereva, segons ell, de l'esperit revolucionari de l'AIT. El novembre de 1903 publicà en La Sentinelle cinc articles sobre «El col·lectivisme de la Internacional», que després van ser reunits en un fulletó. Gràcies al consell de Lucien Herr, emprendrà la redacció de la seva obra major L'Internationale. Documents et souvenirs (1864-1878), que publicà en quatre volums entre 1905 i 1910 i que documenten la posició anarquista durant la Primera Internacional. En 1907 va escriure una biografia de Bakunin i en 1908 prologà el llibre d'Adhémar Schwitzguébel Quelques écrits. Entre 1908 i 1909 publicà Études revolutionnaires, treballs sobre la Revolució francesa publicats en dos volums per a l'editorial Stock. Com a treballador intel·lectual que era no pogué afiliar-se a cap sindicat, però col·laborà activament en la premsa de la CGT, en La Vie Ouvrière de Pierre Monatte, en La Bataille Syndicaliste o en La Voix du Peuple, traduint articles per al moviment sindicalista i col·laborant-ne amb els redactors. Quan esclatà la Gran Guerra, com la majoria dels militants de la CGT i dels socialistes, es pronuncià a favor de l'Entesa i de la«Unió Sagrada». El desembre de 1914 deixà París i passà a Suïssa. Els seus atacs contra els socialistes alemanys es dispararen i a començaments de 1915 va escriure un article, el seu darrer article, contra Karl Liebknecht, que acabava de votar en contra dels pressuposts militars al Reichstag alemany. En 1915 també sortí publicat el fulletó Karl Marx pangermaniste et l'Association Internationale des Travailleurs de 1864 à 1870. Novament atacat per la malaltia nerviosa, acabà a l'asil psiquiàtric de Marin, on progressivament va anar perdent totes les seves facultats. James Guillaume va morir el 20 de novembre de 1916 a la Casa de Salut de Préfargier (Marin, Neuchâtel, Suïssa) i fou enterrat al cementiri parisenc de Montparnasse. Una part del seu arxiu es troba dipositat a l'International Institute of Social History (IISH) d'Amsterdam.
***
Octave Mirbeau
- Octave Mirbeau: El 16 de febrer de 1848 neix a Trévières (Normandia, França) el periodista, escriptor i polemista llibertari Octave Mirbeau. D'antuvi va ser per tradició familiar un jove burgès reaccionari i antisemita. Més tard, quan va prendre consciència de la injustícia social, se sentí més a prop dels pobres i abraçà els ideals anarquistes. Va col·laborar en el diari Le Cri du peuple, dirigit per la periodista llibertària Caroline Remy (Séverine). D'ençà 1885, preconitzarà l'abstenció en les eleccions. Va publicar diverses novel·les autobiogràfiques (La calvaire, L'abbé Jules, Sébastien Roch), on denunciava l'educació religiosa i la hipocresia burgesa. Va ser també crític de l'art avantguardista i va fer costat joves pintors i escriptors. En 1891 va participar en el diari L'Endehors, que publicava Zo d'Axa. En 1893 va fer el prefaci de llibre de Jean Grave La société mourante et l'Anarchie, que implicarà la condemna de 10 anys de presó per aquest darrer. Mirbeau va esdevenir un periodista prestigiós, un polemista talentós i un cronista temut (sempre se li retraurà la seva misogínia). Quan va esclatar l'afer Dreyfus, prendrà partit pels seus defensors. El desembre de 1897, la seva obra de teatreLes mauvais bergers es va estrenar amb escàndol. Li va seguir una brillant carrera: novel·les --Le journal d'una femme de chambre, va ser publicada en La Revue Blanche, en 1900--; peces teatrals; i una bona col·lecció d'articles antimilitaristes, contra la religió i el conformisme general. Octave Mirbeau va morir el 16 de febrer de 1917, el dia del seu aniversari, a París (França).
***
W. C. Owen fotografiat per Anglo French Photo Co. (Londres, ca. 1922) [CIRA - Lausana]
- William Charles Owen:El 16 de febrer de 1854 neix a Dinapore (Bengala, Índia) el militant i propagandista anarquista individualista William Charles Owen. Fou fill d'una família burgesa benestant lligada a la noblesa. Sos pares van ser el doctor William Charles Owen, cirurgià assistent en els serveis mèdics de l'exèrcit britànic a Bengala, mort sis mesos abans del naixement de son fill, i Adelaide Anne Owen. Va ser educat a la metròpoli, al col·legi de Wellington, i va estudiar Dret, però mai no es va especialitzar. A finals dels anys 70 va començar a despuntar com a un activista polític destacat. Va casar-se contra la voluntat de sa família i en 1882 va emigrar a Nova York (EUA). En 1884 es va instal·lar a Califòrnia, exercint diversos oficis (periodista, mestre...). En aquestaèpoca esdevindrà socialista i, després de conèixer Burnette G. Haskell, s'afiliarà en 1884 a la International Workmen's Association californiana, que havia estat fundada en 1881, i en 1885 va esdevenir-ne secretari del Comitè Central, col·laborant habitualment en Truth, el seu òrgan d'expressió. Durant un temps va col·laborar també en Nationalist, periòdic socialista publicat a LosÁngeles i San Francisco. Durant aquests anys va estar influenciat per Herbert Spencer i Henry George, però quan va descobrir els escrits de Kropotkin el seu pensament polític va canviar radicalment --va fer la primera traducció a l'anglès de Paroles d'un révolté. Ja anarquista, va escriure en The Commonweal (El Bé Públic), periòdic de la lliga socialista britànica de William Morris. En 1890 va instal·lar-se de bell nou a Nova York i va fundar amb alguns amics la Lliga Socialista Novaiorquesa; amb Severino Merlino i altres militants van publicar en 1890 Solidarity. Va retornar alguns mesos a partir del novembre de 1892 al Regne Unit --després de ser expulsat de la Lliga Socialista Novaiorquesa per «abandonar una al·lota que ben aviat serà mare»-- i va trobar-s'hi amb Kropotkin. De tornada als EUA, l'estiu de 1893, va proposar a la revista londinenca Freedom publicar regularment una«pàgina americana» a partir de 1894, però finalment no es va materialitzar. Cap al 1895 el seu anarquisme canviarà radicalment sota la influència de Benjamin Tucker, abandonant el pensament de Kropotkin i passant-se a l'individualisme llibertari. En 1896, quan es va descobrir or a Klondike, va marxar-hi un temps a temptar sort, però no va guanyar res més que l'experiència. Després va fer de bell nou de periodista per a la Lliga per la Reforma de les Presons, que va publicar anònimament en 1910 la seva requisitòria contra el sistema penitenciari Crime and criminals. Va col·laborar en diversos periòdics anarquistes, com Firebrand, Free Society i Mother Earth, d'Emma Goldman, que també li va publicar el seu reeixit fullet Anarchism versus Socialism (1908). John Kenneth Turner i el seu llibre Barbarous Mexico (1910) li va fer descobrir la Revolució mexicana i el Partit Liberal dels germans Flores Magón. A partir d'abril de 1911 i fins al novembre de 1916, va participar en la redacció de la secció anglesa del periòdic Regeneración i en va ser el corresponsal amb la premsa llibertària internacional. En 1912 va publicar el fullet The Mexican Revolution: Its progress, purpose and probable results. Entre 1914 i 1915 va publicar el seu propi periòdic Land and Liberty, a Hayward (Califòrnia). Quan va esclatar la Gran Guerra, encara que allunyat de Kropotkin, li va fer costat signant el«Manifest dels Setze». L'estiu de 1915 es va retirar un temps i va muntar una petita granja avícola a Puget Sound (Washington, EUA). El 18 de febrer de 1916 els germans Flores Magón són detinguts, però Owen, alertat, va aconseguir fugir de la detenció i, després de passar sis mesos amagat a la serra californiana, va retornar al Regne Unit. Va aconseguir feina a Plymouth, però quan va poder instal·lar-se a Londres els agents d'Scotland Yard el van detenir, ja que, com que aleshores era ciutadà nord-americà, la policia dels EUA en demanava l'extradició; després d'un estira i arronsa amb les autoritats britàniques, va poder guanyar un permís d'estada al seu país natal. Va guanyar-se la vida com a periodista del Middleton Guardian i de la Commercial Review. Sempre va tenir dificultats per les seves posicions polítiques, especialment per la defensa de la violència com a mitjà d'alliberament dels oprimits. A partir de 1919 va participar en el periòdic Freedom i en el Commonwealth Land Party, que lluitava per la redistribució de la terra i per als qui la treballen. Durant aquest anys una o dues vegades per setmana s'adreçava a la gent a parcs i places londinenques. En 1926 es va retirar a una petita colònia cooperativista prop d'Storrington (West Sussex, Anglaterra). William Charles Owen va morir de càncer el 9 de juliol de 1929 en una residència de jubilats a Worthing (West Sussex, Anglaterra). Part del seu arxiu es troba dipositat a l'International Institute of Social History (IISH) d'Amsterdam.
William Charles Owen (1854-1929)
***
Ubaldo
Tacconi
- Ubaldo Tacconi: El
16 de febrer de 1885 neix a Verona (Vèneto,
Itàlia) l'anarquista i
sindicalista, i després sembla que comunista, Avellino
Ubaldo Tacconi. Sos pares
es deien Angelo Tacconi i Anna Agnelli. Durant sa vida
treballà d'oficinista
temporal, de missatger i de venedor de verdures. En 1904 ja militava en
el
moviment llibertari i segons la policia era un dels«instigadors anarquistes»
més destacats tant de paraula com d'obra. El 19 d'agost de
1907 va ser denunciat
juntament amb altres companys (els socialistes Angelo Donini i
Francesco Orna)
per mutilació, durant la nit del 17 al 18 d'agost, del
monument del rei Humbert
I d'Itàlia, però finalment en va ser exculpat. En
1908 el trobem a Gènova (Ligúria,
Itàlia), on freqüentà els anarquistes
locals i participà en les seves
activitats. Formà part, amb altres companys (Giuseppe De
Luisi, Giovanni
Domaschi, Domenico Maitlasso, etc.), del Grup Llibertari de Verona i
mantingué
la corresponsalia dels periòdics Conquista
i Guerra di Classe.
Entrà a fer feina
com a oficinista en els taller ferroviaris de Verona i
després en les oficines
d'equipatges de l'estació ferroviària, i a finals
de 1910 era secretari de la
secció de Verona del Sindicat dels Ferroviaris Italians
(SFI). Durant la Gran
Guerra va ser traslladat a la província d'Avellino
(Campània, Itàlia). Després
del conflicte bèl·lic retornà a Verona
i es mostrà força actiu en la Cambra del
Treball Sindicalista, entrant l'octubre de 1919 en la seva
comissió executiva. Entre
1921 i 1922 la policia detectà les seves relacions amb els
anarquistes
Guglielmo Bravo, Giovanni Domaschi, Paolo Psalidi i Arturo Zanoni,
entre
d'altres. En 1924 va ser fitxar, juntament amb altres companys (Biagio
Crestani, Giovanni Domaschi, Romeo Ettore Marconcini, etc.), com a
membre del
reconstituït Grup Anarquista de Verona. Poc
després, sembla, s'afilià al Partit
Comunista d'Itàlia (PCdI) i prengué part en
l'intent de reconstruir la Cambra
del Treball Confederal. Son germà Orsmida Tacconi,
socialista des del 1896 i
empleat del ferrocarril, a començaments de 1914 va ser
traslladat a Milà
(Llombardia, Itàlia) i en 1926 va ser confinat a Favignana
(Sicília). En 1927
Ubaldo Tacconi va ser traslladat a Milà i la policia
sospità de les seves
visites setmanals a Verona, però els diversos escorcolls
contra ell tingueren
resultats negatius. En 1930 retornà a Verona, on,
després de diversos
escorcolls sempre amb resultats negatius, sembla que deixà
les activitats
polítiques. Ubaldo Tacconi va morir el 18 de gener de 1935 a
Verona (Vèneto,
Itàlia).
***
Francesc
Isgleas en un miting de la CNT a l'Olímpia (Barcelona, 21
de juliol de 1937)
- Francesc Isgleas Piarnau:
El 16 de febrer de 1892 --altres fonts citen
altres anys (1893, 1894 i 1895)-- neix a Sant Feliu de
Guíxols (Baix Empordà,
Catalunya) l'anarcosindicalista Francesc Isgleas Piarnau --citat en
ocasions Piernau--,
també conegut com Panxo.
Fill d'un obrer surer, heretà la
professió i aprengué l'ofici de taper. Abans de
fer el servei militar, ja se
sentia atret pel pensament anarquista. En sortir de
l'exèrcit, començà a militar
en la Confederació Nacional del Treball (CNT), a
col·laborar en el periòdic Acción
Social Obrera i a assistir a l'Escola Horaciana del seu
poble. El 22
d'abril de 1918 es casà amb Rosa Alsina, de Sant Feliu de
Guíxols, i en 1926 la
parella tingué una filla, Flora, i posteriorment dos infants
més, Teresa i
Josep. A començament dels anys vint
començà a destacar com a organitzador obrer
i orador i en 1921 va ser nomenat membre del Comitè Regional
de Catalunya de la
CNT en representació de Girona. L'abril d'aquest mateix any
acompanyà els
membres de l'escamot (Lluís Nicolau Fort, Pere Mateu
Cusidó i Ramon Casanelles
Lluch) que assassinà el president del Consell de Ministres
espanyol Eduardo
Dato Iradier des de Blanes a L'Escala de camí cap a la
frontera. El juliol de
1922, en plena repressió governamental contra la CNT,
representà els SindicatsÚnics de Sant Feliu de Guíxols en la
Conferència Regional de Sindicats de
Catalunya celebrada a Blanes. Aquest mateix any, a causa del boicot
patronal
que li negava la feina, emigrà a Ceret (Vallespir, Catalunya
Nord) buscant
feina, però va ser expulsat per organitzar una vaga cap a
Girona el 13 de
setembre de 1923, el mateix dia del cop d'Estat de Miguel Primo de
Rivera.
Immediatament s'integrà en la lluita contra la dictadura a
l'Empordà i a altres
comarques catalanes (mítings, assemblees, reunions, etc.),
va treure --amb
Fortunato Barthe-- a Sant Feliu de Guíxols Acción
Social Obrera, patí
detencions i un desterrament a Sòria. En 1930, un cop
caiguda la dictadura,
destacà en el Ple Regional de Catalunya que es
realitzà per reorganitzar la
CNT. Un cop instaurada la II República espanyola, entre el
31 de maig i l'1 de
juny de 1931, participà en representació del
sindicat de Sant Feliu de Guíxols,
en la Conferència Regional de la CNT de Catalunya que
tingué lloc a Barcelona,
en el decurs de la qual presidí una de les sessions. Entre
el 10 i el 17 de
juny de 1931 representà els sindicats de diverses localitats
gironines (Cassà
de la Selva, Figueres, La Bisbal, Llagostera, Olot, Palamós,
Celrà, Calonge,
Salt, etc.) en el III Congrés Confederal Extraordinari de la
CNT celebrat al
Teatro Conservatorio de Madrid. En 1932 parlà en un
míting antielectoral a
Badalona i arran de l'aixecament llibertari de Fígols
d'aquest any va ser
detingut. El març de 1933 assistí en
representació de diverses localitats
gironines al Ple Regional de Sindicats Únics de Catalunya
celebrat a Barcelona,
on formà part de la ponència que
condemnà l'actitud dels sindicats de Sabadell,
i intervingué en dos grans mítings a Barcelona,
un per l'abstenció, amb Claro
José Sendón, Josep Corbella
Suñé, Avelino González Mallada i Jaume
Rosquillas
Magrinyà, i altre el març organitzat per la
Federació Anarquista Ibèrica, amb
Bru Lladó Roca, Tomás Herreros Miguel, Teresa
Claramunt Creus, Liberto
Callejas, Abelardo Saavedra del Toro i Frederica Montseny. En 1934, en
representació de la CNT, s'entrevistà amb
Lluís Companys. El gener de 1936
signà la ponència sobre les aliances que aprovava
la Conferència Regional de la
CNT de Catalunya celebrada al cinema Meridiana de Barcelona. L'1 de
maig de
1936 inaugurà el IV Congrés Confederal de la CNT
a Saragossa i participà en nom
de Sant Feliu de Guíxols en la ponència sobre
l'aliança revolucionària. El juny
d'aquest mateix any va fer un míting a València
amb Serafín Aliaga Lledó,
Antoni Alorda García i David Mayordomo. Lluità
als carrers barcelonins
combatent la reacció el juliol de 1936 i a Girona va estar a
punt de ser
afusellat pels feixistes triomfants, però va ser alliberat
el mateix dia. El 21
de juliol de 1936, en una reunió celebrada a la caserna de
Sant Francesc de
Girona, es manifestà partidari de les milícies
confederals com a mitjà de
derrotar el feixisme insurrecte i impulsar la revolució.
Durant la guerra
desenvolupà diverses tasques orgàniques:
substituí Diego Abad de Santillán en
el Comitè Central de Milícies Antifeixistes,
participà en la redacció de la
ponència que elaborà el pacte amb la
Unió General de Treballadors (UGT) en la
Conferència Regional (1936), fou delegat de Catalunya en el
Ple de Regionals
(setembre de 1936), va ser nomenat responsable --amb M. Jordi Frigola i
EnricÁlvarez Semper-- de la Comissaria de Defensa Militar de les
Comarques de Girona
(a partir del 7 d'octubre de 1936), va ser conseller de Defensa de la
Generalitat de Catalunya (entre desembre de 1936 i maig de 1937),
formà part de
la ponència que creà la Comissió
Assessora Política (CAP) en el Ple de la CNT-FAI de
Catalunya (juny de 1937),
fou membre del Consell Superior de Guerra del govern
republicà, assessorà el
Comitè Regional de Catalunya de la CNT (des del juliol de
1937), representà la
CNT en reunions del Comitè Nacional del Moviment Llibertari
Espanyol (MLE)
(abril de 1938), formà part del Comitè Executiu
de la CNT de l'MLE (maig de
1938), demanà la dimissió de Marià
Rodríguez Vázquez (Marianet)
i criticà la seva gestió en la secretaria
(octubre de
1938), fou l'últim secretari de la CNT de Catalunya fins al
final de la guerra,
etc. Quan el triomf feixista era un fet, el 9 de febrer de 1939
creuà els
Pirineus i fou membre del Consell General de l'MLE (1939) en
representació de
la CNT. Després va ser tancat al camp de
concentració d'Argelers. Un cop lliure
amb sa família s'instal·là a
Perpinyà fins que les tropes alemanyes el detingueren
i el tancaren al camp de Vernet. El juliol de 1942 va ser traslladat al
camp de
Djelfa (Algèria). Després de l'Alliberament,
mantingué tesis puristes i fouíntim del cercle Montseny-Esgleas, però no
ocupà càrrecs orgànics importants.
Entre 1945 i 1946 va fer mítings a París i a
Narbona. Instal·lat a París, en
els anys cinquanta i seixanta participà en plens regionals,
fou assidu del
centre confederal i va fer mítings. En 1967 morí
la seva companya Rosa Alsina.
Un cop mort el dictador Francisco Franco, el maig de 1976
retornà a Catalunya i
ajudà a la reconstrucció de la CNT a Sant Feliu
de Guíxols. Francesc Isgleas
Piarnau va morir el 14 de febrer de 1977 a Barcelona (Catalunya).
Actualment un
carrer d'aquesta localitat porta el seu nom i a l'Arxiu Nacional de
Catalunya
es troba dipositat part del seu arxiu.
Francesc Isgleas Piarnau (1892-1977)
***
Henk
Eikeboom
- Henk Eikeboom:
El 16 de febrer de 1898 neix a Amsterdam (Països Baixos) el
mestre, poeta,
traductor, periodista i editor antimilitarista, anarquista i
anarcosindicalista
Hendrik Willem Eikeboom, més conegut com Henk
Eikeboom i que va fer servir el pseudònim Bob de Mets. Son pare treballava
d'enquadernador i era sagristà de
l'església protestant de Muiderkerk d'Amsterdam. A l'escola
primària va
escriure els seus primers poemes i ja va deixar palès el seu
esperit rebel.
Estudià per a mestre i durant aquests anys entrà
en contacte amb organitzacions
socials de caire marxista, però ben aviat,
gràcies a Willy Broekman, la seva
futura companya, entrà a formar part del moviment
anarquista. Com a objector de
consciència, el juny de 1918 va ser condemnat a cinc anys i
set mesos de presó.
A partir de 1919 començà a col·laborar
en la premsa llibertària i aquest mateix
any esdevingué administrador de«Libertas» l'editorial del periòdic De Vrije Socialist (El Socialista
Lliure), publicació en la qual
col·laborà fins el 1923. Gran admirador de Domela
Nieuwenhuis, en 1921 fou un dels organitzadors del Congrés
de la Internationale
Anti Militaristische Vereeniging (IAMV, Organització
Internacional
Antimilitarista), organització en la qual ocupà
diversos càrrecs de responsabilitat,
i presidí el Dienstweigerings Actie Comité (DWAC,
Comitè d'Acció per l'Objecció
de Consciència). El 5 de març de 1921, molt
influenciat pel dadaisme, fundà,
amb Anthon Bakels i Erich Wichman, el Rapaille Partij (RP, Partido
Rapaille),
també anomenat Vrije Socialistische Groep (VSG, Grup
Socialista Gratuït) o Sociaal-Anarchistische
Actie in Nederland (SAAN, Acció Social-Anarquista dels
Països Baixos), partit
polític conegut per les seves accions contra el vot
obligatori i el sistema
parlamentari, ridiculitzant la democràcia partidista, i del
qual fou el
tresorer. En aquests anys formà part de la Sociaal
Anarchistische Jongeren
Organisatie (SAJO, Organització de la Joventut Social
Anarquista). En 1925
publicà amb Erich Wichman, que d'una estada l'any anterior a
Itàlia s'havia
transformat en feixista, el llibre Het
Fascisme in Nederland. Pro en Contra. Fortament impressionat
per la
transformació del seu gran amic al feixisme, en 1926
publicà el fullet Mussolini, een
ziektegeval. Politiek-psychologische
analys (Mussolini, una malaltia. Anàlisi
psicologicopolítica). Milità en
l'organització anarcosindicalista Nederlandsch
Syndicalistisch Vakverbond (NSV,
Federació Sindicalista Holandesa), adherida a
l'Associació Internacional dels
Treballadors (AIT). Separat de Willy Broekman, en 1927 es
casà amb Annie van
Harselaar. Entre 1933 i 1938 fou un dels redactors del
periòdic
anarcosindicalista De Arbeider (El
Treballador) i fou uns dels membres més actius de la
Vereniging Anarchistische
Uitgeverij (VAU, Societat Editorial Anarquista), que edità
llibres de destacats
anarquistes (Rudolf Rocker, Piotr Arshinov, etc.) i en la qual
ocupà càrrecs de
responsabilitat (administració, secretaria, etc.). El
desembre de 1933
participà en la fundació de la Sociaal
Anarchistische Actie (SAA, Acció Social
Anarquista). En aquests anys col·laborà en
diverses publicacions llibertàries (De
Wapens Neder, De Vrijdenker,De
Transportarbeider, Naar de Vrijheid,
etc.) i visqué de la venda de llibres de segona
mà, molts d'ells de caràcter eròtic,
que aleshores eren considerats pornogràfics.
Realitzà nombroses conferències i
xerrades, a més de diferents debats públics, com
ara amb el feixista Arnold
Meyer del Zwart Front (ZF, Front Negre). Quan l'ocupació
alemanya dels Països
Baixos durant la II Guerra Mundial, mantingué la seva
militància, però en 1941,
quan s'assabentà de la detenció de militants
comunistes, es va passar a la
clandestinitat a La Haia (Holanda Meridional, Països Baixos).
Per mor d'una
delació, el desembre de 1941 va ser detingut pels ocupants
nazis i reclòs a les
presons d'Scheveningen de La Haia i d'Amersfoort (Utrecht,
Països Baixos). El març
de 1943 va ser traslladat al camp de concentració de Vught
(Brabant
Septentrional, Països Baixos) i arran del «Dolle
Dinsdag» (Dimarts Foll) del 5
de setembre de 1944, quan va córrer el rumor que els
Països Baixos estaven a
punt de ser alliberats pels aliats, va ser deportat a Alemanya.
D'antuvi
romangué al camp de Rotenburg, una divisió del
camp de concentració de
Neuengamme (Bergedorf, Hamburg, Alemanya), però
després va ser traslladat. Henk
Eikeboom va morir l'11 de maig de 1945 al camp de
concentració nazi de Sandbostel
(Selsingen, Rotenburg, Baixa Saxònia, Alemanya).
Traduí obres de diferents
autors (Max Hodann, Lev Tolstoi, etc.) i és autor de Dagboek-fragmenten uit mijn arresttijd
(1919), De anarchist en het huwelijk
(1921 i 1989), Het rood blazoen
(1923), De
ondergaande wereld. Een rede over dezen tijd en zijn problemen
(1923), Asflat. Poésieérotique (1924), Die
untergehende Welt. Eine Zeitrede
(1925), Prometheus. Spreekkoor
(1926), Begrafenis van een vermoorden
arbeider (1932), Kruistochten door
eigen en anderer werk (1933), Opruiing?
De arbeider weigert dienst tegen den oorlog. Verdedigingsrede
(1934), Zonnewende. Symphonie der bevrijdende
gedachte (1934), Kruistochten
(1935), De loden soldaat en andere
vertelses versjes en plaatjes voor kinderen (1935), Spanje, revolutie kontra fascisme. Doeleinden van
strijd, onze hulp
(1936), Gevangenis-gedichten
(1939), Francisco Ferrer. Een woord ter
herdenking
(sd), entre d'altres. Son fill, Rogier Eikeboom, també fou
un destacat militant
anarquista. En 1986 Pszisko Jacobs publicà la biografia Henk Eikeboom, anarchist.
***
Notícia
de la detenció dels germans Blanco Blanch apareguda en el
diari madrileny El
Sol de l'1 d'octubre de 1926
- Antoni Blanco Blanch:
El 16 de febrer de 1902 neix a Sanui (Llitera,
Franja de Ponent) l'anarquista i anarcosindicalista Antoni Blanco
Blanch --a
vegades citat Blanc. De ben jovenet
emigrà a Badalona (Barcelonès,
Catalunya) on treballà com a xocolater. Fou un dels que
empenyeren una
xocolateria cooperativa a Hostafrancs. A partir de 1920
participà activament en
la Confederació Nacional del Treball (CNT) i en cercles
anarquistes de
Badalona. Membre dels grups d'acció confederals, el 29 de
març de 1921 fou
acusat de participar amb altres companys (Dionisio Argilés
Alpuente, Francisco
Cascales Vicente, Esteban Soler Coll, etc.) en l'assalt del local de
l'Associació de la Unió de Sindicats Lliures al
carrer Prim de Badalona, en el
qual resultà mort Salvador Aguilar Blanco i ferit Francesc
Vilà Olivar, ambdós
membres del Sindicat Lliure; per aquesta acció va ser jutjat
amb altres
companys i absolt el 14 de desembre de 1922. El 30 de setembre de 1926
va ser
detingut amb son germà Bartomeu, també militant
anarquista, acusat d'haver
participat en el robatori a mà armada del cobrador de la
Casa Torres que resultà
ferit. Entre 1926 i 1927, amb Felip Barjau i Pere Cané, fou
membre del Comitè d'Acció
Nacional Revolucionari de la CNT, amb seu a Badalona, el qual
mantingué
contactes conspiradors amb el capità Fermín
Galán per acabar amb la dictadura
de Primo de Rivera. Després de l'aixecament revolucionari de
desembre de 1930 a
Jaca, aconseguí escalar amb Cané les muralles de
la fortalesa de Montjuïc per
entrevistar-se amb Galán abans de ser afusellat. En
març de 1933 representà el
Sindicat de la Fusta de Badalona en el Ple Regional. Durant els anys
bèl·lics
comptà amb l'amistat i confiança de Joan
Peiró que l'incorporà al Ministeri
d'Indústria quan ell en fou el titular, durant el govern de
Francisco Largo
Caballero. A més, ocupà diversos
càrrecs que el sindicat confederal li encomanà.
Després fou director de la fàbrica de productes
químics «Casa Cros
Col·lectivitzada», de Badalona, des de mitjans
1937 fins a l'acabament de la
guerra. Amb el triomf feixista creuà els Pirineus i va ser
reclòs en diversos
camps. Més tard fou enquadrat en una Companyia de
Treballadores Estrangers
(CTE) que fou enviada a fortificar la «Línia
Maginot». El maig de 1940, quan
realitzava aquesta tasca, va ser detingut per les tropes alemanyes i
internat
d'antuvi a l'«Stalag IB» a Hohenstein
(Saxònia, Alemanya), depenent del camp de
concentració de Flossenbürg. El 9 d'agost de 1940
va ser deportat, sota la
matrícula 3.638, amb 168 companys al camp de
concentració de Mauthausen. El 24
de gener de 1941 va ser transferit, amb la matrícula 11.652,
al camp de Gusen.
Antoni Blanco Blanch va morir el 19 de novembre --algunes fonts citen
l'11 de
setembre-- de 1941 al camp de concentració de Gusen (AltaÀustria, Àustria).
***
Silverio Ros Andrés
- Silverio Ros Andrés: El 16 de febrer de 1902 neix a Navarrés (Canal de Navarrés, País Valencià) l'anarcosindicalista Silverio Ros Andrés. Ingressà en la Confederació Nacional del Treball (CNT) quan treballava en una fàbrica hidroelèctrica de València. Després emigrà a Barcelona, on va fer d'obrer a l'empresa de construcció «Pallas i Gabendell» i s'afilià al Sindicat de la Construcció de la CNT. En 1939, en acabar la guerra civil, passà els Pirineus i, després d'un temps internat al camp de concentració d'Argelers, s'establí d'antuvi a Bordeus i més tard visqué pel departament d'Òlt i Garona, on durant l'ocupació alemanya va ser detingut per la gendarmeria francesa i lliurat a les autoritats nazis. Durant la seva captivitat adquirí una malaltia que li van deixar seqüeles permanents. El 10 de setembre de 1944 s'afilià a la Federació Local de la CNT d'Agen, essent un dels seus primers militants, on milità tota la resta de sa vida. Silverio Ros Andrés va morir el 29 de setembre de 1973 a Agen (Aquitània, Occitània).
***
Foto
policíaca d'Amleto Astolfi
- Amleto Astolfi: El
16 de febrer de
1903 neix a Milà (Llombardia, Itàlia)
l'anarquista Amleto Astolfi, també
conegut com Amleto Franzini.
Gràcies
a la influència de Giuseppe Nardi, company de sa germana
Angelica, començà a
militar molt jove en els cercles anarcoindividualistes. El
març de 1921 es va
veure implicat, amb Latini Diavolindo, en un atemptat realitzat al parc
Scipione, a prop de la Central Elèctrica de Via Gadio, i a
la bomba al teatre
Diana de Milà i va ser condemnat per «homicidi
polític» a 15 anys de presó. El
febrer de 1931 va ser alliberat de la presó d'Alessandria
(Piemont). Com que no
trobà feina del seu ofici de mecànic,
emigrà clandestinament a França,
gràcies
a la xarxa d'evasió d'Alfredo Brocheri, i d'antuvi
s'instal·là a Drancy (Illa
de França), a casa sa germana, i més tard a
Fontenay, al domicili del company
Angelo Damonti. Treballà com a obrer envernissador i
participà activament en
les activitats de l'anarquista Comitato Pro Vittime Politiche (CPVP,
Comitè Pro
Víctimes Polítiques), amb Angelo Damonti,
Fioravante Meniconi, Mario Mantovani,
Camillo Berneri i Umberto Tommasini, entre d'altres. El novembre de
1933 fou un
dels fundadors a Puteaux de la Federazione Anarchica dei Profughi
Italiani (FAPI,
Federació Anarquista dels Refugiats Italians) i
formà part de la redacció del
seu òrgan d'expressió, Lotte
Sociali,
que publicà a París vuit números entre
el 15 de desembre de 1933 i el febrer de
1935 i el gerent del qual fou Jean Girardin. Fou el responsable, amb
Arturo
Pirola i Bauer, del periòdic bilingüe Nella
Mischia / Dans la Mêlée, que
publicà a París dos números entre
novembre i
desembre de 1934. El 26 de desembre de 1934 se li va decretar
l'expulsió,
juntament amb Angelo Damonti i Pietro Sini, i marxà cap a
Brest (Bretanya) sota
el nom fals d'Amleto Franzini,
instal·lant-se
a casa del company Ulisse Merli (Carlo
Franzini). La policia el va inscriure en la llista dels«subversius terroristes».
Quan l'aixecament feixista de juliol de 1936 a Espanya,
marxà amb altres
companys a Barcelona (Catalunya) per a ajudar la revolució.
De bell nou a
França, el juny de 1939 va ser detingut, jutjat i condemnat
a sis mesos de
presó a Rennes, però quan la seva veritable
identitat va se descoberta, fou
internat, juntament amb 379 refugiats italians, al camp de
concentració de
Vernet. El novembre de 1941 va ser traslladat a Menton i el desembre
d'aquell
any va ser extradit, condemnat a cinc anys de confinament i enviat el
febrer de
1942 a Ventotene. El maig de 1942 va ver traslladat a la
colònia agrícola de la
Gorgona. Més tard lluità contra el nazifeixisme
com a partisà llibertari dels«Patrioti Brigata Malatesta» a la zona del Pavese
llombard. Després de
l'Alliberament col·labora en el periòdic Il
Comunista Libertario, que publicà a
Milà 16 números entre desembre de 1944 i octubre
de 1945 i que va
ser dirigit per Mario Mantovani. Posteriorment cessà la seva
militància
anarquista. Desconeixem la data i el lloc de la seva
defunció.
Amleto Astolfi (1903-?)
---
Cementerios del Mundo 41ª Parte
Cementerio de San Isidro (Cementerio de la Sacramental de San Isidro, San Pedro y San Andrés)
Madrid, España
Madrid, 16 de febrero de 2018
Cementerios del Mundo 42ª Parte
Cementerio de San Miguel
Málaga, España
Madrid, 16 de febrero de 2018
Josep M. Llompart i les nostres influències culturals
Com a Maragall, els modernistes, Rosselló-Pòrcel, els surrealistes i, més endavant els situacionistes, el que poèticament (i políticament!) ens interessa del fet poètic a mitjans dels anys seixanta -que és l´època en la qual comencen a sorgir els embrions del que més endavant serien alguns dels poemaris que publicarem a patir dels anys vuitanta-, el que més ens n'interessa, deia, és la "paraula viva", l'espontaneisme en el vers, la ruptura amb la tradició formalista i noucentista de l'Escola Mallorquina i, més que res, el rebuig de la retòrica i la falsedat vital dels poetes de la "torre d'ivori". (Miquel López Crespí)
...un fort component polític que sovint es camufla de "etèria lluita cultural" quan, en el fons, no és més que una aferrissada defensa d'un estatus de classe que se sent amenaçat per la irrupció del moviment obrer i de la pagesia. La Revolució Francesa ha fet tremolar tots els fonaments del vell règim, del poder de l'Església. Costa i Llobera i Maria Antònia Salvà, terratinents i rendistes, senten a prop l'alè del moviment anarquista i socialista. La lluita contra el modernisme, l'atac a les concepcions literàries de la "bohèmia anarcoide" del Principat no són més que una expressió de la soterrada lluita de classes cultural que hi ha en aquell moment històric. (Miquel López Crespí)
Com molts poemes de Salvat Papasseit, de Brecht, Maiakovski, Pedro Salinas, Blai Bonet, Jaume Vidal Alcover o Josep M. Llompart, es tracta d'aconseguir, mitjançant el treball del poeta, que l'espontaneïtat predomini en la feina creativa. Com explica Joan Fuster: "El concepte ve pel ritme; el vers és un estat tèrmic del llenguatge; una sola paraula, suficientment intensa, serà capaç de suggerir tot un món".
Jaume Vidal Alcoverés prou dur amb els seguidors de l'Escola Mallorquina. Però malgrat aquesta duresa caldria reconèixer que molts dels joves "rupturistes" amb l'Escola (especialment Blai Bonet, Josep M. Llompart i el mateix Jaume Vidal) són alletats en aquestes tertúlies que els ensinistren en una tradició cultural autòctona, malgrat que aquesta sigui sovint de caire clerical, conservador i, en mols d'aspectes, culturalment reaccionària. L'odi que tenien a Joan Maragall i la seva escola, a tot el que venia d'una Barcelona que consideraven, en general, en mans d'una xurma anarcoide (el mateix Maragall, Salvat Papasseit...) i anticlerical, era excessiu, sense termes mitjans. Joan Fuster ho deixa ben aclarit en la seva Història de la literatura catalana contemporània (Curial, Barcelona, 1971), pàg. 57: "Cal dir que allò que repugnava als dos grans mallorquins [Costa i Llobera i Joan Alcover] en el Modernisme barceloní no era solament el culte al 'diví balbuceig' ni tantes altres desmanegades exageracions 'literàries', com la gent de la Barcelona de l'època propugnava. A tots els repel·lia, sobretot, la desimboltura anarcoide que s'anava filtrant, subreptíciament, en cada atac a la preceptiva tradicional. La seva repulsa es dirigeix a la càrrega ideològica 'negativa', 'dissolvent', que traginaren els modernistes. Costa i Llobera fou un canonge timorat i pulcre; Alcover, un curial plàcid i circumspecte: tots dos, és clar, responien a un tipus de societat arcaica, 'aïllada', de base rural i de mentalitat levítica i provinciana, com fou la de la Mallorca d'aleshores. És comprensible, doncs, que els esfereïssin no sols les insolències blasfemes o simplement reticents, tan habituals entre alguns modernistes, sinó fins i tot la seva bohèmia afectada i el seu menyspreu de les convencions".
Aquest clericalisme i reaccionarisme exacerbat d'alguns dels membres més destacats de l'Escola Mallorquina es pot trobar documentat en la nombrosa correspondència de Costa i Llobera que va incloure Bartomeu Torres Gost en un llibre sobre Costa publicat a la Biblioteca Balmes l'any 1971. Es tracta de l'obra Miguel Costa i Llobera (1854-1923): itinerario espiritual de un poeta, en la qual les cartes escrites per Costa a Maria Antònia Salvà i a Ignasi Casanovas palesen un viu sentiment de decepció -diguem-ho així-arran dels esdeveniments de la Setmana Tràgica. El clacissisme de Costa i Llobera, aquella defensa de l'"ordre" literari (la "forma" per damunt de tot!) contra l'"anarquia" (literària, política...) que ve de Barcelona s'expressa en la canonització de la rima i la retòrica com a sistema de primera magnitud per expulsar del parnás literari qui no accepti aquesta "contenció" que ha de tenir tota expressió literària que aspiri a "aprofundir l'obra del senyor damunt la terra". Costa i Llobera esdevé així, com diu Joan Fuster (pàg. 57 de La literatura catalana contemporània), el mestre de "l'eurítmia, la proporció, la correspondència, la simetria pròpia de l'organisme vivent, la qual es manifesta bé en els conceptes, o bé en els compassos prosòdics, o bé en síl·labes i tons". Vet aquí tres trets de l'Escola Mallorquina que són consubstancials en la seva forma d'entendre el fet poètic: "versificació", "retòrica" i "artificiositat".
Hi ha, evidentment, en totes aquestes concepcions un fort component polític que sovint es camufla de "etèria lluita cultural" quan, en el fons, no és més que una aferrissada defensa d'un estatus de classe que se sent amenaçat per la irrupció del moviment obrer i de la pagesia. La Revolució Francesa ha fet tremolar tots els fonaments del vell règim, del poder de l'Església. Costa i Llobera i Maria Antònia Salvà, terratinents i rendistes, senten a prop l'alè del moviment anarquista i socialista. La lluita contra el modernisme, l'atac a les concepcions literàries de la "bohèmia anarcoide" del Principat no són més que una expressió de la soterrada lluita de classes cultural que hi ha en aquell moment històric.
Com a Maragall, els modernistes, Rosselló-Pòrcel, els surrealistes i, més endavant els situacionistes, el que poèticament (i políticament!) ens interessa del fet poètic a mitjans dels anys seixanta -que és l´època en la qual comencen a sorgir els embrions del que més endavant serien alguns dels poemaris que publicarem a patir dels anys vuitanta-, el que més ens n'interessa, deia, és la "paraula viva", l'espontaneisme en el vers, la ruptura amb la tradició formalista i noucentista de l'Escola Mallorquina i, més que res, el rebuig de la retòrica i la falsedat vital dels poetes de la "torre d'ivori". Joan Fuster, en definir la poètica de Joan Maragall, deixa ben clara quina és la posició pràctica d'aquest autor. En l'epígraf "Teoria i pràctica de la 'paraula viva'", Joan Fuster escriu (Literatura catalana contemporània, pàg. 44): "Dir les coses 'tal com ragen', quan hi ha naturalment, l'estat de gràcia', equival a situar la sinceritat al cim de la jerarquia literària. El que cal, doncs, és que el poeta digui la paraula nascuda d'un moment de plètora vital, i que la digui com li ve dictada per la seva vehemència interior. La resta és cosa secundària: els poetes sempre han parlat de les mateixes coses".
Com molts poemes de Salvat Papasseit, de Brecht, Maiakovski, Pedro Salinas, Blai Bonet, Jaume Vidal Alcover o Josep M. Llompart, es tracta d'aconseguir, mitjançant el treball del poeta, que l'espontaneïtat predomini en la feina creativa. Com explica Joan Fuster: "El concepte ve pel ritme; el vers és un estat tèrmic del llenguatge; una sola paraula, suficientment intensa, serà capaç de suggerir tot un món".
Els poetes mallorquins que cap als anys cinquanta fugen de l'herència de Costa i Llobera i Maria Antònia Salvà (Llompart, Vidal Alcover, Blai Bonet en bona part de la seva creació) són, conscientment o inconscientment, fills d'aquestes concepcions. Concepcions que vénen d'una creativa assimilació de les avantguardes europees, especialment la francesa (surrealisme, dadaisme, Rimbaud, Lautréamond, Mallarmé en alguns casos...) i, és clar.
Josep M. Llompart, en els seus llibres La literatura moderna a les Illes Balears (Editorial Moll, Palma de Mallorca, 1964) i Els nostres escriptors (Editorial Moll, Palma de Mallorca, 1996) deixa constància de les aportacions i mancances d'alguns dels cappares de l'Escola Mallorquina. En La literatura moderna... (pàg 136) Llompart ens diu: "Maria Antònia va lluitar per aconseguir el seu art, per donar forma rigorosa a les seves intuïcions i vivències; va viure el seu món líric tan en to menor com es vulgui, però amb intensitat, explorant i apurant a plena consciència les seves possibilitats". I, en l'obra Els nostres escriptors (pàg. 177), conclou: "El seu valor essencial consisteix en una rara capacitat de conferir categoria i contingut poètic a les coses i als fets més vulgars. És clar que aquesta transfiguració de la pura anècdota en categoria poètica no sempre es produeix, i per això gran part de la poesia de Maria Antònia Salvà resta aturada en un nivell, trivial, en una absoluta superficialitat".
Josep M. Llompart, tot i reconeixent les aportacions de Costa i Llobera a la nostra poesia (sobretot en qualitat de llenguatge), no amaga tampoc cap crítica: "Va aportar a la literatura catalana [Costa i Llobera] un llenguatge poètic de qualitat perfecta, una tècnica magistral de versificador i algunes visions essencials de paisatge com a expressió d'un profund sentiment elegíac, tan delicades, tan pures i d'un lirisme tan intens, que probablement no tenen parió dins la nostra poesia. Aquests valors compensen sense escreix les limitacions i els caires negatius d'una obra que -seria absurd amagar-ho cau a vegades en la vulgaritat, en la carrincloneria o en la fredor més insustancial".
Vet aquí uns valors, en Maria Antònia Salvà: 'trivial, absoluta superficialitat'; en Costa i Llobera: vulgaritat, carrincloneria, la fredor més insustancial... que els joves dels anys cinquanta i dels seixanta i setanta, no podíem acceptar de cap de les maneres, fills com érem d'unes avantguardes culturals que pensaven, com Maragall, en la "paraula viva", en la sinceritat fent front a la falsa retòrica dels exquisits.
Evidentment, després de Gabriel Alomar, de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, de Josep M. Llompart, Blai Bonet i Jaume Vidal Alcover, anam ensopegant amb els poetes que formaran definitivament la nostra manera d'entendre el fet poètic. Parlam d'Agustí Bartra, de Màrius Torres i de la presència sempre lluminosa de Salvador Espriu, avui totalment silenciada pels epígons de la postmodernitat: els neonoucentistes que malden per desertitzar el nostre panorama literari de qualsevol "paraula viva" que pugui sorgir, enemics com són de tot el que fa olor de "bohèmia anarcoide" i "desfasat compromís" de l'intel·lectual català amb el seu poble i la tasca d'alliberament social i nacional de la qual hauria de ser protagonista essencial.
Els començaments dels setanta, amb una obertura de la censura franquista, amb el sorgiment de noves editorials a tots els Països Catalans i amb una lenta reincorporació a la vida cultural de Catalunya d'alguns intel·lectuals exiliats l'any 1939, el coneixement de Josep Palau i Fabre, Joan Brossa o Gabriel Ferrater marquen definitivament la nostra incipient dedicació a la literatura. Anys de complicada formació (per la dificultat de trobar els llibres adients i també, pel temps i esforços esmerçats en la lluita política clandestina). Intel·lectuals de la talla i amb el ferm compromís d'un Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Joan Fuster, Ricard Salvat, Avel·lí Artís-Gener, Víctor Alba, Vicenç Riera Llorca o Gonçal Castellóacaben per indicar-nos la direcció exacta per on ha de marxar la nostra "poètica". La militància dins de les organitzacions antifeixistes (l'OEC i el PSM posteriorment) i les resolucions del Congrés de Cultura Catalana, acaben de concloure el cicle de formació que centra el camp dins del qual ens mourem a partir d'aquella època de tempteigs.
Pròleg del llibre de Miquel López CrespíAntologia (1972-2002). Palma (Mallorca). Col·lecció "El Turó", Fundació "Sa Nostra", 2003.
Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)
Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí
Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)
Cementerios del Mundo 43ª Parte
Cementerio Inglés (Cementerio Anglicano o de San Jorge)
Málaga, España
Madrid, 17 de febrero de 2018
Anarcoefemèrides del 17 de febrer
Esdeveniments
Interrogatori d'Émile Henry
- Repressió arran del Terminus: El 17 de febrer de 1894, després de l'atemptat amb bomba de l'anarquista Émile Henry al cafè Terminus de París (França) el 12 de febrer, la policia francesa desencadena una forta repressió contra els cercles llibertaris, procedint a nombrosos escorcolls i detenint un gran nombre de militants anarquistes que més tard varen ser jutjats en el famós Procés dels Trenta.
***
Cartell
amb la reproducció del pacte
- Pacte amb Carranza: El 17 de febrer de 1915 a l'edifici de Faros del port de Veracruz (Veracruz, Mèxic) se signa un pacte politicomilitar entre l'anarcosindicalista Casa de l'Obrer Mundial (COM) i el govern«revolucionari constitucionalista» de Venustiano Carranza. El pacte, redactat el 12 de febrer i publicat el 20 de febrer, serà signat per Rafael Zubarán Capmany, ministre de l'Interior de Carranza i Primer Cap de l'Exèrcit Constitucionalista, i vuit dirigents de la COM (Rafael Quintero, Carlos M. Rincón, Rosendo Salazar, Juan Tudó, Salvador Gonzalo García, Rodolfo Aguirre, Roberto Valdés i Celestino Gasca Barragán). Amb aquest pacte, els sindicalistes formaran part de les tropes de Carranza mitjançant les «Brigades Sanitàries Anarquistes» i en els«Batallons Rojos», que acabaran lluitant contra les tropes de Francisco Villa i d'Emiliano Zapata. A canvi, Carranza els donarà locals (a León, Tampico, Guadalajara, Colima, Monterrey, Tabasco, Tlaxcala, Querétaro, Guanajuato, Aguascalientes, Torreón, etc.) i periòdics, com ara Ariete o Revolución Social. Aquesta publicació lloarà les lleis laborals dels«heroics caps constitucionalistes» i s'arribarà a afirmar que el«triomf del constitucionalisme és el triomf de la Llibertat». L'aliança marcarà la història del moviment obrer mexicà i instaurarà les bases de la creació de la Confederació Regional Obrera Mexicana (CROM), veritable corretja de transmissió del poder. El «realisme» sembla apoderar-se de la major part dels anarcosindicalistes: es declara caduca l'era de la rebel·lió, es busca la protecció de l'Estat, penetren tota casa de polítics (carrancistes, marxistes, etc.) predicadors de la revolució a terminis i de la necessitat d'un tutor (cabdill, partit o Estat). Els grups hegemònics aconsegueixen imposar la seva llei: d'ara endavant, tot treballador ha de respectar i seguir les normes establertes per associar-se, fer vaga, discutir amb el patró, sortir al carrer en manifestació, etc. L'Estat es converteix en l'àrbitre suprem: l'Estat decidirà en última instància si una vaga és legal o il·legal. Malgrat tot, va haver un sector anarcosindicalista (ferroviaris, petrolers, treballadors tèxtils de Puebla i de Veracruz, electricistes, etc.) que no acceptà aquesta aliança i rebutjà la orientació política de l'anarcosindicalisme; aquest sector donarà lloc a la creació de la regional mexicana de la Confederació Nacional del Treball (CNT).
Naixements
Foto policíaca d'Alphonse Surgand (4 de març de 1894)
- Alphonse
Surgand: El 17 de febrer de 1859 neix a Lió
(Arpitània) l'anarquista Alphonse
Bernard Surgand. A començament dels anys noranta vivia al
número 11 del carrer
Partants de París (França) i treballava
d'ataconador. L'abril de 1893, per a la
convocatòria d'eleccions municipals, fou un dels candidats
abstencionistes a
Charenton-le-Pont (Illa de França, França),
juntament amb Lucien Guérineau a
Bagnolet (Illa de França, França) i Jean Billot
al XII Districte de París. En
1893 assistí a les reunions de les Joventuts dels
Antipatriotes i del grup
anarquista que s'arreplegava a la sala del Chateau Rouge, al carrer des
Vignoles del XX Districte de París. A començament
de gener de 1894 va ser
detingut amb una quinzena de companys a París quan les
agafades
antianarquistes. El 4 de març d'aquell any va ser novament
detingut amb 12
companys i fitxat per Alphonse Bertillon. Desconeixem la data i el lloc
de la
seva defunció.
***
Luigi Gavioli
- Luigi Gavioli: El
17 de febrer de 1902 neix a Mirandola (Emília-Romanya,
Itàlia) l'anarquista
Luigi Gavioli. Sos pares es deien Geremia Gavioli i Brigida Quarri.
Després
d'una infància viscuda en la més absoluta
misèria, en 1918 es traslladà a
Gonzaga (Llombardia, Itàlia), on va fer feina d'aprenent en
una pastisseria i
entrà en el grup anarquista local. Participà
activament en les agitacions del«Bienni Roig» (1919-1920) i l'agost de 1921
patí una agressió feixista a prop
de Reggiolo (Llombardia, Itàlia). Poc després,
els feixistes intentaren
incendiar casa seva. L'1 de febrer de 1930
s'instal·là a Verona (Vèneto,
Itàlia) i en 1933 s'establí definitivament a Roma
(Itàlia), vivint anys de
relativa tranquil·litat fent feina com a representat
comercial. Regularment
realitzà visites a Mirandola, per saludar família
i amics. El 27 de juliol de
1934 es casà amb Virginia Benatti. En 1936 era propietari
d'una lleteria i d'un
cafè, on treballava son germà Nando Gavioli, un
dels antifeixistes més actius
de Mirandola. Després de l'ocupació alemanya
d'Itàlia, entrà a formar part del
moviment clandestí antifeixista. En 1944
s'integrà en els Gruppi d'Azione
Patriottica (GAP, Grups d'Acció Patriòtica) de
Roma, a la zona del barri Itàlia,
participant en diverses accions contra les tropes alemanyes. Al seu
domicili
trobaren refugi jueus i expresoners aliats, a l'espera de passar a la
línia del
front al sud de la península. A començaments de
març de 1944, a causa d'una
delació, va ser detingut amb sa companya i un dels seus dos
fills. Torturat
durant molt de temps al presidi del carrer Tasso, el 22 de
març va ser
traslladat a la presó romana de Regina Coeli. El 24 de
març de 1944 Luigi
Gavioli va ser portat pels nazis, amb altres 334 homes, a les pedreres
de marès
abandonades a prop de la Via Ardeatina de Roma i afusellat en
represàlia per
l'atac partisà del carrer Rasella, on havien mort 33 soldats
alemanys. El seu
cos reposa al sarcòfag número 102 del Santuari
Nacional de la Fossa Ardeatina.
***
Luis Obregón
Adrián
- Luis Obregón Adrián: El 17 de febrer de 1921 neix al País Basc l'anarcosindicalista Luis Obregón Adrián. Fou fill del destacat militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Sestao i d'Ortuella Pedro Obregón; autodidacta, va ser detingut en nombroses ocasions per activitats sindicals i durant vagues, processat i desterrat per la mort del gerent d'Alts Forns; arran de la repressió engegada després del fracàs de la revolució asturiana de 1934 va ser novament detingut amb son fill Inocencio, militant de les Joventuts Llibertàries. En 1936, quan tenia 15 anys, Luis Obregón cavà trinxeres a Larrabetzu, per frenar l'ofensiva feixista sobre Biscaia. Patí les penalitats de la guerra; son pare, tinent d'un batalló de sapadors, i son germà Inocencio van ser apressats per les tropes franquistes a Santander. En 1937 entrà a treballar a la fàbrica Aurrerá. En 1954 passà a treballar a La Naval i intervingué en les primeres vagues. Com no coneixia cap militant de la CNT clandestina, ingressà en la Unió General de Treballadors (UGT) de la mà de Nicolás Redondo. Participà en les lluites obreres dels anys seixanta i setanta i per la seva activitat sindical al marge dels jurats d'empresa va ser multat en diferents ocasions, declarant-se insolvent, segons la tàctica del sindicat. A finals de 1969 purgà un mes de presó per impagament d'una d'aquestes multes. També patí presó preventiva amb motiu de les celebracions del Primer de Maig o quan les mobilitzacions andaluses de 1971. Fou detingut durant quatre mesos a causa dels afusellaments dels tres membres del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP) i de dos etarres el 27 de setembre de 1975. Durant la seva detenció morí el dictador Francisco Franco. En 1977 contactà amb la CNT i començà a militar en el sindicat anarcosindicalista, primer en la Federació Local de San Salvador del Valle i després en la de Barakaldo. Participà activament en tasques orgàniques confederals i en la comparsa Hontzak. El 18 de juny de 2006 va rebre, juntament amb altres antifranquistes, un homenatge a Bilbao i a Artxanda. Luis Obregón Adrián va morir el 25 de novembre de 2010 a Barakaldo (Biscaia, País Basc) i fou enterrat l'endemà al cementiri d'Ortuella.
***
Serge
Torrano en una manifestació (ca. 1971)
- Serge Torrano: El
17 de febrer de 1950 neix a Sureda (Rosselló, Catalunya
Nord) el comunista
llibertari i sindicalista Serge Torrano. Era fill d'una
família simpatitzant
del Partit Comunista Espanyol (PCE). Son pare, José Torrano,
era un espanyol
que passà a França amb la Retirada i
s'instal·là al Llenguadoc on treballà
com
a obrer en una cooperativa agrícola i on, durant els anys
cinquanta, fou
delegat de la Confederació General del Treball (CGT); sa
mare, Sylvane Sforzy,
milità en els Socors Populars. Dos de sos germans i dues de
ses germanes també
van ser militants de Société Nationale des
Chemins de Fer Français (SNCF,
Societat Nacional dels Ferrocarrils Francesos) de la CGT. Son tercer
germà va
militar en la CGT de la companyia aèria privada Europ.aero.
Després d'obtenir
el certificat d'estudis primaris, en 1967 Serge Torrano
aconseguí una titulació
de serraller i va ser contractat entre 1967 i 1969 com a obrer
metal·lúrgic en
les empreses Richier, d'Elna, on visqué les seves primeres
lluites sindicals, i
Navarro, de Sant Genís de Fontanes, al Rosselló
català. Quan els fets de «Maig
del 68», després d'haver pintat «En
vaga» en un dels dipòsits de la
fàbrica,
agafà un tren i marxà cap a París per
a viure directament els esdeveniments,
instal·lant-se finalment a la capital francesa. En 1969 va
ser contractat per
l'SNCF com a ferroviari a l'estació de selecció
de trens de Juvisy-sur-Orge
(Illa de França, França). Posteriorment
treballà, fins a la seva jubilació, com
a guardaagulles de la regió de París-Sud-Oest
(estació d'Austerlitz). En 1971
prengué part en la important vaga de l'SNCF de juny, marcada
pel radicalisme
sorgit del «Maig del 68». Crític amb
l'actitud de la CGT durant el conflicte,
va ser expulsat d'aquest sindicat i aleshores s'afilià a la
Confederació
Francesa Democràtica del Treball (CFDT). Durant aquest
mateix 1971 s'adherí al
Grup Llibertari «Jules Vallés» de
l'Organització Revolucionària Anarquista
(ORA), on freqüentà destacats militants, com ara
Corinne i Ramon Finster,
Claude Beaugrand, Rolf Dupuy, Dominique Gaultier, Michel Ravelli,
Daniel i
Marie Guérin, Gérard Mélinand,
Geneviève Pauly, Guy Gibaud, etc. En 1972,
després
de seguir un curs de formació en «Edit
71», la impremta muntada per l'ORA, va
ser en diverses ocasions membre del consell de redacció de
la revista Front Libertaire des Luttes de
Classes,òrgan de l'ORA i de l'OCL. Amb Henri
Célié i Claude Beaugrand, fou l'iniciador
del butlletí corporatiu Le Rail
Enchaîne.
Journal des cheminots comunistes libertaires (1973-1976).
També milità en
el grup anarquista del XIII Districte de París i
freqüentà Daniel Guérin,
Michel Ravelli i Ramon Finster. Prengué part en la
militància de barri al XIII
Districte de París i entre juliol de 1973 i l'estiu de 1974
animà el periòdic
de contrainformació Le Canard du
13e.
L'abril de 1974 publicà l'únic número
del butlletí Terrain d'aventure.
Entre 1975 i 1977 col·laborà en la revista
teòrica parisenca Pour,
dirigida per
Gérard Sebbah, i entre 1976 i 1977 en Pour
l'autonomie ouvrière, l'abolition du salariat,òrgan teòric de l'ORA. L'abril
de 1976, durant el Congrés de l'ORA d'Orleans (Centre,
França), on va ser expulsat
de la tendència de la Unió dels Treballadors
Comunistes Llibertaris (UTCL), es
posicionà amb la majoria que passà a anomenar-se
Organització Comunista
Llibertària (OCL). L'agost de 1976 es casà amb
Chantal Savidan, amb qui tingué,
el juliol de 1979, un fill, Julien. En 1977, seguin la línia
a partir d'ara
antisindicalista de l'OCL parisenca, dimití de la CFDT i es
va unir a un
col·lectiu radical i autònom de ferroviaris.
També participà en l'Assemblea
General Parisenca dels Grups Autònoms (AGPGA). Durant els
anys setanta
participà en nombroses ocupacions d'immobles, sempre al seu
districte, contra
la gentrificació i els desnonaments. En 1979
renuncià a l'antisindicalisme,
abandonà l'OCL i s'afilià a la CFDT. A partir de
1979 col·laborà en Courant
Alternatif, que prengué el
relleu de Front Libertaire des Luttes de
Classes. Durant l'hivern 1986-1987 participà
activament en la gran vaga de
l'SNCF, on, per primera vegada, constatà la necessitat de
coordinació dels vaguistes.
Durant aquest moviment va fer costat la Coordinació Nacional
Intercategorial
(CNI), que va ser contestada per nombrosos companys, com ara Henri
Célié, que
li reprotxaven d'estar manipulada per Lluita Obrera (LO). Un els
principals
animadors d'aquest CNI fou Daniel Vitry, militant de LO, amb qui ell
tenia
molta confiança. Fou un dels organitzadors del grup de
més de dos-cents
ferroviaris que s'uniren a la manifestació estudiantil en
protesta per la mort
del jove Malik Oussekine, assassinat durant la nit del 6 de desembre de
1986
per motoristes de la policia parisenca. Posteriorment,
participà en totes les
grans i petites vagues promogudes per l'SNCF, especialment en 1995, en
2003 i
en 2010, data en la qual es va jubilar. Durant uns quinze anys,
participà
regularment durant els conflictes de l'SNCF en Chroniques
syndicales de la radio de la Federació Anarquista
(FA),
on analitzava, amb altres companys, les lluites que es portaven a
terme. En
1989 va ser elegit per unanimitat, fins i tot amb els vots dels
militants de
LO, secretari del sindicat de París-Sud-Oest
(estació d'Austerlitz) de la CFDT.
El desembre de 1995 participà activament en la vaga contra
la depauperació de
les pensions de l'anomenat «Pla Juppé».
Trencà amb la direcció confederal de la
CFDT, que havia abandonat el moviment, i a començament de
1996 cofundà, amb Jean-Luc
Vidano, Raymond Defrel i altres, el sindicat «SUD-Rail de
París-Rive gauche»
(Austerlitz-Montparnasse), i el juny de 1996 va ser elegit secretari
regional d'aquest
sindicat, on milità fins a la seva jubilació en
2005. Un cop retirat sostingué
el moviment estudiantil contra el Contrat Première Embauche
(CPE, Contracte de
Primera Ocupació) i participà en
l'ocupació de les universitats Tolbiac i
Jussieu. El setembre de 2006 formà part del
col·lectiu «Jeudi Noir», contra els
abusos dels lloguers abusius, i també va ser present en
l'ocupació de l'immoble
del carrer de la Banque de París on es va crear el«Ministeri de la Crisi de
l'Habitatge» per part dels activistes de «Jeudi
Noir», de l'associació Droit Au
Logement (DAL, Associació Dret a l'Habitatge) i del
Mouvement d'Animation Culturelle
et Artistique de Quartier (MACAQ, Moviment d'Animació
Cultural i Artística de
Barri). En 2007 lluità en les vagues estudiantils contra la«Llei Pécresse». En
aquesta època entrà a formar part dels«Amic/gues d'Alternative Libertaire»
i va fer costat la lluita dels «sense
papers». Entre 2012 i 2014 participà en el
festival CinéSolidaires13,
organitzat per l'Unió Local V-VIII Districtes de Solidaires.
En 2014
s'instal·là a Agen i s'integrà en la
Unió Local de Solidaires i s'afilià a
Alternativa Llibertària (AL). El 13 de març de
2015 patí un atac cardíac i un
edema de pulmó, hospitalitzat d'urgència, Serge
Tarrano va morir dues setmanes
més tard, el 30 de març de 2015 en una
clínica d'Agen (Aquitània, Occitània).
Centenars
de persones acudiren al seu funeral el 2 d'abril i va ser enterrat a
Sant
Andreu de Sureda (Rosselló, Catalunya Nord).
També s'organitzà un vetllada
d'homenatge a la seva memòria al «Folie en
Tête», cafè de la Butte-aux-Cailles,
al XIII Districte de París, gestionat per Liberto Finster,
fill de Ramon
Finster.
Defuncions
Pedro Orobón Fernández
- Pedro Orobón Fernández:El 17 de febrer de 1937 mor a Madrid (Espanya) el militant anarcosindicalista Pedro Orobón Fernández. Havia nascut el 8 de juny de 1899 a La Cistérniga (Valladolid, Castella, Espanya). Fou el fill major d'una família nombrosa de classe mitja i germà del destacat militant anarquista Valeriano Orobón Fernández. Políglota com Valeriano, durant la dècada dels anys deu treballà en un comerç a Valladolid i també va fer feina en una foneria. Insubmís, fou declarat pròfug per les autoritats militars. En 1923 vivia a Lió (Arpitània) i entre 1925 i 1926 a París (França), on ajudà Manuel Pérez en la revista Tiempos Nuevos, que aquest dirigia, traduint les col·laboracions estrangeres --son germà era l'administrador amb Séverin Férandel. En 1926 assistí al Congrés Anarquista de Marsella i participà en la fundació a París de la Confederació General del Treball Sindicalista Revolucionària (CGTSR). En 1926, també, va ser expulsat dels Països Baixos amb altres deu companys espanyols sota la sospita d'organitzar un complot contra el rei. En 1927 representà Espanya en el Comitè Internacional Anarquista de París. Expulsat de França, marxà amb son germà Valeriano a Alemanya, tornant a França després de cinc mesos amb els papers en regla. A París, en aquesta època, va fer de mecànic. També milità a Lió, on va fer una bona amistat amb l'anarquista italià Raffaele Schiavina (Max Sartin). En 1931, amb la proclamació de la República, tornà a la Península i intervingué en el Congrés de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de juny d'aquell any. Després milità en la Federació Local de CNT de Valladolid, on entre 1932 i 1933 col·laborà en CNT. En 1933 fou membre a Madrid del secretariat de l'Associació Internacional del Treball (AIT). Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, s'integrà en el Comitè de Defensa Confederal de Madrid; després fou capità de l'Exèrcit Popular i, més tard, amb Manuel Salgado Moreiras, cap de negociat en el Serveis Especials del Ministeri de la Guerra. Pedro Orobón Fernández va morir el 17 de febrer de 1937 a Madrid (Espanya) quan la metralla, fruit d'un bombardeig de l'aviació feixista, penetrà dins del cotxe on viatjava --els altres dos ocupants del vehicle (Manuel Salgado i Lucas) també resultaren ferits. Altra versió diu que fou assassinat per agents comunistes. En el seu enterrament participaren delegacions del Comitè Nacional de la II República espanyola; de les federacions locals de la CNT, de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) i de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries; del Comitè Regional de Defensa Confederal; Isabelo Romero, secretari de la Confederació Regional del Treball del Centro de la CNT, que li va retre un homenatge; i una secció del «Batalló Orobón Fernández», la qual portà el taüt.
***
Renzo Giua durant la Guerra Civil espanyola
- Renzo Giua: El 17 de febrer de 1938 mor a Zalamea de la Serena (Badajoz, Extremadura, Espanya) l'activista antifeixista de tendència llibertària Lorenzo Giua, més conegut com Renzo Giua i que va fer servir els pseudònims de Franco Franchi i Bittis. Havia nascut el 13 de març de 1914 a Milà (Llombardia itàlia). Sos pares, sards, es deien Michele Giua (Lino), reputat químic i professor de química orgànica industrial a la Universitat, i Clara Lollini, també química. Quan tenia sis anys, sa família s'instal·là a Torí (Piemont, Itàlia) i assistí a l'institut Massimo d'Azeglio d'aquesta ciutat, on fou deixeble d'Augusto Monti. Amb altres estudiants i professors antifeixistes (Vindice Cavallera, Mario Andreis, Gian Domenico Cosmo, Alfredo Perelli, Paolo Sabbione, Luigi Scala, etc.), s'adherí al moviment «Giustizia e Libertà» (GL, Justícia i Llibertat), al voltant de Carlo Rosselli. Aquest grup, juntament amb altres membre de GL de Torí (Aldi Garosci, Carlo Levi i Pier Leone Migliardi), el socialista Riccardo Poli i l'anarquista Michele Guasco, el setembre de 1931 creà el periòdic Voci d'Officina, del qual només sortires tres números i que pretenia arribar a una entesa entre totes les forces antifeixistes. El gener de 1932, amb altres membres de GL de Torí, va ser detingut per «propaganda subversiva» i jutjat pel Tribunal Especial per a la defensa de l'Estat i, després de 108 dies empresonat, va ser alliberat el 29 d'abril per manca de proves. Entre 1934 i 1938 col·laborà en el periòdic Giustizia e Libertà, moltes vegades signant com Bittis. Estudiant de Filosofia i Lletres a la facultat, el març de 1934, alarmat per la detenció de Leone Ginzburg, advertí als companys que amaguessin el material antifeixista que tenien a les seves cases i marxà cap a Balme (Piemont, Itàlia), localitat propera a la frontera, i poc després aconseguí passar clandestinament a França a través de les muntanyes gelades. A París, sempre en contacte am Carlo Rosselli, formà un grup de GL amb altres quatre intel·lectuals antifeixistes (Mario Levi, Aldo Garosci, Franco Venturi i Nicola Chiaromonte) i va fer estudis universitaris. Entre el 21 i el 25 de juny de 1935 assistí al Congrés Internacional d'Escriptor Revolucionaris, amb Carlo Rosselli, Mario Pistocchi, Nicola Chiaramonte, Leonardo Martini, Carlo Sforza i Gaetano Salvemini, entre altres. En els últims mesos de 1931 havia sorgí una profunda divergència política entre Rosselli i el grup de GL de Torí sobre el tipus d'Estat que calia instaurar després de la caiguda del feixisme. A la democràcia parlamentària representativa, defensada per Rosselli, el grup de joves de GL propugnava una democràcia més directa basada en els Consells Obrers i Pagesos. El desembre de 1935 la ruptura entre els dos grups va ser total i el gener de 1936 Nicola Chiaromonte, Mario Levi i Renzo Giua abandonaren GL i s'acostaren al pensament llibertari. En aquesta època s'assabentà de la detenció de son pare, també militant de GL, el qual va ser jutjat i condemnat a 15 anys de presó per les seves activitats antifeixistes. Durant una temporada s'establí al cantó de Ticino (Suïssa), on entrà en contacte amb altres exiliats italians, com ara Giuseppe Faravelli, B. Lugli ed E. Masini, i hagué de retornar a França quan la policia secreta italiana descobrí la seva presència a Suïssa i la denuncià a les autoritats helvètiques. De bell nou a França, continuà amb les seves activitats revolucionàries a París, Chambèri, Lió, Niça, Marsella, etc., organitzant grups d'exiliats, recollint suports econòmics, distribuint la premsa clandestina i realitzant tota mena de tasques conspiradores. Aprofitant la seva destresa com a esquiador, arribava a les poblacions muntanyeses properes a la frontera amb Itàlia, on podia reunir-se amb sos familiars i amics. Quan esclatà la Revolució espanyola, marxà cap a Barcelona (Catalunya), on arribà el 24 de juliol de 1936 amb el seu amic Francesco Barbieri (Ciccio) i Giuseppe Sereni (Sereno). A primers d'agost, s'uní com a voluntari a un destacament volant del Grup Internacional de la «Columna Durruti». El setembre de 1936 va ser ferit en combat a Barbastre (Osca, Aragó, Espanya) i va ser enviat una temporada a l'estranger perquè es guarís de les ferides. A començaments de novembre de 1936 retornà a la Península, però va ser enviat a Ginebra (Ginebra, Suïssa), on restà entre el desembre i el gener de 1937. De bell nou a la Península, el març de 1937 fou enviat a l'Escola d'Oficials de l'Estat Major, amb seu a Albacete (Castella, Espanya), d'on sortí amb el grau de tinent. El maig de 1937 va ser destinat al «Batalló Garibaldi» del a XII Brigada Internacional, distingint-se pels seus dots militars i pel seu coratge. Posteriorment va ser ferit en dues ocasions i l'octubre de 1937 va ser nomenat capità de la III Companyia del II Batalló de la «Brigada Garibaldi». Durant la nit del 16 al 17 de febrer de 1938 va ser ferit de bala a l'abdomen en un atac durant l'ofensiva d'Extremadura. Renzo Giua va morir el 17 de febrer de 1938 a Zalamea de la Serena (Badajoz, Extremadura, Espanya). Durant la II Guerra Mundial va existir un columna partisana lligada a GL que portà el seu nom.
***
Notícia
de l'execució d'Ambrosio Serrano Ayuso apareguda en el diari
barceloní La
Vanguardia del 18 de febrer de 1940
- Ambrosio Serrano
Ayuso: El 17 de febrer de 1940 és afusellat a
València (València, País
Valencià) l'anarcosindicalista Ambrosio Serrano Ayuso. Havia
nascut el 9 de
desembre de 1902 a Almodóvar del Pinar (Conca, Castella,
Espanya). Sos pares es
deien Alejandro Serrano Giménez i Martina Ayuso Moreno i
tingué quatre germans.
Destacat militant de la Confederació Nacional del Treball
(CNT), des de 1930
tingué com a companya Julia Cano Sáez,
també militant llibertària. En 1939, amb
el triomf franquista, va ser detingut a Alacant (Alacantí,
País Valencià) i
reclòs al camp de concentració d'Albatera (Baix
Segura, País Valencià).
Aconseguí fugir-ne gràcies a una falsa ordre
d'alliberament que va aconseguir
sa companya i lluità en la clandestinitat antifranquista.
Detingut, va ser
jutjat en consell de guerra i condemnat a mort. Ambrosio Serrano Ayuso
va ser
afusellat el 17 de febrer de 1940 a València
(València, País Valencià),
juntament amb Tomás Alabau Verdaguer i Carmelo Ruiz
Hernández.
***
Notícia
sobre la condemna de Pierre Gouzien apareguda en el periòdic
parisenc L'Humanité
del 4 de gener de 1923
- Pierre Gouzien: El
17 de febrer de 1942 mor a Brest (Bretanya) l'anarquista i
anarcosindicalista
Pierre Gouzien. Havia nascut el 18 d'abril de 1889 a
Lambézellec (Bretanya). En
1913 entrà com a funcionari en pràctiques a la
Llotja Municipal del Peix de
l'Ajuntament de Brest i acabà la seva carrera com a redactor
a l'oficina de
beneficència. Militant anarcosindicalista, entre 1922 i 1923
reemplaçà el
comunista Émile Carn en la secretaria del Sindicat dels
Treballadors
Municipals. En 1922 va ser nomenat secretari de la Borsa del Treball de
Brest i
col·laborà en el periòdic de la
Confederació General del Treball (CGT) Le
Syndicaliste de l'Ouest i en l'òrgan
de la Confederació General del Treball Unitària
(CGTU) Le Syndicaliste du
Finistère. Arran de la publicació en el
número 1
de Le Syndicaliste du Finistère,
l'agost
de 1922, de l'article col·lectiu «Plus que jamais
Vive Cottin», on feia costat Émile
Cottin, anarquista que el 19 de febrer de 1919 intentà
assassinar sense èxit Georges
Clémenceau, president del Consell de Ministres
francès, va ser condemnat a tres
mesos de presó, juntament amb René Martin,
militant anarquista, i Louis
Marchand i Pierre Camblan, militants comunistes. El 22 d'agost de 1922
abandonà
el lloc de treball, en tant que delegat sindical, per assistir, malgrat
l'opinió contrària de l'alcalde socialista, al
funeral de François Dravalen,
exsecretari de la Unió Departamental del Finisterre de la
CGT; per aquest fet,
el 7 de setembre de 1922 va ser portat davant un consell disciplinari i
advertit formalment. El 27 de maig de 1923 assistí a la
reunió constitutiva de
la VI Regió (Finisterre, Mayenne, Costes del Nord i Ille i
Vilaine) com a
delegat de la tendència anarquista, juntament amb Louis
Quemerais i René
Martin, i el novembre de 1923 al II Congrés de la CGTU
celebrat a Bourges
(Centre, França), esdevenint tresorer de la
Federació Unitària dels Serveis
Públics. El maig de 1924 va ser nomenat secretari de la
Unió Departamental de
la CGT de Finisterre. En 1935 el seu nom figurava en el llistat
d'anarquistes
de la policia del departament de Finisterre i també estava
inscrit en el«Carnet B» dels antimilitaristes. Casat, fou pare
d'una filla.
***
Pietro Bruzzi
- Pietro Bruzzi: El 17 de febrer de 1944 es afusellat a Legnano (Llombardia, Itàlia) el militant anarquista i resistent antifeixista Pietro Bruzzi, també conegut com Brutius o Rouqué. Havia nascut el 20 de març de 1888 a Maleo, prop de Milà (Llombardia, Itàlia), i va descobrir de ben jovenet l'anarquisme. En 1909 va ser un dels redactors del popular setmanari llibertari La Protesta Umana. En 1916, mobilitzat, és empresonat dos mesos a Milà per resistir-se a les forces de l'ordre que el vingueren a buscar. Enviat a un regiment de Tortona, fugirà durant el trajecte i passarà a Suïssa i després a França. Va tornar a Itàlia en acabar la guerra i va ser detingut per deserció i condemnat a mort, pena que va ser commutada per 20 anys de presó. Redactor en 1921 del diari milanès L'Individualista,és acusat amb Ugo Fedeli i Francesco Ghezzi, redactors també del periòdic, d'haver participat en la preparació de l'atemptat comès al teatre Diana de Milà el 23 de març de 1921, fet que va comportar la interrupció de la publicació. Per evitar ser detingut fuig clandestinament a l'URSS, i després a Alemanya,Àustria i Bèlgica. Després de passar molts d'anys a França, on col·laborarà amb la revista individualista Eresia di oggi e di domani (1928-1929), publicada a Nova York, és expulsat de França amb Luiggi Damiani i Angelo Bruschi; s'instal·len tots tres en 1931 a Espanya, on es fan membres el mateix any del Comitè de Solidaritat amb els Anarquistes Italians, dirigit per Rafael Martínez, on també troben els companys italians Castellani i Virgilio Gozzoli. En 1933 les autoritats feixistes italianes obtenen la seva extradició d'Espanya, iés confinat a l'illa de Ponça fins al mes de juny de 1939. Al final de la pena torna a Milà i participa en la resistència anarquista a Llombardia contra el feixisme italià. El 1944 edita clandestinament a Milà el diari L'Adunata dei Libertari, primer òrgan de la Federació Anarquista Italiana (FAI). Finalment, va ser arrestat i afusellat per les SS alemanyes.
***
Laurentino
Tejerina Marcos
- Laurentino Tejerina Marcos:
El 17 de febrer de 1944 mor
a Viloria de la Jurisdicción (Onzonilla, Lleó,
Castella, Espanya) l'anarquista
i anarcosindicalista Laurentino Tejerina Marcos, també
conegut com Peñaubiña.
Havia nascut l'1 de febrer de 1893 a Villamartín de Don
Sancho (Lleó, Castella,
Espanya). Sense pare reconegut, fou educat per un avi malentranyat que
l'obligà
a deixar la llar d'infant. Quan tenia 14 anys
començà a treballar com a
dinamiter a les mines de Santa Lucía de Gordón
(La Pola de Gordón, Lleó, Castella,
Espanya). Afiliat a la Confederació Nacional del Treball
(CNT), participà en
els moviments vaguístics de l'època. Cap el 1915
va fer amistat amb
Buenaventura Durruti, que després es perllongarien
epistolarment (1917-1919). Es
negà a anar al servei militar; detingut, fou enviat a un
batalló disciplinari africà
durant tres anys; al Protectorat del Marroc conegué el
tinent Ramón Franco
Bahamonde, a qui prestà obres revolucionàries. De
bell nou a Lleó, fou
empresonat en diverses vegades. S'uní sentimentalment a la
mestra Rosina García,
amb qui tingué quatre infants, i adquirí de
manera autodidacta coneixements
d'arquitectura i de construcció que li ajudaren
força i li donaren un cert
prestigi professional. En 1918 fundà un grup anarquista a
Lleó. Entre 1919 i
1920 implantà amb altres companys un Sindicat d'Oficis
Diversos de la CNT, fet
que, juntament amb altres activitats reivindicatives, el portaren a les
presons
d'Oviedo i de Burgos. En aquests anys col·laborà
en La Revista Blanca i en Solidaridad
Obrera. El maig de 1923 fou detingut, amb Santiago Durruti i
altres
companys, arran de l'atemptat contra l'exgovernador de Biscaia Fernando
González Regueral, però va ser alliberat per
manca de proves. El 7 de gener de
1925 va ser novament detingut a Burgos (Burgos, Castella, Espanya) per
propaganda il·legal. Després de ser posat en
llibertat en 1926, s'establí un
temps a Miranda de Ebro (Burgos, Castella, Espanya) amb
Julián Floristán
Urrecho, alhora que estava processat per un delicte d'impremta i pel
qual li
demanaven cinc anys de presó, treballant de picapedrer.
Fugint de la
possibilitat de la presó, passà amb
Floristán a França, aprofitant que estava
en llibertat condicional. Per aquest fet, van detenir sa companya i
l'enviaren
al penal de Burgos, amb una filla de tres anys (Violeta) i embarassada
d'un
segon fill. Un cop lliure, la parella es reuní en 1927 a«Villa Marthe», en una
petita casa obrera al barri de Chassain d'Anglet, prop de Biarritz
(Lapurdi,
País Basc), on Tejerina vivia sota el nom de Valentín
Castillo. En
aquesta època es declarà vegetarià i
anarconaturista. A França milità en
diversos grups anarquistes i en la Federació Anarquista
Ibèrica (FAI) i fou
detingut en 1927 arran de les manifestacions en suport dels militants
italoamericans Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti. En 1931, encara que
a França
tenia la vida solucionada, s'acollí a l'amnistia republicana
i retornà a la
Península. A Lleó engegà una enorme
activitat militant i orgànica. El desembre
de 1931 presidí un míting de Durruti. En 1933 fou
processat per una vaga a
Astorga i fou considerat el cap de la vaga de desembre d'aquell any i
per la
qual acabà empresonat el 4 de gener 1934. Fou nomenat en
diverses ocasions
secretari de la Federació Local de la CNT de
Lleó. Amb l'aixecament feixista,
el 18 de juliol de 1936, marxà a Viloria de la
Jurisdicción (Onzonilla, Lleó,
Castella, Espanya), poble de Rosina, però conscient de
l'enemistat de la
família sa companya, fugí cap al Nord, deixant
amb pena pel camí sa filla
Violeta, de 13 anys. A Pola de Gordón, on s'agrupava la
resistència, fou
nomenat delegat d'Hisenda i d'Abastos, i des del Comitè de
Villamanín (Lleó,
Castella, Espanya) passà a comandar el Batalló de
Caçadors 206 («Batalló
Tejerina»), integrat per anarquistes lleonesos i que
rebé una menció especial
per la presa de la fortalesa de Peña Ubiña (Lena,
Astúries, Espanya) --d'aquí ve
el seu malnom Peñaubiña. El
febrer de 1937 fou nomenat subdelegat de
Treball per a Lleó, després d'haver estat nomenat
secretari del Front Popular.
Amb la presa del front Nord durant la tardor de 1937, es
mostrà partidari de
restar i organitzar la guerra de guerrilles. Després d'una
breu estada a Buiza
(La Pola de Gordón, Lleó, Castella, Espanya), a
casa del seu vell company
Braulio, s'amagà a Viloria, a la bodega d'una germana de
Rosina, Ángela. Malalt
de paludisme, que havia aplegat a l'Àfrica, i de les
seqüeles de la guerra, i
amb un càncer al fetge, aguantà amagat quatre
anys en un clot excavat en una
habitació amb pis de terra, defensant-se dels escorcolls
policíacs i de l'odi
dels seus nebots. A finals de 1941, gravíssim, fou portat
amb taxi pel seu fill
Antoni fins al Sanatori Miranda, on va estar ingressat sota el nom d'Ángel
García. Després d'11 dies
hospitalitzat, son fill el portà a morir amb els
seus. Laurentino Tejerina Marcos va morir el 17 de febrer de 1944 a
Viloria de
la Jurisdicción (Onzonilla, Lleó, Castella,
Espanya) i fou enterrat al mateix
clot que li havia servit d'amagatall. A començaments de 1945
son fill Antonio
Laurentino fou detingut per cinc policies i li obligaren a desenterrar
el cos
de son pare. El secret s'havia trencat per la confessió sota
tortura d'algun
dels detinguts que havien estats amagats amb Tejerina. Les restes van
ser
portades en una caixa al cementiri, però el
capellà d'Onzonilla es negà a
sepultar-lo en sagrat per «heretge» i fou soterrat
en una sagristia en runes
que després fou incorporada al cementiri. Sa companya,
Rosina García, va morir l'octubre
de 1963 en l'exili. El 19 de juliol de 2009 a Viloria de la
Jurisdicción
companys cenetistes li van retre un homenatge a ell i a tots els
companys de
patiren la repressió. Sa filla, Aurora Tejerina,és militant anarcofeminista.
Laurentino Tejerina Marcos (1893-1944)
***
Francisco
Carreño Villar
- Francisco
Carreño Villar: El 17 de febrer de 1947 mor a
Tolosa (Llenguadoc, Occitània)
l'anarquista, anarcosindicalista i mestre racionalista Francisco
Carreño Villar,
també citat erròniament el primer llinatge com Parreño, i conegut com El
Argentino. Havia nascut el 26 de setembre de 1890 a Bilbao
(Biscaia, País
Basc). Sos pares es deien Santos Carreño i Fredis Villar, i
tingué una germana.
Quan era un infant emigrà amb sa mare a Barcelona
(Catalunya). De jove milità amb
els «Joves Bàrbars» del Partit
Republicà Radical (PRR) d'Alejandro Lerroux
García, però l'abandonà
després de la postura d'aquest arran dels fets de la«Setmana Tràgica» de juliol de 1909. En
1912 va ser empresonat per escriure un
article contra la forma de govern i l'octubre de 1913 va ser novament
detingut
a Madrid arran de la visita del president de la República
francesa Raymond
Poincaré i només fou alliberat un mes
més tard. Durant els anys posteriors
participà en la bohèmia revolucionària
(Salvat-Papasseit, Fernando Pintado, Àngel
Samblancat, Lluís Capdevila, Mateo Santos, Plató
Peig, etc.) i a partir de 1915
col·laborà en els periòdics Los
Miserarables i El Insurgente,
amb
fortes influències de Maksim Gorki i Lev Tolstoi.
Instal·lat a l'Argentina i a
l'Uruguai, a mitjans de 1919 era secretari de la Federació
Obrera Regional
Uruguaiana (FORU) i cap al 1920 milità en
Federació Obrera Regional Argentina
(FORA). El 16 de juliol de 1922 va fer un míting
anarcoindividualista a Buenos
Aires (Argentina) amb Rodolfo González Pacheco i Alberto
Bianchi. A Buenos
Aires es casà i tingué un fill. En 1923 era
secretari de l'Ateneu Anarquista de
Buenos Aires i l'any següent organitzà sindicats de
la FORU, com ara el
Sindicat Únic de l'Automòbil (SUA), del qual va
ser nomenat secretari. En 1931,
amb dictadures a l'Argentina i a l'Uruguai, i ja proclamada la II
República
espanyola, retornà a la Península i
s'instal·là a Barcelona. A la capital
catalana sembla que entrà a formar part
d'Agrupació Anarquista «Faros» i
treballà de mestre a l'escola de l'Ateneu Racionalista«El Porvenir» de
Montcada i Reixac (Vallès Occidental, Catalunya). Membre de
la Federació
Anarquista Ibèrica (FAI), realitzà tasques
propagandístiques per a aquesta
organització, fent conferències a diverses
localitats (Sant Adrià del Besòs,
Barcelona, Santa Coloma, Blanes, Caldes, Cerdanyola, Gavà,
Granollers, Manresa,
Molins de Rei, Mollet, Montcada, Olesa, Roda, Sabadell, Terrassa,
Vilafranca,
Súria, Ribes de Freser, Lleida, etc.) durant els anys
republicans. En 1935
col·laborà en el periòdic
maonès Fructidor.
Amb Buenaventura Durruti, Frederica Montseny, Antonio Ortiz, Joan
García
Oliver, Maria Duran, Fidel Miró, Manuel Pérez,
Ricard Sanz i altres destacats
anarquistes, participà en el míting de clausura
de la Conferència Regional de
Sindicats de la Confederació Nacional del Treball (CNT) que
se celebrà en 1936
a Saragossa (Aragó, Espanya) i assistí al
Congrés d'aquell any en aquella
ciutat. El juliol de 1936 participà activament en la
resposta contra
l'aixecament feixista als carrers de Barcelona, especialment en
l'assalt a les
Drassanes barcelonines. Després s'integrà en la«Columna Durruti», va ser
nomenat cap d'Informació del seu Comitè de Guerra
i al front d'Aragó participà
en l'edició del butlletí El
Frente.
El setembre de 1936 inaugurà l'Ateneu Llibertari de Pina de
Ebro (Saragossa,
Aragó, Espanya). Assistí al Ple Regional de la
FAI celebrat a Alcanyís (Terol,
Aragó, Espanya) en representació d'Alcorisa
(Terol, Aragó, Espanya), on polemitzà
amb José Alberola i parlà en el seu
míting de clausura. El 6 d'octubre de 1936
assistí al Ple Extraordinari Regional de Sindicats i
Columnes de Bujaraloz
(Saragossa, Aragó, Espanya), on s'acordà la
creació del Consell de Defensa,
ponència en la qual va participar. El novembre de 1936
viatjà, amb José
Berruezo, en representació de la «Columna
Durruti» a la URSS per a participar
en la desfilada commemorativa de la Revolució d'Octubre i en
tornar denuncià la
dictadura soviètica. El febrer de 1937 va fer un
míting en suport de la
Federació Camperola a diverses localitats catalanes (Valls,
Sant Sadurní,
Vilafranca, Falset, Mora, Gandesa, Amposta i Granollers),
també parlaren Ramon Porté
Dalmau, Joan Reverter Nolla i Josep Viadiu Valls. Entre març
i juliol de 1937
participà en diversos actes de la CNT i de les Joventuts
Llibertàries a Tarragona,
Sabadell i Barcelona. S'oposà a la militarització
de les milícies, destacà per
la seva posició anticomunista i s'integrà en el
grup «Los Amigos de Durruti»,
del qual va ser membre del seu primer comitè. Quan els«Fets de Maig» de 1937,
lluità contra la reacció comunista als carrers de
Barcelona. El maig de 1938
assistí al Ple Regional de Catalunya de la CNT. Amb el
triomf franquista passà
a França i a finals de 1939 s'embarcà cap a la
República Dominicana. En 1941
passà un temps a Panamà i a finals de 1943
retornà clandestinament a França.
Participà en la reorganització confederal a
l'exili enquadrat en el sector«ortodox» encapçalat per la
Federació Ibèrica de Joventuts
Llibertàries (FIJL)
i es mantingué força crític amb les
posicions de Juan Manuel Molina (Juanel).
També fou nomenat delegat de
Fronteres, encarregant-se d'organitzar el pas cap a la
Península. En el
clandestí Ple de Muret del 12 d'octubre de 1944 va ser
nomenat secretari de la
CNT, càrrec en el qual va ser substituït l'octubre
per Juanel, i membre del
Comitè d'Enllaç CNT-UGT. El maig de 1945
assistí al I Congrés del Moviment
Llibertari Espanyol (MLE), celebrat a París, i
formà part de la ponència de
Propaganda. Quan l'escissió confederal,
s'arrenglerà amb el sector «ortodox»
encapçalat per Frederica Montseny i Germinal Esgleas.
L'agost de 1946 assistí
al Ple Nacional de Regionals de la CNT celebrat a Tolosa de Llenguadoc
i va ser
nomenat administrador del periòdic CNT,
gestió en la qual va ser durament criticat per alguns. Entre
1944 i 1946
participà en molts de mítings i
conferències (Tolosa, Decazeville, Bordeus,
Tarba, Besiers, París, Montalban, Carcassona, etc.). En 1947
fou administrador
de CNT. Trobem articles seus en
diferents publicacions llibertàries, com ara Fructidor,El Insurgente,Los Miserables, La
Protesta, Solidaridad
Obrera, etc. Francisco Carreño Villar va morir el
17 de febrer de 1947 a l'Hotel
Unic de Tolosa (Llenguadoc, Occitània) on vivia. En 2005
Miquel Amorós publicà
la biografia Francisco Carreño, el
arduo
y largo camino de la anarquía, que va ser
reeditada ampliada en 2013 sota
el títol Francisco
Carreño, y los arduos
caminos de la anarquía.
Francisco Carreño Villar (1890-1947)
---
Cementerios del Mundo 44ª Parte
Cementerio de la Vera Cruz
Trujillo, España
Madrid, 17 de febrero de 2018
Cementerios del Mundo 45ª Parte
Cementerio Municipal de San Juan Bautista (Cementerio Viejo)
Badajoz, España
Madrid, 18 de febrero de 2018
Sa Pobla - Els diumenges dels anys 50 i el poder de l´Església: la Congregació -
Quan els nostres amics partien cap a la Congregació, nosaltres marxàvem cap al cine. Es tractava de comprovar si aquella tarda hi havia algun porter conegut que, una vegada començada la projecció, ens deixàs entrar a veure alguna pel·lícula no recomanada. Ens delia veure les interpretacions d´Ava Gardner, Marilyn Monroe, Anna Magnani, Sofia Loren... Per a nosaltres el món màgic de la pantalla era la porta oberta al paradís, al cel que ens predicaven des de la trona. Els dimonis que incitaven al pecat (les actrius abans esmentades) eren autèntics àngels, la més exacta encarnació de la bellesa. (Miquel López Crespí)
A casa mai no em feren cap discurs antireligiós, però creixies alletat per la idea que les predicacions de la trona eren rondalles superficials que no afectaven el teu comportament. Anàrem poques vegades a la doctrina del diumenge, un truc emprat per la rectoria per retenir els al·lots a l´edifici de la Congregació. L´essencial era que no anàssim al cine. El cine era sempre pecaminós, malgrat fos autoritzat per la mateixa església! Si anàvem a sentir els sermons de la Congregació et donaven un cartonet amb un número. Els havies de guardar i, en arribar els Reis, pel gener, el podies bescanviar per una joguina.
Joguines de l´església? No en volíem! Ens estimàvem més jugar als quatre cantons al carrer, a indis i vaquers en els jardins de l´Escola Graduada, amb una pilota feta amb draps, que no haver de sentir els sermons!
Per això anàvem a la porta del temple on, cada setmana, el rector hi situava un full amb les qualificacions morals que li mereixien les pel·lícules. Hi havia les autoritzades per a menors (nosaltres!) i les considerades de categòria 1, 2, 3 i 3R. Les 3R (que volia dir Mayores con reparos), eren a les hi anava més gent, sempre a la recerca d´una besada no censurada, uns vestits escotats (Anna Magnani en Arròs amarg!), algun crim on el gàngster era tractat amb una certa introspecció psicològica.
Quan els nostres amics partien cap a la Congregació, nosaltres marxàvem cap al cine. Es tractava de comprovar si aquella tarda hi havia algun porter conegut que, una vegada començada la projecció, ens deixàs entrar a veure alguna pel·lícula no recomanada. Ens delia veure les interpretacions d´Ava Gardner, Marilyn Monroe, Anna Magnani, Sofia Loren... Per a nosaltres el món màgic de la pantalla era la porta oberta al paradís, al cel que ens predicaven des de la trona. Els dimonis que incitaven al pecat (les actrius abans esmentades) eren autèntics àngels, la més exacta encarnació de la bellesa.
Com hauríem anat mai a les sales fosques dels sermons, a sentir les narracions prou conegudes de les calderes de l´infern, de l´aigua bullint, del foc etern?
Sé, sense cap mena de dubte, que els pares s´estimaven més veure´ns al cine que no pas a recer dels sacerdots.
Quin tipus de moral ens havia d´ensenyar l´església catòlica? Bastava veure, constatar el tipus de vida que portaven els pares per a saber el que era bo i dolent, què beneficiava o perjudicava l´home. No necessitàvem que ens fessin repetir de memòria els deu manaments per a comprendre la necessitat de donar suport als dèbils, ajudar els familiars, els desvalguts, combatre la injustícia. És curiós comprovar com la lectura del Quixot a dotze o tretze anys ens confirmava, malgrat no poguéssim aprofundir en tota la fondària del pensament de Cervantes, que el món feia temps que era injust i la maldat planava, poderosa, per camps i ciutats. M´identificava amb el foll lector de llibres de cavalleries a la recerca sempre d´un univers imaginari, el paradís somniat per tots els utopistes que han existit damunt la terra; una terra, per desgràcia, esborrada feia temps dels calendaris. La batalla del Quixot amb els molins de vent ens semblava, en la nostra imaginació infantil, el combat dels pares contra els mercenaris de Franco, els tancs italians, l´aviació alemanya, en temps de la guerra civil.
Ens delia la descripció d´una societat hipòcrita i materialista, els entrebancs del nostre heroi per a retre culte a una bellesa mai trobada, la il·lusió per una Dulcinea inexistent. Talment la generació d´expresoners reunits a Can Ripoll parlant a cau d´orella de repartiments de terres, escoles públiques, teatre popular, universitats gratuïtes per a tots els treballadors. Com estimava sentir les històries dels expresoners republicans! Quants exemples d´heroisme vaig sentir en aquelles horabaixes lentes, en acabar les classes a l´institut de la plaça del Mercat! Joves que es jugaven la vida per anar a recuperar el cos del company caigut en terra de ningú i que gemegava demanant auxili! Els portalliteres, sota les bales enemigues, morint a vegades en l´intent de recuperar els ferits. Les lectures de la poesia de Miguel Hernández, Rafael Alberti a recer de les trinxeres, entre batalla i batalla. Ensenyar de llegir i escriure al soldat que no en sabia malgrat tenir la seguretat que tant mestre com alumne podien morir en les properes hores. Imaginava al pare, alt i prim, amb la seva veu poderosa, cantant àries de les sarsueles més populars dels anys trenta. Cançons de La Dolorosa mesclades amb el ressò de la Internacional, mentre avançaven cap a Terol aquell fred hivern del 37. I el que més sobtava la meva imaginació infantil: sentir parlar d´esglésies i catedrals convertides en hospitals, mercats per al poble, biblioteques, ateneus populars, escoles, cines i teatres per a l´esbarjo de la gent.
Com no havia de ser atractiu aquell univers de novel·la? Què tenia a veure amb les obligades visites a l´església cada dijous horabaixa, amb els sermons del diumenge a la Congregació? Resar a poc a poc, lentíssimament, el rosari? Esperar que, des de la trona, el pare Bonnín demanàs a algú el pare nostre i si no te´l sabies romandre, l´hora de la doctrina, agonellat damunt les fredes rajoles del temple? Aguantar altra volta l´advertiment que, si agafàvem una poma, uns ametllons d´un hort que no fos el nostre, seríem eternament a l´infern? Descripció minuciosa, sàdica, d´infants xisclant dins les calderes d´aigua bullent de Satanàs. Les tenalles de ferro roent arrabassant la mà que ha agafat la poma, el codony o ha volgut tastar unes cireres!
Tot un caramull d´explicacions que, de petit, m´atemorien, em feien allunyar cada vegada més de les portes d´aquella església plagada de sangonosos crists crucificats, verges amb el cor rajant sang damunt el pit, santsebastians clivellats de fletxes, innombrables màrtirs torturats pels romans, cremats a les graelles i que, resant amb devoció, deia el rector, ens alliberarien de la fam i les malalties i ens aproparien al regne del Senyor on romandríem pels segles dels segles gaudint de l'eterna felicitat.
La padrina sí que era religiosa, posseïda sempre per una estranya devoció que combinava certes ensenyances catòliques amb els mites propagats per mèdiums i endevins. Creure en les reencarnacions no li impedia d´anar a missa. Em coneixia, volia que hi anàs cada diumenge. El seu sistema per a saber si hi anava o no era demanar-me pel color de la casulla del rector. Pobra dona, quantes vegades no la vaig enganyar! Em bastava anar fins al portal de l´església, guaitar per a saber com anava vestit el capellà i, en ser hora, tornar a casa contestant a la pregunta.
Em regalava una ensaïmada just acabada de sortir del forn, sucosa i tendra. Restava feliç, satisfeta per la meva bondat. Era el seu nét aviciat.
No va saber mai que els diumenges no anàvem a missa. Amb els amics de la colla érem sempre al mercat, enmig de les paradetes dels pagesos que venien al poble a vendre fruita i animals, roba de feina, estris pel camp. La nostra única dèria era copsar si havien comparegut les al·lotes que ens agradaven: na Joaneta de Can Mussol, na Margalida de Can Feliu, n´Antònia de Can Julivert...
Anarcoefemèrides
del 18 de febrer
Esdeveniments
Tolstoi
llaurador,
d'Ilià Repin (1887)
- Segrest de V com moja vera?: El 18 de febrer de 1884 la policia tsarista de Moscou (Rússia) segresta a la impremta totes les còpies del llibre V com moja vera? (En què consisteix la meva fe?), de Lev Nikolàievitx Tolstoi, declarat «molt perjudicial» per la censura de l'Església ortodoxa. En aquest llibre Tolstoi despulla els quatre Evangelis de tots els seus elements sobrenaturals, predica un deisme en l'esfera religiosa i l'anarquisme en la política i insta els seus lectors a amar a tothom i a no usar cap mena de violència contra ningú. Des d'aleshores Tolstoi s'oposà obertament a les formes de vida de la seva classe social aristocràtica, atacà l'Església oficial ortodoxa i la burocràcia estatal. Intentà abandonar la literatura, que li semblava una activitat inútil, i es dedicà al treball físic, es féu vegetarià i es trobà cada vegada més en contradicció amb la vida de la seva família burgesa. En aquesta obra, juntament amb Ispoved (1884, La confessió) i Tsarstvo Bozhiye vnutri vas (1890-1893, El Regne de Déu és en vosaltres),és on Tolstoi mostra més directament el seu pensament anarcocristià.
***
Portada
del primer número de Germinal
- Surt Germinal: El 18 de febrer de 1905 surt a Terrassa (Vallès Occidental, Catalunya) el primer número de Germinal. Periódico bimensual defensor de la clase obrera. L'edició d'aquesta publicació va ser iniciativa de la Secció d'Oficis Diversos de Terrassa i del grup anarquista «Hacia la Emancipación». Escrit en castellà, tenia articles en català. Es distribuïa a la Casa del Poble i al Cafè Colom de Terrassa. Tres articles del primer número van ser denunciats i el seu director, Antoni Navarro, processat com a responsable, fet pel qual els editors se'n van sentir orgullosos. Tractà temes molt diversos: sindicals, antimilitaristes, pedagògics (Escola Moderna), culturals, judicials, notícies i cròniques (locals, estatals i mundials), efemèrides obreres, presos, eleccions, esperanto, etc. Trobem articles d'Àngel Biel, Eduard Bonet, Lluís Bulffi, P. Carbonell, R. de Castilla, Paco Curto, Danti, J. Dejacques, Jeroni Farré, Sébastien Faure, Anatole France, Armando Golfier, José Herrán, Rossend Lloveras, Anselmo Lorenzo, Donato Lubén, Rafael Martínez, Ramon Masats i Puig, J. Médico, Mella, Luisa Michel, J. Miret, M. Morató, Arturo Niale, Llorenç Pahissa, M. Pascual, Boucher de Perthes, Pedro M. Pío, Víctor Pujol, Ernest Renan, Julio Rojo Orión, Fernando Soler, H. Spencer, F. Strakelberg, Eudaldo Tallapedra, Tarrida, Tillier, Tolstoi, Juan Trabaja, etc. El penúltim número, el 24, que sortí el 19 de febrer de 1906, fou un extraordinari dedicat a les víctimes obreres del 19 de febrer de 1902 metrallades per les autoritats als carrers de Terrassa. El març de 1906 va ser prohibit i el nou director, Jaume Rabassa, empresonat. En sortiren 25 números, l'últim el 3 de març de 1906. El 13 d'octubre de 1912, aniversari de l'afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia i a qui anava dedicat, en sortí el primer número d'una segonaèpoca que portava el subtítol«Periódico libertario», i que tragué 10 números fins al 28 de febrer de 1913. S'hagué d'estampar a Barcelona perquè cap impremta de Terrassa el volgué imprimir. Portà a terme una subscripció per recaptar fons per als llibertaris mexicans insurgents. Administrat també per Antoni Navarro, hi van col·laborar M. A. Acuña, J. Aguado, Salvio Aguaviva, Sabina Alcalde, Manuel Badía, José Chueca, J. Clemenceau, Sebastià Compte, Cunfit, Sébastien Faure, Emilio Gante, Pedro García, V. García, Antonio García Birlán, Acracio Germinal, Jean Grave, Emilio Laveniz, Anselmo Lorenzo, Núñez, Salvador Pino, Antoni Puig, Josep Pujal, Andrés Ramos Alvarado, D. Rodríguez Barbosa, Sebastián Sánchez, Jaume Serra, Antonio Tomás, Zeda, Zoais, etc. La publicació deixà de sortir perquè els distribuïdors no n'abonaven les vendes.
***
Octaveta
anunciant la conferència de Girault
- Conferència de
Girault: El 18 de febrer de 1910 el propagandista
anarquista Ernest Girault,
aleshores redactor del periòdic Le
Libertaire, fa una conferència«pública i contradictòria» al
Cafè Pélissier
de Marsella (Provença, Occitània) que porta per
títol «Sufragi Universal o
Revolució Social». La conferència volia
engegar el debat davant les properes
eleccions que s'havien de celebrar el 24 d'abril i el 8 de maig
d'aquell any.
***
Els
germans Ricardo (esquerra) i Enrique Flores Magón (dreta)
presos
a Los Ángeles (Califòrnia, EUA), en 1917
-
Detenció dels germans Flores
Magón: El 18 de febrer de
1916 Ricardo Flores Magón i son germà Enrique
són detinguts a la seva granja
comunal i cooperativa a prop de Los Ángeles
(Califòrnia, EUA), on havien
instal·lat la redacció i la impremta del
periòdic Renovación, per la
policia nord-americana. Enrique és violentament copejat i
haurà de ser hospitalitzat.
Els germans Flores Magón, revolucionaris llibertaris
mexicans exiliats als
Estats Units, són acusats d'haver enviat per correu articles
incitant«l'assassinat, l'incendi provocat i la
traïció». William Charles Owen
també en
serà acusat, però va aconseguir fugir a Nova York
i embarcar al Regne Unit. Els
articles incriminats --«Los levantamientos en
Texas» (2 d'octubre de 1915), «A
los soldados carrancistas» (25 de novembre de 1915), de
Ricardo; i«Publicidad», d'Enrique-- feien una crida els
soldats a deixar les armes, però
a guardar-les i utilitzar-les si calia per fer-les servir contra els
seus
oficials. Immediatament un comitè de suport es va formar per
recaptar fons per
a la fiança, que finalment va ser rebutjada malgrat l'estat
de salut de Rircardo.
El procés va tenir lloc el 21 de maig de 1916: Ricardo va
ser condemnat a 12
mesos de presó, per trobar-se malalt, i 1.000
dòlars de multa; i Enrique a tres
anys de tancament i 3.000 dòlars de multa.
***
Protestes
per les subsistències (revista Baleares, 1918)
- Revolta de les
subsistències: El 18 de febrer de 1918,
coincidint amb les festes de carnaval, una irada protesta
popular pel problema de les subsistències esclata a Palma
(Mallorca, Illes
Balears). Aquest dia es produí el saqueig de les botigues de
carbó per part de
nombrosos grup d'homes, dones i nens; hi hagué fortes
topades amb la guàrdia
civil, que disparà i ferí un jove socialista,
Miquel Cabotà Serra --que morí la
nit del 26 de febrer-- i una dona, la senyora Humbert, vídua
de Cunill, ferida
lleu en un braç quan tancava el balcó de ca seva
al Born. Les manifestacions i
els avalots no acabaren fins ben entrada la nit, declarant-se l'estat
de guerra
a la ciutat. Sembla que els fets tingueren uns inicis força
espontanis.
Anarcosindicalistes, socialistes i simplement membres de les societats
obreres
hi intervingueren però no ho organitzaren. El problema de
les subsistències
assolí a Mallorca entre 1918 i 1919 una
importància que no havia tingut entre
els anys 1914 a 1917. Es degué sobretot a
l'exportació beneficiosa, i en part
il·legal, de matèries alimentàries a
la península. Els acords governamentals
presos per a solucionar el problema tendien en general a prohibir-ne el
comerç
si al lloc d'origen mancaven; les juntes provincials de
subsistències
presidides pels governadors civils havien de ser els òrgans
encarregats de
l'observança de les mesures restrictives. Dins Mallorca
l'escassesa es féu
notar sobretot a Palma. L'ajuntament culpà en general el
governador de poca
vigilància, especialment quan el problema s'agreujava i la
pressió popular era
forta. També gairebé tots els partits es veieren
acusats d'estar implicats en
afers d'exportacions clandestines. En mig de tot aquest ambient, mancat
de
subsistències en general i de carbó, producte
bàsic a l'època, en particular, i
enfrontats l'ajuntament i el govern civil, la protesta popular es
desencadenà.
***
El
saqueig de Palma de 1919
- Aniversari de la Revolta de les subsistències: El 18 de febrer de 1919, a Palma (Mallorca, Illes Balears), en l'aniversari de la Revolta de les subsistències del 18 de febrer de 1918, es reproduïren amb major amplitud els avalots d'aquella jornada, ara amb saqueigs de fleques i forns sobretot. Aquesta vegada els anarcosindicalistes van ser els instigadors dels fets. El socialista Llorenç Bisbal, el matí, intentà calmar la gent i aconseguí que el governador anés al mercat, on s'havien iniciat els incidents, per a promoure mesures radicals immediates. La intervenció va ser eficaç, però cap al migdia una multitud omplí la plaça de Cort en manifestació contra l'ajuntament; Bisbal, que recomanà pau i ordre, fou escridassat i el saqueig es generalitzà de nou per tota la ciutat. La situació fou dominada per les autoritats el vespre, quan l'exèrcit sortí al carrer. En aquesta ocasió la condemna dels avalots fou general; el clima espantadís s'estengué als pobles, tot i que només a Inca es produïren certs atacs de grups de manifestants contra l'ajuntament i el domicili del cap liberal local. El 30 de març de 1919 Jaume Palmer Escalas va estrenar al Teatre Balear de Palma el sainet Es saqueo de sa plasa fonamentat en aquests fets.
Naixements
Miners
- Jean Baguet:
El 18 de febrer de 1847 neix a
Buxières-la-Grue (Alvèrnia, Occitània)
l'anarquista Jean Baguet, també conegut
com Jean Bayet. Instal·lat a
Lió com a sabater, va ser membre de la
Federació Revolucionària de l'Est, a la qual van
pertànyer la major part dels
anarquistes de la regió. Per evitar les detencions que es
van desencadenar
arran de les violentes manifestacions de miners de Montceau-les-Mines
durant el
mes d'agost de 1882 i dels atemptats amb bomba perpetrats a
Lió l'octubre
d'aquell any, s'hagué d'exiliar a Suïssa. Va ser
processat en el «Procés dels
66» celebrat a Lió el 8 de gener de 1883 i el
tribunal el va condemnar per no
compareixença el 19 de gener de 1883 a cinc anys de
presó, a 2.000 francs de
multa i a cinc anys de privació dels drets civils.
Més tard va comparèixer al
judici d'apel·lació davant el Tribunal de
Lió que li va reduir la pena a un any
de presó, a 100 francs de multa i a cincs anys de
privació dels drets civils. Desconeixem la data i el lloc de
la
seva defunció.
Els minaires de Montceau-les-Mines
***
Notícia
sobre l'agressió d'Émile Caffin apareguda en el
diari parisenc Le
XIXe Siècle de l'1 d'abril de 1888
- Émile Caffin:
El
18 de febrer de 1858 neix a Labosse (Picardia, França) el
mestre llibertari i
sindicalista Émile Théophile Caffin. Fill d'un
esclopaire, fou mestre de
l'educació pública a la Picardia i a Saint-Ouen
(Illa de França, França).
L'agost de 1887, per qüestions merament administratives, va
ser rellevat de les
seves funcions de mestre adjunt de l'escola de Saint-Ouen; desesperat
des
d'aleshores, el 30 de març de 1888, en un atac de follia,
apunyalà amb un
ganivet de cuina diverses vegades el pit del brigadier Lang, dels
Guardians de
la Pau de Saint-Ouen, ferides que resultaren greus, però no
mortals. En 1905 es
va reintegrar en l'ensenyament. El gener de 1911 signà, amb
molts altres
companys, un manifest lliurat a l'ambaixada del Japó contra
l'anomenat «Afer
Kotuku» (condemna a mort per «alta
traïció» de l'anarquista Shusui Kotoku i
11
companys més). Gran polemista,
col·laborà en fulls locals, en publicacions
polítiques (socialistes i comunistes) i en el
periòdic anarquista fundat per
Georges Bastien a Amiens (Picardia, França) Germinal.
Journal du Peuple, que publicà 391
números entre el 19 de novembre i el 27
de juliol de 1914. Mestre durant 16 anys a la petita vila de Bray-Rully
(Picardia, França), no dubtà en ensenyar les
seves idees llibertàries als
alumnes. Jubilat anticipadament, va ser nomenat secretari de la
Secció
Departament de l'Oise (Picardia, França) dels mestres
afiliats a la
Confederació General del Treball Unitària (CGTU).Émile Caffin va morir l'agost
de 1936 a Porcheux (Picardia, França).
***
Foto
policíaca de Battista Pivi (ca. 1894)
- Battista Pivi:
El 18 de febrer de 1866 neix a Cavriago (Emília-Romanya,
Itàlia) el terrelloner
anarquista Battista Pivi, també conegut per la seva
transcripció francesa com Baptiste
Pivi. Sos pares es deien
Giuseppe Pivi i Zefirina Coselli. Amb son germà gran
Antonio, també anarquista,
es van veure implicats en disturbis a Sicília que els van
obligar a emigrar a
França. Ambdós entraren a treballar com a obrers
picapedrers a les pedreres de
Mazagran, a prop d'Argenteuil (Illa de França,
França). L'11 de juny de 1894 li
van ser decretades les seves expulsions per la seva propaganda
llibertària a
les pedreres; detinguts el 27 de juny d'aquell any a Argenteuil, tots
dos van
ser expulsats. Aquell any Battista Pivi figurava en una llista
d'anarquistes a
controlar establerta per la policia ferroviària de fronteres
francesa. Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció.
***
Foto
policíaca de Julienne Adam (ca. 1894)
- Julienne Adam: El 18 de febrer de 1872 neix a Lilla (Nord-Pas-de-Calais, França) la planxadora anarquista Julienne-Louise Adam. Sos pares es deien Théophile Adam i Christine Danel. En 1894 el seu nom figurava en una llista d'anarquistes a controlar establerta per la policia ferroviària de fronteres francesa i aquest mateix any es refugià a Londres (Anglaterra). Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció.
***
Foto
policíaca d'Aimé Anceau (17 de juliol de 1894)
- Aimé Anceau:
El
18 de febrer de 1874 neix al XII Districte de París
(França) l'anarquista Aimé
Firmin Anceau. Es guanyava la vida com a escultor en fusta i el 17 de
juliol de
1894 va ser fitxat com a anarquista. Insubmís al servei
militar, va ser inscrit
en els registres d'anarquistes desapareguts i/o«nòmades». A començament dels
anys deu vivia a Chennevières-sur-Marne (Illa de
França, França) i era membre
del grup anarquista de Montreuil (Illa de França,
França). El febrer de 1916,
en plena Gran Guerra, va ser mobilitzat en el 27 Regiment d'Infanteria.
Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció.
***
Foto policíaca de Luigi Parenti
- Luigi Parenti:
El 18 de febrer de 1887 neix a Calcinaia (Toscana, Itàlia)
el propagandista anarquista
i anarcosindicalista Luigi Parenti, també conegut com Louis Parenti. Durant els seus estudis
formà part de la Lliga
Democràtica Nacional (LDN), del pare Romolo Murri,
considerat en Itàlia el
precursor de la democràcia cristiana. Després
començà a militar en el moviment
sindical com a membre de la Societat de Socors Mutus de Pontetetto, a
Lucca
(Toscana, Itàlia), de la qual va ser exclòs per
les seves idees radicals. Fou
especialment actiu durant la vaga de tramvies de Luca. En 1910
emigrà als
Estats Units i s'instal·là a San Francisco
(Califòrnia, EUA), on esdevingué
anarquista i s'afilià a l'any següent a
l'Industrial Workers of the World (IWW,
Treballadors Industrials del Món), arribant a ser un dels
membres més destacats
de la Secció Llatina d'aquest sindicat anarcosindicalista.
En 1913 participà en
una gira propagandística de conferències arreu
Califòrnia. Mantingué estreta
correspondència amb Carlo Tresca (Nova York) i amb Armando
Borghi (Itàlia). La
seva tasca anarcosindicalista es desenrotllà en diversos
sectors, com ara els
hotels, els restaurants, les foneries, les fàbriques i els
ferrocarrils, i
sempre intentà unir els treballadors al marge de races,
llengües i cultures. En
1916 va ser detingut, amb Michele Centrone; jutjat, va ser condemnat a
tres
mesos de presó per haver organitzat una
manifestació a favor de Carlo Tresca i
d'altres militants wobblies
empresonats durant la vaga de la Mesabi Iron Range de Minnesota. El 29
de
setembre de 1916 va ser detingut amb altres vuit companys, entre elles
Michele
Centrone i Louis Tori, quan intentaven parlar en públic
sobre la sentència condemnatòria
en el cas de Warren Billings; jutjats, van ser condemnats a penes entre
10 dies
i tres mesos de presó per «pertorbació
de la pau». Després treballà com a
miner
a Pennsilvània i, més tard, s'establí
a la zona de Paterson (Nova Jersey, EUA).
El 5 de setembre de 1917 va ser condemnat per un tribunal federal de
Chicago per
violació de la Llei d'Espionatge pel delicte
d'«activitats antimilitaristes i
derrotistes», juntament amb altres 165 membres dels IWW–entre ells Joseph J.
Ettor, Elizabeth Gurley Flynn, Arturo Giovannitti, Bill Haywood, James
Rowan,
Vincent St. John, Carlos Tresca i Ben H. William–, a cinc
anys de presó i a una
multa de 30.000 dòlars. Durant el seu empresonament, entre
setembre de 1917 i
juny de 1919 a la penitenciaria de Leavenworth (Kansas, EUA), no se li
va
permetre comunicar-se amb sa companya Emma Bacci ni amb les seves tres
filles,
la petita de les quals va néixer durant el captiveri. El
juny de 1919 va ser
alliberat sota fiança i es posà a organitzar un
sindicat independent de
pescadors a San Francisco i com a corresponsal del periòdic
liberal La Voce del Popolo, fet pel
qual va ser
criticat per alguns companys anarquistes. El maig de 1921
l'apel·lació del seu
procés va ser rebutjada i tornà a la
presó. Finalment se li va commutar la pena
a condició que marxés dels EUA. L'agost de 1922
retornà a Itàlia amb sa família
i s'instal·là a la zona de Lucca, on
s'afilià a l'anarcosindicalista Unió
Sindical Italiana (USI). Entre el 28 i el 29 de juny de 1925 fou
delegat de
Viareggio en el Congrés de la USI clandestí.
Pressionat per les autoritats
feixistes, en 1928 es reuní a Roma amb Edmondo Rossoni, un
dels caps del sindicalisme
del règim el qual havia conegut a Amèrica, i va
començar a treballar en els
sindicats feixistes i com a corresponsal del periòdic
feixista de Liorna Il Telegrafo. En
1929 es autoritats
italianes van informar que mostrava obediència a les
consignes del règim
feixista, però a principis de 1930 la policia
descobrí que seguia rebent
clandestinament exemplars del periòdic anarquista de Carlo
Tresta Il Martello. El febrer de
1930 va ser
detingut, jutjat i condemnat, però la sentència
li fou commutada amb la promesa
de bona conducta. Després abandonà tota activitat
política i sindical i en 1932
va ser finalment esborrat per les autoritats feixistes de les llistes
de«subversius perillosos». Luigi Parenti va morir el
12 de setembre de 1942 a Cacinaia
(Toscana, Itàlia) i fou enterrat al cementiri municipal
d'aquesta localitat. La
seva mort va ser anunciada en la publicació anarquista de
Paterson L'Adunata dei Refrattari.
***
Joan
Peiró i Belis
- Joan Peiró i
Belis:El
18 de febrer de 1887 neix al barri obrer de Sants
(Barcelona, Catalunya) l'obrer del vidre,
intel·lectual anarcosindicalista i ministre
d'Indústria durant la II República espanyola Joan
Peiró i Belis. Als 8 anys
començà a treballar en una fàbrica de
vidre barcelonina i no va aprendre a
llegir i a escriure fins als 22. Va seguir treballant en el sector del
vidre, i
juntament altres companys fundà la Cooperativa del Vidre de
Mataró, que mai no
abandonaria. El 1907 es va casar amb Mercè Olives, obrera
tèxtil, amb qui va
tenir tres fills (Joan, Josep i Llibert) i quatre filles (Aurora,
Aurèlia,
Guillermina i Mercè). Segons ell mateix explica la seva
militància sindical es
va iniciar el 1906, i començà a tenir
càrrecs de responsabilitat entre 1915 i
1920, com ara secretari general de la Federació Espanyola de
Vidriers y
Cristallers (1916-1920) i director de las publicacions La
Colmena Obrera
(òrgan dels sindicats de Badalona) i El Vidrio
(portaveu dels vidriers
federats). La seva agudesa intel·lectual el va portar
més endavant a ser
director del diari Solidaridad Obrera (1930) i del
també diari Catalunya
(1937). Molt influenciat pel sindicalisme revolucionari
francès, començà a
tenir tasques de responsabilitat a la CNT després del
Congrés de Sants (1918)
de la Regional catalana. Gràcies a la seva capacitat de
treball, dots
d'organitzador i gran prestigi, va ocupar els més alts
càrrecs en aquesta
organització. En el Congrés de La
Comèdia (1919) defensà les federacions
d'indústria que foren rebutjades en aquella
ocasió. Durant els anys vint va
patir la repressió desencadenada per l'Estat i la patronal
en contra el
moviment obrer. L'any 1920 va sofrir dos atemptats i fou detingut i
empresonat
a Sòria i a Vitòria. L'any 1922 fou elegit
secretari general de la CNT. Durant
la seva gestió es du a terme la Conferència de
Saragossa, on es va aprovar la
sortida de l'organització de la Internacional Sindical Roja
i la seva afiliació
a la reconstituïda Associació Internacional dels
Treballadors (AIT). En aquesta
mateixa conferència Peiró defensà amb
Salvador Seguí, Ángel Pestaña i Josep
Viadiu la «moció política»,
molt criticada pels sectors més ortodoxos de
l'organització. Es va establir a Mataró el 1922 i
el 1925 va dirigir la
constitució de la Cooperativa del Vidre que ja havia
intentat organitzar amb
anterioritat. Amb la dictadura de Primo de Rivera la CNT va quedar
il·legalitzada, les seves seus van ser censurades i les
publicacions, suspeses.
Molts dels seus militants foren detinguts, i Peiró fou
empresonat els anys
1925, 1927 i 1928. Aquest darrer any fou novament elegit Secretari
General de
la CNT. Va criticar la UGT per la seva defensa de jurats mixtos durant
aquella
dictadura i també Pestaña, amb qui per altra
banda coincidia en altres
aspectes. També va criticar el sector més
anarquista del sindicat, i malgrat
que es va afiliar a la FAI mai no hi va militar, defensant, per contra,
una
organització de masses més sindicalista, i
oposant-se als grups d'acció i a les
minories de militants dirigents. L'any 1930 va signar el manifest de«Intel·ligència Republicana»
i va rebre nombroses crítiques internes que el van
portar a retirar la seva signatura. Va seguir defensant les federacions
d'indústria fins que en el congrés de la CNT del
1931 a Madrid va aconseguir un
suport en massa davant les tesis faistes. En aquest mateix
congrés va fer
costat a la ponència sobre la «Posició
de la CNT envers les Corts Constituents»
en la qual es defensava que la proclamació de la
República podria suposar un
avanç per a la classe treballadora. Aquesta
ponència fou aprovada amb algunes
modificacions malgrat l'oposició dels sectors faistes que hi
veien un suport a
la maquinària política burgesa. També
l'any 1931 va signar juntament amb 29
altres destacats cenetistes, entre els quals es trobavaÁngel Pestaña, el«Manifiesto Treintista», on s'analitzava la
situació econòmica i social
d'Espanya i es criticava tant el govern republicà com els
sectors cenetistes
més radicalitzats. La reacció d'aquests va
provocar la dimissió de Pestaña del
seu lloc en el comitè nacional de l'organització
i la sortida dels sindicats de
Sabadell als quals posteriorment se'n van afegir d'altres que van
acabar
constituint un bloc denominat «sindicats
d'oposició». Tot i que Peiró va
participar en aquesta escissió no va tenir responsabilitats
destacades i va
intentar establir ponts per evitar-ne la ruptura definitiva. La
unificació es
va produir el 1936. Després de l'alçament dels
militars rebels, Peiró va actuar
de vicepresident del Comitè Antifeixista de
Mataró, enviant els seus fills al
front. Va defensar l'entrada de la CNT en els governs de Catalunya i
Espanya i
va plantejar una República Social Federal com a forma de
Estat per quan
s'acabés la guerra. Amb García Oliver, Frederica
Montseny i Juan López fou un
dels quatre ministres anarquistes en el govern de Largo Caballero,
encarregat
de la cartera d'Indústria. Des d'aquest lloc va elaborar el
decret de
confiscacions i intervenció en la indústria i va
projectar la creació d'un banc
de crèdit industrial, tot i que molts d'aquests projectes
foren retallats o
diluïts per Negrín. A la caiguda del govern de
Largo Caballero va tornar a
Mataró i a la Cooperativa del Vidre, dedicant-se
també a donar conferències
sobre el seu pas pel govern i a publicar durs articles contra el PCE
per les
seves actuacions contra el POUM. L'any 1938 va entrar de nou en el
govern, ara
presidit per Negrín, tot i que no amb el rang de ministre
sinó de comissari
general d'Energia Elèctrica, mantenint una actitud
antiderrotista i proposant
una certa revisió de l'anarcosindicalisme a la llum del
desenvolupament, la
revolució i la guerra. El 5 de febrer de 1939 va travessar
la frontera
francesa, sent breument detingut a Perpinyà, des d'on va
anar a Narbona per
reunir-se amb la seva família. Més tard va marxar
a París amb l'objectiu de
representar la CNT en la Junta d'Ajuda als Refugiats Espanyols (JARE),
amb la
missió de treure els refugiats cenetistes dels camps de
concentració francesos
i facilitar-ne el trasllat a Mèxic. Després de la
invasió nazi va intentar
fugir, però fou detingut quan es dirigia a Narbona i
retornat a París, on les
autoritats franceses van emetre contra ell una ordre
d'expulsió del país a
l'objecte d'apartar-lo de l'acció de la Gestapo i
així passar a la zona no
ocupada i després a Mèxic. Però va ser
detingut un altre cop per les tropes
nazis i portat a Trèveris (Alemanya). El gener de 1941 el
ministeri de
Assumptes Exteriors franquista va sol·licitar-ne
l'extradició, que es va
materialitzar a Irun el 19 de febrer del mateix any, incomplint les
lleis
franceses i internacionals. Se'l va traslladar a la Direcció
General de
Seguretat de Madrid, on fou interrogat i sotmès a
maltractaments (va perdre
algunes dents). Iniciat el procés i ajornat excepcionalment,
se'l va traslladar
a València l'abril de 1941. El desembre d'aquest any es va
obrir el procés
sumarial en el qual Peiró va comptar amb testimonis a favor
seu emesos per
institucions i persones del nou règim (militars,
falangistes, religiosos,
jutges, funcionaris de presons, empresaris, gent de dretes, i fins i
tot d'un
futur ministre de Franco, com Francisco Ruiz Jarabo). Tot i
així, la seva
reiterada negativa a la proposta del govern de dirigir els sindicats
franquistes determinaria la seva condemna. El maig de 1942 el fiscal va
formular les acusacions, un mes més tard li fou assignat el
defensor militar
d'ofici i el 21 de juliol fou pronunciada la sentència de
mort. El 24 de juliol
de 1942 seria afusellat amb sis cenetistes més al camp de
tir de Paterna (Horta Oest,
País Valencià). Algunes
de les seves obres publicades: Trayectoria de la
Confederación Nacional del
Trabajo (1925),Ideas sobre
sindicalismo y anarquismo (1930), Perill
a la reraguarda (1936),De la
fábrica de vidrio de Mataró al Ministerio
de Industria (1937),Problemas y
cintarazos (1938).
***
Alexandre
Sapoundjiev
- Alexandre Sapoundjiev:El 18 de febrer de 1893 neix a Bulgària el militant i propagandista anarquista Alexandre Sapoundjiev. Va estudiar Filosofia i després Dret, i ben aviat es va afegir a les files anarquistes. Va ser mobilitzat en 1915 i en juny de 1919 va participar en el congrés constitutiu de la Federació Anarquista Comunista Búlgara (FACB). En 1921, després de nombroses detencions, va ser separat definitivament de l'ensenyament, consagrant-se aleshores a la publicació de periòdics clandestins (Anarquista, Pensament Obrer, Societat Lliure). Després del cop d'Estat del 9 de juny de 1923 i de la insurrecció de setembre, va ser de bell nou detingut i empresonat. Un cop alliberat va reprendre les seves activitats de propaganda, però, a causa de la repressió, s'exiliarà a França en 1928 i a Tolosa de Llenguadoc entrarà en contacte amb els anarquistes espanyols i francesos. En 1931, amb l'amnistia, va retornar a Bulgària i va recórrer tot el país reconstruint el moviment llibertari. Després del segon cop d'Estat profeixista de 19 de maig de 1934 es va retirar a la ciutat de Biala, al nord-est de Bulgària, per dedicar-se a la viticultura i al moviment cooperativista. En 1942 encara va ser detingut i empresonat sis mesos. En desembre de 1948 serà novament víctima de la repressió antianarquista, dirigida aquesta vegada pels comunistes. Alliberat, Alexandre Sapoundjiev sempre restarà un infatigable militant fins a la seva mort, el 6 de juliol de 1975 a Bulgària.
***
- Simón Alvira:
El
18 de febrer de 1900 neix a Lagunarrota (Peralta de Alcofea, Osca,
Aragó,
Espanya) l'anarcosindicalista Simón Alvira.
Milità en la Confederació Nacional
del Treball (CNT) i durant la Revolució espanyola fou un
dels animadors de la col·lectivitat
agrària local. En 1939, amb el triomf franquista,
passà a França i va ser
internat en diversos camps de concentració.
Després de la II Guerra Mundial
s'instal·là a Perpinyà, on
milità en la seva Federació Local de la CNT.
Simón
Alvira va morir el 31 de juliol de 1987 a Perpinyà
(Rosselló, Catalunya Nord).
***
Antonio Morales Guzmán (ca. 1959) [CIRA-Lausana]
- Antonio Morales Guzmán: El 18 de febrer de 1903 neix a Màlaga (Andalusia, Espanya) l'anarcosindicalista i propagandista anarquista Antonio Morales Guzmán. Durant els anys republicans milità en el moviment llibertari de Granada. Participà en la fundació de les Joventuts Llibertàries granadines i en 1932 fou delegat de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) en el seu Congrés constitutiu a Madrid. En 1932 participà, amb Felipe Sandoval i altres, en l'assalt de Juan Pérez de Seoane, excomte de Riudoms, quan fugia cap a l'exili i es dirigia amb cotxe a la frontera francesa. Fundà, en aquestaèpoca, el periòdic Anarquía. En 1934 va fer un míting a Adra amb motiu de la fundació de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Entre 1935 i 1936 fou el secretari de la Federació Local de la CNT de Granada i col·laborà en Tierra y Libertad, òrgan de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). El juliol de 1936 participà en els combats contra els facciosos a Granada i formà amb José Castro Velasco un Comitè Revolucionari. L'agost d'aquell any, convocà amb Castro un ple de militants granadins que es realitzà a Cadis i on fou elegit secretari general de la província. Quan esclatà la guerra civil, lluità al front malagueny, d'antuvi en el Comitè de Guerra de les milícies d'Adra. Amb Juan Santana Calero i Cipriano Damiano González fundà la revista Nervio,òrgan de la 147 Brigada Mixta, de la qual fou elegit comissari, i també fou corresponsal de Solidaridad Obrera per a Andalusia. Després formà part del Comitè de Guerra de la «Columna CEFA» (Confederació Espanyola de Federacions Anarquistes) de Màlaga. Durant els anys bèl·lics edità a Guadix Hombres Libres. En 1939, amb el suport de grups maçònics, aconseguir passar els Pirineus, però fou detingut per la policia del Govern de Vichy i internat, primer, en camps i després enviat a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per realitzar feines a la Línia Maginot. L'estiu de 1940 fou fet presoner pels nazis i deportat el 24 d'agost de 1941 al camp de concentració de Mauthausen, d'on fou alliberat el 5 de maig de 1945 força debilitat. L'agost de 1945 participà en el Ple de la Regional d'Andalusia de Tolosa de Llenguadoc, on s'oposà al Comitè Regional de tendència col·laboracionista. Després de l'escissió confederal, formà part del Comitè Regional d'Andalusia del sector ortodox, amb Piedra i J. Montiel. L'agost de 1946 fou delegat en el Ple Nacional de Regionals. Establert a París, s'integrà en el Comitè Regional d'Andalusia de la CNT, amb Manuel Fernández, i realitzà tasques de responsabilitat orgànica en el Secretariat Intercontinental (SI) de la CNT de l'Exili. Participà en la major part dels congressos i dels plens del moviment llibertari en l'Exili i arran del II Congrés del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) fou elegit delegat de l'MLE de l'Exili al Brasil. En 1952 fou elegit per a representar el SI en el Ple d'Aymare, encarregant-se de Cultura i Propaganda. En 1953 fou responsable, amb diversos problemes, de l'administració del CNT. En 1956 també formà part del SI, però abandonà el càrrec per problemes de salut, que l'obligaren a abandonar la militància activa. Alguns assenyalen que durant els seus últims anys es lliurà a la beguda i que tingué problemes per les seves tendències homosexuals. Trobem articles seus, sota diversos pseudònims (D. Colimbo, Cantaclaro,Adriano del Monte, etc.), en moltes publicacions, com ara Accão Directa, Boletín Ródano-Alpes, Brazo y Cerebro,CNT, CRA, Esfuerzo,Faro, Hombres Libres, Libertad,Libre-Studio, Nueva Senda, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, etc. Antonio Morales Guzmán va morir el 21 de juliol de 1973 a Roanne (Forêz, Arpitània).
Antonio Morales Guzmán (1903-1973)
***
Necrològica
de Simón Susín Pac apareguda en el
periòdic tolosà Cenit del 24 de
març de 1992
- Simón Susín Pac: El 18 de febrer de 1909 neix a Osca (Aragó, Espanya) l'anarcosindicalista Simón Rafael Susín Pac. Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), va ser empresonat a Osca arran del moviment de solidaritat amb l'aixecament revolucionari del gener de 1932 a Fígols (Berguedà, Catalunya). Durant la guerra civil va ser ferit en dues ocasions al front. En 1939, amb el triomf franquista, creuà els Pirineus i va ser reclòs a diversos camps de concentració, entre ells el d'Argelers i el de Bram. En 1947 fou delegat de Verfuèlh (Occitània) al congrés de la CNT en l'exili que se celebrà a Tolosa de Llenguadoc. Després milità en la Federació Local de la CNT de Montalban. Simón Susín Pac va morir el 24 de febrer de 1992 a Montalban (Guiena, Occitània).
---
Josep M. Llompart, fill il·lustre de la ciutat
Nanda Ramon | 31/12/2009 |
Avui, dia 31 de desembre, la Festa de l'Estendard situarà Palma, una vegada més, al bell mig del país i de la història, i farà que exerceixi, amb una solemnitat inusual, la seva capitalitat. Enguany, 780 anys després de l'entrada del rei en Jaume a la Madina Mayurqa, celebrarem la nostra identitat, hi reflexionarem i, sobretot, reiterarem la nostra voluntat de convidar tothom a fer-ne part.
Un any més, la Festa de l'Estendard s'amararà d'història i de tradició, però -tenint el present ben present- cercarà la incorporació de nous valors i sentits contemporanis a la festa centenària.
En aquest sentit, l'Estendard 2009 fa una aportació ben especial: el lliurament dels honors i distincions de la ciutat i el reconeixement dels mèrits i les aportacions dels seus fills més distingits.
Enguany, el consens institucional i la voluntat d'entesa entre tots els grups polítics que formen part del consistori palmesà han fet possible la distinció amb la Medalla d'Or de la Ciutat al Dr. Miquel Ferrer Flórez, la declaració del pare Antoni Martorell com a Fill Adoptiu de la Ciutat i la proclamació de Josep M. Llompart de la Peña com a Fill Il·lustre de la Ciutat de Palma.
Avui, a la sala de plens de Cort, en el moment de descobrir el finíssim retrat que n'ha fet Ricard Chiang, tendrem ben present que, fa 16 anys, la mort de Josep M. Llompart ens va deixar orfes d'un dels referents més clars que havia tengut a Mallorca la lluita per les llibertats i pel recobrament cultural.
Perquè, a més d'un gran poeta, o a pesar de ser un gran poeta, o precisament per haver estat un gran poeta, Josep M. Llompart va ser també un ciutadà exemplar i conscient, que va estimar el seu país i posà a disposició del seu poble la dedicació i el talent.
Va ser l'intel·lectual responsable, el poeta compromès que ens va salvar les paraules en temps d'exili i de desconhort, que va esperar contra tota esperança, que va obrir finestres dins la gran foscor.
Va ser també, molts ho recordareu, un home públic, un savi generós i un activista incansable, que va impulsar tot tipus d'accions en defensa de Mallorca: com a conferenciant, com a professor, com a assagista, com a estudiós de la literatura, com a brillant articulista, com a protagonista de tantes i tantes tasques que ni tots els tractats literaris ni totes les antologies poètiques podran reflectir.
Llompart sempre va creure que la recuperació de la identitat havia d'anar lligada a la modernització i a la democratització de Mallorca. I va aprendre d'Alcover, un altre gran il·lustre de la ciutat, que l'arrelament és font d'universalitat. Aquest és, precisament, el missatge de La Balanguera, "Sap que la soca més s'enfila/com més endins pot arrelar".
La idea és ben clara: un poble (o un poeta), un poeta (o un poble), és més gran i més universal com més fidel és a la pròpia història i a la pròpia identitat.
Josep Maria Llompart, precisament, ens acostava, ja el 1964, al sentit profund del poema, quan escrivia, a La literatura moderna a les Balears: "La Balanguera va arribar a tenir a Mallorca la significació d'himne sospitós, vagament subversiu. El poeta hi expressa la perennitat de la vida civil del poble', contrastant amb la fugacitat de la vida personal. La filadora de la vella cançó es trasmuda en símbol: símbol d'un poble que es perpetua a través de les generacions, per damunt de la vida humana personal, i es projecta cap a un futur florit d'esperances".
La Balanguera, efectivament, expressa clarament que les vides individuals són efímeres, mentre que la vida col·lectiva continua. Aquest ha de ser un altre valor important de l'Estendard contemporani: el fet de sentir-nos partícips d'una identitat col·lectiva, perdurable, però no immutable. Aquí radica la petitesa dels humans... i la grandesa de les coses humanes.
dBalears
Josep M. Llompart de la Peña en el record
Si Llompart de la Peña hagués tengut la mania persecutòria del nostre comissariat, aquesta necessitat psicòtica de bastir un cànon d'escriptors actuals al marge del sedàs del temps, mai no s'hauria congriat la plèiade d'autors i autores que s'anaren consolidant a partir de finals dels seixanta. Sortosament Josep M. Llompart no es dedicà a enlairar i promocionar quatre exquisits i, segur de la prova definitiva dels anys, el que va fer fou contribuir a crear els fonaments de la literatura catalana a les Illes de finals del segle XX. Fent una simple enquesta entre els escriptors dels anys setanta i vuitanta ho podrem comprovar. Quin de tots nosaltres no vàrem passar pel despatx de l'Editorial Moll on ell feinejava? Quin no va sortir convençut que el que escrivia tenia un sentit, era millorable però anàvem pel bon camí? (Miquel López Crespí)
Cossetània Edicions publica Les ciutats imaginades, Premi Ciutat de Tarragona 2005 de Poesia (Premi Comas i Maduell).
No cal dir que en els meus darrers poemaris, i especialment a Les ciutats imaginades, que ha editat Cossetània Edicions de Tarragona, s'accentua la presència insistent i aclaparadora de la tèrbola Dama de Negre, la Innombrable. Ella, la que resta a l'aguait, sorneguera, en el replà de l'escala, tot esperant que el temps faci la seva feina, rient-se de nosaltres, evidenciant amb la seva presència com acaben les nostres estèrils provatures de vèncer el seu poder absolut. Per això aquesta contradictòria urgència per deixar constància escrita, quatre pinzellades damunt el paper en blanc, en un desig intens de retratar amb les paraules adients i mesurades, tot allò que tengué un significat, per molt efímer que pogués ser, en la nostra vida. I també, seríem injusts si no ho féssim, per a deixar alguns senyals de les esperances i il·lusions que alletaren els millors homes i dones de la nostra generació.
1987: Josep M. Llompart presentant el llibre de Miquel López Crespí Notícies d'enlloc que havia guanyat el Premi de les Lletres 1987.
El poeta escriu des d'una perspectiva personal ben concreta, sense amagar en cap moment que nota ben propera la vellesa. Finalment, ja sents a prop teu la Dama de Negre, de nit i de dia, a totes hores. És aquí present i cap poder de la terra pot fer variar la seva decisió. Ve a cercar-nos i ja sentim les seves passes que no dissimulen la urgència del desig que la posseeix: segar totes les vides i il·lusions que pot, sense fre, sense cap mena de descans, incansable en la seva tasca destructiva, insaciable sempre.
Els fulls dels calendaris cauen cada volta amb més rapidesa, a una velocitat vertiginosa. Quan ens aturam un moment, en ple brogit de la batalla quotidiana contra malfactors i menfotistes, el combat per la simple supervivència de cada dia, de sobte, amb el cor bategant a mil per hora, t'adones que ja han passat quaranta anys, quatre dècades!, d'ençà aquell dia en què, tremolós, anares a mostrar els primers versos teus, esburbats, a Josep M. Llompart. Respiràvem les darreres conseqüències de la guerra i la postguerra que, pel que posteriorment hem anat comprovant, duren molt més del que aleshores imaginàvem. Groguenca bombeta de pocs vats il·luminant els gastats escalons de l'Editorial Moll del carrer de la Torre del Amor on feinejaven Llompart de la Peña i Francesc de B. Moll, que, a vegades, ens obria la porta i ens conduïa, amatent, fins al despatx del poeta. Senzilla taula gastada pel temps carregada de carpetes i papers, dues velles cadires de bova, prestatges plens de llibres, d'originals i proves d'imprenta per a corregir... Quaranta anys, quantes converses que ha esborrat el temps! La lectura dels meus primers poemes que, recitats per ell, esdevenien quelcom de màgic que ens empenyia a escriure fins a perfeccionar la nostra escriptura primerenca. No serà precisament Josep M. Llompart aquell que, del no-res, bastí la generació d'escriptors dels anys setanta? Cada vegada estic més convençut que va ser ell, amb aquelles xerrades en el despatxet de Can Moll o amb aquelles voluntarioses lectures dels nostres inicials versos, el que, de forma molt dissimula però summament intel·ligent, guià les primeres passes de tants i tants escriptors de la meva fornada.
Llompart no desanimava ningú. Segurament pensava, i no anava gens errat en les seves apreciacions, que havia de ser temps qui digués la darrera paraula en referència a les qualitats d'un escriptor. ¿Quin sentit tenia cercar un nou Ramon Llull, un Kafka reencarnat, un nou Gabriel Alomar de bon començament quan encara s'havia d'anar bastint els fonaments i les infraestructures essencials de la nostra cultura? Els Ramon Llull, els Rosselló-Pòrcel no surten com a esclata-sangs enmig del bosc així, per les bones. Els genis de la literatura solen ser productes de la sedimentació final de cultures amb llargs períodes històrics de funcionament. Ens hauríem de demanar si durant els darrers tres segles havia funcionat normalment la nostra cultura. Ens sembla que tothom convendrà que la situació d'excepció no correspon solament al passat sinó que encara hi és ben present en l'actualitat. Llompart volia grans escriptors per a Mallorca i les Illes, però també volia que al costat dels possibles "genis" hi hagués, com en tota literatura normalitzada, escriptors de segona i de tercera. Ben igual que si la cultura catalana fos la francesa o l'anglesa.
Si Llompart de la Peña hagués tengut la mania persecutòria del nostre comissariat, aquesta necessitat psicòtica de bastir un cànon d'escriptors actuals al marge del sedàs del temps, mai no s'hauria congriat la plèiade d'autors i autores que s'anaren consolidant a partir de finals dels seixanta. Sortosament Josep M. Llompart no es dedicà a enlairar i promocionar quatre exquisits i, segur de la prova definitiva dels anys, el que va fer fou contribuir a crear els fonaments de la literatura catalana a les Illes de finals del segle XX. Fent una simple enquesta entre els escriptors dels anys setanta i vuitanta ho podrem comprovar. Quin de tots nosaltres no vàrem passar pel despatx de l'Editorial Moll on ell feinejava? Quin no va sortir convençut que el que escrivia tenia un sentit, era millorable però anàvem pel bon camí?
Cementerios del Mundo 46ª Parte
Cementerio Municipal de Bilbao
Derio, España
Madrid, 18 de febrero de 2018
Anarcoefemèrides del 19 de febrer
Esdeveniments
Retrat de Rossend Arús d'autor desconegut dipositat a la Biblioteca Arús de Barcelona
- Vetllada pro Escola
Racionalista: El 19 de febrer de 1886 se celebra al Teatre
Novetats de
Barcelona (Catalunya) una vetllada literària i musical a
benefici de les«Escoles Cosmopolites d'Ensenyament Lliure Popular de
Catalunya» (Escola
Racionalista de Barcelona), organitzada per la lògia
maçònica«Emancipació» i
sota l'auspici del periodista i escriptor Rossend Arús i
Arderiu i del
dibuixant i tipògraf anarquista Eudald Canibell i Masbernat.
L'acte fou dividit
en tres parts. En la primera, intervingueren diversos
intel·lectuals catalans
(Cristóbal Litrán, José
María Lasarte, José Ruix, Conrado Roure, Josep
Roca i
Roca, Lluís Ricardo Forns, Rossend Arús i Arderiu
i Josep Maria Vallès i Ribot)
que llegiren diferents treballs sobre la importància del
racionalisme pedagògic.
En la segona, el grup Les Xilophonistes va interpretar dues peces
musicals (Fantasia
i Mandolinata). I en la tercera part, Dordal i
Martí va executà al piano
les obres de Franz Listz Dans le bois i Fête
magyare; José Angulo
y Morales, Juan Sol y Ortega i Frederic Soler (Pitarra)
llegiren
diferents escrits literaris; l'artista David cantà la
mozartiana romança de Don
Giovanni; i Celine Delepierre interpretà al
violí Fantasia Russa.
***
Reunió al Centre Obrer
- El Centre Obrer justifica la Revolta: El 19 de febrer de 1918 el Centre Obrer de Palma (Mallorca, Illes Balears) justifica l'actitud del poble en la Revolta de les subsistències del dia anterior, culpa d'imprevisió les autoritats, protesta per l'ús de les armes per part de la força pública, se solidaritza totalment amb la vaga de paletes que la Confederació Nacional del Treball (CNT) havia declarat poc dies abans i recomana com a solució provisional i immediata les restriccions d'electricitat. Per la seva banda, l'ajuntament insistí en la demanda de destitució del governador civil.
***
Recreació de l'atemptat de Clemenceau
- Atemptat contra Clemenceau: El 19 de febrer de 1919 a París (França) Louis-Émile Cottin, anarquista de 23 anys, dispara 10 trets contra el cotxe de Clemenceau, aleshores president del Consell de Ministres francès, a qui malfereix. El vidre de seguretat del cotxe va salvar la vida del polític. De les tres bales que fereixen Clemenceau, una penetrarà a prop de la columna vertebral i travessarà un pulmó. Cottin va ser detingut, jutjat el 14 de maig de 1919 davant el III Consell de Guerra i condemnat a mort. En el seu procés declarà: «No comprenc la societat actual... És autoritària i només engendra un fotimer de desgràcies. Aquesta autoritat sempre ha estat una bubota a mans dels governants i en detriment de la massa. Tots els governs són els responsables de totes les guerres que deixen com a resultat la mort de milions d'individus.» Gràcies a la campanya engegada pel periòdic Le Libertaire, el 8 d'abril la condemna serà commutada a 10 anys de presó i a 20 de desterrament.
Atemptat contra Clemenceau (19-02-1919)
Naixements
Foto policíaca de Louis Belloti (18 de març de 1894)
- Louis Belloti: El
19 de febrer de 1868 neix a Torí (Piemont,
Itàlia) l'anarquista Luigi Belloti,
més conegut com Louis Belloti.
Es
guanyava la vida com a venedor ambulant. Era fill de Vittoria Trucano (Victorine Belloti), que formava part com
a encobridora del grup anarquista il·legalista
encapçalat per Léon Ortiz
(«Banda Ortiz»). Vivia amb sa mare i nombrosos
membres del grup (Orsini
Beltrani, Paul i Annette Chericotti, Marie Milanaccio, etc.) al
número 1 del bulevard
Brune del XIV Districte de París (França), on
s'emmagatzemava el botí dels
diversos robatoris realitzats pel grup. El 18 de març de
1894 la policia va
irrompre al citat domicili i va ser detingut i empresonat amb sa mare.
Entre el
6 i el 12 d'agost de 1894 va ser jutjat davant l'Audiència
del Sena amb tota la«Banda Ortiz» en l'anomenat«Procés dels Trenta», que
processà teòrics
anarquistes juntament amb anarquistes il·legalistes.
Defensat per Félicien
Paris, finalment va ser absolt i el 2 de maig de 1894 es
decretà la seva
expulsió del país. Desconeixem la data i el lloc
de la seva defunció.
***
Fritz Oerter (ca. 1921)
- Fritz Oerter: El
19 de febrero de 1869 neix a Straubing (Baviera, Alemanya) l'anarquista
i
anarcosindicalista Friedrich Oerter, que va fer servir el
pseudònim Bernhard Rothmann.
Fill d'un sergent de
l'Exèrcit Imperial, quan era adolescent es
traslladà amb sa família a Fürth, a
prop de Nuremberg, on son pare havia estat destinat. En aquesta ciutat
bàvara
aprengué l'ofici de litògraf. Amb son
germà Josef Oerter (Sepp),
un any més petit que ell, en 1887 s'afilià al
Sozialdemokratische
Partei Deutschlands (SPD, Partit Socialdemòcrata
d'Alemanya), formant part de
l'ala esquerrana del partit i organitzant, sobretot, les organitzacions
juvenils. En 1890, arran de diverses expulsions, abandonaren l'SPD i es
passaren al moviment anarquista. Els germans Oerter es van veure
implicats en
el contraban a través de la frontera i en la
difusió de propaganda i premsa
anarquista (Autonomie, etc.). En
1892
Sepp hagué de fugir als Estats Units i en tornar, el
desembre d'aquell any, va
ser detingut amb Fritz per fer «discursos
sediciosos» en un míting de
desocupats a Magúncia. Jutjats el 25 d'octubre de 1893, Sepp
va ser condemnat a
vuit anys de treballs forçats a la presó de
Münster i Fritz a 18 mesos. La
presó afectà especialment a aquestúltim i durant la dècada posterior
patí una
delicada salut. Després ambdós germans es van
afiliar a l'Anarchistischen
Föderation Deutschlands (AFD, Federació Anarquista
Alemanya), fundada en 1903,
i participaren en el seu òrgan d'expressió Der
Freie Arbeiter (El Treballador Lliure). Arran d'unes
acusacions de
malversació de fons del periòdic Der
Freie Arbeiter, Sepp abandonà en 1908 el moviment
anarquista i reingressà
en 1913 en la socialdemocràcia, per posteriorment acabar en
el Nationalsozialistische
Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP, Partit dels Treballadors
Nacionalsocialistes
Alemanys) i ser diputat pels nazis al nord d'Alemanya, morint en 1928;
Fritz,
però, restà anarquista durant tota sa vida. Quan
esclatà la Gran Guerra, Fritz
defensà la postura internacionalista i entre 1918 i 1919
participà en les
activitats dels Consell d'Obrers i de Soldats de Fürth, a
Baviera. En 1919
s'adherí a l'anarcosindicalista Freie Arbeiter-Union
Deutschlands (FAUD,
Unió de Treballadors Lliures d'
***
Albà
Rosell Llongueres, octogenari, a la seva residència de
Montevideo
- Albà Rosell
Llongueras:
El 19 de febrer de 1881 neix a Sabadell (Vallès Occidental,
Catalunya) el
pedagog, maçó, militant anarquista i
anarcosindicalista, i propagandista del
naturisme integral Albà Rosell i Llongueras –el
seu nom i els seus llinatges
sovint citats de diverses maneres (Alban,Albano, Rosel,Rossell, Llongueres,
etc.). Era el novè fill, el
petit, d'una família obrera nombrosa. Sos pares es deien
Josep Rosell Calsa,
filador de selfactina en una fàbrica i que havia estat
afiliat l'Associació
Internacional dels Treballadors (AIT), i Eulàlia Llongueras
Vallsdeperas. Freqüentà,
molt poc, una escola privada, on conegué els germans Facund
i Mateu Morral Roca.
En 1889 assistí amb son pare a la seva primera
manifestació obrera. Quan tenia
nou anys sa mare morí i dos anys després
començà a treballar en una fàbrica de
teixits. En 1893 publicà el seu primer article en La Protesta de Sabadell. Cap el 1895
s'afilià al Sindicat Tèxtil i,
com també feia feina de barber, organitzà el
Sindicat de Perruquers. En aquests
anys col·laborà en Tierra
y Libertad,
de Madrid, i en Juventud, de
València. En 1899 fundà el Centre Fraternal de
Cultura (Leopoldo Bonafulla, José
Casasola, Odón de Buen y del Cos, Josep Prat,
Sebastià Suñé, etc.). En aquestaèpoca, amb Mateu Morral Roca, creà el Grup«Vario» de la Federació Obrera de
Sabadell i va ser iniciat en la lògica
maçònica «Lleialtat» de
Barcelona.
Lector compulsiu de la premsa llibertària des d'infant,
participà activament en
la campanya per l'alliberament dels presos de Montjuïc i fou
el corresponsal a
Sabadell del periòdic lerrouxista El
Progreso. També intervingué en
mítings en defensa dels perseguits de «La
Mano Negra» i dels fets d'Alcalá del Valle.
Col·laborà en la premsa
llibertària, sobre tot en La
Protesta,
d'Ernesto Álvarez, i conegué destacats
anarquistes (Teresa Claramunt Creus, José
López Montenegro, Josep Prat, Sebastià
Suñé, etc.). Llegí moltes obres
anarquistes i va escriure, sota la influència d'Henrik Ibsen
i d'Ignasi Iglésias
Pujadas, textos (Els llenyataires, La fàbrica, etc.). Aficionat
al teatre
des de la infància, actuà en grups d'aficionats,
com ara el Centre Líric
Dramàtic, i fundà l'Agrupació
Dramàtica «Ibsen», en la qual
participaran
destacats anarquistes (Cranes, Duran, Mainé, Antoni Mas,
Mateu Morral Roca,
Rossend Vidal, Vivé, etc.). En aquest aspecte
remarcà molt la necessitat de
potenciar el teatre infantil, alhora pedagògic i
lúdic. En 1900 començà a
col·laborà
en El Trabajo, òrgan de
la Federació
Obrera de Sabadell, i en 1901 el dirigí un temps.
També va fer de mestre i
ocupà la secretaria de la Institució Lliure
d'Ensenyança de Sabadell fins el
1903, quan l'abandonà per discrepar del seu politicisme.
Col·laborà en la Revista
Pedagógica de Clemència
Jacquinet i, a través de Mateu Morral Roca, va fer amistat
amb Francesc Ferrer
i Guàrdia. El 6 de gener de 1904 es casà amb la
mestra racionalista Esperança
Figueras Davi i Francesc Ferrer i Guàrdia li va encarregar
la direcció de
l'Escola Moderna de Montgat (Maresme, Catalunya), inaugurada el 30
d'abril
d'aquell any. En 1905 va escriure l'opuscle Enseñanza
integral (1905), en defensa d'aquest sistema d'ensenyament.
S'integrà en el
Museu Pedagògic Experimental de Francesca Rovira de Forn,
creat en 1905. En
aquests anys formà part de diverses institucions culturals
catalanes, com ara l'Agrupació«Avenir» (Leopoldo Bonafulla, Felip Cortiella
Ferrer, Joan Usón, etc.) o la
Secció Catalana de la Lliga Internacional per a
l'Educació Racional de la
Infància (LIERI). En 1906 retornà a Sabadell i
fundà i dirigí, amb el suport de
la Federació Obrera de Sabadell, l'Escola Integral
(1906-1909). En 1907 va fer
una conferència a Terrassa (Vallès Occidental,
Catalunya) i en 1908 publicà la revistaCultura, propugnant la
creació d'una
Biblioteca Populars per a Obrers. Coincidia amb els projectes educatius
ferrerians, però els considerava molt difícils
d'aplicar per manca de
professorat i de llibres adequats, reivindicant més la
línia de Paul Robin
d'educació integral i d'altres pedagogs (Piotr Kropotkin,
Luigi Fabbri, Johann
Heinrich Pestalozzi, Maria Miller, Lev Tolstoi, Sébastien
Faure, Madeleine
Vernet, etc.). En 1909, arran dels fets de la «Setmana
Tràgica» i la seva
repressió, passà a França i
després emigrà a Amèrica. A Buenos
Aires
(Argentina) dirigí durant un mes l'Escola Lliure del barri
de Villa Crespo i
conegué destacats militants anarquistes (John Greaghe,
Alberto Ghiraldo, Apolinario
Barrera, Rodolfo González Pacheco, Félix
Basterra, Julio Barcos, Carlos Balsán,
José de Maturana, etc.). Arran de l'atemptat de
Simón Radowinsky contra Ramón
Falcón, va ser detingut uns dies. L'ambient
argentí no li va agradar i quatre
mesos després d'arribar a Amèrica
s'instal·là a l'Uruguai. A Montevideo,
gràcies al suport de José Arechavaleta, Francisco
Vázquez Cores i Manuel B.
Otero, esdevingué funcionari de la Biblioteca Magisterial,
adscrita al
Ministeri d'Instrucció Pública, a més
de tenir un càrrec en el Consell
d'Ensenyança Primària. Entre 1909 i 1912 fou
redactor de Los Anales de
Instrucción Primaria i de l'Enciclopedia
de Educación. Amb el suport d'Herminio Calabaza,
en
1912 fundà a Montevideo la Lliga Popular per a
l'Educació Raonada de la
Infància i el seu periòdic Infancia,
que dirigí entre 1913 i 1914. En aquest mateix 1912
ingressà en la maçoneria
uruguaiana, de la qual acabà escalivat. En 1913 va crear
l'Escola Integral de
Montevideo, única escola racionalista integral existent a
l'Uruguai. En 1915
retornà a Catalunya i s'encarregà d'escoles
racionalistes a diverses poblacions,
com ara Lloret de Mar (1915), Alaior (1918) i Carlet (1919). En aquests
anys
s'interessà per les qüestions naturistes i en 1922
fundà a Carlet (Ribera Alta,
País Valencià) el periòdic El Naturista.
Periódico de higiene, educación, ciencias, artes
y crítica, exercint la
corresponsalia de la revista Helios.
A
València creà el Centre Naturològic i
s'oposà a les decisions de l'Assemblea
Naturista d'aquesta ciutat. Amic personal d'Henri Zisly i seguint les
posicions
d'Émile Gravelle, reivindicava un «naturisme
integral» (hidroteràpia, fitoteràpia,
vegetarianisme, etc.), que abracés tots els camps de la vida
humana (físic,
social, ètic, científic, artístic,
etc.) i treballà en la celebració d'un
Certamen Naturista Ibèric que donés
més ressò a la realitat social i
revolucionària, tot en relació amb l'anarquisme;
aquest certament, que s'havia
de celebrar a Lisboa (Portugal), finalment no reeixí per
discrepàncies entre
els organitzadors. En 1922, quan anava a ocupar la direcció
de l'Escola Lliure
de Terrassa, per mor de la intensa repressió existent i poc
abans del cop
militar del general Primo de Rivera, emigrà definitivament a
Montevideo
(Uruguai). D'antuvi treballà com a cap d'arxiu en una
empresa editora de diaris
burgesos i després d'administratiu en el Consell
d'Ensenyança fins a la seva
jubilació en 1955. A la capital uruguaiana creà
la seva pròpia editorial i
revista (Analectos), fou redactor d'El Diario i de La
Mañana, i col·laborà en
diferents publicacions (La Calle, El Mundo, La
República,
etc.). Entrà a formar part dels cercles independentistes
catalanistes a
Montevideo encapçalats per Manuel Massó Llorens i
en 1928 fou un dels fundadors,
amb son fill Albà Rosell Figueres i Adolf Gamundi Roig, del
Grup Separatista
Avant –molt crític amb l'actuació de
Francesc Macià Llussà, d'Estat Català
i
del Grup Nacionalista Radical–, dirigint entre 1928 i 1930 el
seu òrgan oficiós
quinzenal Nova Catalunya. Periòdic
d'acció del separatisme català a
Sud-amèrica, marcadament antiamericanista.
Durant sa vida col·laborà, amb diferents
pseudònims (Antonio Roca,Dr. Frank Aube,Laboremus, Laureano
d'Ore, Germina Alba,J. E. Martí, Héctor Palmira Luz, Avenir
Alba, Victoria Zeda, Héctor Thales, El
Otro, etc.), en moltíssimes publicacions
periòdiques, com ara Acracia,Ahora, Anales
de Instrucción
Primaria, El Autor Uruguayo,Avenir, Boletín
Informativo, Cenit,CNT, Ciencia
Social, Le Combat
Syndicaliste, Cultura, Cultura Proletaria, Escuela
Moderna, La Fuerza,Helios, Infancia,Inquietudes, Juventud,Naturismo, El
Naturista, Nova Catalunya,Nueva Humanidad, Los
Nuevos,Orto, La
Protesta, Redención,Ruta, El
Sindicalista, Solidaridad,Solidaridad Obrera, Tierra
y Libertad, El Trabajo, Umbral, etc.És autor d'Adaptación
(humano actor)
tramoya en ocho cuadros (sd), Argamasa
social (sd), La argolla
(sd), Artistes (sd), Aventando
cenizas (sd), Calvari
(sd), Bromas y veras o La cachada
(sd), El dret a la vida (sd), Coeducación (sd), Colonia de amores (sd), Comentarios
sobre educación (sd), El
condenado
(sd), El coupletismo (sd), Del natural (sd), La
educación del pueblo (sd), ¡La
educación de vuestros hijos, hombres libres! (sd),En el vacío (sd), Esbozo de
un plan de educación razonada (sd), Espejuelos
(sd), La fábrica. Bosquejo en un
acto
(sd), Factores para una educación
revonvadora (sd), Floshilda Darien
(sd), La Francia de ayer (sd), Los golosos (sd), La
guerra y la escuela (sd), La
guerra y nuestros puntos de vista (sd), Hacia
el futuro. Sinfonieta sociológica (sd), Hipnosugestiomanía
(sd), Instrucció i analfabetisme
(sd), Iberia en la estacada (sd), Lícidas el Pastorcillo. Cuento infantil
en
cuatro actos (sd), Els llaminers
(sd), Els llenyataires (sd), Migala (sd), La
mujer y la sociedad (sd), Naturismo
práctico en la sociedad y en las colonias (sd), Naturlogía humana (sd), Nidales
(sd), Plors del cor (sd), El poder de la educación (sd),Qué cosas sabe abuelita
(sd), Rasgos y anécdotas
(sd), Realidades. Comedia en dos actos
(sd), La renovación de la escuela
desde el punto
de vista naturista (sd), Risas y
llantos (sd), Ruinas
(sd), Sirenas (sd), El
teatro y la infancia (sd), Teatro
infantil. Diálogos (sd), Voluntad...
y multiplicaos (sd), Claror lejana
(1904), Enseñanza integral
(1905), El tío Corneja
(1908), Deberes (1912), La escuela ideal (1912), Astorga
y el naturismo (1913), El actual
momento histórico y los problemas educativos
(1918), Lluita de classes (1918), Maternología
(1918), Naturismo y educación de
la
infancia (1918), El poble
sobirà
(1918), Albores (1919 i 1932), Fraternal (1919), Opiniones
y comentarios sobre viruela y vacuna (1919), Aspecto
médico-social de la dignidad humana
(1921), Una visita a Macrobia
(1921),Naturismo en acción
(1922), La protección
masónica (1927), En el
país de Macrobia (1928), Cataluña
Nación (1900-1927) (1930), Alba
y ocaso (1935), La Alemania de hoy
(1940), Recuerdos de un educador
(1940), La mentira escolar (1944), Las vidas por ideales (1944), Monólogos. F. Sánchez,
puertas adentro
(1951), El naturismo en el banquillo
(1951), Teatro y arte (1952), Rasgos y anécdotas de algunas personas
(1952), La llamada (1953), En plena civilización (1954), La otra humanidad (1954),
Planeta en el vacío (1954), El
naturismo integral y el hombre libre
(inèdit), Vidas
trágicas. Mateo Morral.
Francisco Ferrer (inèdit),
Vidas
truncas. Mateo Morral. Francisco Ferrer (inèdit),
etc. Albà Rosell
Llongueras va morir el 28 de maig de 1964 a Montevideo (Uruguai) i fou
incinerat al Cementiri del Nord d'aquesta ciutat.
***
Domenico Girelli (1988)
- Domenico Girelli: El 19 de febrer de 1893 neix a Civitella di Romagna (Emília-Romanya, Itàlia) l'anarquista Domenico Girelli. En 1905 emigrà a Homécourt (Lorena, França), on son pare Giovanni feia feina d'obrer en una fàbrica, i començà a treballar com a rentaplats amb un sou de 20 francs al mes en un petit restaurant portat per immigrants italians. En 1908 va envellir-se un any en la data de naixement per poder ser contractat a la fàbrica on son pare treballava. En aquesta època, sota la influència de Virgilio Gemelli, responsable del grup anarquista local, esdevingué llibertari i, apassionat per la lectura a la qual dedicava cinc o sis hores diàries després de la seva jornada laboral, adquirí una sòlida cultura autodidacta. Durant unes vacances passades a Civitella es va fer amic de nombrosos joves anarquistes, com ara Cairo Giovannini i Leandro Arpinati, anarcoindividualista que esdevindrà més tard un dels feixistes més destacats de Bolonya. En 1913, després que son pare el convencé de no declarar-se insubmís a l'Exèrcit, retornà a Itàlia per fer el servei militar. Després d'uns mesos es trobava en un estat de depressió moral i física tan desastrós que obtingué un permís d'un any de convalescència per passar-lo a casa. Mentre se'n recuperava, el juny de 1914 esclatà la «Setmana Roja», vaga insurreccional en la qual participà en totes les manifestacions i es recorda que desplegà una bandera roja i negra al cim d'una torre a Civitella. Un cop acabat el moviment, retornà al seu batalló a Verona. Arran de la declaració de guerra, refusà portar armes i declarà que s'estimava més anar a la presó, però acceptar marxar al front com a infermer. El novembre de 1917 caigué presoner de les tropes alemanyes i enviat a un camp d'internament a Hongria on durant els últims mesos de la contesa treballà amb una família pagesa. Alliberat un cop acabada la guerra, acabà el seu servei militar i retornà a Civitella. Durant les eleccions de 1919 participà activament en la campanya antielectoral. A finals d'aquell any, buscant feina, marxà a Bolonya on el 8 de gener de 1920 va ser detingut durant una manifestació; jutjat, va ser condemnat, però la pena va ser suspesa i hagué de retornar a Civitella. Ben aviat tornà a Bolonya i començà a treballar a la fàbrica metal·lúrgica «San Martino Macchine Agricole», on feien feina una quinzena de companys llibertaris, entre ells Emilio Grassini. Encara que no afiliat, participà en les activitats del grup de la Unió Sindical Italiana (USI) i el setembre de 1920 durant l'ocupació de la fàbrica ajudà en el seu funcionament sota control obrer. Amb altres companys fabricà nombroses bombes i a finals de desembre de 1920 va ser implicat en un robatori d'armes en una caserna. Retornà a França, d'antuvi instal·lat a Romans i després a París, on durant sis anys treballà a les fàbriques Renault fins que va ser acomiadat arran de la vaga del Primer de Maig de 1930. Va ser detingut en nombroses ocasions a causa de la seva militància. L'agost de 1936 marxà com a voluntari a la guerra d'Espanya i va combatre al front d'Aragó. L'abril de 1937 obtingué un permís i marxà a París per visitar sa companya i sos infants. Quan retornava a la Península amb un grup de companys, va ser detingut a la frontera i tancat quatre mesos a Perpinyà. Després marxà a Montpeller abans d'arribar a París, on renuncià de retornar a Espanya arran dels fets de «Maig de 1937» i de la repressió estalinista engegada. A París, en debats públics, s'enfrontà al dirigent comunista Luigi Longo, a qui acusà de complicitat en l'assassinat de Camillo Berneri i d'altres companys anarquistes. El juliol de 1938, durant la visita de la família reial britànica, va ser detingut i expulsat a Bèlgica, però l'endemà aconseguí arribar clandestinament a França i s'instal·là a la regió parisenca on va fer feina en multituds d'oficis, sempre acomiadat per la seva militància. En 1940, durant l'ocupació nazi, va ser denunciat per la policia francesa com a«antifeixista i antic combatent a Espanya» i tancat pels alemanys a la presó parisenca de la Santé. Durant els seus interrogatoris per part de la Gestapo declarà que havia anat a la Península buscant feina i passat quatre mesos va ser alliberat. Durant la guerra son fill va ser enviat al servei obligatori de treball a Alemanya on morí. No participà com altres companys en la Resistència, ja que considerava el conflicte bèl·lic com a una disputa entre Estats. A l'Alliberament, va ser detingut i empresonat durant quatre mesos per haver amagat armes que procedien de la Resistència. A partir de la postguerra residí a Suresnes, on continuà defensant el pensament llibertari i participant en les activitats de la Casa d'Itàlia i del Centre Cultural Italià a París. Assistí a nombrosos congressos, com l'internacional de Carrarra de 1968, i durant els anys setanta participà en nombrosos debats i reunions tinguts al local parisenc de la CNT en l'Exili. Després de la mort de sa companya, durant la dura repressió del moviment anarquista italià esdevinguda als anys setanta i vuitanta ajudà nombrosos companys exiliats fet pel qual va haver de patir continus escorcolls policíacs. Domenico Girelli va morir durant la nit del 3 al 4 de maig de 1991 a Suresnes (Illa de França, França) i com a bon lliurepensador, vegetarià i abstemi, deixà el seu cos a la medicina; però finalment fou incinerat. La seva biblioteca personal va ser donada a la Biblioteca Llibertària«Armando Borghi» de Castel Bolognese (Emília-Romanya, Itàlia).
***
Francisco
Trigo Domínguez al seu despatx
- Francisco Trigo
Domínguez: El 19 de febrer de 1898 neix a Nerva
(Huelva, Andalusia, Espanya) el
químic i sanitari anarquista i anarcosindicalista Francisco
Trigo Domínguez.
Fill d'una família benestant i conservadora, son pare,
José María Trigo González,
era comerciant de vins; sa mare es deia Adulfa Domínguez
Trigo. Entre 1904 i
1906 son pare fou regidor de Nerva i durant la dictadura de Primo de
Rivera va
ser tinent d'alcalde, promotor de la Unió
Patriòtica a Nerva i, en 1926,
alcalde per ofici del governador civil; en 1927 dimití
davant el nou governador
i un carrer de la població porta el seu nom. Francisco Trigo
tingué aficions
literàries des de petit i el setembre de 1915
publicà l'obra teatral Amor y
guerra. Drama en tres actos, que
es representà a Nerva aquell mateix any; també en
1915 publicà un conte. En
1916 obtingué el títol de pèrit
químic, cursat a l'Escola d'Arts i Indústries
de Cadis (Andalusia, Espanya), adscrita a la Universitat de Sevilla.
Les seves
inquietuds socials li van impedir continuar amb el negoci familiar i
s'instal·là al nord d'Àfrica. En 1922
s'adherí a la Lliga Espanyola dels Drets
de l'Home. L'1 de gener de 1925 es casà a Melilla amb
Rosalía Martín Álvarez i
aquell mateix any s'integrà en la Creu Roja Espanyola. Poc
després, a Tetuan,
nasqué son primer fill, Amando Francisco. L'abril de 1927
nasqué a Nerva
Angelita, alhora que publicà el llibre Nerva.
Un año de actuación municipal, on
explica l'actuació de son pare a
l'ajuntament d'aquesta localitat. Encara va tenir dues filles
més, Adulfa i
Amapola, nascuda en 1933. En 1927 obtingué una
plaça de funcionari com a
auxiliar tècnic a l'Hospital del Rei de Madrid,
encarregant-se del servei de
calefacció a la Infermeria Victoria Eugenia. A Madrid
començà la seva
vinculació al moviment llibertari i en 1929 fou un dels
fundadors (carnet
número 1) del Sindicat de Sanitat i Higiene de Madrid de la
Confederació
Nacional del Treball (CNT). També participà en el
grup anarquista «Los
Libertos», integrant en la Federació Anarquista
Ibèrica (FAI), juntament amb
Melchor Rodríguez García, Celedonio
Pérez Bernardo i Luis Jiménez, grup que
actuà a l'Ateneu de Divulgació Social. El 6 de
juliol de 1930 va ser nomenat
delegat en l'Aliança Republicana del Partit
Republicà de Chamartín de la Rosa
(Madrid, Castella, Espanya), partit del qual va ser nomenat secretari.
El 15 de
desembre de 1930, arran de l'aixecament militar tres dies abans dels
capitans
Fermín Galán Rodríguez iÁngel García Hernández, va ser
detingut com a membre
del Comitè Revolucionari i per la seva
intervenció en la lluita a Cuatro
Vientos (Madrid, Castella, Espanya). Jutjat en consell de guerra, va
ser
condemnat a diversos anys de presó, ingressant a la
Presó Model de Madrid,
encara que sortí mesos després amb la
proclamació de la II República espanyola
el 14 d'abril de 1931. L'estiu de 1931, durant la destacada vaga de la
Telefònica, va ser relacionat amb la
col·locació d'explosius a Madrid, fets
pels quals va ser detingut. El maig de 1933 va ser novament detingut
amb la comadrona
cenetista Antonia Orán Cuello. El juny de 1931
participà, en nom del Sindicat
de Sanitat i Higiene madrileny, en el III Congrés Nacional
de la CNT celebrat a
Madrid i el maig de 1936 en el IV Congrés Nacional
confederal portat a terme a
Saragossa (Aragó, Espanya). Arran del cop militar feixista
de juliol de 1936,
va ser nomenat vicesecretari del Comitè Nacional
provisional, màxim òrgan de
coordinació confederal, i com a tal la nit del 18 de juliol
va anar cap a
Saragossa per a conèixer de primera mà la
situació, però en arribar la ciutat
ja estava en mans de l'exèrcit rebel. Participà
en els enfrontaments amb els
militars aixecats a Madrid i després de la seva derrota
s'incorporà com a
combatent voluntari. Quan lluitava a la carretera d'Extremadura, va ser
cridat,
a proposta del Sindicat de Sanitat i Higiene, per la ministra
confederal
Frederica Montseny Mañé perquè
s'encarregués de les competències del Ministeri
de Sanitat a Madrid en el moment en que el govern de la II
República s'havia
traslladat a València (País Valencià).
Com a delegat del Ministeri de Sanitat a
Madrid, actuà com a conseller de Sanitat de la Junta de
Defensa de Madrid,
organisme presidit pel general José Miaja Menant i que no
tenia competències
sanitàries; en aquest càrrec mantingué
i impulsà els serveis sanitaris
madrilenys i protegí els sanitaris de la ciutat
independentment de la seva
ideologia, salvant la vida de molts d'aquests. Organitzà el
primer Batalló
Antigas espanyol, del qual va ser membre del Comitè
Polític i capità d'aquest.
El maig de 1937, amb la sortida dels ministres llibertaris del Govern
de la II
República, presentà la seva dimissió.
Reincorporat a l'activitat sindical, va
ser nomenat secretari de la Federació Regional del Centre de
Sanitat i Higiene.
També, des de començaments de 1938, es
reincorporà a l'exèrcit com a comissari
de Batalló, desenvolupant funcions de comissari delegat de
Sanitat en l'Exèrcit
de l'Est a Catalunya. L'abril de 1938, quan el confederal Segundo
Blanco
González ocupà la cartera del Ministeri de
Cultura, va ser nomenat delegat
especial de la Subsecretaria de Sanitat en les províncies de
Madrid, Toledo,
Guadalajara, Cuenca, Ciudad Real i Extremadura. L'octubre de 1938 quan
el metge
anarcosindicalista Emilio Navarro Beltrán
presentà la seva dimissió en la
Subsecretaria de Sanitat, assumí la delegació de
Sanitat a tot l'Estat, llevat
de Catalunya. El febrer de 1939, s'encarregà interinament de
la Subsecretaria
de Sanitat per absència del titular, quan la
pèrdua de Catalunya anticipava la
victòria franquista, i el 13 de març, dies abans
d'acabar la guerra, acceptà del
Consell de Defensa, fent costat l'acció de Segismundo Casado
López, Cipriano
Mera Sanz i Julián Besteiro Fernández, el
nomenament de subsecretari de
Sanitat. Aguantà fins el final a Madrid i quan les tropes
franquistes ja
entraven a la ciutat, marxà cap al port d'Alacant,
però sabent que les seves
opcions de sortir del país eren nul·les.
Apressat, va ser enviat al camp de
concentració d'Albatera i tres mesos després a
Madrid; d'allà pogué sortir amb
sa família cap a Nerva, però va ser denunciat per
un sacerdot pocs dies després
i empresonat als soterranis de l'ajuntament. A partir d'aquí
patí un llarg
període d'empresonaments i desterraments. Detingut
preventivament a la presó
madrilenya de Torrijos, en 1940 va ser processat
sumaríssimament d'urgència. El
març de 1942 va ser condemnat per un consell de guerra pel
delicte d'«auxili a
la rebel·lió» a 12 anys de
presó major. Poc després, el juny de 1942, el
Tribunal Especial pera a la Repressió de la
Maçoneria i el Comunisme el va
condemnar a altres 12 anys i un dia de presó menor per la
seva participació,
amb el nom de Germinal,
en la lògia
maçònica «España
Democrática».
Després dels recursos pertinents, aquesta última
condemna va ser rebaixada a sis anys i un dia de confinament, que
patí a
Santoña. En aquesta població càntabra
visqué amb sa família, vivint com
pogué
de fer classes particulars. Intentà en diverses ocasions,
per
motius laborals i
de salut, que el seu confinament fos fitxat al llevant peninsular,
però sempre
li van ser denegades les sol·licituds. Finalment, el juny de
1944 la seva
demanda va ser acceptada i es pogué traslladar a Alacant
(Alacantí, País
Valencià) per treballar a l'empresa «Seguros
Peninsular» com a inspector
regional d'assegurances. Després de nous intents de trasllat
per
motius de
treball, en 1946 pogué instal·lar-se a Madrid. En
1948
acabà de purgar la pena
de confinament. Malgrat que a partir de 1953 es pogué
reincorporar en la seva
feina de Sanitat, mai no tingué oportunitat de retornar al
seu
antic lloc de
treball. Durant sa vida publicà una altra obra teatral, El honor de las mujeres, de la qual
encara no s'ha trobat cap
exemplar, i deixà inèdit un text on analitza la
seva actuació durant la guerra,El tesoro perdido. Desconeixem la
data i el lloc de la seva defunció.
Francisco
Trigo
Domínguez (1898-?)
***
Banderí de
l'esquadrilla republicana "Alas Rojas" de Sariñena
- Gabino Lavilla Arcal: El 19 de febrer de 1909 neix a Sariñena (Osca, Aragó, Espanya) el llaurador anarcosindicalista Gabino Lavilla Arcal. Afiliat al SindicatÚnic de Treballadors de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Sariñena, el desembre de 1933 fou detingut arran de la insurrecció llibertària de Villanueva de Sigena. Durant la Revolució espanyola fou membre del Comitè Local de la CNT de Sariñena i vocal del primer Comitè Revolucionari. També fou representant de les col·lectivitats de Sariñena i en 1937 denuncià les agressions de la 27 Divisió «Carlos Marx» contra aquestes. Estava unit lliurement amb Josefa Angas, d'Albalatillo. Detingut pels feixistes, fou condemnat a 30 anys de presó. Després se'n va perdre tot rastre.
***
José
Molina Ortega (Acracio
Ruiz Gutiérrez)
- José Molina Ortega:
El 19 de febrer de 1909 --encara
que en l'exili francès manifestà com a data de
naixement el 21 de maig de
1911-- neix a Constantina (Sevilla, Andalusia, Espanya) l'anarquista i
anarcosindicalista José Molina Ortega, també
conegut com Acracio
Ruiz
Gutiérrez.
Afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT) i a la
Federació Anarquista Ibèrica (FAI), en 1935 vivia
a Madrid on treballava fent
armadures per a la construcció. Amb l'aixecament feixista de
juliol de 1936
marxa amb Cipriano Mera a l'operació de control de Conca i
després participà en
la creació de la Columna «España
Libre» i del Batalló«Espartaco». Entre 1937 i
1938 va fer de comissari polític de la 77 Brigada Mixta de
l'Exèrcit republicà.
Quan la derrota era evident, participà en la contraofensiva
contra
l'estalinisme juntament amb Cipriano Mera, José Torremocha,
José Luzón i
Eduardo Val. L'últim dia de la guerra abandonà la
Península des de Gandia cap
al Regne Unit. A l'exili londinenc milità en la CNT i a
finals dels anys
quaranta va ser secretari d'aquesta organització a Gran
Bretanya, alhora que
col·laborà en el periòdic Reconstrucción, òrgan dels exiliats
a Gran
Bretanya del Moviment Llibertari Espanyol (MLE). Va ser delegat als
congressos
confederals de 1960 i 1961. En 1962, arran del Congrés de
Llemotges, entrà a
formar part de la direcció de Defensa Interior (DI) des de
Londres. En el
Congrés confederal d'octubre de 1963
encapçalà la candidatura opositora a
Germinal Esgleas. Fou delegat per Anglaterra al Congrés de
la CNT de l'estiu de
1965 celebrat a Montpeller, el qual abandonà juntament amb
altres militants
(Cipriano Mera, Acracio Bartolomé, Luis Andrés
Edo, Marcelino Boticario,
Octavio Alberola, Ramón Álvarez, Josep Peirats,
etc.). El febrer de 1967 va fer
una conferència a Londres i l'any següent
ocupà la secretaria del Nucli
Confederal de Gran Bretanya. Afincat a Montpeller, on feia feina de
pintor, en
1972 va ser membre de la Comissió de Relacions dels Grups
d'Afinitat de França.
En 1973 assistí a la Conferència de Narbona. En
1975, amb la mort del dictador
Francisco Franco, retornà a la Península i
s'instal·là a Novelda (Vinalopó
Mitjà, País Valencià). En els anys
vuitanta passà a viure a Madrid. Trobem
articles seus en Le
Combat Syndicaliste,Esfuerzo, España
Fuera de España,Mujeres Libres i Reconstrucción, entre
d'altres. Sa companya fou Suceso Portales. José Molina
Ortega va morir el 4 de
gener de 1994 a Móstoles (Madrid, Espanya).
Defuncions
Multatuli (1862)
- Multatuli:El 19 de febrer de 1887 mor a Nieder-Ingelheim (Renània-Palatinat, Alemanya) l'escriptor anarquista Eduard Douwes Dekker, més conegut com a Multatuli («Molt he patit», en llatí, i fa referència a un famós passatge de Tristia d'Ovidi). Havia nascut el 2 de març de 1820 al carrer Korsjespoortsteeg d'Amsterdam (Països Baixos). Fill d'un capità de navili, en 1838 va viatjar a bord del vaixell comandat per son pare a les Índies Orientals Holandeses (actual Indonèsia), a la capital de les quals, Batavia, van arribar en 1839. D'antuvi va exercir de funcionari en aquestes terres, però va dimitir del càrrec fastiguejat del tractament reservat als indígenes i per les dures crítiques que havia rebut per la seva gestió comptable. Després de la seva renúncia es va quedar sense feina i va viatjar durant anys tot sol per Europa (Holanda, Bèlgica, Alemanya i França). En 1859 sa muller, la baronessa de Wijnbergen, i sos dos fills es van reunir amb ell a Europa. Aquest mateix any es va consagrar a la literatura i va publicar amb èxit Max Havelaar (1860), obra anticolonialista i antiesclavista. Multatuli, crític irònic del conformisme burgès, posarà en pràctica el seu ideal llibertari i escandalitzarà els seus contemporanis, vivint en harmonia amb ses dues companyes i amb sos dos fills. Els seus escrits contra l'Estat i contra el parlamentarisme, i els seus atacs contra la religió, la família i els prejudicis de tota mena (racistes, sexistes o sexuals) van tenir una gran influència dins els àmbits socialista i llibertari. Va ser el primer holandès que optà per la incineració. Existeix la «Multatuli Genootschap» (Societat Multatuli), que té com a objectiu donar a conèixer l'autor i ressaltar la seva vigència actual, tot administrant el Museu Multatuli, ubicat a la casa natal de l'escriptor. El juny de 2002, la«Maatschappij der Nederladse Letterkunde» (Societat de Literatura Holandesa) va proclamar Multatuli com el més gran escriptor holandès de tots els temps.
---
Abril: "La posició del PP i Ciutadans és lamentable: s’han apuntat a trencar consensos històrics i a atacar la convivència a les Illes".
El portaveu de MÉS per Mallorca David Abril ha valorat la manifestació d’ahir convocada per Mos Movem. "Era clarament contra el català i contra el govern d’esquerres". Segons Abril la mobilització "va punxar com ho va fer la del Club del Rifle -l’autodenominada plataforma en defensa del món rural-, del setembre de l’any passat a la qual també va participar activament els líders dels principals partits de l’oposició". El portaveu ecosobiranista ha criticat que tot i que segurament hi havia persones que varen anar per altres motius, la majoria era "gent intoxicada, amb aquest missatge demagòg de què els idiomes no salven vides"
"El govern d’esquerres el que està fent és defensar la sanitat pública més del que ho ha fet qualsevol que fos en aquella manifestació. Mentre el PP i C’s són els que més suport actiu han donat a aquesta manifestació. És lamentable: s’han apuntat a trencar consensos històrics i a atacar la convivència a les Illes i han deixat molt clar que tardaran molt a ser alternativa de govern", ha assegurat Abril.
Ciència al Parlament
MÉS per Mallorca ha registrat avui una Proposició No de Llei per donar suport a la iniciativa ciutadana en l’àmbit de l’Estat espanyol de #CienciaenelParlamento. "Feim aquesta proposta per reforçar les polítiques de canvi del Govern encaminades a promoure una major diversificació de l’economia i en concret potenciar l’economia del coneixement i acostar així el món de la decisió política al món de la investigació"
Per a la formació ecosobiranista, tal com ha destacat Campomar, la ciència i el coneixement científic són i han estat sempre una part important del progrés social i econòmic. Les decisions polítiques són una altra part fonamental en el desenvolupament de la nostra societat i del nostre territori. Fet pel qual l’objectiu de la proposta és també "iniciar un procés per a generar un canal obert de comunicació entre els responsables de prendre decisions polítiques, els centres d’investigació de les Illes Balears i els agents del sistema de ciència i tecnologia en l’àmbit de les nostres illes."
Ens perdíem per carrers plens de cases abandonades, sense teulada. Els casals en runes palesaven l´existència de velles nissagues, grans riqueses que el pas inexorable del temps esvaní, talment el sol del matí sen porta la boirina que cobreix les serralades. D´on sorgí, a l´antigor, el poder que evidenciaven els escuts nobiliaris tallats en pedra viva, coberts de verdet, altius encara, dalt les entrades dels palaus sense portes? Quins foren els motius de la decadència? Mirava les esglésies fetes malbé pel vent i la pluja, les tempestes de neu que tot ho cobrien a lhivern. Els convents en runes, els claustres deserts, sense rastre de portes a les cambres on resaren i es flagel·laren generacions de monges de clausura. El meu home mensenyava la història de cada poblet abandonat, em feia copsar la corprenedora bellesa, la importància dels bocins de pintures murals que es conservaven a les parets dels temples. Arreu, quasi irrecognoscibles, els bancs de fusta corcats, desfets per la inclemència dels anys, les bigues caigudes a terra, els sants de guix desfigurats per dècades de pluja caient sense aturar. Seguia les explicacions, del meu home. El veia feliç de trobar-se entre els seus després de la forçada absència. Dalt dalgun turó, les runes d´una ermita del segle XII o XIII, palesaven la importància del cristianisme i les ordes militars en la guerra contra els musulmans. (Miquel López Crespí)
De nit no hi havia llum a cap poble de la comarca. Fèiem de moliners i els pagesos dels voltants ens duien el blat a moldre. Els camperols pagaven la feina amb sacs de blat, amb sucre i, quan en tenien, amb mel. Fèiem uns grans torrons amb mel i sucre i els posàvem a refredar sobre muntanyes de neu: sempre recordaré aquella neu tan blanca, el fred que gelava. M´arraulia a prop del meu home i ell em donava calor agafant-me, ben fort, entre els braços. Sensació de joia i de felicitat absoluta. La vida, l´existència d´una persona cobra sentit si hom pot gaudir de moments semblants. Per rentar-te els matins, primer havies d'encendre foc i fondre l'aigua glaçada. No record d´on ni com aconseguíem el cafè. Eren temps de privacions. El meu home, reia, sense voler contestar-me quan li ho demanava. Què hauria pagat, on l´havia anat a cercar, a quins deutes s´hauria compromès per trobar-ne un paquet? De bon matí, el marit feia una bona cafetera i em portava el desdejuni al llit. Pa torrat al caliu, pernil, pastissos fets al forn del molí. Teníem dos cans i tres moixos que anaven a lloure per la casa i, en sentir la flaire de la pitança, deixondits, pegaven un bot damunt el llit i em disputaven les menges. Aleshores em quedava mirant per la finestra; tot era blanc, blanc a molts de quilòmetres al voltant. Quan feia sol arribava a fer mal als ulls. Com les façanes emblanquinades de les cases d´Alcanada, a Mallorca. El mateix esclat brillant de claror en la retina. De sobte, recordava els estius al xalet de l´oncle Miquel Crespí. Les ulleres de sol que em va regalar, enveja de les amigues de la meva edat. Ningú no portava aleshores ulleres de sol. Capricis de rics. En el molí vivíem bé malgrat que, arreu, tan sols veies dones endolades, dones amb l'home o el fill mort a qualsevol trinxera. Famílies on quasi tothom havia estat afusellat. Quina angoixa i profunda tristor en el rostre dels sobrevivents! Mai no havia vist tanta gent endolada! També hi havia exiliats patint a França, Mèxic, Rússia, qui sap! Nosaltres vivíem la lluna de mel i la nostra felicitat s´estroncava en adonar-nos dels nins magres que ens allargaven la mà demanant almoina, un bocí de pa.
Arreu, cares fosques, trets en la nit, llàgrimes en els veïns que ens contemplaven, desesperats.
Molts de guàrdies civils, patrulles militars -això sí que ho tenc ben present en la memòria- una munió de guàrdies civils i patrulles militars pels pobles sense jovent, curulls de velles silencioses, talment estàtues tallades en pedra viva, amb interrogants a la mirada, demanant en silenci pel fill tancat a la presó, pels familiars que eren a les muntanyes.
El teu pare sho mirava tot amb els ulls esglaiats. De cop i volta, ara ho comprenc, copsava la grandària de la derrota.
Potser va ser un error provar de reconstruir la vida que havia portat al poble, retrobar-se amb la família i els amics, tornar a posar en marxa el molí de farina. Malgrat haver viscut a fons la repressió, pens que encara no havia copsat a fons els canvis esdevenguts als pobles, la ruptura que significà la guerra. Res ja no era ni seria igual. Ho havies de viure, palpar, contemplar amb els ulls les arestes de l´infern. No el vaig voler desanimar perquè jo era la primera que volia marxar de Mallorca. Una fugida envers el desconegut? El cert era que desitjava deixar al darrere el que havia viscut fins aleshores. Estava cansada, avorrida de tanta hipocresia i mentides, de la feina de sol a sol, dels rosaris de les Filles de Maria, dels sermons del rector, dels deures i obligacions de les afiliades dAcció Catòlica, de no poder anar a ballar a la Plaça, de considerar la rialla un pecat, de les llambregades valorant la possible herència, la capacitat de feina dels meus braços. En aparença, una al·lota de casa bona tenia el món obert al davant. No era veritat. Hagués tengut l´univers a l´abast si els pares mhaguessin fet estudiar una carrera, a Palma o Barcelona. Així sí que hauria pogut guaitar el que hi havia més enllà de la creu del terme. Algunes de les meves amigues, amb menys possibilitats que nosaltres, estudiaren a lInstitut, a Ciutat. Jo vaig haver de deixar els estudis de seguida. Saber llegir i escriure, fer quatre números, ja era massa per a una dona del meu temps. Lesglésia i les monges tampoc no eren cap suport per a la dona mallorquina dels anys vint. Ans al contrari, els sacerdots, des de la trona, predicaven que les al·lotes només shavien de preocupar de la llar. Anar a missa, cosir, planxar, tenir cura de lespòs i els fills. La resta era pecaminós. El pecat! Qualsevol fet, per senzill que fos, podia portar-te a l´infern: somriure, cantar, passejar amb els joves coneguts, anar al teatre, nedar, córrer, olorar les flors, gaudir del paisatge... què era el que no era pecaminós, condemnat per l'església? Una dona havia de caminar sense alçar els ulls del terra, sense mirar mai els homes directament a la cara. A les festes, per Sant Jaume, podies anar a veure la banda de música de l´Ajuntament si hi anaves al costat dels pares, sempre sota la vigilància de la mare. Anar a lloure, riure els acudits dels al·lots que t´anaven al darrere, tan sols ho podien fer les jornaleres, les filles de casa pobra, les noies que mai no serien admeses com a membres d´Acció Catòlica o del selecte grup de les Filles de Maria.
Ell vivia en preocupació constant pels pares, pels germans. Patia, en no saber què seria de la família sense el suport que sempre els havia donat. Feia el possible perquè no m´adonàs del que sentia, de les seves contradiccions internes. Però no em podia enganyar. Notava que, per dins, el rosegava un desig dajudar els germans. Abans de la guerra, el molí fariner era un negoci relatiu. Donava per menjar, per fer algun petit estalvi. Una economia de supervivència. La família feia funcionar el molí talment com al meu poble els pagesos sostenen la casa: tothom fent feina, contribuint a portar els horts o el negoci amb energia i dedicació absoluta. Portar la terra requereix lesforç de tothom. Des dels més joves als més vells. En cas contrari la finca no pot funcionar.
La feina, al molí, era ben igual.
Marxàrem sense saber lexacta fondària dels canvis esdevenguts amb la derrota de la República. Des de Mallorca, el temps que durà la Guerra Mundial, durant els anys que romangué en el camp de treball, ho podia endevinar. Eren intuïcions. Arribaven notícies fragmentàries. Els presoners, mitjançant les informacions proporcionades per les noves remeses de condemnats, talment aquell que va ajuntant les peces d´un trencaclosques, anaven reconstruint el que sesdevenia als seus pobles. Així i tot, era una lleugera aproximació del que passava de veritat. Quan algun estiu els germans anaven a veurel al camp, li ho explicaven. Per això sabia quants amics havien mort en el front, eren a la presó o havien estat afusellats. Eren noves dels escapats a França, al Marroc. Li feien arribar noticies dels que preferiren tornar a agafar les armes i anar a les muntanyes. El maquis actuava intensament en aquella zona fronterera amb València. Ningú no desconeixia que hi havia forts enfrontaments entre els maquis i la Guàrdia Civil.
Els germans ens havien contat el que sesdevenia al poble. Així i tot, malgrat les informacions de primera mà, des de l´illa no podíem saber com es vivia el dia a dia a Castella. Ha estat necessari el pas dels anys, que morís Franco i que alguns joves historiadors volguessin investigar el paper de la guerrilla a la postguerra, per copsar el que de veritat s´esdevengué, la càrrega de sofriment que comportà la desfeta republicana i la magnitud de la repressió. Ningú, encara que visqués en aquells indrets, podia saber el que de veritat sesdevenia a les muntanyes.
Amb na Mònica, la mare, hi restaven els dos germans del meu home. El molí era als afores, just on començava la serralada que, poblada de pins i vells roures, pujava fins a tocar el cel. Mai no havia vist muntanyes tan altes! Les nostres, a Mallorca, fins i tot el Puig Major, semblaven turonets davant laltura de les altíssimes formacions rocoses que tenia al meu davant. Univers de boscúries impenetrables, poblades solament per colles de carboners i llenyataires, que havien quedat quasi despoblades després de la guerra. Les terres havien estat col·lectivitzades per la CNT i la UGT. La cooperativa de carboners sencarregava denviar carbó als habitants de Madrid assetjats per les tropes franquistes i, una bona part de les colles de joves llenyataires, eren a les milícies. Molts ja no tornaren i els pocs que sobrevisqueren a la guerra, foren afusellats en els quaranta.
En arribar poble i durant les primeres setmanes, tot foren descobriments. Un món nou, desconegut, talment un llibre obert, s´obria davant els meus ulls. Aquelles valls i serralades eren plens de pobles abandonats, de mil·lenàries esglésies en runes, de castells daltes torres damunt dincreïbles altures, bastits en els llocs més inaccessible dels roquissars.
Lluna de mel en plena postguerra.
Provar de ser feliços quan la majoria plorava els morts.
Els absurds de la vida!
Una felicitat quasi perfecta si no hagués estat per la difícil situació que es vivia sota el signe duna postguerra que semblava no finiria mai.
Ens perdíem per carrers plens de cases abandonades, sense teulada. Els casals en runes palesaven l´existència de velles nissagues, grans riqueses que el pas inexorable del temps esvaní, talment el sol del matí sen porta la boirina que cobreix les serralades. D´on sorgí, a l´antigor, el poder que evidenciaven els escuts nobiliaris tallats en pedra viva, coberts de verdet, altius encara, dalt les entrades dels palaus sense portes? Quins foren els motius de la decadència? Mirava les esglésies fetes malbé pel vent i la pluja, les tempestes de neu que tot ho cobrien a lhivern. Els convents en runes, els claustres deserts, sense rastre de portes a les cambres on resaren i es flagel·laren generacions de monges de clausura. El meu home mensenyava la història de cada poblet abandonat, em feia copsar la corprenedora bellesa, la importància dels bocins de pintures murals que es conservaven a les parets dels temples. Arreu, quasi irrecognoscibles, els bancs de fusta corcats, desfets per la inclemència dels anys, les bigues caigudes a terra, els sants de guix desfigurats per dècades de pluja caient sense aturar. Seguia les explicacions, del meu home. El veia feliç de trobar-se entre els seus després de la forçada absència. Dalt dalgun turó, les runes d´una ermita del segle XII o XIII, palesaven la importància del cristianisme i les ordes militars en la guerra contra els musulmans.
El meu home mho explicava, content dhaver pogut retrobar novament els amagatalls secrets de la infantesa, les terres que conegueren els primers jocs o les caminades, amb el seu pare, per anar a comprar carbó o portar carregaments de pedres, dels edificis senyorials en runes, per fer cases per als pagesos.
Sen reia, sorneguer, del final que havien tengut els grans palaus, les lloses bellament cisellades de les tombes de ducs i marquesos.
-Davant la fam i la necessitat no hi ha art ni joia arquitectònica que valgui em deia, palpant amb les mans els relleus finament treballats de les columnes del claustre abandonat, les estàtues cobertes de verdet de vells cementiris envaïts per les arrels i els arbres dels boscos.
Després d´un silenci atent, afegia, amb veu tranquil·la:
-Pensa que aquests homes havien viscut abandonats de la mà de Déu durant generacions i generacions. La picota enmig de la plaça els recordava quin havia estat el destí dels avantpassats, dels nostres avantpassats! Segles de treballar de sol a sol pels senyors, patint sota el domini de lesglésia, útils tan sols com a carn de canó per a les guerres de limperi, per anar a morir a Amèrica o a Flandes o, en cas dexpressar la més mínima protesta, engrillonats en una galera de per vida. I, els que romanien al poble, fent feina al camp, tenint cura dels ramats dels marquesos, portant el producte de l´esforç quotidià al pati del castell per rebre a canvi una petita almoina.
Des dels amplis finestrals sense vidres, sense portes, fitant el pla i les muntanyes des daquelles àmplies sales abandonades, continuava dient-me, submergit enmig de la munió d´esplendents records que el dominaven:
-Per què ens hauríem destranyar que no tenguessin cap mena de respecte per servar lherència arquitectònica dels que consideraven els seus botxins? Durant dècades, les pedres dels palaus en runes, els blocs de granit i marbre dels castells i convents foren transportats amb carro fins a les planures on vivia el poble i serviren per anar bastint els humils habitatges de la pagesia. Sovint, professors de ciutat sespantaven, en veure les làpides de marbre emprades per fer abeuradors per a les vaques, solls per als porcs. Potser era una forma instintiva de venjança. El treball realitzat per un antic familiar del moliner o del carboner ara, segles després, era útil als descendents per provar de sobreviure en el present.
Callava uns instant, i afegia:
-D´infant, amb la colla d´amics, en acabar l´escola, veníem fins a les esglésies en runes. En aquell temps encara podies trobar, pel terra, els tubs d´estany dels grans orgues destrossats. Els fèiem servir de trompetes d´una imaginària banda de música que interpretava desafinats concerts sense cap ni peus. Jugar damagatotis entre els tombes dels cementiris abandonats. Algun company, el més valent i eixerit, compareixia poc després amb la rentada calavera d´un mort ignot, qui sap si un antiquíssim familiar, els ossos del qual ara ens servien d´improvisada joguina. Quan més temps quedàvem entre les descurades tombes, més valents ens sentíem. Jocs per sentir-te home abans d´hora, malgrat la por viatjàs per dins i pugnàssim perquè ningú no se nadonàs.
Imaginàvem les festes, la música antiga, les rialles de comtes i marquesos, poderosos, en els anys de màxim poder. I la picota enmig de les places plenes dherba indicant el destí que esperava a qui gosàs oposar-se als desigs de qui manava. Un altiu univers que va desaparèixer, engolit per la voracitat dels anys. Què en restava de l´altiu poderiu basat en el treball dels pagesos i menestrals, en les expedicions contra els reialmes àrabs dels voltants? Algun porc senglar furgava amb el morro entre el fang dels grans salons senyorials que conegueren els àpats de la victòria sobre els sarraïns, les festes ofertes als reis de Castella o dAragó quan venien de cacera. Les serps niaven als racons de les llars ja per sempre apagades, sense caliu. Alguna vegada ensopegaven amb velles espases rovellades, inservibles canelobres que mai més no il·luminarien les alegries i misèries dels poderosos.
A vegades trobàvem algun pastor que coneixia l´home, que l´havia vist jugar, amb la colla d´amics per aquelles boscúries. Compartíem el pa i el formatge, asseguts a la gran pedra que sostenia la picota de la plaça abandonada, es passaven hores rememorant el passat, com era la vida abans de lalçament militar. Sorgien novament els noms dels amics desapareguts, dels homes i dones que havien estat companys d´infantesa del meu home i que, a dadolescents compartiren idees i esperances.
En parlar de l´Ateneu, de la venguda al poble de Federico García Lorca i els actors i actrius de La Barraca, baixaven la veu, mirant endavant i endarrere, com si, de sobte, pogués comparèixer la Guàrdia Civil.
A la tardor el temps era inestable i, setmanes abans de les grans nevades, el vent i els aiguats queien sense interrupció formant rius en els indrets menys inesperats. Es desbordaven rierols, els torrents que davallaven de les muntanyes fins a les fèrtils planures que albiràvem des de dalt de les murades dalgun castell de la serra.
En ploure, ens agafàvem de les mans i corríem a refugiar-nos on podíem. Alguna de les cases abandonades, portes obertes a tots els vents del món, encara conservava part de la teulada i ens permetia protegir-nos del ruixat.
Cementerios del Mundo 47ª Parte
Cementerio Père-Lachaise
París, Francia
![]() «Amor» Tumba de Modigliani Cimetière Père-Lachaise Rue du Repos Barrio: Père-Lachaise XX Distrito (Ménilmontant) |
![]() «Amor a la libertad» A la Memoria de todos los españoles muertos por la libertad 1939-1945 Cimetière Père-Lachaise Rue du Repos Barrio: Père-Lachaise XX Distrito (Ménilmontant) |
Madrid, 19 de febrero de 2018