CASOS PRACTICOS UN 2916 ADR Material radiactivo bultos tipo B(U) 2
Visualitzam l'alta pressió fiscal que patim a Pollença (1)
A l'igual que han fet a altres municipis i al mateix govern el PP (a Pollença amb la col·laboració de Pi i UMP) juga després de tota una legislatura de retallades i pujada d'impostos a fer tota una sèrie de rebaixes més efectistes que efectives que és pur electoralisme. Els imposts són una eina per redistribuir la renda i garantir serveis públics i cal fer les coses d'una forma més seriosa; analitzant i consensuant un tema tan important com aquest. Per això vam proposar (sense resultat) i proposarem a les al·legacions (que ja es poden presentar) retirar aquesta proposta electoralista i fer les coses bé; fent un estudi comparatiu impost per veure on hi ha major pressió fiscal i rebaixar els impostos que sigui possible sempre des d'un punt de vista progressiu ajudant realment als que més el necessiten. Totes les propostes es van aprovar amb els vots a favor de PP, PI, UMP, abstencions de PSOE i MES i el nostres vots en contra, excepte a l'impost de construccions on si que vam trobar que la proposta era acurada.
1.- COMPARATIVA D'INGRESOS
Si analitzam el tema el primer que hem de dir és que Pollença és dels municipis on els ciutadans pagam més en imposts i taxes, cosa que no canviarà amb les propostes de PP-PI.Sort que diuen que són partis liberals que sinó...
Amb les dades de liquidació pressupostària del 2013 més de 7.500 municipis de 15 comunitats (País Basc i Navarra no remeten aquest desglossament detallat al Ministeri d'Hisenda) el Confidencial ha realitzat una eina per conèixer quant ingressa i quant gasta cada ajuntament i comparar els centres de la mateixa grandària poblacional.
Si aplicam aquesta comparativa a Pollença podem observa fàcilment que la pressió fiscal a Pollença és molt superior als muncipis de l'estat de similar tamany.
A Pollença s'ingressa molt més en impostos i taxes que a municipis de similar tamany.

Desglossats pagam prop del doble en impostos directes



Si parlam de les Balears, Pollença és el cinqué municipi que més paga en taxes per habitant.

Fa uns dies el Diario de Mallorca també publicava aquest mapa que situava a Pollença com el seté municipi amb el rebut mitjà d'IBI urbà més alt de Mallorca.
Com hem dit el que cal és fer les coses d'una forma seriosa; analitzant impost per impost i comparant amb altres municipis i rebaixar els impostos i taxes des d'un punt de vista progressiu ajudant realment als que més el necessiten.
Un resum de la nostra opinió a .X. (punt per punt) a Urxella TV:
Nova entrega dels sopars glosada a Can Font de Sineu, el proper 14 de novembre
Blai Bonet, un univers que no s´acaba mai
Guillem Frontera, Antoni Vidal Ferrando, Joan Perelló, Miquel López Crespí, Antònia Vicens, Miquel Bezares, Josep Antoni Grimalt, Arnau Pons, Antoni Artigues, Gabriel Florit, Carles Rebassa, Bernat Nadal, Toni Catany...
Com molts poemes de Salvat Papasseit, de Brecht, Maiakovski, Pedro Salinas, Blai Bonet, Jaume Vidal Alcover o Josep M. Llompart, es tracta d'aconseguir, mitjançant el treball del poeta, que l'espontaneïtat predomini en la feina creativa. Com explica Joan Fuster: "El concepte ve pel ritme; el vers és un estat tèrmic del llenguatge; una sola paraula, suficientment intensa, serà capaç de suggerir tot un món". (Miquel López Crespí)
Els poetes mallorquins que, com Blai Bonet, fugen de l'herència de Costa i Llobera i Maria Antònia Salvà (Llompart, Vidal Alcover, el mateix Blai Bonet en bona part de la seva creació) són, conscientment o inconscientment, fills d'aquestes concepcions. Concepcions que vénen d'una creativa assimilació de les avantguardes europees, especialment la francesa (surrealisme, dadaisme, Rimbaud, Lautréamond, Mallarmé en alguns casos...) i, és clar. Blai Bonet ens va obrir, doncs, les portes a la coneixença i assimilació creativa de les avantguardes europees i esdevé una influència fonamental per a l´obra que anam bastint d´ençà finals dels anys seixanta. (Miquel López Crespí)
Blai Bonet i la generació literària dels 70

És ara, al cap de més de trenta anys de conreu de la poesia, que m´adon de la influència de Blai Bonet en molts dels meus poemaris. Una poesia de clara tendència antinoucentista, molt allunyada de l'herència de l'Escola Mallorquina i seguint sempre el mestratge (entre els poetes catalans) de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Salvat Papasseit, Gabriel Alomar, Pere Quart i aquells descobriments que significaren El dolor de cada dia, el famós llibre de Jaume Vidal Alcover i Entre el coral i l´espiga, de Blai Bonet.
Als vint anys som plenament conscients de tota la nostra dolorosa història, del que ha significat i significa la repressió feixista contra la nostra cultura. És llavors que llegim àvidament Lorca, Vallejo, Neruda, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Gabriel Celaya, Gabriel Alomar, Blai Bonet, Vladimir Maiakovski, Bertolt Brecht... I Espriu que comença a editar-se força!
Per edat i per origen de classe nosaltres no vàrem participar mai en les tertúlies literàries que es feien a Ciutat en els quaranta i cinquanta. Però, amb posterioritat, quan aprofundirem en l'obra d'alguns dels participants en aquelles lectures, ens adonàvem que no podíem combregar mai amb aquella forma pansida d'entendre la vida i la literatura. En el llibre de Margalida Pons Poesia Insular de postguerra: quatre veus dels anys cinquanta podem trobar alguns fragments del dietari particular de l'escriptor Jaume Vidal Alcover que ens pot donar una idea aproximada de com era el món cultural d'aquelles senyores de possessió i canonges adscrits a l'herència de l'Escola Mallorquina. En la pàgina 46 d'aquest llibre, Margalida Pons reprodueix aquest fragment de Jaume Vidal Alcover: "'Violetes'. El nom ho diu tot. L'ambient que es respira en aquella amable casa: violetes, o sia petitor d'esperit, intranscendència, intimitat: es parla tot seguit del cor, de que si jo tenc cor i de que si tu no en tens i d'aquell que el té tan gros i de l'altre que el té estret o petit o tendre o romput o... lo que sia! Tot és cor allà dintre... També era allà Dona M. Antònia S[alvà], que llegí una cosa per a Dª M. M. i després s'amollà a dir els poemes folklòrics que havia fet, amb certa gràcia, a les taronges de Sóller, al vi de Binissalem, als 'sospiros' de Manacor, a l'anissat de Santa Maria, etc.".
Jaume Vidal Alcover és prou dur amb els seguidors de l'Escola Mallorquina. Blai Bonet també és un autor en plena revolta, però des d´unes altres coordenades estètiques i ideològiques. Però malgrat la duresa de la crítica de Jaume Vidal Alcover als poetes que el precedeixen, exceptuant el cas de Bartomeu Rosselló Pòrcel, caldria reconèixer que molts dels joves "rupturistes" amb l'Escola (especialment Blai Bonet, Josep M. Llompart i el mateix Jaume Vidal) són alletats en aquestes tertúlies que els ensinistren en una tradició cultural autòctona, malgrat que aquesta sigui sovint de caire clerical i conservador. L'odi que tenien a Joan Maragall i la seva escola, a tot el que venia d'una Barcelona que consideraven, en general, en mans d'una xurma anarcoide (el mateix Maragall, Salvat Papasseit...) i anticlerical, era excessiu, sense termes mitjans. Joan Fuster ho deixa ben aclarit en la seva Història de la literatura catalana contemporània (Curial, Barcelona, 1971), pàg. 57: "Cal dir que allò que repugnava als dos grans mallorquins [Costa i Llobera i Joan Alcover] en el Modernisme barceloní no era solament el culte al 'diví balbuceig' ni tantes altres desmanegades exageracions 'literàries', com la gent de la Barcelona de l'època propugnava. A tots els repellia, sobretot, la desimboltura anarcoide que s'anava filtrant, subreptíciament, en cada atac a la preceptiva tradicional. La seva repulsa es dirigeix a la càrrega ideològica 'negativa', 'dissolvent', que traginaren els modernistes. Costa i Llobera fou un canonge timorat i pulcre; Alcover, un curial plàcid i circumspecte: tots dos, és clar, responien a un tipus de societat arcaica, 'aïllada', de base rural i de mentalitat levítica i provinciana, com fou la de la Mallorca d'aleshores. És comprensible, doncs, que els esfereïssin no sols les insolències blasfemes o simplement reticents, tan habituals entre alguns modernistes, sinó fins i tot la seva bohèmia afectada i el seu menyspreu de les convencions".
Hi ha, evidentment, en totes aquestes concepcions un fort component polític que sovint es camufla de "etèria lluita cultural" quan, en el fons, no és més que una aferrissada defensa d'un estatus de classe que se sent amenaçat per la irrupció del moviment obrer i de la pagesia. La Revolució Francesa ha fet tremolar tots els fonaments del vell règim, del poder de l'Església. Costa i Llobera i Maria Antònia Salvà, terratinents i rendistes, senten a prop l'alè del moviment anarquista i socialista. La lluita contra el modernisme, l'atac a les concepcions literàries de la "bohèmia anarcoide" del Principat no són més que una expressió de la soterrada lluita cultural que hi ha en aquell moment històric.
Com a Maragall, els modernistes, Rosselló-Pòrcel, els surrealistes i, més endavant els situacionistes, el que poèticament (i políticament!) ens interessa del fet poètic a mitjans dels anys seixanta -que és l´època en la qual comencen a sorgir els embrions del que més endavant serien alguns dels poemaris que publicarem a patir dels anys vuitanta-, el que més ens n'interessa, deia, és la "paraula viva", l'espontaneisme en el vers, la ruptura amb la tradició de l'Escola Mallorquina i, més que res, el rebuig de la retòrica i la falsedat vital dels poetes de la "torre d'ivori".
Com molts poemes de Salvat Papasseit, de Brecht, Maiakovski, Pedro Salinas, Blai Bonet, Jaume Vidal Alcover o Josep M. Llompart, es tracta d'aconseguir, mitjançant el treball del poeta, que l'espontaneïtat predomini en la feina creativa. Com explica Joan Fuster: "El concepte ve pel ritme; el vers és un estat tèrmic del llenguatge; una sola paraula, suficientment intensa, serà capaç de suggerir tot un món".
Els poetes mallorquins que, com Blai Bonet, fugen de l'herència de Costa i Llobera i Maria Antònia Salvà (Llompart, Vidal Alcover, el mateix Blai Bonet en bona part de la seva creació) són, conscientment o inconscientment, fills d'aquestes concepcions. Concepcions que vénen d'una creativa assimilació de les avantguardes europees, especialment la francesa (surrealisme, dadaisme, Rimbaud, Lautréamond, Mallarmé en alguns casos...) i, és clar. Blai Bonet ens va obrir, doncs, les portes a la coneixença i assimilació creativa de les avantguardes europees i esdevé una influència fonamental per a l´obra que anam bastint d´ençà finals dels anys seixanta.
Revista S´Esclop (Octubre 2007)
Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)
Blai Bonet, un univers que no sacaba mai
Deu anys després del seu traspàs les seves lletres tenen un record especial per aquells que el conegueren
F.MARÍ. Palma.
Foren molts que sassegueren a la taula braser del carrer de Palma, número 74 de Santanyí. Blai Bonet (1926-1997) obria la porta del seu particular univers a aquells que volguessin compartir amb ell una estona de conversa, devora ells la mare de lescriptor els observava amb posat agombolador. Arran de la mort daquesta, les visites canviaren dubicació i Cala Figuera es convertí en lespai de peregrinatge daquells amics i coneguts bonetians que volien «explicar coses» a lescriptor i a alguns dels quals, Blai Bonet, els dedicà algunes de les seves lletres versades.
Fou precisament això, capvespres de tertúlies, el que marcà molts descriptors i lectors. La força i imaginació de les paraules del poeta i narrador de Santanyí perduren avui en la història de la literatura catalana i el seu record esdevé una petjada ben viva.
«Tots els que us heu interessat per la meva literatura sempre tindreu una cosa de mi, lamor que teniu a les paraules». Això és precisament el que Blai comentava al seu amic Antoni Vidal Ferrando, també santanyiner, qui recordava ahir la primera vegada que sacostà a lescriptor per demanar-li parer sobre uns versos que havia enllestit. «Blai llegí els meus poemes, els corregí i mexplicà el sentit de la poesia. Però davant la meva insistència a saber la seva opinió em digué: I que vols fer als desset anys?», explicà Vidal Ferrando qui afegí també que «fou una persona especial que influí no sols en els autors de la seva generació sinó en els posteriors».
Un sentiment molt semblant al que apuntà Miquel Bezares qui juntament amb el fotògraf Toni Catany, passaren més de dos capvespres de conversa amb lescriptor santanyiner. «Blai creia que la bona literatura aguanta el pas del temps, i aquesta màxima es compleix amb la seva. El seu llegat continua ben vigent, la seva literatura no ha fet més que començar, ja que sempre hi trobes coses per descobrir, no sacaba mai», afegí. Joan Perelló també era un jovençà quan sacostà a Bonet després dhaver descobert Comèdia i lEvangeli segons un de tants, així com el vessant novel·lístic de Bonet que, per Perelló, «em causà un gran impacte». Una opinió que també comparteix el professor de la UIB Josep Antoni Grimalt que definí El Mar amb la mateixa paraula: «impacte». «Jo estava acostumat a llegir lescola mallorquina i aquella novel·la mimpactà». Arran daquesta lectura, el corrector dEvangeli segons un de tants, es convencé, segons les seves paraules, «que la llengua que parlam serveix per fer qualsevol classe de literatura».
El vessant narratiu és també el punt que destacà ahir Arnau Pons, qui assegurà que «El mar deu ser una de les novel·les que més impressionen. La diferència amb Cambres estretes, de James Purdy, per exemple, és que no diu tot el que Purdy diu, però fa el mateix efecte, o encara més i tot. Una estranya desídia vol que ni luna ni laltra no es trobin a les llibreries».
Blai Bonet com «un gran oceà literari», és la frase que escollí Guillem Frontera per parlar de lautor de Nova York. Quan només era un jove, Frontera bescanvià amb Blai opinions literàries amb lescriptor i amb una «temeritat juvenil», com ho defineix, li comentà que en un mateix poema no es mantenia la intensitat de forma regular. «Blai, molt hàbil, em respongué que a les simfonies de Mozart tampoc no conservenen en tot moment la mateixa intensitat, i que les davallades, també són molt importants», recordava ahir amb un somriure als llavis. «Fou un home que va saber aplicar molt bé la seva metàfora del que volia fer la seva generació. No volem cremar lolivera, la volem coronar, perquè surti amb més força», sentencià.
Una força literària que per Antònia Vicens destaca sobretot en la seva primera etapa. Coneguts de tota la vida, ja que ambdós eren del mateix poble, Vicens ressalta la imaginació desbordant de Blai Bonet que «sense necessitat de moures viatjava arreu del món».
Corrien els anys setanta quan Antoni Artigues també passà pel santuari bonetià, però fou realment el 1995 quan preparava Parasceve quan en tingué més relació. «Blai Bonet no sacaba, no sacaba mai», sentenciava ahir Artigues parafrejant Flotats. «Blai és un poeta universal i com deia Hölderlin si vols anar cap al sublim decantat cap allò vital. Daquesta manera ho féu Blai». Levangeli segons un de tants també fou el llibre de capçalera de Gabriel Florit abans de coneixel. Qui assegurà que «en una cultura minoritzada com la nostra costa molt madurar i és ara quan es comença a conèixer la seva obra». Lanecdotari de Florit sobre les seves converses amb aquell mestre vessa, encara que destaca com després daquelles xerrades entre amic «Bonet thavia trabucat les teves convicccions».
Unes converses que també mantingué amb Carles Rebassa. Aquest sols tenia quinze anys quan entrà en una llibreria i comprà dos llibres de Blai. Des de llavors ençà, Rebassa sha endinsat dins lobra del santanyiner de quatre grapes. Així mateix, lamenta el fet que «arran de la divisió de la cultura que patim sembla que Blai sigui sols un autor mallorquí, si bé al Principat fa gràcia, al País Valencià el desconeixen».
Bernat Nadal també fou un dels que visità, a finals dels anys seixanta, la morada de Blai. El primer pic de la mà dun altre poeta, Miquel Àngel Riera. «Sortia poc a visitar els altres, però a casa seva sempre eres ben rebut». «Com a poeta Bonet és el més representatiu de les Illes del segle XX, sense cap dubte», assegurà Nadal. Unes impressions amb les quals coincideixen molts, no només els avui consultats pel diari, sinó tants admiradors que varen envoltar aquella taula rodona juntament amb ell i daltres que, malgrat no haver-lo conegut, segueixen encara avui les seves petjades literàries.
Diari de Balears (21-XII-07)
CIUO SOLDADOR SOPLETERO
[14/11] «Free Society» - «La Cravache» - «La societat de l'espectacle» - Brand - Muñoz - Rueda - Dwelshauvers - Stoianov - Domeque - Mateu - Jourdan - Akiyama - Calvo - «Ramonín» - Perdereau
Anarcoefemèrides
del 14 de novembre
Esdeveniments
- Surt Free Society: El 14 de novembre de 1897 surt a San Francisco (Califòrnia, EUA) el primer número de Free Society. A periodical of anarchist thought, work and literature (Societat Lliure. Un periòdic del pensament anarquista, sindical i literari), òrgan d'expressió de Free Society of Anarchists of North America (Societat Lliure dels Anarquistes de Nord-amèrica). Era el successor de The Firebrand (L'Atxa) i estava editat per l'anarquista rus exmenonita Abraham Isaak (Ade Isaak). Va deixar de publicar-se en 1904, quan Isaak es va traslladar a Nova York.
***
- Surt La Cravache: El 14 de novembre
de 1897 surt a Roubaix (Nord-Pas-de-Calais,
França) el primer número del setmanari anarquistaLa Cravache. Organe
International des Travailleurs. La tirada d'aquesta
publicació va anar dels
3.500 als 2.500 exemplars. Els gerents van ser André
Philippe i Sauvage. La
major part dels articles no van ser signats, però van
col·laborar Jean
Bourguer, Charles Dhooghe, Jean Grave, Jean Hardi, André
Philippe (Léon
Wolke) i Henry Zisly, entre d'altres. Va fer especial
seguiment de les
conferències que Sébastien Faure va realitzar a
Roubaix els dies 6, 9 i 14 de
desembre de 1897. Publicà dos fullets Notre cher
et vénéré président
i Bruch
Mitsu, de Georges Eckhoud. El seu primer gerent,
André Philippe, va ser
condemnat el 29 de desembre de 1897 pel Tribunal Correccional a un mes
de presó
i a 50 francs de multa per «difamació a
l'Ajuntament de Roubaix» i es va
refugiar a Anglaterra, on continuà col·laborant
amb el periòdic. En sortiren 11
números, l'últim el datat 22-29 de gener de 1898.
Va ser substituït per Le
Cravacheur (1898).
***
- La societat
de l'espectacle:
El 14 de novembre de 1967 s'imprimeix a París
(França), editat per Buchet/Chatel,
l'influent assaig de l'intel·lectual situacionista
francès Guy Debord La
société du spectacle. El llibre és
compost per nou capítols dividits en 221
paràgrafs. La frase amb la qual obre el primer
capítol és una derivació
conscientment malversada de la frase que Karl Marx utilitza per
començar la
seva obra El
Capital: «La riquesa de les societats on domina el
sistema
de producció capitalista apareix com una"acumulació immensa de
mercaderies".» (primera frase de Marx); «Tota la
vida de les societats
dominades per les condicions modernes de producció es
presenta com una immensa
acumulació d'espectacles.» (primera frase de
Debord). És essencialment una
crítica radical del mercat i del seu domini en la vida, que
l'autor veu com a
una forma particular d'«alienació» de la
societat de consum. El concepte
d'espectacle es refereix a una manera de reproducció de la
societat basada en
la reproducció de mercaderies, sempre en major nombre i
sempre més semblants en
la seva varietat. Aquest llibre desenvolupa conceptes relacionats amb
la
cultura moderna i amb mode de vida acomodatici que desemboquen en una
crítica
oberta de la societat del seu temps. També conté
una crítica punyent del marxisme
leninisme en totes les seves variants i presenta un camí
comunista llibertari alternatiu
a seguir. L'editor Buchet/Chatel realitzà tres edicions
seguides del llibre
gràcies a l'èxit obtingut arran dels fets de«Maig del 68», abans de ser
novament publicat a partir de setembre de 1971 per l'editorial Champ
Libre, de Gérard
Lebovici. En 1973 Guy Debord estrena una
pel·lícula del mateix nom basada en
els postulats teòrics d'aquest llibre i relacionant-los amb
altres obres. Aquesta
obra segueix mantenint actualment una gran influència en un
bon nombre de
moviments filosòfics i polítics d'allò
que s'ha anomenat «postmodernisme».
Naixements
- Adolf Brand: El 14 de novembre de 1874 neix a Berlín (Alemanya) l'anarcoindividualista i activista pels drets homosexuals Adolf Brand. Sos pares es deien Franz Brand, mestre vidrier, i Auguste, i va tenir un germà i una germana. Després d'una breu etapa de professor, en 1896 creà la seva pròpia editorial i entre aquest any i 1932 edità la revista literària i artística Der Eigene (El Especial o L'Únic), considerada la primera publicació regular homosexual del món i amb clares influències del pensament anarcoindividualista de Max Stirner i de la filosofia de Friedrich Nietzsche. Aquesta revista també publicava un suplement, Eros. En la seva editorial Brand publicà l'antologia de literatura homoeròtica d'Elisar von Kupffer (Elisarion)Lieblingminne und Freundesliebe in der Weltliteratur (1899-1900), convertint-se en un clàssic força influent de la literatura gai. En 1903, amb Benedict Friedländer, Wilhelm Jansen, Peter Hille, Walter Heinrich, Hans Fuchs, Otto Kiefer, Richard Meinreis, Paul Brandt, Lucien von Römer, Martha Marquardt i altres, fundà l'associació gai Gemeinschaft der Eigenen (GdE, Comunitat dels Especials), que considerava l'amor entre homes com a un dels atributs de la virilitat i reivindicava la pederàstia, segons el model grec espartà. Els membres de la GdE s'acostaven al pensament intel·lectual de Hans Blüher i Gustav Wyneken i el seu«Eros pedagògic» (erotopedagogia), alhora que rebutjaven les teories mèdiques que reivindicaven l'homosexualitat aleshores en voga, com ara la «teoria dels estadis sexuals intermedis» de Magnus Hirschfeld, al qual criticaren per «afeminat» i jueu, fet pel qual Brand i els seus seguidors van ser acusats per alguns de racistes i misògins. La GdE realitzava diverses activitats (càmpings, excursions, naturisme, etc.), on es practicava sovint el nudisme. La GdE tenia moltes semblances al Wandervogel, una mena de grup escolta alemany, i fins i tot un dels fundadors de la GdE, Wilhelm Jansen, fou un dels principals animadors del Wandervogel. Brand defensà fer pública la homosexualitat de personatges públics –l'actual outing– i en 1907, durant l'«afer Harden-Eulenburg»–seguit de processos militars per comportament homosexual en els quals es van veure implicats dos membres del gabinet de govern de l'emperador Guillem II de Prússia–, després d'afirmar que el canceller reial Bernhard von Bülow tenia una relació homosexual amb el conseller privat Max Scheefer, per a obligar-lo a eliminar el Paràgraf 175 –article del codi penal alemany que penava les relacions homosexuals entre persones de sexe masculí i que fou vigent a Alemanya entre 1872 i 1994–, va ser denunciat per aquest per calumnia i, el novembre d'aquell any, condemnat a 18 mesos de presó. Posteriorment va ser condemnat en diverses ocasions, com ara a un any per copejar un diputat amb una corretja de ca a causa d'una discussió o per publicar textos i imatges considerades escandaloses. En 1908 reedità Lieblingminne und Freundesliebe in der Weltliteratur. Durant la Gran Guerra minvà la seva activitat reivindicativa i serví tres anys en l'exèrcit. Es casà amb la infermera Elise Behrendt, qui acceptà la seva homosexualitat i hagué d'acceptar la seva relació amb Max Miede, vivint tots tres plegats. Durant la dècada dels vint, participà amb el Wissenschaftlich-humanitäres Komitee (WhK, Comitè Cientificohumanitari), organització creada per Magnus Hirschfeld pel reconeixement social de l'homosexualitat i del transgènere i per a eliminar el Paràgraf 175, lluita que fou un fracàs. A partir de l'arribada del nacionalsocialisme al poder, després de patir atacs pels nazis i el 3 de maig de 1933 la confiscació dels seus llibres i documents per un escamot d'assalt comandat per Ernst Röhm, dirigent nazi i gai declarat, es va veure obligat a abandonar la militància homosexual i a deixar de publicar Der Eigene, fets aquests que el van portar a una profunda depressió i a la fallida econòmica. El 29 de novembre de 1933 va escriure una carta a F. F. Bennett, secretari de la British Sexological Society (BSS, Societat Sexològica Britànica), on denunciava la seva delicada situació. Per sobreviure va vendre el seu apartament a son amant Miede i passà a viure amb sa companya en una petita habitació d'un edifici. Adolf Brand i la seva espasa van morir el 2 de febrer de 1945 a Berlín (Alemanya) durant un bombardeig nord-americà. Brand havia enterrat part del seu arxiu en un jardí, però aquest llegat mai no s'ha recuperat.
Adolf Brand (1874-1945)
***
- Vladimiro Muñoz: El 14 de novembre de 1920 neix a Gijón (Astúries, Espanya) l'historiador i propagandista anarquista Vladimiro Muñoz. Fill d'un ferroviari comunista, portarà el nom en homenatge a Lenin. En 1924 sa família s'instal·là a Tarragona (Catalunya) i a partir de 1932 a Irun. Més tard es traslladà a San Sebastià per estudiar a l'Escola d'Arts i Oficis fins a l'esclat de la guerra. Amb la destrucció d'Irun, passà a França i retornà a la Península per Tarragona. En 1937 fou mobilitzat i, com que encara no tenia 17 anys, fou destinat com a carter. En aquesta època descobrí el pensament pacifista i anarcoindividualista d'Han Ryner llegint els seus llibres traduïts al castellà per José Elizade. Quan acabava la guerra, el gener de 1939 passà la frontera francesa amb barca, però fou detingut per la policia gala. Després d'un temps tancat al camp de concentració d'Argelers, fou destinat al de Bram. Després marxarà a Amèrica. Alliberat en 1940, va fer de mecànic a Tolosa de Llenguadoc i de llenyataire a l'Avairon. Lliurat a l'exèrcit nazi, fou internat en diversos camps i després fou destinat per treballar en la construcció d'una base submarina a prop de La Rochelle, fins que pogué fugir. En 1947 pogué embarcar amb sos pares i sa germana cap a Montevideo (Uruguai), on residia des de començaments de segle una branca familiar. Anarcoindividualista i pacifista, mai no va pertànyer a cap organització llibertària, però es va fer amb tothom, com ara Eugen Relgis --a qui conegué personalment i traduí obres seves--, Han Ryner, Hem Day, José Tato Lorenzo, Voluntad, Federació Obrera Regional Uruguaiana (FORU), etc. En 1976, amb la instauració de la dictadura militar, deixà de banda el moviment anarquista, relacions que reemprengué amb la caiguda d'aquesta. Estudiós del moviment anarquista internacional, se'n dedicà a recopilar documents. La seva tasca com a investigador de les fonts anarquistes i els seus estudis cronològics (Voltairine de Cleyre, Johann Most, Ricardo Mella, Anselmo Lorenzo, Rafael Barret, Coelho Netto, Agustín Barrios, etc.) són força importants, així com la labor de prologuista d'obres clàssiques llibertàries (Errico Malatesta, Joseph Ishill, Anselmo Lorenzo, Max Nettlau, etc.). També destaca la seva producció epistolar, rica en dades bibliòfiles i bibliogràfiques, i les seves traduccions. Col·laborà en nombroses publicacions llibertàries, com ara Cénit,Cahiers des Amis d'Han Ryner, Le Combat Syndicaliste, Espoir,Frente Libertario, Marcha, Reconstruir,Ruta, Solidaridad,Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad,Voluntad, etc. Va participar en la història del moviment anarquista en fascicles de Diego Abad de Santillán. És autor de Contribución a la historia del anarquismo español. Correspondencia selecta de Federico Urales, Recordando a José Tato Lorenzo, Correspondencia selecta de Joseph Ishill (1967),Correspondencia selecta de Francisco Ferrer Guardia (1971), Breve historia del movimiento anarquista en Estados Unidos de América del Norte (1973, amb Frederica Montseny i Alberto Martín), Antologíaácrata española (1974), Barret en Uruguay (1974, amb Ernesto Herrera), El pensamiento vivo de Barrett (1976), Li Pei Kan and chinese anarchism. A chronology (1977), Max Nettlau, historian of anarchism (1978), Anarchists. A biographical encyclopedia (1980), Coelho Netto y Agustín Barrios. Ensayos filológicos (1981, amb Rodrigo Díaz-Pérez i Viriato Díaz-Pérez), Barret en Montevideo (1982), Bibliografía de Germinal. Asunción 1908 (1982), Bibliografía de Rafael Barrett. Uruguay (1908-1911) (1982), Sembrando ideas. Rafael Barrett (1992, amb Roberto Lavín), Barrett(1992), etc. Vladimiro Muñoz va morir en 2004 a Montevideo (Uruguai).
***
- Agustín Rueda Sierra: El 14 de novembre de 1952 neix a Sallent (Bages, Catalunya) el militant anarquista Agustín Rueda Sierra. Nascut en una barraca d'una colònia de Sallent, poble miner de Barcelona amb un gran percentatge d'immigració, de mare teixidora i de pare minaire. Després de l'escola farà feina quatre anys en una empresa auxiliar de l'automòbil fent matrius industrials. Amb 18 anys crea un Club Juvenil per dinamitzar el seu barri (cinema, conferències, recitals, futbol). L'abril de 1971 deixa la fàbrica i aconsegueix feina de miner a Sallent. El febrer de 1972 es produeix una vaga important i un tancament dels minaries de Balsareny i Sallent; Agustín Rueda hi participarà activament (assemblees informatives, manifestacions, grups de suport...). El setembre del mateix any, i com a conseqüència de la seva participació en l'ambient insurgent, és acomiadat de la feina. El 17 de novembre de 1972 mor atropellada la mare d'un company per mor de la mala situació de les carreteres de la colònia on viu, i en la manifestació de protesta dos dies desprésés detingut i ingressa a la presó Model de Barcelona, d'on sortirà el febrer de 1973. Després de diverses feines esporàdiques (picapedrer, veremador...) i d'encalçament policíac, és cridat a files. El 9 de maig de 1974 s'incorpora en infanteria de marina a Cartagena i després a Ferrol el 26 de juny. El 17 de juliol mor son pare de tuberculosi i misèria i el 28 d'octubre del mateix any sa mare, amb la qual cosa perd la llar familiar. El 28 de d'octubre de 1975 es llicència i torna a Sallent. L'abril de 1976 es passa a França per primer cop pe ajudar un amic desertor i pren contacte amb els exiliats llibertaris de Perpinyà, vivint damunt de la Llibreria Espanyola de la ciutat, que poc desprésés destrossada per una bomba quedant-se sense habitatge. Després de diverses feines al camp a Ceret i Conellà de la Rivière, l'octubre de 1976 arriba clandestinament a Barcelona carregat de llibres i pamflets llibertaris. Torna a casa amb desertors i retorna el novembre a Sallent on ocupa una masia abandonada. El febrer de 1977 amb passaport torna a Perpinyà i entra en contacte amb un grup autònom llibertari d'acció, però no és un revolucionari professional i continua vivint de les feines del camp. El 15 d'octubre de 1977 a les 6 del matí és detingut a la frontera per mor d'una delació. Després de tres dies a la comissaria de la via Laietana, és portat a la presó de Figueres per restablir-se de la pallissa, i a final de mes és portat a la presó de Girona. Entra en contacte amb la Coordinadora de Presos En Lluita (COPEL) i és converteix en membre actiu. Els missers Vidal, del Comitè Propresos de CNT, i M. Seguí, de Familiars i Amics dels Presos Polítics, s'encarregaran del seu cas, però només el van veure un pic. Com a conseqüència de les seves activitats en la COPEL és traslladat, sense que els seus advocats se n'assabentin, l'1 de gener de 1978 a la presó madrilenya de Carabanchel on també s'incorpora de ple en la COPEL. La nit del 13 al 14 de març de 1978, quan els funcionaris de presó descobreixen que Agustín s'ha assabentat del noms dels infiltrats policíacs en la COPEL i en grups anarquistes, és assassinat d'una pallissa; el doctor Gregorio Arroyo certifica a la infermeria de la presó l'òbit a causa d'un«shock traumàtic» a les 7.30 hores del 14 de març. Ningú no el va veure després de la seva mort i el cadàver va ser traslladat a Sallent on va ser enterrat sense cap permís, ni tan sols el de sanitat, calia evitar escàndols. 12 funcionaris de presó i dos metges van ser jutjats i condemnats 10 anys després dels fets a penes compreses entre els 10 i dos anys de presó per la pallissa mortal«generalitzada, perllongada, intensa i tècnica» realitzada en el 70% del cos d'Agustín Rueda.
Defuncions
- Jean-Jacques Dwelshauvers:El 14 de novembre de 1940 mor a Montmaur-en-Diois (Delfinat, Occitània) el periodista, historiador, crític d'art i militant anarquista individualista Jean-Jacques Dwelshauvers, també conegut com Jacques Mesnil. Havia nascut el 9 de juliol de 1872 a Brussel·les (Bèlgica) en una família universitària i de l'alt funcionariat belga. Va estudiar estudis clàssics i medicina a la Universitat Lliure de Brussel·les, on va fer amistat ambÉlisée Reclus i August Vermeylen, i en aquesta època va militar el Partit Obrer Belga, on va conèixer E. Van Der Velde i C. Huysmans. A partir de 1894 va continuar els estudis a la Facultat de Medicina de Bolonya. És estudiant en Itàlia quan va relacionar-se amb els pensadors anarquistes Errico Malatesta i Armando Borghi, entre d'altres. A Florència va conèixer Clara Koetliz, deixebla d'Élisée Reclus, que serà sa companya durant una desena d'anys, i es va apassionar pel Renaixement i per la història de l'art. Va rebre el títol de metge a Florència, però mai no va exercir. A partir de 1894 va començar a publicar obres d'art sota el pseudònim de Jacques Mesnil. A Itàlia fou molt amic d'Aby Warburg i de Giovanni Poggi. En 1906 es va instal·lar amb Koetliz a Maisons-Alfort (Illa de França, França), on va continuar les seves recerques sobre art i va freqüentar els cercles llibertaris. En 1914, impactat per la declaració de guerra, la invasió de Bèlgica i la defecció de certes pacifistes i llibertaris que es van incorporar a la «Unió Sagrada», es va allunyar del moviment anarquista i va començar a col·laborar en L'Humanité i en Au-dessus de la mêlée, publicat per Romain Rolland, amb qui l'uniria una gran amistat. També fou el corresponsal parisenc de l'Avanti. Atret per la Revolució russa, es decanta vers el comunisme i en 1920 entrà a formar part de la redacció de La Revue Communiste. Va assistir amb sa companya al Congrés de la III Internacional Comunista durant l'estiu de 1921 a Moscou, on trobà Victor Serge i Pierre Pascal. Però va mostrar el seu desacord amb la dictadura bolxevic, especialment arran de la Revolta de Kronstadt i la sagnant repressió amb la qual va ser avortada. L'agost de 1924 va ser exclòs de L'Humanité, va tornar amb els llibertaris i col·laborà en La Révolution Prolétarienne, publicada per Pierre Monatte, i en la revista Europe. En 1939 sa companya Clara Koetliz va morir d'una malaltia. A més de la seva col·laboració en la premsa anarquista i d'art italiana, belga i francesa entre 1894 i 1914 (Il Pensiero, Miscellanea dell' Arte, Le Mercure de France, La Société Nouvelle, Le Temps Nouveaux, L'Étudiant Socialiste, Van Nu En Straks, etc.), és autor de nombrosos fullets, com ara Le mouvement anarchiste (1895),Le mariage libre (1901),Esprit révolutionnaire et syndicaliste (1914), etc.; també va escriure diverses obres sobre el Renaixement florentí i biografies d'artistes (Botticelli, Rafael, Masaccio, Masereel, etc.). Jean-Jacques Dwelshauvers va morir el 14 de novembre de 1940 en un monestir a Montmaur-en-Diois (Le Diois, Occitània), fugint del conflicte bèl·lic mundial --alguns autors apunten al suïcidi com la causa de la seva mort. Va ser un dels primers que va accentuar sobre la importància de l'enfocament econòmic de la producció artística en la història social de l'art.
***
- Paraskiev Stoianov: El 14 de novembre de 1940 mor a Sofia (Bulgària) el metge, professor, historiador i militant i propagandista anarquista Paraskiev Ivanov Stoianov --transcrit de diverses maneres (Paraskev Stojanov, Parachkef Stoyanov, etc.)--, considerat un dels pares de la medicina moderna búlgara i dels anarquismes romanès i búlgar. Havia nascut el 30 de gener de 1871 a Giurgiu (Giurgiu, Muntènia, Romania). Fou fill d'un actiu militant nacionalista i comerciant benestant, Ivancho Stoianov, que participà en l'alliberament de Ruse --cinquena ciutat en importància de Bulgària situada a la riba del Danubi, davant de la romanesa Giurgiu--, i de nasqué a Romania on son pare s'havia refugiat fugint de les persecucions turques. Estudià al prestigiós Col·legi Nacional «Sfântul Sava» de Bucarest, on entrà en contacte amb les idees socialistes i anarquistes després de llegir el fulletó de Piotr Kropotkin Al jovent. Després començà els estudis de medicina a Romania i participà en els primers grups anarquistes romanesos que es crearen. En 1890 marxà a París per continuar els seus estudis de medicina i prengué part en un congrés internacional d'estudiants llibertaris. L'1 de maig d'aquest mateix any, amb l'anarquista italià Saverio Merlino distribuí a París un manifest antimilitarista dirigit als soldats; detingut el mateix dia, fou alliberat sota fiança alguns mesos després. Marxà a Itàlia i d'allà es refugià un temps a Ginebra (Suïssa) on establí contacte amb els principals teòrics del moviment anarquista, com ara Kropotkin i Élisée Reclus. Amb l'anarquista rus d'ascendència armenia i estudiant de medicina com ell Aleksandr Atabekian (Atabek) desencadenà una intensa campanya propagandística, gràcies a la impremta instal·lada al domicili d'Atabekian i des d'on editaren diversos fulletons. Com que disposaven de mitjans financers, ajudaren a la publicació de diversos periòdics i a les caixes de resistència i de solidaritat anarquistes. Un dels millors amics de Max Nettlau, l'ajuda en les seves recerques i en la recol·lecció dels escrits de Mikhail Bakunin, realitzant còpies dels seus manuscrits. Durant sa vida va mantenir una intensa correspondència amb nombrosos anarquistes destacats, com ara Jacques Gross, Louise Michel i Errico Malatesta. El 15 de desembre de 1890 fou expulsat de Suïssa, juntament amb Luigi Galleani i altres anarquistes, per les seves activitats llibertàries; passà a Itàlia, on continuarà la seva militància, participant amb els companys italians en la preparació d'una insurrecció a Sicília des de Malta. Detingut, fou expulsat, retornant a Bulgària, on contribuí a la creació dels primers grups anarquistes a Ruse. El juliol de 1895 es doctorà en medicina a Würzburg (Alemanya) amb una tesi sobre el càncer cardíac. En aquesta època es casà amb la jueva russa Nina Lane, amb qui tindrà en 1896 un fill, Arkadi, i una filla en 1901, Lydia Melt. Provablement fou l'anarquista búlgar que assistí al Congrés Socialista Internacional de Londres de 1896. Després participà en la creació de la Federació Anarquista Comunista de Bulgària, col·laborà activament amb destacats militants llibertaris búlgars (Nicolas Stoïnov, Varban Kilifarski, Spiro Goulaptchev, Michel Guerdjikov), publicà articles en periòdics llibertaris i prengué part en nombroses activitats clandestines. Poliglota --parlava una desena de llengües (búlgar, rus, francès, alemany, anglès, italià, romanès, turc, armeni, etc.)--, en 1904 traduí al romanès i edità diverses obres, com ara La classe assalariada o La moral anarquista, de Kropotkin, o La societat després de la revolució, de Jean Grave. Com a metge i destacat cirurgià i fisioterapeuta, assistí a un gran nombre de congressos científics arreu d'Europa --especialment destacà en el II Congrés de Fisioteràpia de Roma (1907) i en el Congrés de Cirurgians Eslaus de Belgrad (1911)--, realitzant milers d'operacions a Lovech, Varna i Sofia. Durant sa vida va treballar a multitud d'hospitals d'arreu d'Europa (París, Heidelberg, Berlín, Leipzig, Berna, Lausana, Londres, etc.). En 1918 fou nomenat professor de cirurgia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Sofia i a Varna creà el primer sanatori especialitzat en tuberculosi de l'os. En 1932 publicà en el setmanari literari Pensée et Volonté les seves memòries de quan va ser alumne d'Élisée Reclus a l'Escola Lliure de Brussel·les. Correspondència i papers seus es troben dipositats a l'International Institute of Social History (IISH) d'Amsterdam. Actualment la Universitat de Medicina de Varna porta el seu nom, igual com dos carrers de les ciutats búlgares de Pomorie i de Varna.
Paraskiev Stoianov (1871-1940)
***
- Miguel Domeque
Nadal: El 14 de novembre de 1971 mor a Florença
(Llenguadoc, Occitània)
l'anarcosindicalista Miguel Domeque Nadal. Havia nascut cap el 1885 a
Gurrea de
Gallego (Osca, Aragó, Espanya). Militant de la
Confederació Nacional del
Treball (CNT), el juliol de 1936, després de la presa del
seu poble natal per
les tropes franquistes, fugí a les muntanyes amb sos fills i
altres companys,
i, amb el suport d'altres militants, passà a zona
republicana. Sa companya,
Felisa Til Montori, de família confederal, que no
pogué fugir de Gurrea de
Gallego, va ser detinguda i afusellada aquell mateix 1936. Amb el
triomf franquista,
passà a França. Després de la II
Guerra Mundial treballà com a obrer tècnic als
camins i pantans de l'Alta Viena i de Cantal. Membre del
Comitè Regional d'Aragó,
Rioja i Navarra de la CNT en l'exili, s'instal·là
posteriorment a Fleurance. Miguel
Domeque Nadal patí un atac d'apoplexia el 12 de novembre de
1971 i morí dos
dies després a Florença (Llenguadoc,
Occitània). Els seus fills, Alejandro i
Miguel Domeque Till, també militants confederals, lluitaren
durant la guerra
civil en una unitat guerrillera a Aragó i el juny de 1944
aconseguiren fugir de
la presó d'Osca i creuar els Pirineus.
***
- Pere Mateu
Cusidó: El 14 de novembre de 1980 mor a
Còrdas d'Albigés (Llenguadoc,
Occitània) l'anarquista i anarcosindicalista Pere Mateu i
Cusidó --citat a
vegades Matheu. Havia nascut el 23 d'abril de 1897 a Valls (Alt Camp,
Catalunya). Fill d'una família obrera, son pare feia de
teixidor i sa mare de
modista. Quan era molt jove, s'instal·là a
Barcelona amb sa família buscant
feina. Mecànic de professió, treballà
com a ferrer de tall en la indústria
metal·lúrgica. Cap al 1918
començà a llegir autors anarquistes i
s'afilià al
Sindicat de Mecànics de la Confederació Nacional
del Treball (CNT) i entrà a
formar part dels grups d'acció i de defensa confederals
contra els atacs de la
patronal i del Sindicat Lliure. També formà part
dels grups de seguretat que
protegien els delegats obrers barcelonins que anaven a dialogar amb la
patronal. La policia l'acusà de participar, amb Ramon
Casanelles Lluch, en
diferents accions, com ara els atemptats contra Arturo Luis Elizalde,
fill de
l'industrial de l'automòbil Arturo Elizalde (19 de desembre
de 1919); contra el
sicari de la banda del baró de Köening Vicente
Segura Sanvicens (4 de juny de 1920);
i contra José Maestre de Laborde, comte de Salvatierra,
responsable de la mort
d'una trentena de sindicalistes víctimes de la«llei de fugues» (4 d'agost de
1920). El 8 de març de 1921, amb Lluís Nicolau
Fort i Ramon Casanelles Lluch, metal·lúrgics
confederals com ell, atemptaren mortalment a Madrid contra Eduardo Dato
Iradier, president del Consell de Ministres espanyol i últim
responsable de la
repressió antisindical dirigida pel governador civil de
Barcelona Severiano
Martínez Anido i que va produir nombrosos morts a la capital
catalana. Detingut
el 14 de març d'aquell any a Madrid, va ser jutjat entre el
2 i el 9 d'octubre
de 1923 amb Lluís Nicolau --Ramon Casanellas havia fugit a
Moscou (URSS)-- i ambdós
van ser condemnats a mort, encara que, gràcies a la gran
campanya de suport que
van tenir, van rebre l'indult reial a instàncies de Primo de
Rivera i les penes
van ser commutades per cadena perpètua. Penà a
diferents presons (Figueres, Cartagena,
Sant Miquel dels Reis), on aconseguí una extensa cultura de
manera autodidacta.
En 1930, des de la presó de Sant Miquel dels Reis,
rebutjà tota ajuda que no
sorgís dels cercles llibertaris. Juntament amb Nicolau, en
1931 va ser
amnistiat amb l'arribada de la II República espanyola --el
president de la
Generalitat de Catalunya Francesc Macià Llussà en
un acte públic el saludà amb
l'expressió «Fill meu!». A Barcelona
milità als ateneus llibertaris,
especialment als de Gràcia i del Clot. En els«Fets d'Octubre» de 1934
participà en l'assalt de la Caserna de Cavalleria del carrer
Lepant de
Barcelona. Durant la guerra lluità als fronts
d'Aragó amb la Columna Durruti i
posteriorment participà en el procés
col·lectivitzador del sector
metal·lúrgic.
Arran dels «Fets de Maig» de 1937 va ser detingut
acusat de custodiar un
arsenal d'armes i d'explosius i d'«adhesió a la
rebel·lió», però,
després de
ser jutjat, va ser absolt, gràcies al testimoni de Frederica
Montseny, i alliberat
el 29 de novembre de 1937. El gener de 1939, quan el triomf franquista
ja era
un fet, creuà els Pirineus. Després d'un temps al
camp de concentració
d'Argelers, va fer costat la resistència contra
l'ocupació nazi, especialment
el maquis dels Grups d'Acció Revolucionària
(GAR). A partir d'octubre de 1940,
des de Tolosa de Llenguadoc, es relacionà amb els grups
d'acció i de
resistència de Barcelona. En 1945 assistí al
Congrés Regional de Tolosa. Ocupà
càrrecs de responsabilitat en el Moviment Llibertari
Espanyol (MLE) de l'Exili.
En el Ple d'agost de 1946 va ser nomenat membre del Comitè
Nacional de CNT-MLE
i en el Congrés de Tolosa de 1947 del Secretariat
Intercontinental. Com a
secretari de Coordinació, assistí a nombroses
reunions de la CNT i de la
Federació Anarquista Ibèrica (FAI) del nucli
confederal de Tarn. En aquests
anys es va veure implicat en diversos intents d'atemptat contra el
dictador
Francisco Franco, com el conegut com «Atemptat
Aeri» de 1948. En 1951 va ser detingut,
torturat i jutjat en l'anomenat «Procés de
Lió» --processament de militants
llibertaris acusats de l'assalt d'un furgó postal per
recaptar diners per a la
lluita antifranquista. Tancat a Grenoble, va ser finalment absolt en el
judici
gràcies a la intervenció de diversos
intel·lectuals francesos que al·legaren
els seus serveis en la resistència contra els nazis,
però va ser obligat a
residir a Lió i a Grenoble, on milità activament
en la CNT. En 1959 va ser
novament detingut, en el marc d'una campanya policíaca de
desprestigi contra la
CNT. Cap al 1958 s'establí a Còrdas
d'Albigés, on treballà de mecànic fins
passat els setanta anys i militant en la Federació de
Còrdas fins el seu final.
Sa companya, Nicolasa Gutiérrez, morí el 3 de
març de 1984 a Cauçada
(Llenguadoc, Occitània).
Pere Mateu Cusidó (1897-1980)
***
- Jean Jourdan: El 14 de novembre de 1986 mor a Lo Cailar (Llenguadoc, Occitània) l'anarquista Jean Jourdan, conegut com Fernand Sol, Chocho i Chopard. Havia nascut el 28 de juliol de 1908 a Aimargues (Llenguadoc, Occitània). Son pare estava casat amb Antoinette Bernard i tingué dos germans: Paul, també militant anarquista, i Marie Antoinette. Entre 1914 i 1917, en plena Gran Guerra, quan els mestres eren al front, estudià a l'Escola de la República del seu poble. Abandonà l'escola sense el certificat d'estudis i, després d'entrar com a aprenent de ferrador, esdevingué obrer agrícola, sobretot vitícola. La lectura de Sébastien Faure el va fer llibertari i s'integrà en el Grup d'Estudis Socials (GES), creat a Aimargues durant els anys vint, i en el grup anarquista local. En 1924 conegué Nestor Makhno i sa família, aleshores refugiat a França. El 6 de març de 1926, durant una manifestació contra una processó religiosa arran de la visita d'un cardenal, va ser ferit per un cop de sabre. En 1927 el Grup Anarquista d'Aimargues estava constituït per una dotzena de persones i creà una cooperativa de consum, La Fourmi, inspirada en el corrent cooperativista de Charles Gide, a l'Escola de Nimes. En aquest 1927 participa en les manifestacions en suport de Sacco i Vanzetti. També fou membre, amb altres anarquistes, del Sindicat Autònom de Treballadors de la Terra, que reagrupava 150 treballadors i que estava en contacte amb un sindicat del mateix tipus instal·lat a Coursan (Llenguadoc, Occitània), i sovint fou designat per a negociar els conflictes laborals dels empleats. Albergà a casa seva els nombrosos oradors i conferenciants que s'organitzaven a Aimargues, com ara Maurice Joyeux, Jules Chazoff, René Ghislain, André Prudhommeaux o Paul Roussenq. Durant la guerra d'Espanya, ajudà a reclutar voluntaris i André Prudhommeaux li va confiar la missió de comprar armes i de passar-les a la Península. En aquesta conjuntura, participà en el robatori d'una armeria de Narbona. En 1939 va ser mobilitzat, però optà per la insubmissió i canvià d'identitat i de ciutat, prenent el nom de Fernand Sol i instal·lant-se a Tolosa (Llenguadoc, Occitània), on treballà en diverses obres. Un anys més tard, va ser detingut a Aimargues i tancat durant tres dies a la Casa de Detenció de Nimes, i a Aurason (Provença, Occitània). Després d'un temps a la ciutadella de Sisteron (Provença, Occitània), va ser internat al camp de concentració de Sant Somplesi (Llenguadoc, Occitània), on hi trobà E. Armand, i del qual aconseguí fugir. De bell nou detingut, a Nimes aconseguí la llibertat gràcies a la intervenció de Vernier, expacifista que aleshores treballava per al Ministeri de l'Interior del govern del Mariscal Pétain. Un cop lliure, va nomenat cap del Comitè d'Alliberament d'Aimargues i organitzà la requisa d'aliments per a la població i s'oposà a les rapades de les dones de la població sospitoses d'haver freqüentat l'ocupant. Rebutjà formalment el nomenament d'alcalde del municipi. Després de la guerra, es barallà amb els companys d'Aimargues i s'instal·là en una població veïna, Lo Cailar (Llenguadoc, Occitània), en una parcel·la que comprà en 1948 i on obrí, amb sa companya Marie, una taberna a la riba del riu Vistre, coneguda com Guinguette à Chocho. Entre 1973 i 1974 participà en les manifestacions antifranquistes que s'organitzaren a Nimes. També va estar casat amb Carmen Segura i Marie Andréo, amb qui no va tenir infants. En 2008 Michel Falguières publicà el llibre Jean Jourdan. Libertaire d'Aimargues, de 1908 a 1948.
***
- Akiyama Kiyoshi:
El 14 de novembre de 1988 mor a Kokura, actual Kitakyushu (Fukuoka,
Kyushu,
Japó), l'escriptor, poeta i pensador anarquista Akiyama
Kiyoshi (Akiyama és el
llinatge), també conegut com Tsubone
Kiyoshi i Takayama Keitaro.
Havia
nascut el 20 d'abril de 1904 a Matsugae (Kiku, Fukuoka, Kyushu,
Japó). Després
de diplomar-se a l'escola secundària de Kokura (Kitakyushu,
Fukuoka, Kyushu,
Japó), entrà a fer el curs preparatori de dret a
la Universitat de Nihon a
Chiyoda (Tòquio, Japó), però
deixà la carrera i començà a treballar
fent
diverses feinetes (repartidor de diaris, ascensorista, empleat de
redacció,
etc.). Cap el 1924 entrà a formar part del moviment
llibertari japonès i en
1926 començà la seva activitat
literària, col·laborant en revistes anarquistes,
com ara Tanki (El Genet Solitari), Kokushoku Shimbin (Front Negre), Dando (Trajectòries), etc. En
1933
esdevingué el principal col·laborador de la
revista Kaiho Bunka
(Emancipació i Cultura) i col·laborà
en Bungaku Tsuhin (Notícies
Literàries),òrgan de la Kaiho Bunka Renmei (Federació per a
l'Emancipació i la Cultura),
organització que volia portar la cultura al moviment obrer
anarquista i que
acabava de rellançar aquell mateix 1933 amb altres companys
(Okamoto Jun, Tai
Uemura, Tozaburo Ono, etc.). També participà en
la redacció de diverses
revistes, com ara la nova Dando
(Trajectòries), Shi Kodo
(Acció
Poètica), etc. Després de la II Guerra Mundial,
el maig de 1946, fou un dels
fundadors de la Nihon Anakisuto Renmei (Federació Anarquista
Japonesa) i
participà en el novell moviment literari anomenat«Shin Nihon Bungakukai»
(Societat Literària del Nou Japó).
També col·laborà en la revista Kosumosu (Cosmos), amb Okamoto Jun i
Kaneko. Durant els anys seixanta formà part del grup
autònom Gatsu Koudou
Linkai. Entre les seves obres d'assaig destaquen Autocrítica
literària (1956), El
pensament rebel al Japó (1960), Nihilisme
i terrorisme (1968), Records
personals sobre la poesia de postguerra (1968), Literatura anarquista (1970), El
rebuig del poder. Filosofia de l'anarquisme (1971), L'autocrítica de la literatura
(1972), El credo de la
rebel·lió (1973) i Considerant
la nostra violència (1977); i entre les
poètiques Imatges
(1959), Flors blanques (1966), Solitud
(1967), Recull de poemes (1968), Poemes contra la guerra (1969, amb Ito
Nobuyoshi i Okamoto Jun) i Poemes
prohibits (1970). En 2006 es publicà una antologia
en 12 volums dels seus
millors escrits.
***
- Pedro Calvo Calvo: El 14 de novembre de 1992 mor a Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord) l'anarcosindicalista Pedro Calvo Calvo. Havia nascut el 23 d'agost de 1908 a Jaca (Osca, Aragó, Espanya) en una família confederal --quatre germans (Isidro, Andrés, José i Jesús) van militar en la Confederació Nacional del Treball (CNT). En 1927 formà part d'un grup anarquista i amb la proclamació de la II República s'afilià en la CNT de Jaca. En aquestaèpoca aprengué la feina de cisteller, professió amb la qual recorregué la comarca (Banaguas, Abay, etc.) fent cistelles i repartint alhora propaganda anarquista. A partir de juliol de 1932 entrà a fer feina en el Ferrocarril del Nord i dos anys després va treballar en el ram de la fusta. Quan l'aixecament feixista prengué Jaca, passà a França per Auloron i l'agost de 1936 arribà a Barcelona. Després s'allistà en la 25 Divisió i lluità al front d'Aragó, enquadrat en transmissions i en sapadors de la 130 Brigada a la zona d'Osca (Oliván, Broto, etc.) i en la intendència de la 176 Brigada. Al front d'Aragó conegué la infermera Adelina Nebot Presols, que esdevingué sa companya la resta de sa vida. En acabar la guerra passà a França, on fou tancat al camp de concentració de Setfonts. El setembre de 1939 fou enrolat en una companyia de treballadors per fer feina en unes mines de Gravan de Borgonya. En 1940 passà als camps de concentració d'Argelers, de Bram i, de bell nou, d'Argelers. Després d'un intent d'enviar-lo a Alemanya per treballar, el juliol de 1941 desertà i ajudà la Resistència. En acabar la guerra treballà de llenyataire (Gorges de Galamús, Arboçols, Coll d'Illes, Canet, Perpinyà, Aireja, etc.). Instal·lat a Perpinyà, milità en la CNT de la localitat. Trobem col·laboracions seves en Tierra y Libertad iés autor dels llibres Un arrancapinos de la provincia de Huesca (1987), La sociedad liberal y sus contradicciones (1987) i Anexo (necesario) a Un arrancapinos de la provincia de Huesca (1991). Pedro Calvo Calvo va morir el 14 de novembre de 1992 a Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord) i fou incinerat a Canet.
---
Final de campanya de les primàries de MÉS
La campanya de primàries de MÉS que avui acaba ha estat alhora apassionant i trepidant. Les consignes poc ètiques partitocràtiques de les darreres hores no ens han de fer perdre de vista que el nostre procés ha estat únic. El vot continua sent secret i tothom té el dret de puntuar als candidats que cregui més adients per a defensar el programa electoral que ja hem començat a elaborar amb tota la ciutadania.
De fet jo vull fer una darrera proposta: la creació de dos grups assessors; un pel Parlament i l’altre pel Consell. Jo m’he presentat per a fer feina pel meu país.Per lluitar per la sobirania fiscal que ens mereixem, per la sostenibilitat ambiental, per la llengua i cultura catalanes, per la justícia social, per l’economia del bé comú i la tercera revolució industrial i per l’estat del benestar entre d’altres.
Aquests grups estarien formats pels càrrecs electes, pels integrants de les respectives llistes, els coordinadors dels grups de treball de MÉS i una porció per militants de MÉS que no tenen càrrec o no van a les llistes.
Les seves funcions haurien d’ésser la fiscalització de la nostra acció de govern o oposició, segons escaigui. També haurien de fer el seguiment del compliment del programa electoral. I com la participació ciutadana és un dels pilars de la nostra tasca política, hauria de recollir propostes de la societat civil i canalitzar-les en les institucions.
Pens que d’aquesta manera millorarem la connexió amb tota la societat. De fet durant aquesta campanya he pogut parlar amb els votants i les següents han estat algunes idees i projectes que propòs en aquest final de campanya:
- Auditar totes les subvencions que es donin
- Fer un control més rigorós dels contractes públics un cop s’ha fet la transferència de fons públics
- Oferir el català com a curs obligatori al SOIB
- Dissenyar un pla de carreteres secundàries
- Impulsar de manera decidida l’energia solar
- Potenciar una planta de reciclatge que substitueixi la incineradora en el proper decenni
Vull animar a tothom a votar en consciència i llibertat. No hi ha cap barrera ni partió suficientment altes perquè exercim la rebel·lia que els temps actuals ens exigeixen. Com deia en Camus si feim de la nostra existència un acte de rebel·lió es pot aconseguir un poc més de la peremptòria llibertat i justícia que senzillament ens fa humans.
A la coa en despeses socials (2)





Desembre de 2014
Els catalans i el món que s'ha de preveure.
Els catalans i el món que s'ha de preveure.
Preàmbul.
Quan dic el món que s'ha de preveure, em refereixo als grans esdeveniments mundials que són a punt de manifestar-se, i que, de ben segur, afectaran de manera decisiva la nació catalana sencera.
Exposaré una bateria de pronòstics, tots ells basats en argumentacions. Així mateix, de manera breu, com un condensat, faré referència a fets o processos que han de fer llum sobre la qüestió a tractar.
Per descomptat, en relació al conjunt dels esdeveniments mundials, la Xina és l'agent principal.
Segons l'OECD, enguany la Xina esdevindrà la primera economia mundial sobrepassant la dels EUA.
Fi del preàmbul.
S'ha de saber: des de principis de segle, la Xina és la primera potència industrial del món.
S'ha de saber: En contra dels 40.000 economistes del sistema, l'ascens de la Xina no ha sigut debut a la mà d'obra barata sinó a la barator dels alts funcionaris i dels directius de les grans empreses públiques. Al 2004, el món s'assabentà de que la Xina disposava de quatre vegades més d'enginyers que els EUA; aquesta sí que era l'autèntica mà d'obra barata
S'ha de saber: Des dels anys 60, els EUA ha seguit un procés de desindustrialització, malgrat mantenir el creixement del PIB.
Es pot constatar: la Xina és el principal soci comercial de la major part de països del món.
S'ha de saber: El desenvolupament de la Xina no es limita a la producció econòmica. El país asiàtic s'ha desplegat també com a gran potència científica i tecnològica.
S'ha de saber: Al 2014, la Xina continua mantenint el seu gran desplegament econòmic (Més del 7 % de creixement del BIP). Els EUA, en canvi, continua aprofundint la seva desindustrialització(Podeu veure el post Els EUA i el Regne Unit es desindustrialitzen, l'Iran s'industrialitza. La resolució del misteri..).
La banca i les entitats financeres dels EUA continuen retirant capitals d'aquelles empreses industrials nord-americanes que tenen dificultats per fer front a la competència de les empreses industrials estrangeres (S'ha d'entendre: Com més alt és el nivell de competitivitat industrial, més baix és el benefici del capital invertit en la producció).
Al moment present, a l'any 2014, la crisi política mundial ha arribat al punt crític. La crisi política mundial s'ha d'entendre com una crisi de poder, com una insuficiència de les potències imperialistes (els EUA és l'Imperi) per mantenir la seva hegemonia.
Durant els darrers quaranta anys, els Estats Units (I França i Anglaterra, en menor proporció), a més a més d'aprovar els pressupostos de defensa el més grans del món, han desplegat una costosíssima trama mundial d'organismes amb l'objectiu d'assegurar l'hegemonia política (En especial, les setze agències ''d'intel·ligència'').
S'ha de saber: El pressupost de defensa dels EUA, al 2014, és més elevat que la suma dels pressupostos de defensa de les sis majors potències mundials que li van darrere; i és tres vegades superior al de la Xina.
S'ha de saber: La despesa pel manteniment de les setze agències d'intel·ligència (és a dir, de guerra secreta) és més de sis vegades superior al pressupost de defensa d'Espanya.
Tesi: El creixement generalitzat de la major part de països del món ha posat en crisi el sistema de domini mundial dels EUA. Creixement generalitzat on destaquen els països del BRIC, el Brasil, Rússia, l'Índia i la Xina.
Tesi: A l'augment de l'oposició al sistema monopolar d'hegemonia ianqui, Washington ha respost intensificant la seva violència en tots els punts de confrontació.
Tesi: L'estratègia de la violència a que fan recurs Washington i Brussel·les no resol els conflictes sinó que provoca un increment de la crisi política mundial.
Tesi: La situació de crisi política global no ajuda a la recuperació econòmica de la Unió Europea, ans al contrari, la dificulta.
Tesi: La intensificació de la violència provoca danys i el caos global (per exemple, el provocat per l'espionatge de Washington a la major part de països del món), però no aconsegueix canviar el signe del temps històric: l'Àsia ha esdevingut el centre econòmic del món (Centre econòmic que no és una novetat històrica; centre econòmic que ja havia sigut al llarg dels segles).
Fets aquests enunciats, podeu veure qualques vaticinis que se'n deriven.
És de preveure la continuació del creixement dels països del BRIC i d'altres països emergents com a potències regionals.
És de preveure: La consolidació de l'Iran com a gran potència econòmica, científica, tecnològica i militar.
És de preveure: Una major presència política mundial dels nous països emergents.
A destacar: Indonèsia, el quart país més poblat del món (253 milions d'habitants), manté el notable creixement del seu PIB (6.5 %, 6.2 %, 5.3 %, els anys 2011, 2012 i 2013, respectivament). Per altra banda, la Xina és el seu principal soci comercial.
En relació a la Unió Europea, és de preveure que la crisi s'aprofundirà. Alemanya es manté com a gran potència industrial, però la resta de països europeus, des de fa temps, pateixen un procés de desindustrialització (Podeu veure el post |No n'hi haurà de recuperació. Els cicles històrics són irreversibles.).
A considerar: els EUA vol mantenir l'alta despesa dels seus pressupostos de defensa, però la crisi els obliga a suspendre tot de projectes militars.
És de preveure: Si la Xina, en aquests darrers cinc anys, ha aconseguit abastar l'alta tecnologia de guerra dels ianquis, llavors és de preveure que superarà tecnològicament als EUA en un futur immediat.
A considerar: Sigui com sigui, ara mateix Washington ha esgotat el seu recurs a una suposada superioritat militar.
Tesi: la Unió Europea és inviable. Ha esdevingut una llosa que asfixia els pobles del Sud i de l'Est. En lloc dels beneficis que esperaven, allò que s'ha esdevingut ha sigut la ruïna de les pròpies empreses industrials i comercials, i un creixement de l'atur insuportable (Espanya i Catalunya encapçalen la llista de països que pateixen aquest procés negatiu).
S'ha de preveure la revolta de les classes treballadores contra el sistema econòmic neoliberal.
S'ha de preveure la desintegració de la Unió Europea.
A considerar: Actualment, estan creixent els partits europeus que proposen la sortida de la Unió Europea.
Segons les enquestes, el Front Nacional és el partit preferit per a les eleccions franceses del 2017. A moltes àrees obreres que antigament votaven el Partit Comunista, ara és el FN el partit més votat. S'ha d'entendre: No és el cas que els obrers d'aquestes àrees industrials s'hagin ''convertit'' a la ideologia de l'extrema dreta; allò que pretenen aquests obrers és la sortida de França de la Unió Europea i la liquidació de la política neoliberal.
A l'Estat espanyol, l'espantosa aplicació de la política neoliberal (via lliure a les multinacionals) a provocat la profunda crisi política del 2014. Per primera vegada, les classes treballadores rebutgen clarament ''la monarquia democràtica'': Per una banda, les classes treballadores catalanes del Principat donen suport majoritari a l'independentisme català, i, per l'altra, ha fet l'aparició el fenomen Podemos, moviment que ha espantat a l'oligarquia espanyola (Precisant la qüestió de l'independentisme català, podeu llegir el post La independència de Catalunya serà, si i solament si s'esfondra el poder opressor.).
Jo deia que l'independentisme català podrà tirar endavant si s'esfondra el poder opressor. Perquè això sigui una realitat, és necessari que hi hagi la desfeta de la Unió Europea i de l'imperi ianqui, en primer lloc (Aquests dos poders sustenten el poder opressor espanyol). En segon lloc, seria convenient que es desintegrés el poder imperial francès, poder que en tot temps és partidari de la l'anorreament de la nació catalana.
És de preveure l'esfondrament del poder dels EUA i de la Unió Europea.
Al meu parer, és probable la desintegració del poder francès.
A considerar: l'Espanya estricta, en sí mateixa, s'ha de veure tal qual és en realitat, una nació feble amb una economia pobre que no pot satisfer les necessitats de la població (Realment, Podemos ho tindrà difícil, si accedeix al poder).
Última consideració: Al 1936, Rússia (l'URSS de N'Stalin) fou l'únic Estat d'Europa que va donar un suport material decisiu a la República espanyola i a la Generalitat de Catalunya (que es comportava, de fet, com a govern sobirà). La intervenció russa era conseqüent amb la política de confrontació amb l'Alemanya hitleriana.
Al 2014, no és d'estranyar que la premsa russa sigui la que porta més informació (escrits, fotos i vídeos) sobre el moviment independentista català. S'ha d'entendre: Washington fa costat al govern espanyol (vassall dels EUA). L'estratègia russa de confrontació amb els EUA s'apunta a l'afebliment dels vassalls de l'Imperi.
La poesia catalana contemporània i el Maig del 68
...els lluminosos dies de Maig del 68, els amors juvenils, els viatges, les manifestacions amb gents d'uns altres països lluitant per les mateixes idees i principis que ens sostenien i ens impulsaven a continuar sempre endavant... Aquests versos diuen: Aleshores érem plens d'esperances i ens bastava sentir / les llambordes parisenques sota els peus per a pensar / que mai no arribarien les encarcarades hores submergides, / el punyent aldarull de tants dies agònics, / la nit que mataren Puig Antich.. (Miquel López Crespí)
Les ciutats imaginades el món dels somnis i del desig
En el llibre Les ciutats imaginades, el poemari que ha editat recentment Cossetània Edicions de Tarragona, la joventut de l'home és contemplada sovint com un camí obert a totes les possibilitats. Ho podem veure en el poema "Estació d'Austerlitz", on hom recorda els lluminosos dies de Maig del 68, els amors juvenils, els viatges, les manifestacions amb gents d'uns altres països lluitant per les mateixes idees i principis que ens sostenien i ens impulsaven a continuar sempre endavant... Aquests versos diuen: "Aleshores érem plens d'esperances i ens bastava sentir / les llambordes parisenques sota els peus per a pensar / que mai no arribarien les encarcarades hores submergides, / el punyent aldarull de tants dies agònics, / la nit que mataren Puig Antich.".

El poemari Les ciutats imaginades vol deixar constància de les sensacions tengudes en algunes ciutats visitades per l'autor i de les quals li han quedat uns records perennes. Es tracta de reviure amb la memòria aquells moments de joiosa nostàlgia que el temps va escombrant a poc a poc. En els poemes podrem trobar la presència concreta de París, Londres, Roma, Atenes, Venècia, Dublín, Belfast, Derry, El Caire, Saqqarà, Moscou, Lisboa... La presència de les ciutats, dels indrets estimats per l'autor... Hi ha igualment una evident similitud amb la forma i el contingut del poemari El cant de la sibil·la. No endebades ambdós llibres han estat escrits en la mateixa època.
En el llibre que ha editat recentment Brosquil Edicions del País Valencià, El cant de la sibil·la, eren Mallorca i els paisatges de la infantesa els protagonistes essencials de la majoria de poemes. Tanmateix, els records, inexorablement, et portaven a altres indrets, a altres contrades amb idèntica o superior càrrega de sentiments i evocacions que els indrets mallorquins. Per això, i de forma quasi simultània, s'anaven congriant els poemes dedicats a Lisboa o París, a Roma o Atenes, al Caire o Venècia. En un determinat moment, després d'anys i més anys d'anar acumulant poemes, vaig decidir-me per bastir dos poemaris amb temàtiques una mica diferenciades. Tanmateix l'alè vital que viatja per les pàgines dels dos llibres és el mateix. Si s'analitzen amb cura aquests poemaris es veurà que, de la feina feta en aquells anys, podrien haver sortit dos llibres amb una perfecta mescladissa de temes i situacions. L'opció que vaig escollir era una entre moltes i no vol dir que fos la més encertada. Separar els poemes per les temàtiques i continguts no vol dir que sigui el millor sistema per a construir un poemari dens i coherent. No. Senzillament, fent ús de la llibertat creativa, qui sap si una de les poques que ens resten!, vaig fer aquesta opció com n'hauria fet una de diferent i per això, de la feina de selecció, anaren sortint els llibres que he escrit al llarg d'aquests darrers anys: El cant de la sibil·la. Temps moderns: homenatge al cinema,Calendaris de sal (inèdit encara en aquests moments) i Les ciutats imaginades.
Però no tot són ciutats pels carrers de les quals el poeta hi ha caminat, s'ha manifestat, ha fet l'amor o ha plorat al costat d'algun d'aquells llunyans amors juvenils. En el llibre hi ha també la presència de les ciutats de la memòria, les ciutats del passat, aquelles que palpitaven en un temps en el qual encara no havia nascut l'escriptor però que, temps i ciutats, formen part de l'imaginari del poeta talment fos la Irlanda real, la viscuda per l'autor del poemari a finals dels seixanta o el Londres i la Venècia de començaments dels setanta. Hi ha uns versos que ho deixen tot ben indicat. En el poema "Va ser com si pronunciassis un conjur" llegim: "Ara caminàvem per la ciutat en flames / de la nostra imaginació desfermada.". I, un poc més endavant, es pot anar aprofundint en la intenció de l'autor: "Talment com si en lloc d'agafar el tren / haguéssim pujat dalt un estrany giny que ens portava / a una nova dimensió del temps i de l'espai". En resum, són viatges imaginaris a situacions i indrets que han condicionat i condicionen encara l'existència de l'autor: el París de la Revolució de 1789 o de la Comuna de 1871 sense mancar-hi el Moscou de l'any 1917, quan semblava que el món, com diu la lletra de la Internacional, havia de canviar de base i els que avui no són res demà serien tot.
Aquest imaginari viatge al París de la revolució del segle XVIII el podem trobar en el poema "Va ser com si pronunciassis un conjur". De cop i volta, de forma sobtada, el lector que tengui l'esperit obert i l'ànim disposat per a fruir de les propostes que hi ha en el poemari es pot trobar enmig de la gran revolució parisenca. S'hi diu: "El roig sol naixent il·lumina la sorollosa festa del poble. / Dringadissa de luxoses vaixelles trencades. / Hi ha sorprenents balls d'al·lotes nues, / capcinejant, / indicant el camí. / Els crits de 'A la Bastilla!' fan tremolar les parets de les cases".
La tensió dels versos ve donada precisament per aquest llarg i profund viatge envers el passat, envers una realitat a voltes autèntica i altres irreal. Una realitat a voltes procedent del món dels somnis i dels desigs. El que són ben reals són els evanescents moments de felicitat que l'escriptor vol que hi restin reflectits. Potser, és un pensament subconscient, però que condiciona el poemari, tots els poemaris escrits aquests darrers anys. I tot això malgrat que el poema "Record de Saqqarà" palesa la inutilitat de l'intent quan llegim: "Vana provatura de recapturar el temps esvanit / amb tot de metàfores apreses als llibres i una munió d'imprecises paraules / esclatant sorollosament damunt aquests fulls.". Versos escrits en moments de forta melangia i sobtat pessimisme. ¿Els resultats final de la feina poètica de prop de quaranta anys, la vida d'un escriptor es redueix, doncs, a constatar la "vana provatura" de recapturar el temps esvanit "amb tot de metàfores apreses als llibres i una munió d'imprecises paraules"?
Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)
Premis Ciutat de Tarragona.
El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach i el batle de Tarragona, Joan Miquel Nadal van destacar la importància d'aquests premis dins el panorama literari català.
Tarragona marcava el pols cultural dels Països Catalans. El diari El Punt informava d'aquest important esdeveniment cultural, uns dels principals i de més prestigi dels que es lliuren per treballs presentats per escriptors i investigadors del Principat, País Valencià i les Illes.
Antoni Pladevall i Miquel López Crespí amb Terres de lloguer i Les ciutats imaginades guanyen els Premis de novel·la i poesia de l'any 2005.
Tarragona, amb aquesta Nit de Premis Literaris "Ciutat de Tarragona 2005", marcava el pols cultural dels Països Catalans. El diari El Punt informava d'aquest important esdeveniment cultural, uns dels principals i de més prestigi dels que es lliuren per treballs presentats per escriptors i investigadors del Principat, País Valencià i les Illes: "Música, circ i poesia es van donar la mà ahir en la gala de lliurament dels Premis Ciutat de Tarragona, que va tenir lloc en el transcurs d'un sopar al restaurant Fortí de la reina. Els directors de teatre Magda Puyo i Ramon Simó van ser els encarregats de dirigir la tradicional Nit de Premis, que van presentar els actors Maria Molins i Fèlix Pons i en què van actuar el grup musical Lisboa Zentral Cafè i els trapezistes Gente Colgada. [...] Els dos actors protagonistes van anar recitant fragments de diversos poetes i escriptors, com Joan Puig i Ferreter, José Saramago, Dolors Miquel, Pere Quart, Joan Brossa, Agustí Bartra i Josep Vicenç Foix. L'acte va ser organitzat per l'Ajuntament de Tarragona, l'Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. El sopar literari va reunir prop de dues-centes persones i diverses autoritats polítiques presidides per l'alcalde de la ciutat, Joan Miquel Nadal, i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach que van destacar la importància d'aquests premis dins el panorama literari català".
En la informació de Carina Filella publicada en El Punt podem llegir, en referència al premi de novel·la: "A Terres de lloguer, Antoni Pladevall basteix 'una història de perdedors' que 'intenta reflexionar sobre una realitat molt actual a la qual sovint vivim d'esquena: la desaparició imparable dels pagesos masovers, dels llogaters de la terra; i també és una reflexió sobre el futur incert de la pagesia en general'. [...] Antoni Pladevall és doctor en filologia clàssica i professor de grec i llatí. Es va iniciar en la narrativa amb el dietariLa mentida original (2000) i també és autor de La lliça bruta i Massey Fergunson 35, a més d'haver publicat dos poemaris (Les noies de l'hoste i Quadern de Can Garbells) i diversos estudis historiogràfics i articles de crítica literària".
El Premi de Poesia, lliurat per un jurat format Xavier Amorós, Jaume Pérez Montaner, Francesc Roig, Montserrat Abelló i Gerard Vergés va correspondre al poemari de Miquel López Crespí Les ciutats imaginades. En referència al poemari de l'escriptor de sa Pobla, Marcos Torio, responsable de les pàgines de Cultura del diari El Mundo-El Día de Baleares, va escriure: "El escritor Miquel López Crespí recibió ayer el Premio de Poesía Ciutat de Tarragona 2005 por Les Ciutats Imaginades, un libro de cuarenta poemas basado en los viajes realizados por el literato a través de toda Europa en las últimas cuatro décadas.
'El columnista de El Mundo-El Día de Baleares ha puesto rima a 'un montón de recuerdos difuminados por el paso del tiempo' porque 'todos los libros son la vida del poeta'. Aunque se haya centrado en los viajes, 'la infancia, el paisaje, la Mallorca preturística' están presentes como parte de su trayectoria y de unas vivencias imborrables. Ha querido 'dejar constancia de ese pasado a través de pinceladas' que salpican todo el continente. Roma, París, Moscú, Atenas, Londres, Belfast, Dublín, Belgrado, Praga, Lisboa, Derry, Barcelona, Madrid, El Cairo, Florencia, Génova, Sofía, Varna, Estambul o Venecia llenan las páginas de ese 'primer efecto sentimental y nostálgico' que López Crespí ha recuperado años después de visitar esas ciudades.
'A las ciudades se unen la evocación de amigos, historias y espacios que condicionan la vida cotidiana del escritor y que forman parte de algunas de las constantes de su obra: la lucha contra el paso del tiempo, la muerte, el amor y la amistad. Por todo esto ha decidido sacar a la luz este poemario y nota que 'al llegar a una cierta edad, se nota mucho más cómo va pasando el tiempo'.
Comprometido políticamente, López Crespí se adentra, entre otras, en la Lisboa del 74 y aporta su particular visión sobre el París del 68. Se declara incapaz de quedarse sólo con una urbe: 'Todas las he vivido de diferente forma'. Y añade: 'Somos ciudadanos de todo el mundo'.
'El premio ha sido otorgado por un jurado formado por los escritores Xavier Amorós, Jaume Pérez Montaner, Montserrat Abelló, Francesc Roig y Gerard Vergés que reconocieron en Les Ciutats Imaginades'un poemario que conjuga imágenes de algunas ciudades reales o imaginadas con el lazo afectivo del juego poético'.
'El autor de Sa Pobla continúa su prolífica trayectoria y la publicación de este poemario premiado se suma a la de otros como Temps moderns: homenatge al cinema, Lletra de batalla o El cant de la Sibil·la. En menos de un año también ha visto como llegaban a las librerías las novelas El darrer hivern de Chopin i George Sand, Corambé: el dietari de George Sand o Defalliment: memòries de Miquel Costa i Llobera. Además, la Universitat de les Illes Balears ha editado las obras Acte únic y Els anys del desig més ardent en su colección de teatro Tepsis".
Miquel López Crespí (sa Pobla, Mallorca 1946) és novel·lista, autor teatral, poeta, historiador i assagista. L'any 1969 l'escriptor començà les seves col·laboracions (especialment literàries) en els diaris de les Illes: Diario de Mallorca, Última Hora, Cort...
Miquel López Crespí ha guanyat diversos premis literaris de poesia, novel·la, contes, teatre i narrativa juvenil entre els quals podríem destacar: "Ciutat de Palma de Teatre 1974", "Ciutat de Palma de Narrativa" (1991), "Joanot Martorell" de narrativa (València), "Pompeu Fabra 1984", "Joan Santamaria 1989" (Barcelona), Premis Ciutat de València (de poesia i narrativa), Premi Especial Born de Teatre, Premi Teatre Principal-Consell Insular de Mallorca de Teatre, "Marià Vayreda" de narrativa (Girona), Premi de les Lletres 1987 (Mallorca), Premi de Narrativa "Miquel Àngel Riera", Premi Valldaura de novella (Barcelona), Premi de teatre "Carles Arniches" (Alacant), Principat d'Andorra (Grandalla) de Poesia, Premi de Literatura "Serra i Moret 1993" de la Generalitat de Catalunya, Premi de Poesia del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, Premi de Literatura de l'Ateneu de Maó (Menorca), Premi Nacional de Literatura "Camilo José Cela", Premi de Poesia "Ibn Hazm 2003"...
Col·laborador dels suplements de cultura dels diaris de les Illes, Miquel López Crespí ha publicat centenars d'articles dedicats a la literatura i la història de Mallorca. Actualment té diverses seccions fixes a diaris i revistes. Entre 1996 i 1998 va publicar més de dos-cents articles referents a la història de Mallorca en el Diari de Balears. D'ençà 1999 ha escrit centenars d'articles en català en el diari El Mundo-El Día de Baleares. Durant molts d'anys portà la secció d'entrevistes del suplement de cultura del diari Última Hora i de la revista de l'Obra Cultural Balear El Mirall.[...]
El Premi Jaume Vidal Alcover de traducció, va ser guanyat pel valencià Jaume Ortolà per la traducció de la primera part de Faust, de Goethe. Josep Gironès obtengué el Rovira i Virgili d'assaig per Planys de figuera blanca. El Tinet de narrativa curta per Internet va ser per Lluís Oliván i la seva obra Dos germans asimètrics. Salvador J, Rovira, obtenia el Gramunt Subiela d'història per La restauració a Tarragona. Plàcid Maria de Montoliu de Sarriera, primer marquès de Montoliu (1828-18899). Finalment el Joan Amades de cultura popular va ser per Jordi Garcia i Àngel Vergès. Per l'obra El drac aquós. Les obres guanyadores seran publicades per prestigioses editorials dels Països Catalans: Columna Edicions, editarà el Premi de Novel·la i el de traducció; Cossetània Edicions publicarà el poemari de Miquel López Crespí Les ciutats imaginades; Edicions l'Agulla publicarà el premi de cultura popular i Arola Editors traurà al carrer el Rovira i Virgili d'assaig i el Gramunt Subiela d'història. (Redacció)
Publicat en la revista L'Estel(1-I-06).
CIUO SOPLADOR VIDRIO
[15/11] «El Porvenir Anarquista» - «La Huelga General» - Atemptat contra Leopold II - «Salud y Fuerza» - «L'Ordre Naturel» - «Le Réveil Anarchiste Ouvrier» - «Pendant la mêlée» - «Le Néo-Malthusien» - «Le Néo-Naturien» - «Rebelle» - «Vida Nueva» - Oliva - Marpaux - Ravaté - Sacristán - Mella - Peña - García Ortega - Vilalta - Gorelik - Dalmonte - Badell - Borràs Casanova
Anarcoefemèrides del 15 de novembre
Esdeveniments
- Surt El Porvenir Anarquista: El 15 de
novembre de 1891 surt a Gràcia (Barcelona, Catalunya) el
primer número del
periòdic trilingüe (castellà,
francès i italià) anarcocomunista individualista El Porvenir Anarquista. Órgano
Comunista-Anárquico.
Aquesta publicació nasqué de la unió
del Grup Anarquista «Los Desheredados» de
Gràcia (Sebastià Suñer, Emili Hugas,
etc.), d'un de francès (Paul Bernard, Tomás
Ascheri, etc.), que volia que la publicació es
digués El Bandit, i d'un
d'italià (Paolo Schicchi, L. Ettore Bernardini,
etc.). Era continuació de la publicació El
Revolucionario, que havia estat prohibida. Va estar dirigit
per l'exiliat
sicilià Paola Schicchi i tirà uns 4.000
exemplars. Atacà durament
l'anarcocol·lectivisme i el seu director criticà
fortament Errico Malatesta,
que aleshores passava una temporada a Gràcia, i Pere Esteve,
que realitzaven
una intensa propaganda anarcocol·lectivista a Catalunya. Hi
col·laborà Paul
Bernard, membre del grup anarquista de Lió
(Arpitània) «Les Vagabons», aleshores
també exiliat a Gràcia. Només
publicà un altre número, el 20 de desembre de
1891. Després de l'explosió del petard de la
Plaça Reial de Barcelona, el 9 de
febrer de 1892, el comitè de redacció al complet,
que es reunia en un pis del
carrer de Còrsega de Gràcia, va ser empresonat a
la fortalesa de Montjuic i
torturat brutalment. La companya de Bernard, que era gracienca, va ser
violada
al castell de Montjuïc i morí producte de les
tortures. Anys després Schicchi
va posar una bomba davant el consolat espanyol de Nàpols com
a venjança per
aquest crim.
***
- Surt La Huelga General: El 15 de novembre de 1901 surt a Barcelona (Catalunya) el primer número de La Huelga General. Periódico Libertario. Fundat i finançat pel pedagog anarquista Francesc Ferrer i Guàrdia, va ser dirigit per Ignasi Clarià i el publicava clandestinament Batllon en una editorial catòlica. En principi sortia cada deu dies, però a partir del número 8 va ser quinzenal, i es van publicar 21 números fins al 20 juliol de 1903, quan la redacció es va embarcar en el projecte del diari Tierra y Libertad. Entre febrer de 1902 i gener de 1903 no es va publicar perquè va ser suspesa per les autoritats arran de la vaga general de febrer de 1902, que va acabar amb sis mort, i on Clarià mateix va ser greument ferit. El periòdic feia publicitat de la tàctica de la vaga general com a mitjà per aconseguir la revolució social i va ser molt perseguit per subversiu, patint Clarià diversos processos i empresonaments. Hi van publicar articles habitualment a més de Ferrer i Guàrdia --que signava sota el seu pseudònim maçònic Cero--, Anselmo Lorenzo i José López Montenegro; també van col·laborar Bonafulla, Castellote, Salvochea, Reclus, Tárrida, Robin, Claramunt, Conelissen, Grave, Hamon, Kropotkin, Malato, Mella, Nieuwenhuis, Pert, Parf-Javal, Soledad Gustavo, Tailhade, etc. L'1 de desembre de 1901, Ferrer i Guàrdia va escriure una carta a Kropotkin anunciant-li el pagament d'un article, carta que constitueix l'únic manuscrit de Ferrer on es comprova la seva connexió amb aquesta publicació. A més a més el periòdic va editar una col·lecció de 14 fullets monogràfics, «Biblioteca de La Huelga General», dedicats a difondre els postulats i les tàctiques del sindicalisme revolucionari francès teoritzades per Fernand Pelloutier, amb obres de Lorenzo, Pert, Robin i Reclus, entre d'altres. Per l'octubre de 1904 va reaparèixer clandestinament un únic número, editat pretesament a París, però probablement imprès a Barcelona, amb un caràcter«exclusivament revolucionari d'acció» i que apel·lava al magnicidi i a la destrucció total de la societat existent, i on tots els articles anaven sense signar. En 1910 Anselmo Lorenzo va recopilar els editorials escrits per Ferrer i Guàrdia en un fullet reivindicatiu titulat Ferrer y la huelga general. En 1975 es va publicar una edició facsímil de la col·lecció prologada per Diego Abad de Santillán.
***
- Atemptat contra Leopold II:El 15 de
novembre de 1902 a la Rue Royale de Brussel·les
(Bèlgica), davant el Banc de
Brussel·les, l'anarquista italià Gennaro Rubino
dispara tres trets de revòlver,
als crits de «Visca la Revolució social! Visca
l'anarquia!», sobre la tercera
de les tres berlines del seguici del rei de Bèlgica Leopold
II que tornava de
la Catedral de Santa Gúdula del Te Deum
tradicionalment celebrat per la
Festa del Rei --que aquell any va ser substituït per un Requiem
en
memòria de la reina, Marie-Henriette, recentment havia
finat. El rei, que
viatjava a la primera carrossa, va resultar indemne i cap persona no va
resultar ferida en aquest atemptat, però Rubino va poder
fugir per poc del
linxament de la gentada ja que la policia el detingué.
Després
de l'intent d'assassinat els anarquistes el condemnaren com a agent
provocador
i alguns especularen sobre l'atemptat com un acte per justificar la
posterior
repressió que sobre el moviment llibertari es
desencadenà. Fins i tot s'apuntà
que la pistola estava carregada amb bales de salva, però la
realitat és que la
policia mai no trobà l'arma de foc. Durant el seu
procés, que comença el 26 de
gener de 1903 a Brussel·les, va declarar haver actuat tot
sol i ser un
anarquista individualista que volia venjar-se de la mort de sis
manifestants
abatuts per la Guàrdia Cívica durant la nit del
18 d'abril de 1902 als carrers
de Lovaina quan demanaven el sufragi universal. Fou defensat perÉmile Royer,
misser de Jules Moineau, i per Charles Gheude, advocats socialistes.
Encara que
no va ferir o matat cap persona, va ser condemnat durament a treballs
forçats a
perpetuïtat. Durant el tancament escrigué diversos
articles i memòries amb
l'intent de justificar la seva fidelitat al moviment anarquista.
Gennaro Rubino
va morir malalt de grip espanyola i enfollit per l'aïllament
el 14 de març de
1918 a la presó de Lovaina (Bèlgica). En 2006
Anne Morelli va publicar el
llibre Rubino, l'anarchiste italien qui tenta d'assassiner
Léopold II.
***
- Surt Salud y Fuerza: Pel
novembre de 1904 surt a Barcelona (Catalunya) el primer
número del periòdic
neomaltusià anarquista Salud y Fuerza. Revista
mensual de la Liga de
Regeneración Humana. Procreación consciente y
limitada. A partir del número
5 (setembre de 1906) portarà el subtítol«Revista mensual ilustrada de la Liga
de Regeneración Humana» i des del
número 46 (1912) «Revista mensual
neo-malthusiana». Creat pel metge Avelino Luis Bulffi de
Quintana, va ser
durament perseguit per les autoritats civils i
eclesiàstiques i suspès en
diferents ocasions i durant diversos mesos. Durant els intervals, va
ser
substituït per la revista El Nuevo Malthusiano.
L'abril de 1909 la
Clínica de Salud y Fuerza del carrer Urgell de Barcelona,
seu de la Lliga de la
Regeneració Humana i gabinet d'assessorament
gratuït per a la prevenció
d'embarassos, va ser tancada definitivament per les autoritats i Luis
Bulffi
empresonat. Hi van col·laborar José
Alarcón, Émile Armand, Fortunato Barthe,
Bellamy, Luigi Berta, Brochón, Luis Bulffi, Lorenzo
Cabós, René Chaugui, José
Chueca, Corday, Mariano Costa Iscar (Antonio
Faciabén), Delastre, Manuel
Devaldés, Drisdrale, Juana Dubois, Juan Gallego Crespo,
Emilio Gante, Vicente
García, Grandidier, H. Grau, Antoni Guàrdia,Ángel Guerra, G. Hardy, Lanoff,
Juan Lazarte, Lericolais, Anselmo Lorenzo, Charles Malato, Miguel
Martínez,
Maymón, Félix Nieves, Lorenzo Pahisa, Pastrejo,
Madeleine Pelletier, Potier,
Josep Prat, Rafael, Recasens, Paul Robin, Horacio E. Roqué,
Satler, Suñé, Frank
Sutor i Zuriaga, entre d'altres. Es van publicar 60 números
fins al 1914. També
edità diversos fullets de diferents autors (Luis Bulffi,
René Chaughi,
Alejandra David, Manuel Devaldés, G. Drysdale, M. Dubinsky,
Sébastien Faure,
Pietro Gori, Jean Grave, Augustin Hamon, Bernard Lazare, Errico
Malatesta, Juan
de l'Ourthe, A. Pellicer, Josep Prat, M. Rey, Paul Robin, J. Rutgers,
J. Sergi,
etc.).
***
- Surt L'Ordre Naturel: Pel novembre de 1905 surt a París (França) el primer iúnic número del periòdic anarconaturista L'Ordre Naturel. Clameurs libertaires antiscientifiques. Va ser editat pel militant anarquista naturista Henri Zisly. Un periòdic que portava aquest mateix títol va ser publicat a França entre 1920 i 1922.
***
- Surt Le Réveil Anarchiste
Ouvrier:
El 15 de
novembre de 1912 surt a Les Lilas (Illa de França,
França) el primer número del
periòdic mensual Le
Réveil Anarchiste
Ouvrier. Era un dels òrgans
d'expressió, amb Le Temps Nouveaux
et Le
Libertaire, de la Federació Comunista Anarquista
(FCA). Va ser administrat
per Charles Bedouet i imprès per Émile Lepreux.
La gerència la va portar Jean
Labbat i Charles Bervilitas, i en el comitè de
redacció trobem Edouard Boudot,
Eugène Jacquemin i Edouard Sené (Edouard
Lebreton). Hi van col·laborar, entre d'altres,
Georges Alabri, Camisard, Christian
Cornelissen, Étienne Habert, Charles-Ange Laisant, L.
Lebrun, E. Mainjacque,
Eugène Maréchal, Han Muhré, Charles
Malato, Masetti, Eugène Péronnet i Jean
Wintsch. Aquest periòdic fou un dels organitzadors del
Congrés Anarquista que
se celebrà entre el 15 i el 17 d'agost de 1913 i que
donà lloc a la creació de
la Federació Comunista Revolucionaria Anarquista de Llengua
Francesa (FCRA). En
sortiren 14 números, l'últim l'1 de desembre de
1913. Edità el fullet La triple
action de la CGT (1914), de
Georges Yvetot. L'administrador,
Charles Bedouet, i els seus principals redactors van ser detinguts l'1
de
juliol de 1913 i empresonats acusats de«provocació de militars a la
desobediència i a la deserció»,
però, gràcies a la creació del«Grup d'Amics
del Réveil», el periòdic
reaparegué sota el nom Le Réveil
Anarchiste l'1
d'abril de 1914, tot i que només se n'editaren tres
números, l'últim el de l'1
de maig de 1914.
***
- Surt Pendant la
mêlée:El 15 de
novembre de 1915, en plena Gran Guerra, surt a París
(França) el primer número del bimensual Pendant
la mêlée. Acrate, individualiste etéclectique. El gerent i l'administrador
en va ser Charles Michel. Hi trobem textos d'Émile Armand,
Raphaël Barret,
Eugène Bizeau, Edward Carpenter, Voltairine de Cleyre,
Benjamin de Casseres,
Denis Diderot, Rémy de Gourmont, Émile Gravelle,
Henriette Hoogeven, Félix Le
Dantec, Joseph Le Guépin, Burus Lee, Ricardo Mella, Charles
Michel, André
Montagne, René Morley, Pierre Nada, Lorenzo Nanunta, Georges
Palante, Léon
Pascal, J. Plesyo, Léda Rafanelli, Élie Reclus,
Victor Kibaltchite (Le Rétif),
Agénor de Rouegg, Job Sanchini, Sanine, Alba Satterthwaite,
Jules Sésame, Petra
Stockman, W. Curtis Swabey, José Tarralvo, Pierre Torrent,
Louis Untermeyer,
Francis Vergas, Walt Whitman i Henri Zisly, entre d'altres. Se'n van
publicar
quatre números. A partir del gener de 1916, per dissensions
internes, es va
publicar a Orleans, sota el nom Par delà la
mêlée, administrat aleshores
per Émile Armand, però quan aquest va ser
detingut l'octubre de 1917 per
complicitat en delicte de deserció, va ser
substituït per Pierre Chardon fins
al febrer de 1918. El març de 1918 el periòdic
canviarà el nom per La Mêlée
fins al 1920.
***
- Surt Le Néo-Malthusien: Pel novembre de 1916 surt a París (França) el primer número del periòdic Le Néo-Malthusien. Mensuel. Portava un epígraf del pedagog anarquista Paul Robin: «Bon naixement. Bona educació. Bona organització social.» Gabriel Giroud (G. Hardy) fou el creador d'aquesta publicació, que n'exercí la direcció i la gerència. Preconitzà el neomaltusianisme des d'un punt de vista llibertari. Els seus principals redactors van ser Gabriel Giroud i Fernand Morel. En sortiren 20 números, l'últim el juliol de 1920.
***
- Surt Le Néo-Naturien:Pel novembre de
1921 surt a Chatillon-sur-Thouet (Poitou-Charentes, França)
el primer número
del bimestral anarconaturista Le Néo-Naturien.
Revue des idées
philosophiques et naturiennes. Publicat per Henry Le
Fèvre, serà una
revista especialitzada en la propaganda del pensament regenerador i
alliberador
del neonaturisme, sobretot des del punt de vista del vegetarianisme
integral,
reivindicat com a una doctrina emancipadora, i es farà
ressò de les
experiències de les colònies
llibertàries, com la de Bascon --on radicava la
Societat Vegetariana, presidida per Georges Butaud--, la de«Terre Libérée» a
Luynes i les sud-americanes. Hi van col·laborar
Aimé Bailly, Alfred Bidet,
Eugène Bizeau, Georges Butaud, Hervé Coatmeur,
Jacques Cohen-Toussieh, Gérard
de Lacaze-Duthiers, Henri Le Fevre, Dr. Legrain, Renée
Papon, Robert Peyronnet,
Louis Rimbault, Georgette Ryner, Han Ryner, Camille Spiess, Aug.
Trousset,
Sophie Zaikowska, Henri Zisly; i hi van il·lustrar F.
Larapidie, Jean Lebedeff,
Louis Moreau i A. Vilna. La revista deixarà
d'aparèixer el novembre de 1925,
però encara sortirà un últim
número, editat per Louis Rimbault, l'agost de
1927.
***
- Surt Rebelle: Pel novembre de 1927 surt a Brussel·les (Bèlgica) el primer número del periòdicRebelle. Organe mensuel d'Action Sociale, anti-dogmatique, anti-autoritaire. Portava un epígraf d'Oscar Wilde: «Arreu on un home exerceix l'autoritat, hi ha un home que resisteix l'autoritat.» Editat per Hem Day, hi van col·laborar Eugène Bizeau, G. Butaud, Pierre Chatel, Donald Crocker, Hem Day, Ernestan, Floris, Dr. Mad. Pelletier, F. Rondelet, A. Schapiro, Volney Soltera, A. Vercruyce, H. Vrijheid, etc. A partir del número 4 (març-abril de 1928) passà a ser bimensual, però només en publicarà un més, el de maig-juny de 1928. Va editar almenys un fulletó, Les Martyrs de Chicago. Premier mai (1928), i el gener de 1929 publicà, amb la col·laboració de Jean de Boe, un suplement en castellà, Rebelde, com a número especial.
***
- Surt Vida Nueva: El 15 de novembre
de 1934 surt a Osorno
(Osorno, Región de los Lagos, Xile) el primer
número de la publicació llibertàriaVida Nueva.
Periódico quincenal. Òrgan de la
Confederació General de
Treballadors (CGT) i de la Federación Anarquista de Chile
(FAC), va ser
dirigida pel tipògraf Juan Segundo Montoya (Juan 2º Montoya) i perdurà,
en diverses etapes, fins al 1942.
Naixements
- Joan Oliva i
Moncusí: El 15 de novembre de 1855 neix a Cabra
del Camp (Alt Camp, Catalunya)
l'obrer boter anarquista Joan Ramon Francesc Oliva i Moncusí
--també citat com
Moncousí o Moncasí. Sos pares es deien Francesc
Oliva i Rosa Moncusí, pagesos i
propietaris, i tenien dos fills i dues filles. Quan tenia 12 anys va
ser
matriculat a l'Institut Provincial de Tarragona, però
assistí poc a classe.
Després va fer estudis d'escultura i d'impremta, que
abandonà, entrant com a
aprenent de boter i freqüentant l'associació
d'obrers d'aquest gremi «La
Cooperadora». Trencà amb sa família per
casar-se el 23 de desembre de 1877 amb la
criada del Centre de Lectura de Valls Francesca
Cartañà Recasens, amb qui havia
tingut una filla (Rosa) que havia nascut el 25 de maig d'aquell any.
Membre de
la Internacional, es va veure influenciat per les accions dels
regicides
alemanys. Sota l'excusa que anava a treballar a Alger,
demanà suport econòmic a
sa família, la qual li va finançar el viatge a
Madrid per a realitzar un gran magnicidi.
El 25 d'octubre de 1878, al carrer Major de Madrid (Espanya), intenta,
senseèxit, assassinar el rei d'Espanya Alfons XII disparant-li
dos trets; desarmat
per la multitud, va ser detingut. Alfons XII retornava de la seva gira
pel nord
a cavall i al capdavant del seu Estat Major, però cap de les
dues bales va
ferir el monarca. La policia aprofità l'avinentesa per
ordenar l'escorcoll dels
locals obrers, entre ells «La Cooperadora» i
l'«Ateneo Tarraconense». Jutjat a
Madrid, el 12 de novembre de 1878 va ser condemnat a mort. El
periòdic
anarquista de La Chaux-de-Fonds (Neuchâtel, Suïssa) L'Avant-Garde, del 18 de novembre de
1878, publicà una crònica del
seu corresponsal a Espanya que expressava la seva solidaritat moral amb
Oliva,
qui, segons el diari, havia admirat els atemptats de Max Hödel
i Karl Eduard Nobiling
contra el kàiser i havia decidit emular-los, disposat a
morir en l'intent. Els
liberals tarragonins encapçalats per Pere Antoni Torres
Jordi van promoure
propostes en 34 ajuntaments i recolliren 7.531 signatures per
reclamar-ne
l'indult. El rei va rebre en audiència particular l'advocat
defensor d'Oliva,
Jiménez del Cerro, el procurador de l'Audiència,
Manuel de Elías, i el germà de
l'acusat, Gregori, que li presentaren els plecs de signatures
recollits. Els
rei els va prometre que demanaria al president del Consell de Ministres
l'indult, i sa germana, la princesa Isabel, igualment. Antonio
Cánovas del
Castillo es va excusar en el Tribunal Suprem i digué que,
una vegada coneguda
la seva sentència, la debatria el Consell de Ministres. El 2
de gener el fiscal
del Tribunal Suprem havia retornat informada negativament la
petició d'indult. Joan
Oliva i Moncusí, després de rebutjar qualsevol
possible indult, i mostrant una
enteresa sorprenent, va ser garrotat el 4 de gener de 1879 al Campo de
Guardias
de Madrid (Espanya). Part de la premsa local prengué partit
per l'indult de
manera que, consumada l'execució, aparegueren en grans
titulars els noms dels
consellers de l'Ajuntament que s'hi van oposar. Aquest fet va motivar
l'empresonament del periodista que dirigia La
Opinión, Antoni Carbó Olivella, acusat
d'un delicte de desacatament a
l'autoritat, que acabà entre reixes a la presó de
Pilats per la seva agosarada
portada. Un cop executat, el rei va atorgar, de la seva butxaca, una
pensió a
la filla de l'infortunat, ja que el considerava més
pertorbat que responsable.
Joan Oliva i
Moncusí (1855-1879)
***
- Alfred Marpaux: El 15 de novembre de 1862 neix a Champagnole (Franc Comptat, Arpitània) el militant federalista, sindicalista, cooperativista i, després,«socialista possibilista» de Borgonya i del Franc Comptat Alfred Marpaux. Establert a Dijon com a tipògraf, s'adherí al Sindicat de Tipògrafs, pel qual assistí entre el 25 i el 27 de juny de 1894 a Lió com a delegat al III Congrés de les Borses de Treball. Prengué part en el desenvolupament de les cooperatives de Dijon i de Saint-Claude. Influenciat per les idees de Proudhon, de Bakunin i de Benoît Malon, reivindicà un «socialisme integral» farcit de les idees llibertàries que havien fonamentat la Federació del Jura. Creà i animà el «Grup Tipogràfic d'Estudis Socials». Després va participar en la creació de la Federació de l'Est del Partit Obrer Socialista Revolucionari (POSR) de Jean Allemane, que reivindica un«socialisme possibilista» que s'allunya de les idees anarquistes ja que participa en els eleccions. En 1894 participà activament en les campanyes de suport a Dreyfus. En maig de 1896 fou elegit regidor a Dijon i, com a primer adjunt a l'alcaldia, participà en nombroses realitzacions socials, com ara la caixa de resistència, residència de retir, assistència mèdica gratuïta, cantines escolars (gratuïtes pels més pobres), etc. En el Congrés Socialista de París de 1899, lluità contra el sectarisme i es pronuncià a favor del federalisme comunal. Després del fracàs de les eleccions municipals de 1900, abandonà Dijon i s'establí a l'Ain on dirigí una impremta cooperativa. Malalt, continuarà la seva militància des de la socialista Secció Francesa de la Internacional Obrera (SFIO) fins a la seva mort, el 6 de maig de 1934 a Dijon (Borgnoya, França).És autor de nombrosos articles en la premsa socialista (Les annales de la jeunesse laïque, etc.) i de diverses llibrets i fullets, com ara Le droit au travail,étude sur la journée de 8 heures (1890), Le socialisme au conseil municipal. Le chômage (1892), L'évolution naturelle et l'évolution sociale (1894), De la reconstitution du vignoble par l'association, conséquences de l'association viticole (1900), La foi de nos pères d'après les traditions et légendes franc-comtoises (1903), etc. El pensament d'Alfred Marpaux representa una síntesi entre els vells utopistes, l'anarquisme, el marxisme, el socialisme, els lliurepensadors i el radicalisme. A Dijon existeix un carrer amb el seu nom.
***
- Jules Ravaté:
El
15 de novembre –algunes fonts citen 15 de setembre–
de 1875 neix a Roanne
(Roine-Alps, Arpitània) el propagandista anarquista i
anarcosindicalista Jules
Ravaté, conegut com F. Sauvert
o Sauvert. Fill d'un venedor de
diaris i
d'una obrera teixidora, de molt jovenet s'integrà en«Le Révolté de Roanne»,
petit grup anarquista d'aquesta localitat. Treballà de
mecànic encarregat de
reparar les màquines teixidores i en 1890
s'adherí a les Joventuts Socialistes
Revolucionàries (JSR) i fundà la seva biblioteca.
Col·laborà amb elements del
sector esquerrà dels seguidors de Jules Guesde, agrupats al
voltant de Duffin i
influenciats per Édouard Mayeux. En 1896 entrà a
formar part de la cooperativa«La Solidarité» i fou inscrit en la
llista d'«anarquistes perillosos»
establerta per les autoritats. A partir d'octubre de 1896 la seva casa
es
converteix en lloc de reunió dels companys per fer lectures
comunes i
conferències. En 1897 fou delegat al congrés de
les JSR celebrat a Viena del
Delfinat (Roine-Alps, Arpitània) i aquest mateix any
començà a col·laborar amb
el periòdic socialista de Lió Le
Peuple.
Encara que la seva formació cultural fou autodidacta, en
1899 ideà una
Universitat Popular, que acabà fundant dos anys
després, sota el nom de «La
Coopération des Idées» (La
Cooperació de les Idees), i de la qual fou el seu
tresorer, dedicant-se a la tasca docent. Membre del consell directiu de
la Unió
Sindical de la Indústria Tèxtil (USIT),
n'esdevingué el secretari i dirigí
importants i nombroses vagues en 1901, encara que presentà
la dimissió poc
després quan el sindicat va caure sota influència
socialista. En 1901 es casà
amb la militant de la Confederació General del Treball (CGT)
Eugénie Bonnet. En
1907 va ser assenyalat com un dels membres més destacats
dels «antipatriotes»
del departament del Loira. A partir del 27 de març de 1911
l'Ajuntament de
Roanne li encarregà la gestió de la biblioteca
popular, càrrec del qual fou
cessat el 31 de desembre de 1912 per part del nou alcalde reaccionari.
Amb el
temps esdevingué un dels conferenciants més
populars del moviment llibertari i
antimilitarista. En 1914 va ser mobilitzat, però va ser
retornat a casa seva a
causa de la seva precària salut. En 1915 treballà
d'ajudant de bibliotecari al
seu poble i, entre juliol i desembre, fou secretari de l'anarquista
positivista
Georges Deherme, el qual li influencià força.
Sota els pseudònims de F. Sauvert
i Sauvert, publicà entre
1897 i 1914 nombrosos articles en diverses
publicacions periòdiques anarquistes i socialistes, com ara Les Amitiés Foréziennes et
Vellaves, Bulletin d'Union et
d'Action Morale, Bulletin des UP (Universitats
Populars),Les Cahiers du Centre, Le Coopérateur de Roanne, La Coopération des Idées,Le Flambeau, Le
Mutualiste Français, Le
Peuple, Le Réveil
Roannais, Le Roannais Socialiste,Rodumna, Les
Temps Nouveaux, Le
Textile, L'Union pour la
Vérité, La
Vie Ouvrière, etc. És autor de L'Action syndicale et les partis socialistes
(1903) i La défense desêtres vivants
(1914). Jules Ravaté va morir el 20 de juliol de 1916 a
Roanne (Roine-Alps,
Arpitània) i sa vídua, Eugénie Bonnet,
l'11 de gener de 1917 llegà els seus
llibres científics i filosòfics i els seus arxius
personals a la biblioteca municipal
d'aquesta localitat. En 1920 Georges Deherme publicà el
fulletó biogràfic Un
prolétaire. Jules Ravate.
***
- Eugenio Sacristán Carrasco: El el 15 de novembre de 1894 neix a Aranda de Duero (Burgos, Castella, Espanya) l'anarcosindicalista Eugenio Sacristán Carrasco. Quan tenia 18 anys es traslladà a Biscaia (País Basc), on començà a treballar als Alts Forns. Després de vaga revolucionària de 1917, en la qual va ser detingut, empresonat i torturat, participà en la fundació de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i en els anys següents destacà en la seva militància, juntament amb Isidoro Orrantia, Luciano Mateos del Amo i Baroja. L'11 de gener de 1921 va ser detingut, amb altres companys (Zoilo Retuerto, Manuel Carreras Oliver, Saturnino Arasomel, Agapito Ureña i Celedonio Valencia), acusat de l'assassinat de Manuel Gómez, gerent dels Alts Forns de Biscaia. L'octubre de 1921 va ser jutjat, amb altres companys, sota la imputació de fabricar bombes a Sestao (Biscaia, País Basc). En aquests anys vint col·laborà amb Isidoro Orrantia en La Revista Blanca com a representants de la Comarcal de Biscaia de la CNT. En 1925 es traslladà a Santurtzi (Biscaia, País Basc), on visqué repartint carbó amb un carro, i en 1926 i 1927 envià diners per als presos des de Santurtzi en la campanya de suport organitzada perLa Revista Blanca. En 1928 s'integrà en el grup anarquista «Cultura i Premsa» de Portugalete (Biscaia, País Basc). Durant els anys de la II República espanyola visqué a Santurtzi, on en 1932 obrí un magatzem de fruites, que repartia amb un cotxe i una camioneta. En 1933 participà en la refundació del sindicat de la CNT«El Crisol», amb Saturnino Aransáez Aransáez i Robledo. En aquests anys, al seu domicili s'allotjaren destacats companys (Durruti, Ascaso, Montseny, etc.) durant les seves gires propagandístiques. Viatjà sovint a diverses localitats, especialment a Labastida (Àlaba, País Basc), a casa de Barrón, i a San Vicente de la Sonsierra (La Rioja, Espanya), a casa de Brea. També entaulà amistat amb Isaac Puente Amestoy a Maeztu (Àlaba, País Basc). Durant la Guerra Civil lluità al Front Nord enquadrat en el «Batalló CNT Reserva». El 6 abril de 1937 va ser nomenat capità de Milícies de la CNT i després fou responsable, com a comandant, dels batallons confederals de la caserna de La Casilla. En aquests anys també representà la CNT en un Tribunal Popular. Quan Bilbao caigué a mans feixistes, passà a Astúries fins l'enfonsament del front. Quan fugia per mar, va ser detingut i tancat a diverses presons (Camposanco, Porlier i Larrinaga). Jutjat a Bilbao, va ser condemnat a mort, pena que li fou commutada més tard per la de vint anys de presó. Purgà la pena a Burgos i a la vall de Cuelgamuros, construint el «Valle de los Caídos». En 1945 sortí en llibertat condicional, però l'any següent va ser novament detingut i, acusat de formar part d'un Comitè Pro Presos a Burgos, passà 18 mesos empresonat. Un cop lliure s'establí al seu poble natal, guanyant-se la vida com a venedor ambulant de peix per Burgos, Sòria, Segòvia i Valladolid. Sacristán Carrasco va morir d'un infart el 14 de maig de 1964 a Aranda de Duero (Burgos, Castella, Espanya). Son fill, Helios Sacristán també és militant anarcosindicalista.
***
- Urania Mella: El
15 de novembre de
1899 neix a Pontevedra (Pontevedra, Galícia) l'anarquista i
anarcosindicalista María
Urania Mella Serrano. Era filla del periodista i teòric i
propagandista
anarquista Ricardo Mella Cea i d'Esperanza Serrano, filla del notari
anarquista
Juan Serrano Oteiza. Crescuda en una família nombrosa–tenia 12 germans–, va
ser educada en els valors progressistes i laics, adquirint una
formació exquisida,
que la portà a ser mestra de solfeig i de piano i a estudiar
a l'Escola d'Arts
i Oficis de Vigo. Ensenyà a llegir i a escriure a dones
analfabetes a la Casa
del Poble. Milità en els ateneus llibertaris i en la
Confederació Nacional del
Treball (CNT) gallecs. Presidí l'organització
femenina peninsular més important
d'aleshores, la Unió de Dones Antifeixistes de Vigo
(Pontevedra, Galícia),
secció peninsular de «Dones contra la Guerra i el
Feixisme», organització
creada per la Internacional Comunista arran del triomf del
nacionalsocialisme a
Alemanya. Estava casada amb Humberto Solleiro Rivera (O
Chapapote), el metge socialista i president de la Societat
Cultura i Deportiva del barri de Lavadores, i tingué quatre
infants (Humberto,
Raúl, Alícia i Concepción). Quan el
cop feixista, el de juliol de 1936 amb son
company defensà la barricada del Calvario de Vigo i quan
aquesta caigué la
parella fugí a Redondela (Pontevedra, Galícia),
però van ser detinguts. Son
company va ser jutjat en consell de guerra el 17 d'octubre de 1936,
condemnat a
mort i executat pels insurrectes. Ella va ser jutjada el mateix dia i
condemnada
a mort sota pretextos tan peregrins com que no estava batejava, que
havia
viscut en unió lliure i que una germana seva portava el nom
de Libertad. Segons
les autoritats franquistes era membre del Socors Roig Internacional
(SRI). La
pena va ser immediatament commutada per la de 30 anys de
reclusió que purgà a
les presons de Vigo i de Saturraran, a la badia d'Ondárroa
(Motrico, Guipúscoa,
País Basc). A Saturraran va fer una profunda amistat amb la
alcaldessa republicana
d'A Cañiza (Pontevedra, Galícia),
María Purificación Gómez
González, primera batllessa
de Galícia. Malalta, amb un tumor cerebral, en 1943 va ser
posada en llibertat
condicional. Tornà a Vigo, però davant l'ambient
hostil passà a viure amb son
fill Raúl a Lugo. Urania Mella Serrano va morir el 28 de
maig de 1945 a Lugo
(Lugo, Galícia) a conseqüència dels
maltractes patits durant els seus anys de
reclusió. Des del 2008 un carrer de Vigo i un buc de
recollida d'hidrocarburs
del Servei de Salvament Marítim del Ministeri de Foment
porten el seu nom.
Urania
Mella (1899-1945)
***
- Ricardo Peña
Vallespín: El 15 de novembre de 1908 neix a
Barcelona (Catalunya)
l'anarcosindicalista i escriptor de novel·la social Ricardo
Peña Vallespín. Des
de molt jovenet milità en el Sindicat d'Higiene i Neteja de
la Confederació
Nacional del Treball (CNT) de Barcelona i en la Federació
Anarquista Ibèrica
(FAI). A finals dels anys vint i durant la dècada dels
trenta, publicà
nombroses novel·letes curtes editades sobretot en«La Novela Ideal» de La
Revista Blanca. En 1930 fou membre
del Comitè Peninsular de la FAI, amb Juan Manuel Molina
Mateo (Juanel) de secretari. En
1932, quan
ocupava el càrrec de tresorer del Comitè Nacional
de la CNT, s'entrevistà amb Pedro
Vallina Martínez a Sevilla per a solucionar el problema amb
Miguel Mendiola
Osuna, secretari de la Comitè Regional d'Andalusia de la
CNT, que havia estat
destituït després de ser acusat per Vallina de ser
el culpable del fracàs de l'aixecament
insurreccional sevillà d'aquell any i de ser el responsable
de la fabricació de
bombes que després van ser lliurades al governador. Quan
l'aixecament feixista
de juliol de 1936, s'enrolà en el«Batalló Malatesta», amb el qual
lluità fins
el triomf franquista. El 29 de novembre de 1936 participà en
el míting
explicatiu de l'acord d'unitat sindical signat entre la CNT i la
Unió General
del Treball (UGT) celebrat al teatre Cervantes de Màlaga. En
1939 passà a
França i, després de patir els camps de
concentració, lluità en la Resistència
enquadrat en un grup de maquis francès que actuà
a l'Alta Savoia. En 1943 va
ser detingut per la Gestapo i fou enviat al camp de
concentració de Buchenwald
(Turíngia, Alemanya), del qual fou alliberat en 1945 malalt
de tuberculosi.
Aquest mateix any formà part del Comitè
d'Unió Nacional de Buchenwald en nom de
la CNT. En 1947 assistí com a delegat d'Aix-les-Bains
(Roine-Alps, Arpitània)
al II Congrés de la CNT i del Moviment Llibertari Espanyol
(MLE) celebrat a
Tolosa de Llenguadoc. Instal·lat a Perpinyà,
milità en la Federació Local de la
CNT i ocupà la tresoreria de la Secció Local de
Solidaritat Internacional Antifeixista
(SIA). També formà part del grup
artístic i teatral «Mistral». Entre les
seves
novel·les destaquen Llamas de odio
(1926), La virgen tonta (1927), El asedio (1929), Cerebro
y corazón (1930), La
propia obra (1930), ¡Qué
salga el
autor! (1930), La hechizada
(1931), El amo (1932), Índice rojo. Novela histórica
(1933), Redención
(1933), De la vida que pasa (1934),Tribunal
de amor (1934), Cómo se
debe amar
(1935), Las leyes del mal (1936),
entre d'altres. Ricardo Peña Vallespín va morir
el 21 de gener de 1956 en una
habitació de l'Hotel des Carmes de Perpinyà
(Rosselló, Catalunya Nord) de la
tuberculosi contreta al camp de concentració nazi. Cal no
confondre amb Ricardo
Peña Hernández, destacat militant del Sindicat
del Transport de la CNT de
Barcelona que acabà detingut per les autoritats franquistes
el setembre de 1939.
***
- Leopoldo García
Ortega: El 15 de novembre de 1919 neix a Traspinedo
(Valladolid, Castella, Espanya) l'anarquista i anarcosindicalista, i
després
socialista, Leopoldo García Ortega. Quan tenia cinc anys sa
família es
traslladà a Valladolid i amb 12 ingressà en els
Pioners Comunistes i va ser
nomenat secretari i delegat per al I Congrés de Pioners
d'Espanya a Madrid,
però son pare no l'hi va deixar anar. També
estudià en una acadèmia per a fills
d'obrers. A començaments dels anys trenta a
través de conferències va fer
contacte amb la Confederació Nacional del Treball (CNT) i
s'afilià al sindicat
anarcosindicalista i a les Joventuts Llibertàries. Amb
Herrera, marxà a Arroyo
de la Encomienda (Valladolid) a explicar els jornalers el comunisme
llibertari.
En 1933, després de quedar orfe de pare i de mare,
s'establí a Madrid, on
visqué a casa de Cipriano Mera, i entrà en el
Sindicat de la Construcció de la
CNT. Després d'un temps a Oviedo (Astúries), on
es dedicà a vendre CNT iSolidaridad Obrera, el sindicat l'envià a
casa de la parella de Lola i
Julio Noval a Sama de Langreo (Astúries) on restà
un any i mig distribuint la
premsa anarquista i acudí a l'escola racionalista de
Bonifacio Durruti, germà
de Buenaventura. També va ser testimoni de la vaga
metal·lúrgica organitzada
per la CNT a Duro Felguera que durà nou mesos. A
Astúries conegué Ángel
Pestaña, José María
Martínez, Valeriano Orobón i Buenaventura
Durruti. Arran de
la Revolució d'octubre de 1934 va ser detingut
governativament i, com a menor
d'edat, tancat a l'Hospici Provincial de Valladolid, on es
negà a anar a missa.
Després de l'aixecament feixista, el capellà de
l'hospici, Francisco Morillo,
el denuncià a les autoritats franquistes i el 22 de juliol
de 1936 va ser detingut,
amb el seu company de les Joventuts Llibertàries Marcelino
de la Fuente
Serrano, acusat d'«extremista» i tancat a la
presó de Cocheras, presidi
habilitat a les cotxeres dels tramvies de Valladolid i pel qual
passarem més de
cinc mil persones. El 24 d'octubre de 1938 va ser alliberat,
però se li va
enviar al front enquadrat en un Batalló de
Recuperació de «rojos» i enviat al
front de Terol. La tuberculosi l'alliberà de la trinxera,
però restà fent el
servei militar fins al 1944. Aquest any retornà a Valladolid
i entrà a fer
feina com a peó de la construcció. En 1945
intervingué en la reorganització del
Sindicat de la Construcció i del Sindicat d'Oficis Diversos
de la Federació
Local de CNT de Valladolid, federació de la qual va ser
nomenat secretari de
Propaganda i de Premsa. A Valladolid treballà com a
administratiu en l'Exèrcit
de l'Aire. En 1955, per motius laborals, es traslladà a
Vigo, fent de gerent en
una empresa de construcció i participant en activitats
clandestines confederals.
Va ser detingut en diverses ocasions, coincidint amb la visita de
Franco o
acusat de mantenir relacions amb l'exili i de repartir propaganda
il·legal. La
seva situació laboral li va permetre intervenir en
l'Organització Sindical
Espanyola (OSE, més coneguda com «Sindicat
Vertical») i poder rebre nombrosos
militants clandestins de l'Interior i de França, com ara
Joaquín Delgado
Martínez i Francisco Granado Gata. Arran de la vaga de 1962
va ser detingut un
temps i en els anys següents s'allunyà de la CNT i
participà en altres grups
antifranquistes. A Candeán (Vigo) muntà un
col·legi d'ensenyament secundari
anomenat «Curros Enríquez», primer
centre mixt durant el franquisme i on van
estar refugiats Delgado i Granado. En 1969 va ser nomenat secretari de
la Lliga
Democràtica de Vigo i en 1973 s'afilià a la
Unió General de Treballadors (UGT).
Després de la mort del dictador Franco va ser nomenat
secretari general de la
UGT i s'afilià al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE)
del qual arribà a ser
el primer president de la Federació Gallega. En 1977
abandonà el PSOE decebut
del seu caire burocràtic. En aquesta època
col·laborà en Iniciativa
Socialista. En els últims anys de sa vida va
col·laobrar en la recuperació
de la memòria històrica i en 2007
participà, amb Ángel Galván, David
Moyano i
Santiago Robledo, en el llibre Memoria viva.
Leopoldo García Ortega va
morir el 17 de juliol de 2008 a Vigo (Pontevedra, Galícia).
Leopoldo García Ortega (1919-2008)
***
- Josep Vilalta
García: El 15 de novembre de 1921 neix a
Barcelona (Catalunya) l'anarquista,
anarcosindicalista i resistent antifranquista Josep Vilalta
García, conegut comEl Rubio. En 1939 va ser posat en
crida i cerca per les autoritats franquistes i s'exilià a
França. Militant de
la Confederació Nacional del Treball (CNT), en els anys
quaranta s'integrà en
els grups d'acció de la Federació
Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) i
especialment amb el grup encapçalat per Josep
Lluís Facerías (Face),
un dels seus millors amics
juntament amb Jesús del Olmo Sáez (Malatesta).
En l'exili col·laborà amb el periòdic
mural de les Joventuts Llibertàries de
Tolosa de Llenguadoc Futuro.
Josép
Vilalta García va morir de càncer el 19 de
setembre de 1958 a Tolosa (Llenguadoc,
Occitània) i fou enterrat entre Jesús del Olmo i
Roque Santamaría (fill).
Josep Vilalta García (1921-1958)
---
Comunicació i informació no només per les eleccions. Urxella 31.
Ara que entram a la recta final de la legislatura alguns es tornaran a recordar que cal informar i comunicar-se amb els ciutadans. De fet PP i PI fa uns mesos que paguen a una persona per vendre'ns propaganda com si fos informació, això sí pagada per tots.
Nosaltres hem mantingut tota la legislatura comunicació, informació i transparència, sense contractar a ningú. Però som conscients de que la millor forma de comunicar i informar sou vosaltres, els que seguiu la nostra feina diària. Hem demostrat altra forma de fer oposició i altra forma de comunicar i volem demostrar que hi ha altra forma de governar.
- Mantenim un article diari a aquest bloc, sent l'únic partit que publica els resums i les actes de les Juntes de Govern.
- Hem millorar la nostra pàgina web on trobareu nombrosa informació sobre nosaltres i l'Ajuntament. Encara esperam la millora de la pàgina a la que es va comprometre el regidor de noves tecnologies quan va passar a tenir dedicació exclussiva.
- Facebook i twiter actualitzats i actius .
- A aquestes eines hem afegit TV Urxella on de moment hem fet cinc programes .X. sobre el darrer ple.
I ja estam preparant l'Urxella de paper número 32 (ni més ni manco) per arribar als ciutadans que no tenen internet.
A l'enllaç teniu el que fins ara ha estat el nostre darrer Urxella de paper
Els catalans i el món.
Llorenç Villalonga, Miquel Àngel Vidal, Miquel López Crespí... (articles)
En el Dominical del diari Última Hora davui (12-XII-2010) podeu trobar un interessant reportatge de la periodista Amaya Michelena sobre la meva novel·la Una Arcàdia feliç, lobra que guanyà el Premi Pare Colom 2010 de literatura i que ha estat publicada per Lleonard Muntaner Editor. Aquest reportatge surt a la pàgina cinc del Dominical i està il·lustrat amb fotografies de Llorenç Villalonga, del despatx de lescriptor a Binissalem, de la coberta de la meva novel·la i de qui signa aquesta nota. Amaya Michelena ha titulat la seva feina davui amb aquest títol: Villalonga en los años de la guerra. Llorenç Villalonga es hoy uno de los escritores en lengua catalana más reconocidos. Sin embargo, durante años combatió ferozmente el catalanismo y la izquierda. En definitiva, un bon article que lautor dUna Arcàdia feliç recomana a tots els que estiguin interessats en conèixer el paper de Llorenç Villalonga en els anys de la guerra civil a Mallorca.
Un encert és la veu narrativa. Usa un narrador-protagonista que conta els fets i els pensaments des de la primera persona en una espècie de autobiografia monologada. Resulta molt efectiu: lobjectivitat dels fets i la subjectivitat de les interpretacions conflueixen donant profunditat al personatge. A més lenfocament i dimensió del protagonista, està prou aconseguida la recreació de latmosfera, de lambient dels primers moments de la guerra civil. Lautor, amb una documentació exhaustiva, demostra conèixer lèpoca, lespai i els esdeveniments històrics, però no es limita a fer-ne una catalogació sinó que realitza un fresc viu de Palma en temps de guerra. (Miquel Àngel Vidal)
UN RETRAT DE LLORENÇ VILLALONGA I LA GUERRA CIVIL
Per Miquel Àngel Vidal, escriptor
Atrevir-se a novel·lar la vida de Llorenç Villalonga és un repte difícil. I sortir-ne ben parat és una tasca realment àrdua. Per això, pens que el primer mèrit dUna Arcàdia feliç i de cap manera lúnic és enfrontar-se cara a cara amb un personatge que ha fet vessar tants de rius de tinta i, alhora, fer-ne un retrat força versemblant i creïble. El Villalonga de López Crespí, Salvador Orlan alter ego ratificat per lescriptor, té autenticitat humana. Potser sigui una versió pròpia (de fet, se nhan fetes moltes versions per explicar la biografia i els trets ideològics de lautor de Bearn), però és coherent amb els fets històrics i documentats innegables. I en aquest sentit, crec que el seu Villalonga saproxima molt més a la realitat que el de lamable versió que ha passat a la història de la literatura. De fet, la personalitat de Villalonga, plena de clars i ombres sobretot ombres, fou tan contradictòria que ha aconseguit que la posteritat nhagi acabat tenint una visió boirosa (per no dir deformada). Si no sabéssim que realment va existir, pensaríem que és una genial invenció dun novel·lista amb imaginació portentosa. La seva vida, com a mínim a nivell ideològic, és gairebé de ficció. Perquè al petri pensament feixista, reaccionari, anticatalanista i catòlic tridentí dels seus quaranta anys, tot just quan esclatà la guerra civil, shi ha volgut sobreposar des dels anys 60 el de lliberal, cínic i escèptic, desperit afrancesat i convertit al catalanisme. De tot això, nha sorgit un personatge que no sabem si fou el Villalonga real. En canvi, el de López Crespí, fet a força de documentació i denginy literari, té la virtut de semblar el Villalonga autèntic dels dies de la guerra civil, el que donà suport a la brutal repressió que es patí a lilla.
Tanmateix Salvador Orlan no pretén ser sols un personatge històric. Està construït amb bona part dels elements biogràfics coneguts de Villalonga, però també hi afegeix trets del personatge literari Don Toni de Bearn. La seva esposa no és Teresa Gelabert sinó Maria Antònia, la senyora de Bearn, i fins i tot apareix Xima, la jove neboda i amant de Don Toni. Per tant, lautor mescla història i ficció, veracitat i mite literari.
Un encert és la veu narrativa. Usa un narrador-protagonista que conta els fets i els pensaments des de la primera persona en una espècie de autobiografia monologada. Resulta molt efectiu: lobjectivitat dels fets i la subjectivitat de les interpretacions conflueixen donant profunditat al personatge. A més lenfocament i dimensió del protagonista, està prou aconseguida la recreació de latmosfera, de lambient dels primers moments de la guerra civil. Lautor, amb una documentació exhaustiva, demostra conèixer lèpoca, lespai i els esdeveniments històrics, però no es limita a fer-ne una catalogació sinó que realitza un fresc viu de Palma en temps de guerra. Col·laboren a aquesta visió global del que va esdevenir la quantitat ingent de personatges, traçats de manera succinta però amb gran eficàcia, que apareixen i desapareixen en el devenir narratiu, gairebé tots ells elements actius en la terrible repressió: el seu germà Miquel com a censor, Francisco Barrado, cap de policia i descamots dexecució, el coronell Tamarit, instructor del procés judicial Emili Darder (a lobra, el seu esperit bonhomiós i optimista, la vergonyosa farsa judicial i el declivi a la presó són més suggerits que especificats), i el cap de falange Alfonso de Zayas i lignominiós Comte Rossi en leliminació sistemàtica de republicans. També Bernanos, amb la colla de fills, la precarietat econòmica i la febril activitat literària és una figura molt convincent.
Tot i linterès de la conversió al catalanisme per conveniència de Villalonga (amb la intervenció de Joan Sales, Baltasar Porcel i Jaume Vidal Alcover, entre daltres), és lenfrontament amb els membres de lEscola Mallorquina el que li serveix per fixar ideològicament i estètica al personatge. I en lhumiliant episodi del retractament dels firmants de la Resposta hi intuïm la seva participació activa.
Quant a lestil, cal dir que lobra es construeix amb paràgrafs breus (a vegades de tan sols una línia) i la prosa, treballada, és dinàmica, amb les digressions i reflexivitat mínimes per no entorpir la narració. En aquest sentit, un petit defecte és que lautor vol contar tantes coses que algunes escenes o esdeveniments, traçats amb unes poques línies i sense aprofundir-hi, fan la sensació de certa precipitació.
El projecte de López Crespí no és sols ambiciós per la dificultat que comporta el personatge sinó també per lenvergadura de les proporcions. Sha proposat fer una trilogia, de la qual Una Arcàdia feliç és la primera part. El segon volum, Les vertaderes memòries de Salvador Orlan, sembla que ja està enllestit, i el tercer es troba en fase inicial de redacció. Veurem quin és el resultat global, però el parcial, aquest primer lliurament, és força esperançador.
Diari de Balears (dBalears): López Crespí, dins la pell de Villalonga
Lescriptor acaba de publicar Una arcàdia feliç, llibre guardonat amb el Pare Colom de lAjuntament dInca
Per Núria Martí
Miquel López Crespí aconseguí el premi Pare Colom amb aquest text
Miquel López Crespí (sa Pobla, 1946) s'ha atrevit a ficar el nas allà on encara avui molts fan els ulls grossos i eviten tractar certes qüestions. Potser per aquest fet, i perquè ja han passat molts d'anys des d'aquell 36 en què començà la Guerra Civil, que ha arribat el moment de posar damunt la taula el tema de Llorenç Villalonga i la seva relació ambivalent amb el franquisme i el catalanisme, o almanco això és el que pensa l'autor sobre la seva figura. "Encara avui molts intel·lectuals m'aconsellaren que allò més prudent era no furgar en el passat falangista de Llorenç Villalonga", diu López Crespí, qui finalment ha publicat L'àrcàdia feliç (premi Pare Colom 2010, editat per Lleonard Muntaner) i està en camí Les vertaderes memòries de Salvador Orlan.
"Aquestes novel·les formen part d'una trilogia que ens situen a la Mallorca de la Guerra Civil", assegura l'escriptor, que ha creat una espècie de biografia o narració en primera persona de l'escriptor de Bearn i Mort de dama. "Totes les informacions que surten en el llibre són verídiques i estan contrastades. Però evidentment també, com a novel·lista, vas recreant una història a la teva manera", afegeix. I és que la visió personal de l'escriptor sobre els temes que tracta és ineludible.
Així mateix, López Crespí no només ha volgut destacar el passat falangista de Villalonga, el que hauria estat la manera fàcil de parlar sobre ell, sinó que també hi ha destacat "la lluita d'un escriptor per tirar endavant en una època de postguerra". "Aquesta novel·la està pensada per un lector cult i intel·ligent; una persona atenta hi sabrà veure també la personalitat de Villalonga com a escriptor i la lluita d'un intel·lectual de dretes per fer-se un lloc dins el sector", comentà.
Diari de Balears (dBalears) (3-XI-2010)
CASOS PRACTICOS UN 3332 ADR MATERIALES RADIACTIVOS, BULTOS DEL TIPO A, EN FORMA ESPECIAL 2
[16/11] «Le Libertaire» - Baériswil - Couilleau - Pignat - Sirvent - Navarro Velázquez - Girier-Lorion - Pijoan - Delgado - Damiani - Castro Sampedro - Prieto
Anarcoefemèrides del 16 de novembre
Esdeveniments
- Surt Le Libertaire: El 16 de novembre
de 1895 surt a París
(França) el primer número del setmanari
anarquista Le Libertaire. Fundat
per Sébastien Faure, recollí la
capçalera del periòdic publicat entre 1858 i
1861 a Nova York (Nova York, EUA) per Joseph Dejacque i entre 1893 i
1894 a
Brussel·les (Bèlgica) per Henri Willems i Charles
Herkelboeck. Durant la seva
existència portà diferents subtítols i
es va dividir en quatre sèries. El
periòdic aparegué entre 1895 i 1914, amb un
parèntesi entre febrer i desembre
de 1899, període en el qual el setmanari va ser
substituït pel diari Le
Journal du Peuple; a partir d'agost de 1899
aparegué el suplement Le
Libertaire Illustré. Comptà amb
nombrosos gerents, com ara Louis Matha, P.
Guyard, Lemanceau, Léon Barrier, Gustave Rebut, Regis,
Lafond, Émile Janvion,
Louis Grandidier, Georges Durupt, Francis Jourdain, Pierre Martin i
Hélène
Lecadieu, entre d'altres. Durant els períodes electorals, el
periòdic es
publicà en paper de color per aferrar-lo pels carrers. Hi
van publicar una gran
quantitat de col·laboradors, com ara Hans Aden, Chales
Albert, Henri Albert,
Alla, Miguel Almereyda, G. Amyot, Michel Angiolillo, Antoine Antignac,
Aricine,Émile Aubin, Georges Auclou, Émile Bans,
Barbassou, Léon Barrier, H.
Beaujardin, Léon de Bercy, Louis Bertho, Julia Bertrand,
Ludovic Bertrand,
Gédéon Bessede, Pierre Boissie, Jean Bonafous,
Benoît Broutchoux, H. De
Bruchard, Ferdinand Calazel, Eugène Carre, Suzanne
Carruette, Santo Caserio,
Manuel Césaire, Florentin Chantemesse, Henri Chapey,
René Chaugi, Maurice
Chaumel, Pierre Comont, Julien Content, Édouard Cousin,
Gaston Maxime Couté,
Léon Couturier, Émile Czapek, Georges Damias,
Jean Degalves, Robert Depalme,
Derhoyl, Fernand Després, Manuel Devaldés, Henri
Dhorr, Oreste Donati, Eugène
Doniau-Morat, Gaston Dubois-Desaulle, Henri Duchmann, Dudragne, Georges
Dulac,
Amédée Dunois, Raphaël Dunois,
Clément Dupieu, Georges Durupt, Ch. Jacques
Ehrli, Idan Ehrli, Sébastien Faure, Francesc Ferrer i
Guàrdia, J. Ferrière,
Feure, Gaston Fournier, Michel Franssen, Charles Gandrey, Paul-Louis
Garnier,
Maurice Gilles, André Girard, Ernest Girault, Jean Goldsky,
L. Gosse, Adrien
Gourdouze, Louis Grandidier, Jules Grandjouan, Jean Grave, Alfred
Griot, Louis
Guérard, Guerdat, Émile Guichard,
François Guy, P. Guyard, A. Harrent, Jules
Hénault, Lucien Hénault, Albert Henri,Émile Henry, Fortuné Henry, J.
Hérache,
André Ibels, Eugène Jacquemin, L. Jamin,Émile Janvion, Georges Javogues,
Théodore Jean, Émile Joindy, Francis Jourdain,
Charles Keller, Gaston Kleyman,
François Labregère, René Lafon, Claude
Lafond, D. Lagru, Charles-Ange Laisant,
José Landes, François Lavezzi,
Hélène Lecadieu, Léon Leclerc,
Lemanceau,
Jean-Marie Lenormand, Eugène Lephay, Eugène
Lericolais, Auguste Liard-Courtois,
Jacques Liber, Albert Libertad, Victor Loquier, Alfred Loriot,
François
Lucchesi, Maximilien Luce, Louis Lumet, Stephen Mac Say, Charles
Malato,
Ludovic Malquin, François Marenge, Jean Marestan, Louis
Marsolleau, Constant
Martin, Pierre Martin, Louis Matha, Victor Méric, Louise
Michel, Mignard,
Pierre Monatte, Élie Murmain, Félicie Numietska,
Paul Paillette, Noël Paria,
Georges Paul, Max Pellerin, Eugène Péronnet,
Lucien Perrin, Auguste Philippe,
Marc Pierrot, Georges Pioch, Fred Pol, Émile Pouget,
François Prost, Henri
Rainaldy, Raoul, Victor Rapallo, Gustave Rebut,Élisée Reclus, Jules Régis,
Adolphe Retté, Jehan Rictus, Maurice Robin, Paul Robin,
Nicolas Rogdaieff,
Jules Sacleux, Michel Sanas, Augustin Sartoris,
L.-Frédéric Sauvage, A. Sedrob,Édouard Sené, Silve, Laurentine Souvraz, Georges
Spil, Sylvaire, Laurent
Tailhade, Lev Tolstoi, Léon Torton, Édouard
Vaillant, André Veidaux, Émile
Verhaeren, Redolphe Vérin, Madeleine Vernet, Soledad
Villafranca, E. J.
Villemejane, Maurice de Vlaminick, Lucien Wahl, A. G. Wuyts, Georges
Yvetot,
Michel Zévaco, Henri Zisly, etc. En 1905 i 1909
edità col·leccions de postals
sobre diversos temes (Colònia llibertària
d'Aiglemont, anticlericales, Ferrer i
Guàrdia, L'Avenir Social, La Ruche, etc.). Aquesta
publicació va ser un dels
pilars de les campanyes per la llibertat d'Alfred Dreyfus i de Louise
Michel. El
periòdic, després de publicar 960
números, deixà de publicar-se a causa de les
seves opinions antimilitaristes l'1 d'agost de 1914 coincidint amb
l'esclat de
la Gran Guerra. En 1917 intentà sortir clandestinament,
però la feta acabà amb
la condemna de diversos companys i el segrest del periòdic.
Després la mateixa
capçalera serà publicada en diferents ocasions.
Naixements
- Jean-Frédéric Baériswil: El 16 de novembre de 1864 neix a Friburg (Friburg, Suïssa) l'anarquista Jean-Frédéric Baériswil, també citat com Baeriswyl. Era fill natural de Thérèse Baériswil. Es guanyava la vida fent d'ebenista. El gener de 1893 va ser fitxat per la policia gal·la i el 15 de febrer de 1894 expulsat de França. En 1894 el seu nom figura en una llista d'anarquistes a vigilar establerta per la policia ferroviària de fronteres francesa.
***
- Louis Couilleau:
El 16 de novembre de 1884 neix a Saint-Maurice-sur-Aveyron (Centre,
França)
l'anarquista i antimilitarista Louis Couilleau, també
conegut com Marcel Couilleau, Dervilli i Mackensy.
Es
guanyava la vida com a representant de comerç i com a
intermediari de productes
fotogràfics. El 3 d'agost de 1908 va ser detingut per
distribuir pamflets
antimilitaristes de l'Associació Internacional
Antimilitarista (AIA). El 3 de
novembre de 1909 declarà voler publicar com a gerent, en
substitució de Maurice
Imbard, el setmanari L'Anarchie,
fundat el 13 d'abril de 1905 per Albert Libertad. El maig de 1910, amb
Albert
Bumir, Émile Dutilleul, J. Hulot, André Lorulot,
Alp. Aufauvre, Raul Audignan i
altres, formà part del grup organitzadors de les Xerrades
Populars (Causeries Populaires). El
5 d'agost de
1910 va ser condemnat a Caen (Baixa Normandia, França) a 15
dies de presó per
rebel·lió. El 22 d'agost de 1910 cessà
com a gerent del periòdic. Com a exgerent
de L'Anarchie, va ser condemnat en
absència el 30 de desembre de 1910 per
l'Audiència del Sena a la màxima pena,
un any de presó i a 3.000 francs de multa, arran de
l'article «Lettre ouverte
au soldat Graby», publicat en el número del 9 de
juny de 1910 L'Anarchie signat sota
el pseudònim de Victor Grangau,
que el ministre de la
Guerra considerà injuriós i difamatori cap a
l'Exèrcit. El 18 d'abril de 1912
va ser novament detingut; rejutjat pel mateix delicte, el 29 de maig la
seva
condemna a un any de presó i a 3.000 francs de multa va ser
reafirmada. El 20
de setembre de 1912 fugí sense deixar adreça.
Inscrit amb el «Carnet B» dels
antimilitaristes, va ser esborrat en 1922. Llicenciat, no
lluità en la Gran
Guerra. Fadrí, el 14 d'octubre de 1920 abandonà
París (França) i marxà cap a
Buenos Aires (Argentina).
***
- Clovis Pignat: El
16 de novembre de 1884 neix a Vouvry (Valais,
Suïssa) el militant anarquista i anarcosindicalista
Clovis-Abel Pignat, també
conegut com Tschombine Pategnon o Pierre
des Marnettes. Sos pares
foren Henri Pignat i Aurélie Lovet. Després
d'aprendre l'ofici de vidrier,
treballà en diverses feines de la construcció. Va
ser un dels fundadors del
sindicat revolucionari «Fédération des
Unions Ouvrières de la Suisse Romande»
(FUOSR, Federació d'Unions Obreres de la Suïssa de
cultura francesa) del cantó
de Valais i un gran propagandista de l'acció directa i de la«vaga salvatge». Entre
1906 i 1914 col·laborà en La Voix du
Peuple, òrgan de la FUOSR. En 1906
organitzà un grup anarquista al cantó de Valais.
L'abril d'aquest mateix any va
ser tancat tres mesos i 19 dies a la presó del castell de
Saint-Maurice per
rebutjar el servei militar. Inscrit en les llistes negres, no
pogué trobar
feina. Va exercir nombrosos oficis (vidrier, paleta, llenyataire,
serrador,
agricultor, venedor ambulant, etc.) i en 1909 marxà a
Itàlia, on va fer teatre
de carrer i titelles per Pavia i pel centre del país per
mantenir sa família,
tot denunciant l'explotació i el clericalisme. De bell nou a
Valais, en 1913 i
1914 va fer els discursos del Primer de Maig a Monthey. L'1 de maig de
1914 va
crear a Vouvry el periòdic mensual àcrata
francoitalià Le Falot / Il Fanale
(El Fanal), que es publicà fins al 1919, i on
defensà la via sindical com aúnica possible i s'oposà a la
constitució d'un partit socialista de Valais. En
aquesta època va col·laborar en nombroses
publicacions llibertàries, com ara Le
Réveil Anarchiste, de Luigi Bertoni. En 1916 fou
novament empresonat durant
dos mesos per les seves conviccions antimilitaristes. En 1918
signà una crida
amb altres anarquistes demanant la nacionalitat a la Unió
Soviètica per als
desertors llibertaris italians a Suïssa detinguts en camps de
treball. Entre
1921 i 1946 fou secretari permanent de la«Fédération des Ouvriers du Bois et
du Bâtiment» (FOBB, Federació dels
Obrers de la Fusta i de la Construcció),
afiliada a la Unió Sindical Suïssa (USS).
Va fundar L'Action Ouvrière,
que en 1922 esdevingué L'Ouvrier du Bois et du
Bâtiment, òrgan de la
FOBB de llengua francesa. En aquests anys promogué nombroses
vagues,
manifestacions, etc., les més importants de les quals foren
la vaga de Ginebra
(1928), la de Sion (1931) i la de Dixence (1935), i moltes de les quals
van ser
engegades sense el suport del Comitè central de la FOBB.
Partidari de la
independència sindical, sempre es trobà en
conflicte amb els comunistes. En
1926 fou condemnat per un tribunal d'Aigle a 10 dies de
presó i a 200 francs de
multa per haver copejat el prefecte del districte de Vaud. En 1942 va
participar en la festa organitzada per celebrar el setantè
aniversari de Luigi
Bertoni. Clovis Pignat va morir el 13 de gener de 1950 a Monthey
(Valais,
Suïssa). Va estar casat amb Alice Teinturier. Lucien Tronchet,
altre militant
anarquista suís, en va escriure una biografia: Clovis
Pignat, una vocation
syndicale internationaliste (1971).
***
- Manuel Sirvent Romero: El 16 de novembre de 1890 neix a Elda (Vinalopó Mitjà, País Valencià) el destacat anarquista i anarcosindicalista Manuel Sirvent Romero. Fill d'una família de jornalers del camp, no va anar molt a l'escola i de molt jove recorregué la comarca buscant feina. En 1897 entrà com a aprenent de sabater. En 1909, mentre feia feina a Almansa, s'introduí en el pensament socialista de la mà del mestre laic José Lorite i el 25 d'octubre d'aquest any fundà a Elda una agrupació socialista. En 1910 passà un temps a Barcelona (Catalunya), on fou responsable del grup «Cultura». De tornada a Elda, en 1911, després d'abandonar totalment el pensament socialista, s'integrà en el grup anarquista «Los Invencibles», al voltant de José Gil. En 1913 s'uní lliurement a la seva cosina Dolores, que esdevindrà sa companya durant tota sa vida i amb qui tindrà quatre infants, tres dels quals suraren (Amor, Luz i Redención). L'agost de 1913, sense feina pel boicot de la patronal que el vol castigar per enterrar civilment sa mare, viure en amor lliure amb una cosina i militar en l'anarquisme, marxà a Barcelona. Tomás Herreros Miquel i Manuel Buenacasa Tomeo el van introduí en el moviment llibertari català i ingressà en el Sindicat del Calçat de la «Sociedad La Armonía», de la qual va ser nomenat tresorer. En 1914 entrà com a redactor del periòdic antimilitarista de Sabadell Regeneración, d'Eusebi Carbó i Carbó, i a formar part de l'Ateneu Sindicalista de Barcelona. En 1915 retornà a Elda i aconseguí que Carbó i Antonio Loredo Martínez s'encarreguessin de l'escola racionalista i del periòdic de la Confederació Nacional del Treball (CNT) d'aquesta localitat. Novament el boicot patronal l'obligà a marxar i s'establí a Villena, on en aquest mateix 1915 fundà el grup anarquista «Paso a la Anarquía», i més tard marxà de bell nou a Barcelona. Amb Gastón Leval, Fortunato Barthe i Basilio Artal, milità en el grup anarquista barcelonès «Los Hijos del Pueblo» i formà part del comitè de la societat de sabaters. En 1917 s'integrà en la comissió presidida per Tomás Herreros encarregada d'organitzar una conferència nacional de grups anarquistes en ple moment revolucionari i durant la vaga insurreccional d'agost d'aquell any lluità a les barricades. El juny de 1918, durant la vaga de sabaters que durà tres setmanes, va fer un míting amb Ángel Pestaña Núñez i Josep Viadiu Valls. Buscat per la policia, es refugià un temps a Saragossa. El juny d'aquest 1918 assistí al Congrés de Sants de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC) i participà en la creació del Sindicat Únic de la Indústria de la Pell. El març de 1919, durant la vaga de la Canadenca, va ser detingut i empresonat a Montjuïc. Després d'un temps deportat a Extremadura, abandonà Barcelona i s'establí a Villena, on realitzà tasques sindicals afiliat a la Unió General de Treballadors (UGT), ja que no havia sindicat anarcosindicalista a la localitat, i entrà a formar part del Comitè Executiu Local d'aquest sindicat socialista. Presidí un míting contra l'encariment de vida. Cap al 1921, sota el pseudònim de Un noi audaz, col·laborà en el periòdic Redención d'Alcoi i a Villena fundà un sindicat afiliat a la CNT, fet pel qual va ser amenaçat de mort per un oficial de la Guàrdia Civil del poble i retornà a la Barcelona en plena època del pistolerisme. El juliol de 1922, com a delegat de Sant Pere Pescador, assistí a la Conferència Extraordinària de la CRTC a Blanes i aquest mateix any entrà a formar part, com a representant del Sindicat de la Pell, del Comitè Nacional confederal. El desembre de 1922 participà en la Conferència Regional de Grups Anarquistes de Barcelona. A començaments de 1923 va fer una gira propagandística pel País Valencià per recaptar fons per mantenir la defensa armada contra el Sindicat Lliure i una gira arreu de l'Estat per explicar el projecte d'acció revolucionària de la CNT. A mitjans de 1923 substituí el secretari nacional de la CNT Bartolomé Viñas, que s'havia ferit accidentalment amb la seva arma, i convocà un Ple de Federacions de Regionals a València a començaments d'agost el qual decidí traslladar la secretaria nacional confederal a Sevilla. El setembre de 1923 abandonà Barcelona i s'establí a Villena i poc després a Elda, on es guanyà la vida com a representant de llibres i on fou nomenat president del sindicat ugetista,únic legal. Detingut, va ser deportat a peu fins a Motilla del Palancar (Conca) i romangué tancat quatre mesos a Conca capital, essent alliberat a començaments de 1925. Després d'una temporada a Elda, des d'on va enviar diners per a la«Subscripció Internacional a favor dels presos per qüestions socials», en 1925 retornà a Barcelona. Entre 1925 i 1927 patí alguns mesos de presó. En 1927, segons alguns, participà activament en la creació de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) i assistí a la seva reunió fundacional a València, però sembla que no va ser així. El juny de 1930 va ser nomenat vicesecretari del Comitè Nacional de la CNT, amb Progreso Alfarache Arrabal de secretari. També va ser secretari de la Comissió de Relacions de la FAI i, amb aquest càrrec, encarregat de dialogar amb Fermín i Galán i altres militars amb la finalitat de derrocar Primo de Rivera. Al final de la dictadura d'aquest es mostrà força actiu i ocupà diversos càrrecs orgànics: vaga de metal·lúrgics i portuària de Sagunt, organitzador d'un Ple Regional de grups anarquistes del País Valencià celebrat a Villena, gira valenciana en representació del comitè revolucionari, membre del Comitè Peninsular de la FAI, assistència al Ple Regional de Llevant en representació del Comitè Nacional de la CNT, míting a Vitòria amb Sebastià Clarà i Isaac Puente, etc. El Comitè Revolucionari el va enviar per trobar-se amb Ramón Franco a Madrid per tractar temes insurreccionals; després d'aquesta entrevista, el 10 d'octubre de 1930 va ser detingut a Alcázar de San Juan de camí a València i empresonat fins al març de 1931. Un cop lliure, aquest mateix any presidí el Sindicat de la Pell, càrrec que abandonà per entrar en el Comitè de Relacions de la Federació Nacional d'Indústria de la Pell. El juny de 1931, durant la Conferència Peninsular de la FAI, la seva acció conspiradora va ser desaprovada i se li va prohibí exercir càrrecs durant mig any. El seu paper també va ser durament criticat durant el Congrés de la CNT d'aquell any. Marginat per alguns sectors, va ser enviat pel Comitè Nacional de la CNT per participar en un míting a València a favor dels presos, juntament amb Libertad Ródenas i Juan Rueda López, però el grup anarquista local li va prohibí l'accés a la tribuna. L'abril de 1932 representà el Sindicat de la Pell en el Ple Regional de Catalunya celebrat a Sabadell. L'1 de maig de 1932 va fer un míting amb Bru Lladó Roca a Saragossa, pel qual el jutjat de la capital aragonesa el reclamà per processar-lo per injúries; detingut el 4 d'agost de 1932 a Barcelona, va ser alliberat el 12 d'aquest mes. En aquesta època va fer una gira propagandística per Aragó i les Illes Balears. L'estiu de 1932 va estar tancat un temps a la presó Model de Saragossa. Sembla que visqué uns temps a les Illes Balears. Després tingué problemes amb alguns militants del ram de la pell i es va veure obligat a abandonar el sindicat entre 1933 i 1935, muntant un taller de sabateria amb altres obrers anarquistes. El juliol de 1936 lluità a les barricades barcelonines contra l'aixecament feixista. En el període revolucionari participà activament en el procés col·lectivitzador. Va ser nomenat secretari, amb Tomás Ruiz Morales, de la Indústria Socialitzada del Calçat i l'octubre de 1936 assistí a la Conferència de la Pell entre la CNT i la UGT celebrada a València. En aquesta conjuntura, s'oposà a la participació confederal en els governs estatals. El març de 1937 presentà la seva dimissió en la Indústria Socialitzada del Calçat en desacord a certes orientacions polítiques. Treballà després als tallers d'aeronàutica de Sabadell i es presentà voluntari en una missió secreta de muntatge d'avions de combats a Vilabertran, a prop de Figueres. El gener de 1939 intentà creuar la frontera per la Jonquera, però hagué de retornar a Figueres i a Olot. El febrer, finalment, creuà els Pirineus amb la Retirada. A França patí els camps de concentració (Arle, Sant Cebrià, Agde, Gurs, Setfonts) i el febrer de 1940 s'allistà en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) que fou destinada a diversos indrets (Sent Medard de Jalas, Mamisan, Bula de Terranera i Campossí). Detingut per les tropes alemanyes a Rennes, va ser enviat a la base submarina de Brest per treballar en el reforçament de dics, a Cherbourg i finalment confinat entre el 22 de febrer de 1942 i el 21 de juliol de 1944 a l'illa anglonormanda d'Alderney. Després de l'Alliberament s'establí a Rennes on ajudà a la reorganització llibertària, fundant la seva Federació Local de la CNT. El març de 1945 dirigí Libertad, butlletí setmanal regional del moviment llibertari espanyol a Bretanya. A partir de l'1 d'abril entrà a treballar com a cambrer a les cantines d'una base de l'Exèrcit nord-americà a Rennes. A començaments de maig de 1945 representà la Federació Local de Rennes en el I Congrés de la CNT en l'Exili celebrat a París. Va ser membre del Comitè Regional de Bretanya i el seu representant en la Junta Española de Liberación (JEL, Junta Espanyola d'Alliberament). A finals de 1945 s'establí a París, on milità en la CNT i en el grup anarquista «Los Cosmopolitas» de la FAI. L'octubre de 1947 fou delegat per Nanterre, Amiens i Nancy al Congrés de Tolosa de Llenguadoc. L'agost de 1948 enviduà i passà a viure amb son fill Amor. En 1961 una hemiplegia del costat esquerre el va impossibilità per a tasques orgàniques. Manuel Sirvent Romero va morir l'1 de desembre de 1968 a Orsay (Illa de França, França). En 2012 es publicaren, amb una edició crítica a càrrec de Joël Delhom Kervréhan, les seves memòries sota el títol Manuel Sirvent Romero, un militante del anarquismo español (Memorias, 1889-1948).
***
- Antonio Navarro
Velázquez: El 16 de novembre de 1920 neix a
Caravaca de la Cruz (Múrcia,
Castella, Espanya) l'anarquista i anarcosindicalista Antonio Navarro
Velázquez,
conegut com Antonio el Zapatero o,
simplement, Zapatero. Quan tenia 12
anys s'afilià a la Confederació Nacional del
Treball (CNT) de la seva
localitat. En 1935 emigrà a Barcelona (Catalunya), on
començà a militar en un
grup anarquista. Quan el cop militar feixista de juliol de 1936,
intentà
integrar-se en les milícies confederals, però
havia de tenir almenys 17 anys, i
a partir de 1937 serví en l'Exèrcit Popular de la
II República espanyola. Amb
el triomf franquista passà a França i
participà en la Resistència contra
l'ocupació nazi. En 1947 entrà a la
Península en missió orgànica,
però va ser
detingut l'any següent; jutjat, va ser condemnat a una llarga
pena de presó, la
qual purgà, d'antuvi, a Saragossa (Aragó,
Espanya) i, després, a Sant Miquel
dels Reis (València, País Valencià) i,
finalment, a Burgos (Castella, Espanya).
En 1960 va ser posat en llibertat condicional. A Barcelona, amb
José Navarro Muñoz
i Joaquín Amores Ortiz, participà en
l'organització del grup anarquista«Perseverancia», el qual, fins a 1970,
ajudà els companys buscats per la
policia franquista a passar a França. Pocs mesos abans de la
mort del dictador
Francisco Franco, passà novament a França fugint
de la detenció. També fou
membre del Comitè Nacional de la CNT, especialment amb
Manuel Saldaña de la
Cruz. A mitjans dels anys setanta participà en la
reorganització de la CNT a
Barcelona. El 30 de març de 1978 va ser detingut, juntament
amb altres tres
companys (Francisco Rodríguez
Meroño, José Luis López Moreno i Ana
María Álvarez López), acusat de ser el«cervell» d'un «grup
específic» (Grups Autònoms Llibertaris)
de la Federació
Anarquista Ibèrica (FAI) i del metrallament, el 19 de
març de 1978, de la
caserna de la Policia Armada de Cornellà de Llobregat (Baix
Llobregat,
Catalunya). En els anys noranta milità en la CNT de
Barcelona i, poc abans de
morir, en la Federació Local de la CNT de
Cornellà de Llobregat amb la intenció,
amb Manuel Saldaña, de formar un nou sindicat. Son companya,
Carmen Edo. Antonio
Navarro Velázquez va morir el 30 d'agost de 1999 a
l'Hospitalet de Llobregat
(Barcelonès, Catalunya).
Defuncions
- Anthelme Girier: El 16 de novembre de 1898 mor a la Guaiana Francesa el propagandista anarquista Jean-Baptiste Anthelme Eugène Girier, més conegut com Jean-Baptiste Lorion o Girier-Lorion. Havia nascut el 21 d'abril de 1869 a Lió (Arpitània) en una miserable família obrera. Quan tenia 13 anys fugí de ca seva i fou condemnat a vuit dies de presó per vagabunderia. A partir de 1883 freqüentà les reunions anarquistes de Lió, prenent la paraula i destacant per la seva eloqüència. Com a conseqüència d'un altercat amb un comissari de policia, fou internat en un correccional, d'on sortí a mitjans de 1886. A Lió trobà treball, però fou acomiadat quan el seu patró se n'adonà que era anarquista. Durant mesos va vagabundejà i per un discurs que va fer en una reunió pública fou condemnat en rebel·lia el 12 de novembre de 1888 per l'Audiència de Roine a un any de presó. Després marxà a París i al Nord, on adoptà el pseudònim de Lorion. En 1890 fou el principal redactor del periòdic anarquista Le Bandit du Nord, el gerent del qual fou Donolet i l'administrador Vercruyze. Perseguit per propaganda anarquista, fou novament condemnat en rebel·lia i es refugià a l'Havre. En 1890 el periòdic socialista de Jules Guesde Le Cri du Travailleur l'acusà de ser un confident i Girier, tot ofès, sortí del seu amagatall i prengué el tren cap a Roubaix, on organitzà una reunió pública a la qual convocà els seus denunciants. La policia, que l'esperava, intentà detenir-lo, però ell es va defensar a trets de revòlver, ferint un dels agents. Aconseguir fugí, però fou detingut a la frontera belga. El 17 de desembre de 1890 fou condemnat per l'Audiència de Douai a 10 anys de treballs forçats i a la relegació. Fou internat a Maroni, a la colònia penitenciària de la Guaiana, on conegué Clément Duval a qui ajudà a superar les fortes febres que patia i amb qui intentà en diverses ocasions fugir. L'octubre de 1893 fou enviat a l'illa de Saint-Joseph, on treballà com a jardiner. L'11 de novembre d'aquell any participà amb altres companys en una xerrada nocturna per commemorar l'aniversari dels«Màrtirs de Chicago» penjats l'11 de novembre de 1887. El 2 de juliol de 1894, 75 condemnats de l'illa de Saint-Joseph refusaren sortir de les seves cabanes per anar a fer feina a les pedreres i l'1 d'octubre el company Briens fou ferit mortalment pel guardià Mosca. La situació era explosiva i entre el 21 i el 22 d'octubre de 1894 els forçats anarquistes es rebel·laren i assassinaren el vigilant Mosca. Durant els enfrontaments 12 detinguts van ser morts (Garnier, Simon Biscuit, Chevenet, Meyrueis, Thiervoz, Léauthier, Lebeau, Mazarguil, Marpaux, etc.). Girier, considerat com l'«ànima del complot», fou condemnat el juny de 1895 a la pena de mort, amb Bernad Mamert, acusat de ser un dels assassins de Mosca. Durant vuit mesos, entre juliol de 1895 i febrer de 1896, esperà cada matí la seva execució. Redactà un diari en forma de cartes dirigides al seu defensor Sévère que mai no l'abandonà. El 16 de gener de 1896 la pena capital fou commutada per cinc anys de reclusió en cel·la, però la notificació no li arribà fins al febrer. A París el seu defensor i els seus amics s'esforçaren per aconseguir l'endolciment de la seva situació, però sempre se'ls responia que havia tornat foll. Anthelme Girier va morir el 16 de novembre de 1898 a la Guaiana Francesa.
***
- Andreu Pijoan
Casanovas: El 16 de novembre de 1939 es afusellat a
Tarragona (Tarragonès,
Catalunya) l'anarcosindicalista Andreu Pijoan Casanovas. Havia nascut
cap al
1903. Llaurador de professió, milità en la
Federació Local de l'Espluga de
Francolí (Conca de Barberà, Catalunya) de la
Confederació Nacional del Treball
(CNT). Amb el triomf franquista, va ser detingut. Andreu Pijoan
Casanovas va
ser afusellat el 16 de novembre de 1939 a Tarragona
(Tarragonès, Catalunya).
Son germà Joan, també militant confederal, ja
havia estat executat el 17 de
juliol d'aquell any.
***
- Román Delgado:El 16 de novembre de 1952 mor a Mèxic el militant anarquista Roman Delgado Monteagudo. Havia nascut el 2 de febrer de 1894 a Ferrol (La Corunya, Galícia). En 1910 va tenir una participació destacada en la creixent conflictivitat sindical que es va produir a Ferrol; primer l'abril, quan va intervenir en un míting amb motiu de la vaga dels peons i pedrers del dic i, després, durant la tardor, participant en diversos actes durant la vaga dels forjadors; encara, el novembre de 1910, va formar part del comitè de vaga dels ferroviaris de Ferrol, essent perseguit per les autoritats per«incitar els obrers a la rebel·lia». Aquell any va ser detingut, amb un germà seu, per col·locar als tallers esqueles amb el nom d'alguns caps intermedis de la«Sociedad Española de Construcción Naval», pràctica aquesta habitual a l'època per denucniar els abusos que els mestres realitzaven als operaris. A finals de 1911 va participar, amb el company llibertari Saturnino Hermida, en la fundació del Centre Obrer de Cultura i Beneficència (COCB) de Ferrol. En 1912 va organitzar les subscripcions de solidaritat amb els presoners polítics i també les d'ajuda per a uns llibertaris mexicans tancats als Estats Units: els germans Flores Magón i Librado Rivera, entre d'altres. En 1913 va realitzar mobilitzacions contra la repressió a l'Argentina. Fugint de la persecució de les autoritats espanyoles va anar a Cuba, però va ser expulsat d'aquest país --juntament amb Juan Tenorio i Vicente Lípiz-- en 1915 per haver incitat els obrers del sucre de Camaguey i de Guantánamo a la vaga i va haver de retornar de bell nou a Espanya. Més tard es va instal·lar a San Antonio (Texas, EUA), on entrarà a formar part d'un grup magonista a principis de 1916. Comissionat l'abril de 1916 per a viatjar a Tampico (Mèxic), juntament amb Ricardo Treviño, amb la finalitat d'enfortir l'organització dels treballadors del petroli, va acabar instal·lant-s'hi, tot col·laborant en la central sindical revolucionària «La Casa de l'Obrer Mundial» (COM) i trobant una feina de soldador en el departament de parafina de la refineria la companyia petrolera«El Águila», a més de delegat de la COM a l'empresa. A conseqüència d'aquestes activitats fou detingut juntament amb altes 10 treballadors i portats a la presó de Querétano, on romangué tancat 49 dies, fins que fou alliberat el juny de 1916. A més d'impartir conferències a la seu de la COM, va participar activament en les xerrades populars que cada diumenge s'organitzaven a la plaça de La Libertad. Per evitar la deportació, l'agost de 1916 va fugir i s'establí a Nova York, on crearà el «Grupo Germinal», amb Jorge D. Borrán, J. Iglesias, Juan Rodríguez, Ventura Mijón, Herminio González i altres, d'ideologia magonista, i que editarà el periòdic Germinal. També va ser fundador del grup anarquista i magonista «Los Hermanos Rojos», que publicava el periòdic Germinal(segona etapa) i del qual arribarà a ser editor. A més d'aquesta publicació escriurà en Tribuna Roja, Germinal, Vida Libre, Sagitario i Avante. Va ser una figura clau en les vagues generals de 1917 en el seu sector petroler i va ser denunciat pel cònsol nord-americà Claude I. Dawson, que el considerava un dels agitadors més perillosos del moviment vaguístic, davant les autoritats de Tampico. En 1921 va tornar a Mèxic, instal·lant-se a Ticomán amb sa companya Atanasia Rojas, amb qui va tenir dues filles (Armonía i Vida). A Ticomán va muntar una granja i es va adherir a la Confederació General del Treball (CGT). A principis de 1925 va fer contacte amb José Miño, anarquista gallec emigrat a Mèxic, i que va fer d'amfitrió del grup de Buenaventura Durruti i de Francisco Ascaso en la seva gira revolucionària per Amèrica Llatina. Miño va ser l'encarregat de recollir Durruti i Ascaso a Veracruz, quan aquests van fugir de Cuba segrestant un pesquer i perseguits per les autoritats; José Miño va portar-los a Mèxic i a la granja de Román Delgado a Ticomán, on després de l'assalt a una fàbrica, els revolucionaris van abandonar Mèxic, deixant abans una bona quantitat de diners per a la fundació d'una escola racionalista i per a la publicació del periòdic de la CGT. El març de 1933 va ser novament deportat, en aplicació de l'article 33 de la Constitució --juntament amb José Fontanillas Rión i Juan García, argentí, que va ser expulsat a Hondures--, embarcat a Veracruz en un vaixell alemany cap a Espanya, per haver assistir a una conferència de Rafael Quintero als locals de la Federació Local de Grups Anarquistes de Mèxic; però gràcies a les gestions de sos cunyats, va poder tornar a Mèxic aquell mateix any. Finalment Mèxic li donarà la nacionalitat, país on restarà fins a la seva mort.
***
- Gigi Damiani:El 16 de novembre
de 1953 mor a Roma
(Itàlia) el poeta, periodista, militant i propagandista
anarquista Luigi
Damiani, més conegut com Gigi Damiani,
encara que va fer servir altres
pseudònims (Ausinio Acrate, Simplicio,
etc.). Havia nascut el 18
de maig de 1876 a Roma (Itàlia) en una modesta
família catòlica. Quedà orfe de
mare, per la qual cosa aviat acabà en una casa correccional
per miners a
Nàpols. Després d'organitzar una revolta per
intentar fugir, fou empresonat. En
sortir marxà a Roma on treballà a la botiga de
son pare. Després de conèixer la
història de Ravachol en la premsa burgesa
descobrí l'anarquisme i a partir de
1892 esdevingué una actiu propagandista. El setembre de 1894
fou confinat per
la seva militància a Porto Ercole i després a
l'illa de Tremitie, Favignata i
Lipari. De bell nou a Roma, el setembre de 1896
començà a col·laborar en el
periòdic L'Avvenire Sociale (1896-1905).
Durant la manifestació del«Primer de Maig» de 1897 fou detingut i tancat a la
presó amb Romeo Frezzi. El
28 de setembre de 1897 emigrà al Brasil i
s'instal·là a l'Estat de São Paulo,
d'antuvi a Tieté i després a Alto da Serra, on va
viure confeccionant decorats
teatrals. La seva primera contribució a la premsa anarquista
en llengua
italiana al Brasil fou una poesia («Ad una
contessa») apareguda el 28 de novembre
de 1897 en el periòdic La Birichina,
dirigit per Galileo Botti a São
Paulo. Després continuarà col·laborant
en la premsa anarquista italiana i
portuguesa de São Paulo. Quan arribà al Brasil
coincidí amb una ona repressiva
per part de l'Estat que havia expulsat nombrosos militants anarquistes
italians
(Felice Vezzani, Arturo Campagnoli, etc.) i contribuí a la
revifalla del
moviment llibertari i a la creació a São Paulo,
amb Alfredo Mari, del periòdic Il
Risveglio (1898-1899). En 1900 fou empresonat alguns mesos
sota l'acusació
de «violència sexual» per haver ajudat
son company José Sarmento a «raptar» una
jove que volia fugir de sa família per amor. En aquestaèpoca col·laborà en el
periòdic Il Dirito (1899-1902), fundat
per Egizio Cini a l'Estat de
Paraná, on acabà instal·lant-se en
1902. També col·laborà en el
periòdic
anarquista en llengua portuguesa O Despertar,
publicat per José
Buzzetti. En aquests anys va fer de corresponsal a Curitiba de La
Battaglia
(1904-1912), el qual publicarà en fullet una de les seves
novel·les socials,
L'ultimo sciopero. En 1908 tornà a São
Paulo i en 1911 reemplaçà Oreste
Ristori al front de La Battaglia i altres
capçaleres posteriors --La
Barricata (1912-1913) i La Barricata / Germinal
(1913). En 1914
substituí Alessandro Cerchiai en la direcció de La
Propaganda Libertaria
(1913-1914) i en 1916 Angelo Bandoni en la gerència de Guerre
Sociale
(1915-1917). Les seves nombroses poesies socials i els seus articles
exposen
conceptes de teoria social, alhora que són una
crònica de la societat brasilera
i de la colònia italiana de São Paulo. El juliol
de 1917 participà activament
en la vaga general, que serà resposta amb una brutal
repressió policíaca. Arran
d'un nou moviment vaguístic durant la tardor de 1917, fou
expulsat del Brasil i
retornà a Itàlia. En arribar a Gènova
fou detingut i només fou alliberat vint
dies després gràcies a la campanya de Pascuale
Binazzi des del setmanari Il
Libertario, publicació en la qual
passarà a col·laborar des d'aleshores,
així com en Guerra di Classe i el diari
anarquista Umanità Nova,
dirigit per Errico Malatesta. Després de la
detenció l'octubre de 1920 de tota
la redacció d'aquest últim periòdic,
el publicà regularment i clandestinament.
Arran de l'atemptat del teatre Diana el març de 1921,
reprengué la publicació
del diari el juliol i la continuarà fins al 28 d'octubre de
1922, quan la
impremta romana del periòdic fou destruïda pels
feixistes. Després d'aquest
fet, fugí, amb sa companya Lidua Meloni, a Palerm o el
juliol de 1923 nasqué sa
filla Valeria. El setembre de 1923 retornà a Roma i
fundà el setmanari Fedé
(1923-1926), que editava 13.000 exemplars. També
fundà els periòdics mensuals Vita
(1925) i Parole Nostre (1925). El 25 de setembre de
1926, després de
l'atemptat de Gino Lucetti contra Mussolini, el seu domicili fou
escorcollat i
el 13 d'octubre marxà cap a Gènova i
Milà, per passar clandestinament a França,
on, el novembre, s'instal·là a Marsella. Entre
1926 i 1927 col·laborà en el
periòdic de Virgilia d'Andrea Veglia i
fundà el mensual gratuït
marsellès Non Molliamo (1927), editat a
Marsella pel Comitè Italià
d'Acció Antifeixista i que tindrà
difusió clandestina a Itàlia. El maig de 1927
nasqué a Marsella son fill Andrea. El setembre d'aquell any
fou expulsat de
França i s'establí a Bèlgica. El
setembre de 1928 fou detingut a Lieja per«temptativa d'assassinat» i empresonat fins al
desembre. A començaments de 1929
passà a Luxemburg i entrà clandestinament a
França. Després de ser allotjat per
diversos companys, com ara Damonti a Amiens, retrobà sa
família a Puteaux i
participà en una nova època de Fedé
(1929-1931), dirigida per Virgilio
Gozzoli. El març de 1930 fou novament detingut per«infracció al decret
d'expulsió» i empresonat vint dies. De bell nou a
Bèlgica, no li fou autoritzada
la residència i rodà per diversos
països, d'antuvi a Hamburg, on treballà com a
traductor, i, arran de la proclamació de la
República espanyola, a Barcelona,
on preparà un pla per fer fugir Malatesta
d'Itàlia. El setembre de 1931 fou
expulsat d'Espanya i arribà amb sa família al
nord d'Àfrica, primerament a Orà
i després a Tunísia, on sa companya
morí el desembre de 1932. En aquests anys
col·laborà en diversos periòdics
anarquistes italians de l'exil, com L'Adunata
dei Reffrattari, La Lanterna i Il
Risveglio. Després
d'obtenir, no sense problemes, un salconduit de les autoritats
franceses,
aconseguí arribar a Itàlia el febrer de 1946 i
s'integrà en la redacció d'Umanità
Nova. Durant el Congrés Interregional de la
Federació Anarquista Italiana
(FAI), celebrat entre el 21 i el 26 de febrer de 1948, fou nomenat
gerent
d'aquest setmanari. Però, arran del deteriorament progressiu
de la seva visió a
causa d'un glaucoma del qual havia estat operat a Tunísia,
hagué de mitigar les
seves activitats periodístiques. El juny de 1951 fou
denunciat per «apologia
d'atemptat» contra el consolat francès a
Gènova i condemnat a vuit mesos de
presó. Després d'una nova operació
d'oftalmologia, es retirà a Carrara i
després a Roma. Entre les seves obres destaquen L'ultimo
sciopero, La
Repubblica, I paesi nei quali non bisogna emigrare.
La questione sociale
al Brasile (1920), Il didietro del re. Memorie di
un mancado regicida
raccoltre e tradotte da simplicio (1921), Il
problema della liberta
(1924), Voci dell'ora, riflessioni (1924), La
palla i el galeotto
(1927), La Bottega. Scebe della roconstruzione fascista
(1927), Cristo
e Bonnot (1928), Fecondita (1929), Viva
Rambolote (1929), Del
delito et della pene nella societa di domani (1930), Astorno,
una vita
(1930), I ceti medi e l'anarchismo (1937), Carlo
Marx e Bakunon in
Spagna (1939), Razzismo e anarchismo
(1939), Rampogne, versi di
un ribelle (1946), Il problemo della liberta
(1946), Sgraffi
(1946), Discorsi nella notte (1947), Le
ragioni di una antitesti tra
comunisti ed anarchici (1948), L'utopia anarchica e
la realta anarchica
(1948), Diabolica carmina. Poesie panagerggianti e
anticlericale (1949),La mia bella anarchia (1953), entre d'altres.
***
- Felisa de Castro Sampedro: El 16 de novembre de 1981 mor a Caracas (Veneçuela) la militant anarcofeminista i anarcosindicalista Felisa de Castro Sampedro. Havia nascut el 21 de febrer de 1898 a Belver de los Montes (Zamora, Castella, Espanya). Conscient de la necessitat d'una organització específicament feminista dins del moviment llibertari, fundarà amb altres companyes a Barcelona a finals de 1934 el grup Grup Cultural Femení de Catalunya. La iniciativa va partir d'un petit grup de jovenetes militants dels sindicats i dels ateneus llibertaris --Maruja Boadas, María Cerdán, Nicolasa Gutiérrez, Soledad Estorach, Elodia Pou i Conchita Liaño entre d'altres, que comptarien amb el suport i la col·laboració de destacades i experimentades militats, com ara la mestra racionalista Pilar Grangel, Libertad Ródenas iÁurea Cuadrado, que seria directora de la Casa de la Maternitat de Barcelona durant la guerra-- amb l'objectiu de conscienciejar les dones en la necessitat de la seva participació en la lluita social. El nom que van triar, Grup Cultural Femení, era ja indicatiu del seu camp d'actuació, limitat a la conscienciació i captació, al marge del camp estrictament sindical. Es pretenia impulsar així mateix les relacions de solidaritat entre les dones, que s'ajudarien mútuament en aquelles dificultats específiques que, com a dones, trobessin en la seva activitat militant. Un dels seus acords, per exemple, consistia a establir torns perquè una d'elles tingués cura dels fills de les altres, possibilitant així les mares assistir a les reunions sindicals. La mancança d'un espai propi va limitar les possibilitats d'actuació. Van aconseguir organitzar un reeixit míting al Teatre Olímpia de Barcelona, per al qual van sol·licitar la col·laboració de Frederica Montseny que, sempre reticent als grups específics de dones, va rebutjar la invitació. Van col·laborar activament també en la campanya de solidaritat organitzada per la CNT davant la vaga general de Saragossa de 1934, quan nombroses famílies catalanes van acollir els fills dels vaguistes, posant en contacte les dones catalanes amb les mares saragossanes. En 1936 el Grup Cultural Femení s'integrà dins l'«Agrupación Mujeres Libres». Després de la derrota en la Guerra Civil, Felisa de Castro s'exiliarà a França, on trobarà altres companyes de CNT i de «Mujeres Libres» (Pepita Carpena, Pilar Grangel, etc.), tancades al camp de concentració de Clermont-l'Hérault. En 1943 marxarà a Bordeus i més tard a Caracas (Veneçuela), on morirà.
***
- Rubén Prieto:
El 16
de novembre
de 2008 mor a Caracas (Veneçuela) el dissenyador, escriptor,
traductor, editor,
activista cultural i propagandista anarquista Rubén Gerardo
Prieto. Havia
nascut el 19 de desembre de 1930 a l'Uruguai en una família
d'origen espanyol. Estudià
en la Facultat de Belles Arts i milità en el moviment
estudiantil formant part entre
1950 i 1965 de la Federació d'Estudiants Universitaris de
l'Uruguai (FEUU). En
1953 participà en la creació de
l'Associació d'Estudiants de Belles Arts. Després
va fer de professor de disseny a l'Escola de Belles Arts, de periodista
i de
llibreter bibliotecòleg, sempre participant com a activista
en diversos
moviments socials (universitari, ecologista, sindical, cooperativista,
veïnal,
etc.). El 20 d'agost de 1955 fou un dels fundadors de la«Comunidad del Sur» a
la zona sud de Montevideo, comuna llibertària que
destacarà per les seves
tasques editorials gràcies a la impremta del
col·lectiu, a més d'altres
seccions (granja ecològica, fleca, fusteria, etc.). En 1956
fou un dels
fundadors de la Federació Anarquista Uruguaiana (FAU).
Durant la dictadura
militar feixista la«Comunidad del Sur» serà durament
reprimida i
els seus companys
hauran d'exiliar-se, primer al Perú i després a
Estocolm com a refugiat polític.
A la capital sueca, amb altres companys, recrearà la comuna
i fundarà una nova
editorial, Nordan Comunidad. Amb la caiguda de la dictadura,
retornà a
Montevideo on refundà la comunitat i reprengué la
militància i l'activitat
editorial, que el relacionà amb el moviment anarquista
llatinoamericà (Santiago
de Xile, São Paulo, Rio de Janeiro, Caracas, etc.) i europeu
(Madrid,
Barcelona, París, Estocolm, Milà, etc.). Entre el
24 i el 30 de setembre de
1984 prengué part en l'«Incontro Internazionale
Anarchico» de Venècia. Entre
les seves obres destaquen Por la tierra y por la libertad.
Trabajadores
rurales y proceso revolucionario: UTAA y el MNLT (1986) i Perfil
ambiental del Uruguay (2000, amb altres). Rubén G.
Prieto va morir d'un
atac de cor el 16 de novembre de 2008 a l'Hotel Hilton --actual Alba
Caracas--
de Caracas (Veneçuela), quan representava la seva editorial
en la Fira Internacional
del Llibre d'aquesta ciutat, i el seu cos fou incinerat el 29 de
novembre
d'aquell any al Cementiri del Nord de Montevideo (Uruguai).
Actualització: 16-11-14
Modificació de l'IBI, famílies nombroses i víctimes de violència de gènere. (3)
1.Visualitzam l'alta pressió fiscal que patim a Pollença
2.A la coa en despeses socials
El portaveu del PI ens va dir que la nostra acusació d'electoralisme responia només a que ens trobam a la recta fina de les eleccions. Com hem demostrat als anteriors articles i demostrarem a aquest article l'adjectiu d'electoralista a aquests modificacions està més que justificada quan no han anat de cap tipus d'estudi ni comparativa, ni res de res....
Es va aprovar provisionalment la modificació de l’ordenança fiscal de l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI). Amb els vots a favor de PP, PI, UMP, abstencions de PSOE i MES i el nostres vots en contra . Es tracta d'un impost directe sobre el patrimoni i atén exclusivament al valor de l'objecte, i no pas a les circumstàncies dels subjectes passius. Respecte a la rebaixa aprovada inicialment afectaria només a les famílies nombroses i a les víctimes de gènere que compleixen determinades condicions.
L’Impost sobre Bens Immobles (IBI) es d’obligat cobrament pels ajuntaments i es basa en gravar el patrimoni que té cada ciutadà. El valor dels immobles com que ha crescut molt en els últims anys això acaba repercutint en un augment desmesurat de l’IBI. És un impost doncs que creix amb l’especulació. Pensem que pot ser una bona eina per fer pagar més a qui té moltes propietats però la gran majoria de ciutadans no té casa seva per especular sinó que per a viure-hi. Com us vam recordar Pollença és el seté municipi de Mallorca amb el rebut mitjà d'IBI urbà més alt de Mallorca. Caldria estudiar el mecanisme per retornar en forma de subvenció part de l'IBI, amb criteris socials , atotes aquelles famílies que només tenen un habitatge i ingressos baixos.
Per variar dins la peculiar política informativa de l'Ajuntament no ha publicat la modificació aprovada inicialment i a la qual es poden presentar al·legacions fins 11 de desembre, només han publicat l'anunci al BOIB. Una vegada més hem de fer la feina que no fa l'Ajuntament; a l'enllaç teniu la modificació aprovada.
Abans de la modificació tenien dret a una bonificació del 50 per 100 de la quota íntegra els titulars de família nombrosa. Aquesta bonificació únicament s'aplicava en el cas d'immobles que constituïen el domicili familiar i sempre que el seu valor cadastral no superés els 180.000 €. La bonificació s'atorgava per termini anual a petició de l'interessat, que l’haurà d’efectuar abans del 30 de març de l'exercici per al qual se sol·licita. Cal dir que hem sabut que al municipi hi ha famílies nombroses que desconeixien l'existència d'aquesta bonificació i la majoria quan s'adonaven de l'existència de la bonificació ja havia passat el termini legal.
El normal és que la proposta de modificació hagués anat acompanyada d'un informe que justifiqués o raonés la proposta i quantifiqués exactament les conseqüències econòmiques de la mateixa. Però clar és més important presentar una rebaixa abans de les eleccions que fer les coses bé. Vam parlar amb l'interventor i ens va informar que la mesura afectava a 22 o 23 famílies.
La proposta de l'equip amplia les bonificacions a les famílies nombroses i lleva el límit de que no superés el valor cadastral dels 180.00 euros.
- Un 90 per 100 de la quota íntegra a les famílies nombrosa amb immobles que constitueixin el domicili familiar i sempre que el seu valor cadastral no superi els 90.000 €.
- Un 70 per 100 quan el valor cadastral sigui superior a 90.000€ i inferior a 180.000 €.
- Un 60 per 100 quan el valor cadastral sigui igual o superior a 180.000 € i inferior a 400.000 €.
Caldria preguntar-se si famílies nombroses amb immobles amb valors superiors a 180.000 euros necessiten realment aquestes subvencions.
Un canvi positiu és que ara la sol·licitud de la bonificació ja no s'ha de fer abans del 30 de març sinó que s'ha de sol·licitar abans de la finalització del període de pagament voluntari.
Un dels temes que vam plantejar a l'interventor és si era possible equiparar les famílies monoparentals a les famílies nombroses i en aquest moment legalment no és possible. A Catalunya si que s'ha pogut fer ja que ha definit legalment el que és una família nombrosa, cosa que no ha passat a les Balears. També vam demanar si era possible bonificar a totes les faímilies tenint en compte la renda familiar (el que seria molt més just) però l'interventor ens va dir que no era possible ja que com hem dit es tracta d'un impost directe sobre el patrimoni i atén exclusivament al valor de l'objecte
A la proposta aprovada inicialment s'afegeix una nova bonificació del 25% als subjectes passius víctimes de violència de gènere, que es trobin en situació d’atur amb una durada superior a 6 mesos i amb un reconeixement de la violència mitjançant sentència ferma dictada en els últims 5 anys. Cal dir que en el cas d'aquesta bonificació l'interventor adverteix que aquest tipus de bonificació no es troba inclosa per aquest tribut en cap norma de rang legal i informa desfavorablement de la mateixa.
A la comissió informativa vam demanar si havia qualque víctima de gènere a Pollença que complís aquests requisits, no havia ni una. Tant al ple (en dues ocasions) com a la tertúlia a la ràdio vam demanar a l'equip de govern que mesures havien pres en referència a les víctimes de gènere al llarg de la legislatura, no van contestar perquè evidentment no han fet res. Només cal mirar uns minuts per internet per trobar accions fetes a altres municipis contra la violència de gènere. A altres municipis com per exemple Viladecans per tal de donar resposta a la violència de gènere, l’Ajuntament compta des de 2006 amb un Circuit local d’atenció a la dona víctima de violència que posa en marxa un conjunt d’accions d’informació, acompanyament, protecció i suport a la víctima de violència de gènere i als seus fills i filles, a fi d'ajudar-la a poder sortir d'aquesta situació. A més a més, el circuit estableix un protocol d’atenció que és revisat periòdicament per tots els departaments integrants i que intenta donar una resposta immediata a aquelles situacions d’urgència en que una dona demana ajuda. L’existència d’aquest protocol facilita l’atenció a la dona i evita la victimització secundària. A Palma per exemple l'Ajuntament ha publicat una guia de recursos..
Fa uns dies el Diario de Mallorca (la pressió fiscal de l'IBI s'ha disparat un 53% en plena crisi) publicava aquest mapa que situava a Pollença com el seté municipi amb el rebut mitjà d'IBI urbà més alt de Mallorca.

Resultats de les Primàries MÉS per Mallorca
Dissabte es varen celebrar les eleccions primàries de MÉS per Mallorca al Parlament i al Consell de Mallorca. Amb una participació presencial de 90 persones (el 60% del cens) a la que s'han de sumar les que votaren per internet, en un nombre que encara no coneixem, la jornada va ser un èxit sense cap incident destacable. La preparació de les primàries va ser un repte organitzatiu que es va superar amb èxit, amb les mancances i defectes pròpies d'una primera vegada, però amb nota alta.
Els candidats pollencins que es presentaren varen aconseguir entrar en les llistes, fet pel que els hem de reiterar l'enhorabona: Na Joana Aina Campomar quedà la quarta a la llista al Parlament, en Gabriel Cerdà el 33è a la llista al Parlament i en Miquel Àngel Sureda el 14è a la llista del Consell de Mallorca.
Els caps de llista foren ratificats amb un ampli suport: en Gabriel Barceló amb 4.999 vots (91,13%) al Parlament i Miquel Ensenyat amb 4.568 vots (92,92%)
A Pollença els candidats més votats varen ser: Al Parlament, David Abril i Margalida Miquel, i al Consell Miquel Àngel Sureda i Maria Lluc Bauzà.
Gràcies a tots els qui participàreu i als qui treballareu en l'organització i les taules electorals. Ara manca treballar per fer realitat el canvi polític i social el proper mes de maig.
Veure resultats al Consell de Mallorca
Veure resultats a l'Ajuntament de Palma
Taules electorals de Port de Pollença (40 votants) i Pollença (50 votants)
