Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10341

Metafísica. Kant. Els homes i els gossos.

0
0

        

 

  

                             Metafísica. Kant. Els homes i els gossos.


 


 


          Segons N'Immanuel Kant, el temps i l'espai són idees innates de l'home. I en conseqüència, el fenomeno (les impressions sensorials), els fenòmens, són un producte determinat per les idees de temps i d'espai dels humans. 


 


     L'apriorisme kantià semblava irrefutable: Sense l'ull humà no existirien les sensacions visuals. I sense les idees innates de temps i d'espai, tampoc serien possibles, les sensacions.


   Semblava perfecte, si no fos que deixava de banda el fet  que els animals, majoritàriament, també tenen sensacions.  S'hauria de deduir que els gossos també creen fenomenos i que, per tant, també tindrien les idees innates de l'espai i el temps. Els gossos, però també les mosques, posem per cas. O sigui, es podria afirmar que les mosques tenen idees innates del temps i de l'espai, i que aquestes idees innates de les mosques són superiors a les dels humans, posat que, com és sabut, l'ull de la mosca és molt més precís que l'ull humà.


   


      Els kantians haurien de quedar admirats pel fet que els fenomenos dels gossos i de les mosques semblin coincidents amb els dels humans. Sembla que homes i animals fan els mateixos càlculs experimentals sobre el temps i l'espai.


    Això sí: fa la impressió que els gossos i les mosques no tenen problemes morals, i que no creuen en Déu.


 


   


 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10341

Latest Images

Trending Articles