Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10332

l'any 2014 ha començat amb força

0
0

Solem dir que l’hivern no és temps de gegants, però aquest mes de gener  és molt possible que s’aixin trencat els motlles i és molt probable també que sigui per a re definir algunes festes que fins el moment sols coneixien als enormes personatges de passada.

La primera,  just començar l’any,  seria l’estrena dels tres Reis Mags Gegants de Maó, per a participar en la Cavalcada dels Reis d’Orient i arribada d’aquests a la Ciutat.

Recordem com a mitjans anys 80, en una època en que l’Ajuntament de Maó va voler promocionar aquells vells gegants que just participaven en les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, buscant-li nous llocs on participar, alguns anys en Tomeu i na Guida van encapçalar la cavalcada. En aquell temps les enormes figures encara no eren portades per la actual Colla de Geganters i en alguna ocasió els van portar fins i tot soldats dels que estaven fent el servei militar a l’illa. Un record que a qui està escrivint aquestes ratlles li arriba és el veurer-los plantats a la porta de la pescateria per a afeixir-se a la cavalcada un cop aquesta haver pujat ja la costa del parc Rotxina, per a no haver de fer pujar la costa a uns portadors que en aquell moment eren inexperts. Tot i així la participació dels gegants en la cavalcada sols es va fer un parell de vegades.

Ja constituïda la Colla de Geganters algun any de principis dels anys 90 els gegants tornarien a anar a la cavalcada. Tot i així prest s’arribaria a la conclusió de que en Tomeu i na Guida són protagonistes durant les Festes de Gràcia, però que en la nit del cinc de gener no aconseguien despertar les il·lusions dels més petits com durant l’estiu, donat que aquests a qui anaven a esperar era als Reis Mags. La dita popular ens diu que “cada cosa al seu temps i a l’estiu cigales”.

Els geganters seguirien col·laborant amb la cavalcada alguns anys amb el Gegant Olímpic, altres amb els grallers, en alguna ocasió amb la construcció de les carrosses i fins i tot un any en que hi van anar amb el gegant en Tomeu disfressat  de Pare Noel.

L’actual projecte de que la ciutat de Maó compti amb tres gegants que siguin els Reis Mags d’Orient ja es remunta a l’any 2009 quan des de la entitat gegantera sorgí la idea de disfressar a tres gegants menorquins de Reis Mags i en pocs anys el projecte evolucionaria en la creació de tres figures de nova creació, construïdes al taller de la Colla de Geganters de Maó, que representessin precisament als tres màgics personatges (veure article de fa poques setmanes que parla de dita construcció).

Miquel Villalonga Coll, proces de construcció d'un gegant. concretament el rei gaspar de la comparsa dels tres Reis Mags Gegants de Maó, Menorca.

els gegants reis mags de mao durant la cavalcada de reis 2014

La posta de llarg dels tres nous gegants ja la hem narrat en altres articles i sols afegir que  la aprovació seria tal, tan a la Ciutat com fora d’ella,  que en pocs dies ens arribarien els correus de persones relacionades amb el mon geganter, de la península, per a felicitar la idea i els resultats.

La segona amb gegants d’aquest mes de gener va ser just fa una setmana, ja emmarcada dins els actes de la Diada de Sant Antoni, Patró de Menorca.  En aquest cas ens podem remuntar a mitjans anys 90 quan en Tomeu i na Guida van ser requerits per a animar el dissabte de Sant Antoni amb un passacarrers que acabava a la mateixa plaça Bastió on es feien els foguerons i balls tradicionals. Es va provar un parell d’anys, però tampoc era el dia dels gegants i aquests passaven bastant desapercebuts dins la celebració, motiu pel que la seva presència aquest dia tampoc va tenir continuïtat.

Ja va ser l’any passat, amb un nou consistori amb ganes i idees noves (recordem que a mitjans 80 també van ser aquestes les que van transformar les nostres festes), quan es va provar que el dissabte abans de la diada en Tomeu i na Guida entressin a la plaça per a fer de narradors, per a explicar els fets de l’any 1287, quan la conquesta de Menorca per les armes Catalano-  aragoneses. El fet seria igualment emmarcat dins la diada però no seria un passacarrers seria algo molt diferent.

Per a la ocasió es va convidar als amics de la Colla de Geganters de Llucmaçanes, per amb dos dels seus gegants interpretar els papers de l’Abu Omar, l’últim governador àrab de l’illa de Menorca i del Rei Alfons III, el que manà les tropes que prengué l’illa als seus antics moradors. Dita funció, doncs no va ser altre cosa, l’any passat ja va ser tot un èxit, amb els narradors i fins i tot els gegants que van fer d’actors, motiu pel que aquest any s’ha repetit, amb èxit augmentat.

Parlàvem de que el mes de gener no sol ser mes de gegants, però tan l’èxit assolit durant la cavalcada de Reis com en la representació de Sant Antoni ens auguren que a partir d’ara els uniformes d’hivern pels geganters no hi podran faltar, i en tot cas a dins un gegant, entre el pes de la figura a sobre del portador i la seva vestimenta, la del gegant, “s’hi està calentet”.

els gegants de mao durant els actes de la diada de sant antoni patro de menorca

www.gegantsmao.menorca.es


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10332

Latest Images