Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10541

Cal un pla estratègic per a Pollença

0
0

Avui un article d'en Joan Martorell que esperem us faci reflexionar i comentar . Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

 Cal un pla estratègic per a Pollença

El comentari que fa Alternativa a la web dia 07.01.2014, referent a les obres anunciades de reforma de les instal·lacions esportives a Pollença i Port de Pollença, on se volen instal·là 4 pistes de pàdel, eliminant la pista de futbet, que només fa 4 anys que es va reformar, canviar la gespa dels camps de futbol, si esta en garantia, que la canviï la constructora, cost 0,(segons la meva opinió tenen tota la raó del mon),es dir, pareix fruit de la improvisació, me serveix de cap de fil per anar mes en lluny amb el que fa al futur del nostre Poble i lo que trobaran les properes generacions, que ja empenyen força.

He rellegit les primeres pàgines de la HISTORIA DE POLLENÇA, SEGLE XX, de Pere Salas Vives, per recordar que teníem a Pollença a principis de Segle XX.

Pollença, tenia un PIB important en relació als habitants. Teníem sabaters, ferrers, mestres d’aixa, teixidors, espardenyers, fàbriques de graneres, de guix, de rajoles, de cera, de pólvora, de gasoses, de ràfia, de sabates, de teixits, de catifes, una Fábrica de electricitat (Can Franch), una serradora , Fábrica de embotits (La Matança), botigues especialitzades (gorres i capells). Sense oblidar la pesca al Moll (90 barques a l’any 1913) , fins i tot teníem qualque Mina on treien ferro (1927). Exportàvem.

Dins Hosteleria, l’Hotel Cosmopolita, la Fonda del lloro, Mar i Cel, l’Hotel Formentor, per exemple, donaven servei als visitants.

Del mon de les finances, cada un amb una finalitat distinta: La Caixa d’Estalvis de Pollença, la Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Círculo Católico de Obreros de Pollensa (que el 1938 cedí tots els immobles a la Caixa d’Estalvis i M.P. de las Balears. El Banc Agrícola.

Tots o la majoria del negocis relacionats, regentats per gent de aquí.

El panorama que observo avui es trist, no tant sols perquè han desaparegut empreses o s’han traspassades a inversors de fora i son ells que les dirigeixen i sen enduen els beneficis, nosaltres mos quedem amb un sou de rialles (sobre tot dins l’hostaleria),  dins ca nostra, no som amos de res.

No me puc resignà a que Pollença, estigui aletargada, adormida, respirant perquè la respiració es automàtica, deixant passar dies i actuant a cop de necessitat. Parlis amb qui parlis, tothom esta fart, ningú veu solució ni te ganes de pensar-ne cap. Ja veurem....qui dia passa, any empeny.

La gran pregunta...A qui correspon obrir el camí del progrés, de la competitivitat, de la innovació?, per mi es clar: LA ADMINISTRACIO LOCAL.

Perquè la Administració ?, senzillament perquè els Regidors s’oferiren voluntaris per dirigir i treballar per el Poble i axó vol dir, mantenir-lo, protegir-lo, cuidar-lo i procurar que les necessitats del ciutadans estiguin ben cobertes. No podran al·legar desconeixement de causa, molts d’ells governaven la anterior legislatura. (Per cert qualcú ha anat a veure el Jutja, per contar-li lo que el magistrat estava interessat en sabre, no se com acabarà, de moment encara cobra de l’Ajuntament, lo que provoca certa vergonya aliena).

Baix el meu punt de vista i amb l’experiència que dona una crisis com la que hem viscuda, i patim, agreujada per la quantitat de persones que s’han enriquit amb els doblers de tots nosaltres, amb el resultat final de una falta de liquides terrible i carències assistencials de tota mena i a tot arreu. Cal pensar durant hores, lo que hem de fer els propers minuts. Sense presa, emperò sense pausa. Elaborar lo que totes les empreses, tant grans com familiars, fan, un PLA, un Pla Estratègic per els proper anys. Un Pla consensuat, amb tots els sector, Politics, Sindicals, Empresarials, Socials, Urbanístics, etc. Analitzant que tenim avui i dissenyant el demà.

Això es feina, emperò val la pena engegar un Conferencia Oberta per dissenyar el futur de Pollença. Quin producte volem potenciar, com, on, mitjans necessaris per fer-ho. Es reben ponències i se debaten i voten, aquestes resolucions han de esser acceptades per tothom.

He dit que correspon tirar endavant aquest projecte a l’Administració Local, emperò no vol dir que no es pugui coordina amb les altres administracions (Autonómica i Central),lo que es clar es que l’Ajuntament ha de tirar del carro.

Tapar un clot, reposar un arbre, arreglar un fuita, netejar un camí (no es fa de tot l’any, tant sols quan arriba Sant Antoni), etc. Axó no es governar.

El Sr. Heberto Corea Guerrero, a un interessant article publicat a elnuevodiario.com de Nicaragua, definia el bon govern...:

Un buen gobierno no tiene ni debe tener una varita mágica para solucionar los problemas que aquejan a los ciudadanos; debe tener una varita para guiar al ciudadano hacia el desarrollo económico, social, técnico, científico y educativo”.

Axó es lo que hem de menester a Pollença, polítics que siguin capaços de fer lo que deia el Sr.  Corea, emperò vist i escoltades certes declaracions, a un Poble on tothom  coneix els qui mos governen i assabentats de les seves incapacitats, es hora de cridar a tots els joves i no tant joves, persones preparades, que en tenim, de que facin un esforç de responsabilitat i participin a la vida econòmica i social de Pollença, del seu esforç i entrega en tindran el profit els nostres nets i els seus fills i escrits com aquest ja no faran falta.

No podem seguir aferrats a un llibre de Costa i Llobera, a una foto de Philip Newman, llevant la pols a un quadre dels pintors de l’Escola Pollencina, escoltant el Puig Patrona, etc. Tot el passat es nostre i es necessari recordar-lo, es nostre i forma part de la nostra historia, de la que mos sentim orgullosos, emperò procurant sempre llaurar un futur millor que el present, garantint als que venen una societat justa i pròspera.

Joan Martorell

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10541

Latest Images