Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12468

Ens ajudau a ser un municipi més saludable i ecològic?

$
0
0

Al darrer ple es va aprovar la nostra moció per deixar d'utilitzar progressivament els herbicides a Pollença. Amb els vots a favor d'Alternativa, PSOE,PSM, Esquerra i no adscrits i l'abstenció de la resta.  Ara començarem a fer feina per aconseguir el més prest possible el nostre objectiu una Pollença lliure d’herbicides, esperam la col·laboració de tots els que creuen en la necessitat d'un municipi més saludable i ecològicament sostenible.

Al ple vam acceptar l'esmena proposada per l'equip de govern per no tancar el termini de compliment de la moció en un any, amb el compromís del mateix equip de govern de donar-nos els mitjans per fer feina a la  moció. 

 A la majoria dels casos no hi ha una justificació racional per fumigar sobre herbes que no representen cap risc en relació a possibles incendis forestals, que no afecten la visibilitat circulatòria de la carretera i que no suposen cap risc per a la seguretat de les persones. Es confon la “netedad” amb la destrossa d’hàbitats i ecosistemes posant en perill la nostra salut i es confon "males herbes" amb plantesque compleixen un paper clau als nostres ecosistemes.

Per això al termini d'un any que proposam per eliminar el glifosat a Pollença cal concienciar a la gent i fer una campanya informativa (es pot fer via xerrades, internet , taulers i ràdio municipal) a la que s'expliqui que és més important la salut que l'estètica

Per que la principal raó per la qual hem de deixar d'utilitzar herbicides és una qüestió de salut. Hi ha nombrosos estudis científics que parlen les conseqüències negatives dels herbicides i l’Ajuntament té la responsabilitat de vetllar pel manteniment d’un entorn saludable per a la vida de les persones.El glifosat ha mostrat signes de toxicitat i/o riscs de toxicitat per a humans tant en assaigs de laboratori com en estudis epidemiològics.

L'Ajuntament ha de vetllar per la sostenibilitat medi ambiental i la vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins juga un paper important, no només estètic durant la floració primaveral ( és un de les coses valorares pels cicloturistes) , sinó també ecològic, a causa de la seva elevada diversitat biològica i per la producció de recursos tròfics que són aprofitats de forma important per moltes espècies d’invertebrats i d’aucells. A les voreres de camins i carreteres hi viuen moltes espècies de flora, fet que ajuda a compensar encara que sigui mínimament la pèrdua de biodiversitat a la resta de l’àmbit agrícola. El winnercoop que utiltiza l'Ajuntament com diu la seva propia fitxa toxicològica, és mortal per invertebrats i anfibis, que estan a la base de la xarxa tròfica natural. Molts d'aquests animals moren directament després d'una fumigació. D'altres, queden enverinats. El cicle de vida es romp. Els productes persistents arriben als torrents o als aqüífers i s'instal·len als organismes humans.

 AAlternativa per Pollença som ben conscients de que la supressió total del winnercoop no és cosa d'un mes ni de dos i per això a la nostra moció plantegem la seva desaparició progressiva, començant per les zones més perilloses de ser contaminades o afecta a la nostra salut amb l'objectiu de deixar-ho d'utilitzar en un any.Tenim clar que durant aquest any de moratòria s'hauria de fer la feina de conscienciació de la que hem parlat, també som conscients que l'Ajuntament només té dos jardiners per una gran superfície enjardinada. Però aquesta superfícies es pot reduir d'una forma important si apliquem la raó; a moltes plantes només cal deixar que facin el seu cicle vital perquè desapareguin de forma natural quan arriba l'estiu, els nostres escassos dos jardiners no han de fer feina a zones que són responsabilitat del Consell. Hi ha molts de quilometres de camins i només dos caminers, però aquest sobre tot tallen rames de finques veïnes per que l‘Ajuntament no els obliga a tenir en condicions el seu tros de camí. Cal dir que l‘Ajuntament quan va iniciar la privatització de la neteja viària el va donar amb el personal inclos, obviant les recomanacions del comitè de treballadors, ja que realment la meitat d‘aquest personal feia de jardiner. Ara es troben que els manca gent i la llei no els permet recuperar ni contractar dotar el servei de jardineria i camins amb el personal suficient per poder dur les àrees de forma eficient

Com hem dit esperam una Pollença lliure d’herbicides en un any i esperam la col·laboració de tots els que creuen en la necessitat d'un municipi més saludable i ecològicament sostenible.

 

Per començar a l'enllaç de Som lo que sembrem podeu veure material audiovisual sobre “Efectes de les fòrmules d’herbicides amb glifosat i les alternatives”.

 



Viewing all articles
Browse latest Browse all 12468

Latest Images

Trending Articles