Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10339

En Tomeu i na Guida ens narren els fets de l'any 1287.

0
0

Donat l’èxit de l’any passat, aquest matí en Tomeu I na Guida, els Gegants de Maó, novament  ens han narrat els fets de la presa de Menorca per part de les tropes cristianes de l’any 1287.

És la segona vegada que els Gegants de la Ciutat ens fan de narradors dins els actes de la Diada de Sant Antoni. Tot i així no han estat sols, per a la ocasió s’ha convidat als membres de la Colla de Geganters de Llucmaçanes, que hi ha participat amb dos dels seus gegants, els que han interpretant els papers de Abu Omar, l’últim governador àrab de l’Illa de Menorca i el del Rei Alfons III, el que manà les tropes que en data tan senyalada arribaren per a ocupar l’illa.

La festa, doncs és el que ha estat, ha començat amb una passejada dels quatre gegants pel centre de la ciutat, acompanyats per la Banda de Música de Maó. Ha estat una petita volteta, que ha servit per a anunciar l’acte i també per a anar arreplegant gent que darrera els gegants i la música han baixat fins el Pla de la Parròquia.

Un cop en el que ha estat el centre neuràlgic de la festa, els músics han pujat a la tarima on ja hi estava situat el cor de l’Orfeó Maonès. Els gegants s’han situat cada un al lloc que els correspondria en la “funció gegant”. Al cap de poc temps un redoble de tambor ha anunciat que aquesta començava, ha estat quan en Tomeu i na Guida ens han començat a explicar:

Amics, que tingueu bon dia, som na Guida i en Tomeu i us volem explicar de com va ser la conquesta de Menorca. Tot va succeir uns dies de gener de l’any 1287, ja fa molta, molta estona.

A mida que els Gegants de la Ciutat han anat narrant els fets, han aparegut a la plaça els gegants que havien arribat per a interpretar als personatges de la història. S’ens ha explicat, més ben dit ens han explicat els gegants, amb la veu de dos actors de l’Orfeó Maonès, qui va ser Abu Omar i com va ser la batalla que faria canviar la història de Menorca incorporant-la a la Corona d’Aragó.

En Tomeu i na Guida els Gegants de Maó ballen durant la Diada de Sant Antoni 2014, amb la música de la Banda de Música de Maó.

Al dia d’avui, afortunadament, les batalles ja sols les commemorem com a fets històrics, i els dos personatges principals no podien acabar barallats, és així que tan el Governador de la època en que els menorquins érem musulmans com el Rei que va conquistar l’illa i evidentment  el Gegants de la Ciutat de Maó com a símbol de una part de la cultura que arribà amb els nous moradors, han acabat ballant tots junts

Sant Antoni és enguany, dia de convivència. Aquesta és sa festa que celebrem, que hem sabut entendre que tots som iguals i que no hi ha d' haver cap diferència per color de pell, lloc de naixement o creeença que es tingui. Per açò us convidem a ballar tots junts. 

Amb aquestes paraules ha acabat la narració i han començat els balls de gegants, moment també esperat pel públic.

L’acte ha acabat amb la interpretació per part de la Banda de Música de Maó i cantat per el Cor de l’Orfeó Maonès de l’himne a Menorca que un dia composà Deseado Mercadal.

Lamentem no disposar de suficients fotografies per a il·lustrar el present article, però en tot cas en breu, just ens arribin, les podreu trobar al nostre perfil de facebook: gegants de Maó, Menorca.

www.gegantsmao.menorca.es


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10339

Latest Images