Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10547

LES 10 MILLORS PEL·LÍCULES DE 2013

0
0

En aquest estrenat 2014, aquestes són les pel·lícules que més m'han impactat del 2013. Aquests dotze mesos m'he enduit grans sorpreses cinematogràfiques que han estat un contrapunt a les males notícies que periòdicament (i malauradament) han estat protagonistes de l'actualitat, ben farcides de fanatisme, manipulació, corrupció, mentides, mala fe i retalls socials...

10- The Cabin in the Woods

O un gran manual per explicar els recursos típics i tòpics que apareixen a la majoria de pel·lícules de por protagonitzades per adolescents. Tots ells van desapareixent fins que només en queda un... L'he elegida per l'originalitat de la proposta i la sorpresa contínua. El final traspassa els límits d'allò imaginable i previsible.

9- Don Jon

Josep Gordon-Levit debuta a la direcció protagonitzant una proposta fresca, dinàmica i alegre que va més enllà del cinema convencional pel tractament que fa de les relacions de parella i de l'amor quan apareix un convidat inesperat: l'addicció a la pornografia. Espectaculars Scarlett Johansson i Julianne Moore en els seus rols femenins contraposats.

8- Gravity

S'ha de fer un exercici de consciència abans d'anar a veure aquesta odissea de ritme molt mesurat i amb esquitxades de thriller. Ha estat la primera pel·lícula pensada per al 3d (obviant els documentals, és clar) que defuig del cinema més comercial que podem trobar a aquest tipus de sales. Una faula sobre la vida, la mort i les segones oportunitats en un espai infinit ple de metàfores visuals.

7- Las Brujas de Zugarramurdi

Estam d'enhorabona. Tornam a tenir (a la fi!) Álex de la Iglesia en estat pur. Després de diversos intents bastant mediocres, a la fi el director torna a la seva millor versió (la de El día de la bestia). Personatges delirants, situacions rocambolesques, violència descontrolada, humor políticament incorrecte i diàlegs amb molta llibertat creativa. El final podria estar més ben parit des del punt de vista dels efectes especials, però així i tot el metratge val molt la pena. La millor comèdia espanyola de l'any.

6- The Butler

Aquest film i 12 Years a Slave han estat les aportacions més importants d'enguany sobre la reivindicació dels drets humans per part de la comunitat negra als Estats Units. En el cas de The Butler, però, l'anàlisi és més llarg i profund i és una proposta seriosa i interessant que exposa el tema racial des del carrer i des del poder. Una lliçó d'història magistral. Una curiositat: hi apareix una Mariah Carey que costa de reconèixer i que no arriba a articular cap paraula.

5-The Words

Una d'aquestes rareses que et mantenen amb el cul aferrat a la butaca des del principi fins al final (i et quedes amb ganes de més) sense cap altre recurs que la història en ella mateixa, sense necessitat d'additius de cap tipus (efectes especials o girs argumentals inversemblants). Un conte perfectament mesurat en les seves dosis que té la literatura com a gran company de viatge. Imprescindible.

4- Side Effects

Aquest 2013 ha tengut tres thrillers molt recomanables. Un ha estat Trance, de Danny Boyle, un altre el trobareu un poc més envant en aquest trailer, i finalment, aquesta meravella de Steven Soderbergh que té com a rerefons el tema de la medicació psiquiàtrica. De cap manera sereu capaços de predir el final.

3- Jagten (The Hunt)

Popularment es creu que a la vida els gats i els nins sempre diuen la veritat. La trama d'aquest film parteix de la creença certa del segon supòsit. Però això no té per què ser cert. És més, les mentides dels més petits poden ser molt perilloses si la societat adulta els dóna credibilitat. Les conseqüències poden ser catastròfiques i imprevisibles. Molt dura i angoixant.

2- Prisoners

Sense cap dubte, el thriller de l'any. Pensava que seria una pel·lícula més de pare que cerca la seva filla desapareguda. D'aquestes n'hi ha a bufetades. No obstant això, el fet que el director fos Dennis Villeneuve, autor de la magistra Incendies, em va decidir a donar-li una oportunitat. I efectivament, des d'un esquema argumental mil vegades executat, la pel·lícula no té res a veure amb les anteriors. La trama és tant o més angoixant que el número tres d'aquest rànquing, però a més s'hi afegeix el qüestionament de les accions dels protagonistes. Un must.

1- La grande bellezza

Paolo Sorrentino signa un espectacle visual lleugerament surrealista ple de bellesa estival, llum, nit, excessos, música, vida, mort i tempus fugit. Roma i el seu llegat és un personatge més. El protagonista és la variant italiana del nostre Esteban Mercer i les cròniques socials que surten al Diario de Mallorca. De fet, la crítica principal va dirigida cap a aquest tipus de personatges suposadament vip, però que no són més que el reflex d'una decadència moral llargament instal·lada i consentida. Jep ha estat un d'ells, però ha complit 65 anys, està de tornada i es considera suficientment vell com per poder dir obertament el que pensa. La introducció visual i musical del principi és ja un avís del que ens espera com a espectadors. La podeu veure actualemnt en VO al Cineciutat de Palma.

I fins aquí. Són recomanables també Promised Land, Hasta la vista, 7 cajas, Django Unchained, Trance, The Angel's Share i Liberal Arts. L'exponent màxim d'avorriment des del meu punt de vista l'han representat pel·lícules com Amour, Los amantes Pasajeros i la infumable The Wolverine.

Fins l'any que ve!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10547

Latest Images