Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12422

Què és el palanquejament financer?

0
0

Moltes vegades es llegeix en economia que una operació s'ha fet amb palanquejament i alguna persona pot pensar que està parlant d'un robatori forçant una porta amb una barra de ferro, però res més lluny de la realitat. Avui anem a explicar què és el palanquejament financer i que avantatges i inconvenients té en la nostra secció de Conceptes d'Economia.

El palanquejament financer és simplement utilitzar endeutament per finançar una operació. Tan senzill com això. És a dir, en lloc de realitzar una operació amb fons propis, es farà amb fons propis i un crèdit. El principal avantatge és que es pot multiplicar la rendibilitat i el principal inconvenient és que l'operació no surti bé i es acabi sent insolvent.

Posem un exemple numèric que serà més clar. Imaginem que volem fer una operació en borsa, i ens gastem 1 milió d'euros en accions. Al cap d'un any les accions valen 1,5 milions d'euros i les venem. Hem obtingut una rendibilitat del 50%.

Què passa si realitzem l'operació amb cert apalancament financer? Imaginem doncs que posem 200.000 euros i un banc (o més, en un crèdit sindicat) ens presta 800.000 euros a un tipus d'interès del 10% anual. Al cap d'un any les accions valen 1,5 milions d'euros i venem. Quant hem guanyat? Primer, hem de pagar 80.000 euros d'interessos. I després hem de tornar els 800.000 euros que ens van prestar. És a dir, vam guanyar 1,5 milions menys 880.000 euros menys 200.000 euros inicials, total 420.000 euros. Menys que abans, no? Sí, però en realitat el nostre capital inicial eren 200.000 euros, i hem guanyat 420.000 euros, és a dir, un 210%. La rendibilitat s'ha multiplicat!

Ara bé, també existeixen els riscos. Imaginem que al cap de l'any les accions no valen 1,5 milions d'euros sinó 900.000 euros. En el cas en què no hi hagi apalancament hem perdut 100.000 euros. En el cas amb palanquejament hem perdut 100.000 euros i 80.000 euros d'interessos. Gairebé el doble. Però amb una diferència molt important. En el primer cas hem perdut diners que era el nostre, teníem 1 milió d'euros que invertim i vam perdre el 10%. En el segon cas teníem 200.000 euros i al banc cal tornar-880.000 euros dels 900.000 que valien les accions. Només vam recuperar 20.000 euros. És a dir, les pèrdues són del 90%. 'Les pèrdues també es multipliquen amb palanquejament!

I el més greu, imaginem que les accions passen a valer 800.000 euros. No només hauríem perdut tot, sinó que no podríem afrontar el pagament de 80.000 euros al banc. Som insolvents. En el cas de disposar dels diners mai tindríem problemes d'insolvència, però ara sí.

I aquests exemples que he posat amb accions no tenen per què ser especulatius en borsa, era per simplificar. Pot ser a l'hora de comprar una empresa per gestionar-la o realitzar una expansió de l'empresa. Sempre que la inversió generi ingressos majors que els interessos estarem a la zona segura, amb rendibilitats multiplicades. Però en cas contrari comencen els problemes.

El palanquejament se sol definir com la proporció entre capital propi i el crèdit. Per exemple, abans estàvem en nivells de 1: 4. Per cada euro de capital propi, el banc posava 4. La qual cosa és bastant raonable, ja que permet que una operació surti malament (pèrdues d'un 25%) i el banc és capaç almenys de recuperar el capital prestat. A més, cert apalancament és bo, ja que obre les portes a inversions que d'altra manera no podríem tenir accés. Hi ha altres avantatges més subtils que van ser comentades en Pimes i Autònoms. Quan els nivells de palanquejament són més alts els riscos són també grans, i en els últims anys hem après (espero) molt d'això, sobretot en el mercat immobiliari.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12422

Latest Images