Precs i preguntes del mes de juliol.
Precs
1- Els demanam que reconsiderin la seva negativa a delegar la disciplina urbanística a l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca. És l'única forma de sortir del cercle viciós de no actuació per part de l'Ajuntament (i de possibles tractes de favor o greuges comparatius) i alhora garantir que s'apliqui la llei de disciplina urbanística a Pollença.
Recordaren que no han canviat de idea i la seva posició és la mateixa, cosa que no ens sorpren, però que si que ens decepciona una vegada més.
Preguntes
1- S'ha fet ja l'avaluació de com s'ha gestionat fins ara la disciplina urbanística i l'estat dels expedients, per a partir d'aquí fer una proposta de reorganització? En cas afirmatiu en que consistirà aquesta reorganització i a partir de quan es farà efectiva?
S'ha fet l'avaluació, analitzant com estan els expedients, però la proposta de reorganització, el regidor d'urbanisme encara no la té pensada i no pot avançar mesures, i que al seu moment ens informarà. en definitiva, una resposta que no diu res, molt habitual ja en aquest equip de govern. Al final, com amb casi tots els temes, les coses segueixen igual que amb la dreta, i els canvis que s'anuncien mai arriben.
2- Quin ha estat el contingut de les darreres reunions que ha tingut el Batle amb els propietaris i amb un grup empresarial interessat en l’adquisició de la Fabrica de Can Morató?
Han fet dues reunions amb persones que s'han interessat per la situació urbanística de Can Morató. Segons el Batle, al final la clau depen del Consell al ser un bé catalogat, el que no lleva que a Pollença cap govern hagi estat capaç de fer res per evitar el deteriorament de la Fàbrica.
3- Ens poden informar de la reunió amb la secretària i els tècnics per reprendre els informes que els han d'ajudar a prendre una decisió sobre la regularització de la neteja viària? Quina és la seva opció tornar a privatitzar el servei o bé prestar-lo directament?
Es reuniren amb la secretària, ls tècnics implicats: medi ambient, personal, contractació, enginyer, gerent d'Emser i els regidors afectats també: urbanisme, serveis. A aquesta es recordà quina era la situació i encarregaren informes sobre la possiblitat de remunicipalitzar el servei. Quan els tenguin els valoraran i prendran una decisió. Per nosaltres la valoració és senzilla, defensam la cosa pública i als treballadors, i creiem que la millor opció per prestar un bon servei, estalviar diners per l'ajuntament i que els treballadors gaudeixin de millors condicions és rescatar el servei. Sembla que l'equip de govern no ho té tant clar, i ja li va bé que passi el temps i mentrestant el servei es presta irregularment.
4- La clàusula 17 del plec de condicions de la neteja viària estableix "que la retirada de la vegetació espontània que creixi a la via pública la durà a terme l'adjudicatària del servei, a realitzar de forma contínua i que serà una operació integrada en la programació de neteja regular. Durant les èpoques de màxima proliferació, l’empresa aplicarà els mitjans complementaris necessaris, acordats amb l’ajuntament, per garantir que en cap cas es produeixi la proliferació d’aquesta mena de vegetació." És evident que si ara s'ha hagut de fer un pla de xoc és perquè l'empresa de neteja viària no ha complert aquesta clàusula. Per què han permès l'incompliment per part de l'empresa de dita clàusula? I perquè en lloc de ser amonestada, l'Ajuntament he posat mitjans propis per fer una feina que no li correspon?
Segons el regidor Nevado, la UTE està en precari, i es modificaren coses com per exemple no fumigar, i això augment la feina. Segons ell np hi ha hagut cap pla de xoc, tot i que ho anunciaren a facebook com a tal, tan sols parlaren amb l'empresa, perque enlloc d'una persona s'augmentàs el nombre sense cap despesa.
5- Pensen fer encara una irregularitat més greu i contractar altres empreses per fer una feina que li correspon a l'empresa de neteja viària?
Segons Nevado no han contractat cap empresa per la neteja viària, sinó pels camins, i per tant no s'ha comes cap irregularitat
6- Segons l'article 28 del PPT per a la contractació del servei de neteja viària es crea una partida anual de serveis imprevists que s'ha de liquidar anualment. Ens poden presentar la justificació de la liquidació d'aquesta partida dels dos darrers anys realitzada en base als preu unitaris de l'empresa i el càlcul de la qualitat del servei?
El servei de seguiment de la calidad de la prestació del servei calcula un index que reverteix en la prestació de majors serveis per part de l'adjudicatària. l'index presenta una imatge de dents de serra, i es manté constant al llarg dels anys, entenent que s'ha mantingut la qualitat dels serveis. Segons ells els serveis imprevistos superen la despesa del seguiment, tot i que reconeix que aquest servei ha perdut utilitat, però a l'estar en situació de precarietat no es poden fer canvis i aquest s'ha de mantenir.
7- A la darrera Junta de govern hem vist la contractació administrativa de serveis d’un gestor extern per a la implantació i seguiment del SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinació). Fins aquest moment com es feia aquest seguiment? Per què no han mostrat la mateixa celeritat en altres contractacions caducades molt més urgents i importants pel municipi?
Anterioment es feia demanant tres pressupostos. Si han fet via amb aquesta licitació, el batle va venir a dir que ha estat perque la tècnic de turisme ho ha fet ràpidament. Al final sempre utilitzen els tècnics per justificar les actuacions.