Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10849

La trobada Insular de Gegants

0
0

Va ser ja fa uns anys, en que a Menorca, cada dia 6 de desembre, a part de celebrar-se el dia de la Constitució també es celebrava la Trobada Insular de Gegants.

La història d’aquesta trobada, que ja fa alguns anys que es va deixar de fer, l’hem de trobar a l’any 1992. Va ser aquell  any en que es va constituir la Colla de Geganters de Maó, que tindrien la seva primera actuació amb els gegants a la Trobada Internacional de Gegants que va tenir lloc a la població catalana de Matadepera. Un cop amb els geganters regressats de la històrica trobada, aquests van voler fer també a la seva illa algo similar, no tan gran, doncs era impossible, però si una concentració de gegants que per la època en que estàvem i pel que és la illa de Menorca també seria gran.

En aquella època no havien a la nostre illa tantes figures gegantines com en la actualitat. En la primera trobada insular de gegants que es va fer a Menorca, concretament al poble de Sant Lluís, aquell mateix any 1992, van participar: els Gegants de Sant Lluís en Lluís i na María, els Gegants d’es Castell en Jaume i na Roser, els Gegants d’Alaior en Llorenç i na Eulalia, els Gegants d’es Mercadal en Martí  i na María i els maonesos en Tomeu i na Guida. Com a fet a destacar que també en aquell temps no existia a l’illa cap altre agrupació gegantera que pogués portar tots aquells gegants que no fos la Colla de Geganters de Maó, que es va encarregar, ajudat de persones que en aquell dia van fer de geganter de manera eventual, de ballar les figures en un passacarrers pel centre de la població i en uns balls finals a la pista de bàsquet del poble.

La cosa va agradar i es va decidir que cada dia 6 de desembre es faria, cada any a un poble diferent, la trobada insular de gegants. La segona va ser a Alaior, en la que es van estrenar la Colla de Geganters d’aquell poble; la tercera a Maó, i així successivament es van anar fent tots els pobles de l’illa.

gegants de mao en tomeu i na guida

La trobada va anar creixent i prest s’hi va incorporar altres actes que no eren amb gegants, com els balls folklòrics i altre mena d’actuacions. També van anar apareixent a l’illa de Menorca noves figures gegantines, que es van anar sumant a la trobada insular.

Recordant ja amb certa distància el que va ser la trobada podrem destacar com per exemple a les poblacions on hi havia tradició de gegants representava un gran event, mentre que els anys que es van celebrar en altres pobles, on no disposen d’aquestes figures i per lo tant no en tenen tradició, sols la curiositat solia treure els veïns al carrer per a contemplar la desfilada.

El cas és que la majoria de gegants de Menorca prest trobarien colla de gegantera pròpia, però aquestes prest també començarien a defallir. És així que en els últims anys a la trobada insular ja sols ens solíem trobar avegades sols la meitat d’agrupacions geganteres amb molts menys gegants que en les primeres trobades.

L’últim any de la trobada va coincidir en que ja s’havien completat tots els pobles de l’illa i en que aquesta havia anat prou a menys com per que morís de finor.

També hi ha que dir que anys després a l’illa de Menorca hi ha molts més de gegants que abans i que en algunes festes d’estiu s’organitzen trobades prou nombroses com per que la Trobada Insular es doni per superada.

Amb aquest article hem volgut recordar una època en que a Menorca estava naixent el que avui en diguem el mon geganter, i en la que aquest es reunia cada dia 6 de desembre per a fer tots junts una trobada gegant.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10849

Latest Images

Trending Articles