Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10495

El país se'n sortirà a pesar d'en #Bauzá

0
0
Vet aquí la meva intervenció al #debatCAIB d'avui:

Debat de política general 2013

Sr. Bauzá, avui matí ens ha dit que anam per bon camí. És cert que un dia o altre sortirem de la crisi. Però avui la realitat ens diu el contrari. Tenim un país amb greus dificultats socials i econòmiques. I els titulars dels diaris d’aquestes darreres setmanes li lleven la raó.

Un 11% d’infants de Balears viu en la pobresa; 1 de cada 5 famílies no arriben a final de mes; en plena temporada turística hem tengut més de 105.000 persones a l’atur, 78.000 de les quals sense cap prestació; un país que veu com els seus joves han d’emigrar per trobar feina, només l’any passat 3.500 joves varen partir; 4 famílies desnonades de la seva llar cada dia; les seves polítiques d’austeritat han provocat prescindir de milers de professionals formats i preparats, d’aquests a qui vostè avui matí ha agraït la seva feina. Els agraeix la feina però ha tret al carrer 1.200 professionals a sanitat; 400 a serveis socials; 1.000 a educació,…

Tenim el pressupost de sanitat i serveis socials per habitant més baix de totes les CCAA; destinam a educació només un 2,8% del PIB, lluny de la mitjana espanyola (4,7%) i europea (5,3%); les pensions a Balears estan un 10% per davall de la mitjana espanyola; la renda dels ciutadans de Balears no ha deixat de baixar des de l’any 2000,…

I tot això succeeix amb un sistema de finançament que enfonsa les illes Balears sigui amb Aznar, Zapatero o Rajoy. Cada any l’aportació que feïm els ciutadans de Balears és equivalent a un 14% del nostre PIB. La xifra acumulada des de 1986 és d’un 364% del PIB.

A més l’Estat no compleix els compromisos adquirits amb les illes Balears. En un moment de crisi i de polítiques de retallades, l’Estat ens deu més de 1.500 milions d’euros en inversions estatutàries i convenis.

I davant això, senyor Bauzá, enlloc d’exigir al govern espanyol que ens tracti justament, va a Madrid a fer capades. Vostè posa la seva carrera política i els seus interessos personals dins el PP, per davant de les necessitats dels ciutadans de Balears. Perquè la prioritat del president Bauzá, és... José Ramón Bauzá.

I ho hem vist molt clarament amb els pressuposts del govern Rajoy per a 2014. Uns comptes que novament discriminen les illes Balears, i en els que vostè per segon any consecutiu només ha aconseguit introduir una esmena que no compromet a cap quantitat a l’Estat. L’any passat per les carreteres (90 milions que no han arribat a dia d’avui); enguany per les depuradores (74 M que el PP de Canàries ja ha dit ben clar que tampoc no tenen consignació econòmica). I l’han aplaudit per aquestes miserables inversions!!!

 

Davant aquesta situació social i econòmica, què necessitaria el país? Què hauríem de tenir?

Hauríem de tenir un president conscienciat dels problemes de la ciutadania, un president que cercàs el consens, que lluitàs contra la fractura social; un president que volgués ésser el president de tothom; que no fos submís amb el govern central; que prioritzi a la seva agenda allò que afecta als ciutadans de Balears; un president que escolti; que no es converteixi en un il·luminat com aquells dirigents que es creuen en la possessió absoluta de la veritat i que acaben convertint una majoria absoluta en una dictadura absoluta.

 

Què més necessitaria el país? Un president que posàs les bases per un model econòmic més just; que governàs per tots els sectors econòmics i no només per uns pocs; que assumís les dificultats de les famílies i empreses.

 

I tenim tot això que necessitam?

...

És evident que no.

El que tenim és un president que ha passat de tenir una còmoda majoria electoral a perdre la majoria social.

El que tenim és un president que va prometre llibertat i confiança i que ha donat repressió i mentides.

Sr. Bauzá, vostè prometé davallades d’imposts; prometé autopistes de l’educació; prometé seguretat jurídica; prometé regeneració política.

Prometé lluitar contra l’atur. “Jo en seré el responsable” deia. Se’n recorda?

Prometé grans pactes d’estat: en educació, en turisme, en economia, en gestió del territori.

Què se’n ha fet de totes aquelles promeses?

Li recordaré les seves frases textuals sobre educació quan era candidat:

“Promouré un pacte per l’educació”

“Vull una educació on la figura del professor sigui reconeguda”

“La llengua no és el debat de l’educació”

“Intentaré arribar al màxim d’acords possibles amb la resta de formacions polítiques, encara que algú dels meus em critiqui”

...

Vostè ha enganat a tothom. Als seus votants i a tots els ciutadans d’aquest país.

Aquell candidat que es fotografiava amb una parella d’aturats a ca seva a Llucmajor, per fer-se’n responsable de la seva situació, ha donat lloc a un president egoïsta, insensible, desubicat, il·luminat,…

La promesa de seguretat jurídica s’ha traduït en un president que es capaç de burlar en menys de dues hores una resolució judicial que anava contra les seves polítiques. Aquesta és la seguretat jurídica que ha oferit als ciutadans.

La promesa de grans pactes socials, ha acabat en un enfrontament educatiu sense precedents a les illes Balears. Amb manifestacions multitudinàries contra les seves polítiques, com la que es va viure a les quatre illes el passat 29S. 100.000 persones, sr. Bauzá, 100.000 persones. 100.000 persones que segons vostè hi anàren manipulades. Què passa que tot el que no pensa com JRBauzá està manipulat? No insulti la intel·ligència dels ciutadans, per favor.

 

Prometé normatives educatives que serien fruit del consens perquè no canviassin amb l’alternància política. I enlloc d’això ha imposat el seu decret de trilingüísme en contra de la opinió de TOTS els professionals de l’educació, Universitat, Assemblea de Docents, sindicats, directors; en contra dels estudiants, en contra dels pares i mares.

 

Prometé també regeneració política. Avui matí ha bravejat de les seves profundes conviccions democràtiques. I que aposta pel diàleg. Quin cinisme!!!

Vostè gestiona la seva majoria absoluta com una dictadura absoluta.

Prometé regeneració política però no escolta als ciutadans perquè pensa que els vots de 2011 li donen cera del corpus per fer i desfer el que vulgui.

La seva proposta de regeneració política ha estat aprovar normatives com la llei de símbols, contra la llibertat d’expressió, contra l’autonomia dels centres escolars i contra la llibertat de càtedra.

La seva proposta de regeneració política és tenir un consell de direcció de la ràdio televisió pública, és a dir la de tots, en mans exclusivament de consellers del PP. Una mostra del seu respecte a la pluralitat, sr Bauzá. Ni a Canal 9 passava això.

La seva promesa de regeneració política ha estat mirar cap a un altra banda quan li han demanat que tornàs els doblers del finançament il·legal del seu partit. Fins que no ha pogut seguir amagant-se perquè una sentència del Tribunal Suprem li ha obligat a tornar aquests doblers estafats als ciutadans. El seu partit aquí i a Madrid ha manejat doblers negres, sr. Bauzá. I no ha estat vostè qui ha posat ordre, han hagut d’esser els jutges.

...

I a més d’incompliments, el president ens ha oferit retallades. Ha estat l’alumne més avantatjat de les retallades imposades per la troika i Rajoy. Un president que enlloc de solucionar els problemes dels ciutadans, s’ha estimat més fer punts davant Rajoy, i retallar en benestar social, en sanitat, en educació,…

I li posaré exemples:

En Benestar Social, després de 27 mesos encara no han pogut assumir el nombre de persones beneficiàries de dependència que hi havia el 2011:

Març 2011……………………….      10.502

Octubre  2013 …………………        10.471

 

Es a dir que no han substituït ni les baixes que es produeixen.

No eren vostès que prometeren que farien més amb manco?

Ni una sola nova plaça per a persones amb discapacitat.

Ni una sola nova placa per a persones majors.

No eren vostès que havien de fer més amb manco!!!!!

Avui matí ha bravejat de la targeta bàsica per a pensionistes amb les pensions més baixes. Sap que a dia d’avui no han pagat la targeta de 2013?

Ha anunciat un centre per a menors amb mesures judicials. Per ara l’únic que ha fet es tancar un centre que estava integrat en un barri de Palma.

I en Sanitat? Què han fet?

Un jove mort per tuberculosi a casa seva; tot sol, sense atenció específica. El Sr Alpha Pam. Per no tenir accés a la targeta sanitària. I vostè i el conseller estaven assabentats del que passava perquè vàries entitats socials els havien advertit. I ningú ha assumit cap tipus de responsabilitat política.

 

Han retirat 16.000 targetes sanitàries a ciutadans i ciutadanes que conviuen amb nosaltres. I avui matí ha tengut el cinisme de dir que faciliten l’accés dels immigrants a TOTS els serveis públics. A qui vol enganar senyor Bauzá?

Hi ha més de 100.000 persones esperant una intervenció quirúrgica o visita d’especialista

I per primera vegada es privatitza un servei sanitari. El de la radioteràpia a l’hospital d’Eivissa. Una empresa privada obtindrà beneficis econòmics de la necessitat de rebre radioteràpia dels ciutadans malats de càncer d’Eivissa!!!!  Beneficis a canvi de salut!!!

D’això està orgullós sr President?

O de no voler donar resposta al tema de la residència per a malalts de Menorca, Eivissa i Formentera.

O de que el 40% de les dones que utilitzaven anticonceptius finançats per l’Ibsalut s’han quedat sense  finançament.

 

Però el president ens ha fet veure que sí que hi ha doblers per allò que interessa al PP.

 

No hi ha doblers per cobrir al professorat de baixa, però hi ha doblers pels concerts educatius amb l’Opus. No hi ha doblers per garantir que tots els ciutadans tenguin atenció sanitària, però hi ha doblers per subvencionar la Fundació Kovaks,…

I què més ens ha oferit?

Les seves polítiques contra el mallorquí, l’eivissenc i el menorquí. La seva fòbia al català, la llengua pròpia d’aquest país.

Sr. Bauzá, una vegada li vaig dir que vostè estava segrestat pel sector més radical del seu partit. Me vaig equivocar: vostè encapçala el sector més radical del seu partit. I el que és pitjor: no ha dubtat en crear una fractura social per motius partidistes.

Perquè sr. Bauzá, les seves obsessions ideològiques el fan perdre de vista quins son els vertaders problemes d’aquest país. Que no són els llaços a les escoles o que el castellà estigui en perill.

Les mares que no poden pagar els llibres dels seus fills, els nins i nines que arriben a escola sense berenar, la gent que no té feina, la gent que no té cap prestació, la gent que està perdent ca seva, els empresaris i autònoms que han de tancar i, sobretot, els qui ho han perdut tot, els qui han caigut en la pobresa: 1 de cada 4 ciutadans de Balears en risc de pobresa, sr. President. 

I mentrestant, sr. President, vostè què ha fet a part d’obsessionar-se amb el dèficit i contra el català?

Prometé una gestió eficaç, i ens ha donat un fracàs de gestió.

Diu que el transport aeri va millor que mai, i mai Menorca i Eivissa havien estat tan mal connectades.

Ha dit que es compromet amb el nostre teixit empresarial de micro, petites i mitjanes empreses,... i, en canvi, quan parl amb els representants de les patronals, me diuen que vostè serà el responsable de la desaparició de centenars de petites empreses. Ens ha dit que “s’ha de deixar que sigui el mercat que es reguli per sí mateix”. Però resulta que són les grans empreses les que escriuen les seves lleis liberalitzadores. Ara ens anuncia una reforma de la llei de comerç. Per defensar les nostres competències en comerç? Per defensar el nostre teixit de petita i mitjana empresa? No: per lliurar-se definitivament a les polítiques liberalitzadores del govern Rajoy.

 

Vostè ha dit avui matí que estàvem millor que el 2012 i que el 2011.

Però sap el que tenim realment?

-      Sap que la taxa de risc de pobresa s’ha incrementat durant la seva gestió un 5,70%?

-      Sap que tenim 26.000 famílies amb tots els seus membres en atur?

-      Sap que tenim més precarietat? El 90% dels contractes fets aquest 2013 són temporals, sr. Bauzá.

-      Sap que hi ha menys drets laborals i més abusos laborals? Sap que aquest estiu hem tengut treballadors contractats per 10 hores que n’acaben fent 40?

La política econòmica del PP, la seva política econòmica i del sr. Rajoy, ens està convertit en un país de mà d’obra barata. Amb feines precàries i mal pagades.

I amb pitjors condicions de vida. Som la primera generació que no tenim la garantia de que els nostres fills i filles viuran millor que noltros.

 

Tot en conjunt, un frau electoral, sr. Bauzá. Incompliments, retallades, fracàs de gestió i falta de projecte propi de país. Pensi una mica sr. Bauzá, què es recordarà d’aquesta legislatura? Què deixa a les futures generacions? Jo li diré. L’execució d’uns plans prevists fora d’aquí que l’únic que provoquen és més pobresa, precarietat laboral i privatització dels serveis públics. I vostè ha estat l’eina entusiasta per executar aquests plans.

I tot això ho ha fet:

Amb autoritarisme: governant a cop de decret llei, promovent llistes negres (llistes de treballadors a empreses públiques com a l’IDI; llistes d’alumnes i de professors a les escoles,..); obrint expedients disciplinaris als directors d’instituts de Maó; amb multes; amb detencions d’estudiants; incentivant als seus sectors més radicals a fer denúncies al més pur estil del maccarthisme.

Ho ha fet amb extremisme. Prioritzant les seves obsessions ideològiques per damunt del consens, provocant una guerra educativa mai vista.

Ho ha fet amb mentides. Ha incomplit totes les seves promeses. Perquè la seva prioritat mai han estat els ciutadans. La prioritat del president Bauzá és ... José Ramón Bauzá.

Què podem esperar d’un president que menysprea la nostra cultura i els nostres creadors?

Què podem esperar d’un president que paga amb els doblers de tots els ciutadans les seves querelles particulars?

Què podem esperar d’un president que quan era batle cobrava dedicació exclusiva sense posar un apotecari substitut a la seva apotecaria tal com li obligava la legislació farmacèutica?

Què podem esperar d’un president que menteix a la seva declaració de béns?

Què podem esperar d’un president que la legislació li obliga a triar entre els seus negocis i la presidència i no ho fa? Després de tot no li convé gens perquè administra una de les apotecaries de les illes Balears que més factura al seu propi Govern.

 

Què podem esperar d’un president que s’amaga. Un president que ja no va allà on es pugui trobar gent del carrer. Un president que pot anar a “fiestas de blanco”, però que no va als pobles perquè no el xiulin. Un president que visita escoles a l’estranger, però no les de Balears. Un president que quan pot fuig del Parlament, però té temps per anar a festes a Madrid. La setmana passada ni tan sols va ser a la votació dels seus pressuposts, una de les votacions més importants de l’any.

No s’amagui, sr. president. Passegi pels carrers i escolti la gent.

Perquè un president il·luminat i amagat, rodejat d’assessors inútils, no és bo pel país. I això és el que ara tenim.

 

Miri des del grup MÉS no ens conformam amb la situació que vostès ens volen deixar, i per això no deixarem de fer propostes per  avançar en democràcia, en participació, en transparència, en benestar social, per un model econòmic diferent que no estigui al servei dels de sempre.

Però abans de les propostes, li faré primer una pregunta:

Vostè Sr President li confiaria a algú la gestió de la seva farmàcia si digués que de gestionar  apotecaries sap el mateix que qualsevol client seu?

...

Idò li deixa la gestió de la Conselleria d’Educació a la sra. Camps. Això és un clar indicador del que podem esperar de vostè en el tema educatiu. Així que la primera proposta que li faig és que canviï l’equip de la Conselleria.

I a continuació li proposam que retiri el TIL i negociï amb la comunitat educativa. Reforci les seccions europees i recuperi el decret de mínims aprovat pel PP com a base a partir de la qual millorar l’ensenyament de l’anglès i apliqui models d’èxit no imposats.

 

Escolti als docents, als qui avui matí ha agraït la feina. També son treballadors públics, se’n recorda?

Tots estam d’acord en millorar l’ensenyament de l’anglès. Vostè no ha inventat res. Tots pensam que aquest ha de ser un dels objectius importants de la millora de l’educació en aquest país. Però s’ha de fer de manera consensuada amb els directors, docents, pares i mares... S’ha de fer amb un sistema fonamentat en criteris pedagògics i no en criteris partidistes. I dotat de recursos suficients.

Però l’ensenyament de l’anglès no ha de ni l’OBJECTIU ÚNIC, ni ha d’esser l’EXCUSA per arraconar la nostra llengua.

La lluita contra el fracàs escolar ha de ser l’objectiu absolutament prioritari en l’àmbit de l’educació.

I vostès què estan fent per lluitar contra el fracàs escolar? Res. Al contrari, estan maltractant i menyspreant la comunitat educativa.

La seva promesa com a candidat era arribar a un gran pacte per l’educació!

Idò compleixi la seva paraula. Pacti el model, no dic ja amb l’oposició, amb la comunitat educativa.

 

No basi la seva proposta educativa en atacar l’ensenyament en la llengua pròpia. Basi la seva proposta educativa en millorar la qualitat de l’educació dels nostres fills.

Compleixi la seva paraula.

...

Una altre proposta, sr Bauzá. Inverteixi les prioritats: anem cap a una prosperitat compartida.

No pot ser que la Conselleria del Deute sigui la principal conselleria del Govern. Sobretot quan aquí podríem tenir recursos suficients, però se’n van i no tornen, i ho sap i no hi fa res.

No pot ser que un de cada quatre euros es destinin als bancs, i mentrestant, retallin les partides per polítiques d’ocupació. A aquest Govern li importen més els bancs que els aturats.

I ara a la fi han presentat un Pla d’Ocupació,... que aposta pel seu model de sempre: el del totxo. Un model que només ofereix feines de quatre mesos i mal pagades a qualque hotel, gran superfície comercial o casino.

 

 

...

Aquest Govern demostra la seva submissió i la seva renúncia. La submissió a Madrid i al PP, i la renúncia a fer política i a treballar per sortir de la crisi i generar prosperitat compartida.

Hem de donar respostes per lluitar contra la crisi econòmica i social amb propostes que tenguin com a prioritat els interessos de les persones i no dels mercats financers o de les grans corporacions. Per fomentar un model econòmic propi, arrelat i centrat en el país, que, al temps que aporta progrés i benestar, promogui la justícia social.

Un model sostenible, compatible amb la defensa del territori i el medi ambient. Enlloc d’un model que vol urbanitzar espais protegits. Ses Fontanelles, sa Ràpita, ... Canyamel, Muleta, es Molinar.

Un model alternatiu al creixement del totxo que va provocar el boom immobiliari, i que torna ser la proposta del PP.

Un model alternatiu a les polítiques neoliberals que ens enfonsen encara més, que tenen com a única recepta les retallades indiscriminades i el desmantellament de l’estat del benestar.

 

 

Receptes d’una crisi que té uns responsables. Són els grans poders financers i econòmics i la seva cobdícia il·limitada, poders que a l’Estat espanyol sempre han estat protegits per governants com vostè. Poders que sempre han prioritzat els seus interessos econòmics per sobre del benestar de la gent.

Ja ho deia Franklin D. Roosvelt: “... els enemics de la pau són els monopolis empresarials i financers, l’especulació, la banca insensible, els antagonismes de classe, el sectarisme.”

I per això hem d’invertir les prioritats.

...

I una altre proposta si volem avançar en democràcia: el dret de decidir

Els ciutadans i ciutadanes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, hàgim nascut on hàgim nascut, hem de poder prendre les decisions sobre tot allò que ens afecta:

-      Hem de poder decidir quina part dels nostres imposts es destina a la solidaritat amb la resta de pobles de l’Estat i del món, i quina part es dedica a finançar la nostra sanitat pública, el nostre sistema educatiu, els serveis socials...

-      Hem de poder decidir si volem utilitzar els nostres doblers per rescatar els bancs o per rescatar persones.ïe﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ensament t universals. ataqui i menysprei gran pacte per l'itat educativa, i aquesta no e' del pensament t universals.

-      Hem de tenir el dret de decidir si volem continuar dins un estat que ens ignora cada any en els PGE o si volem fer els nostres PG.

-      Hem de tenir dret de decidir si volem continuar amb una monarquia desprestigiada i anacrònica, o si volem elegir democràticament el cap d’estat.

 

S’ha de poder decidir tot, i tot s’ha de poder decidir des d’aquí.

Comptar amb els mallorquins, els menorquins, els eivissencs i els formenterers vol dir comptar amb tothom perquè la democràcia només funciona bé quan els poders públics compten amb els ciutadans i ciutadanes.

Afirmar el dret dels pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera a decidir el nostre futur col·lectiu és la nostra manera de reclamar MÉS democràcia, MÉS participació i MÉS capacitat de decisió per a les persones.

El país necessita un model econòmic propi,... un projecte de país propi,... i una estratègia política pròpia per fer possible el futur. El país necessita confiança, ambició i compromís.

 

 

Estic convençut que el país se’n sortirà. Tenim gent innovadora, gent emprenedora, gent preparada,... sempre mos n’hem sortit. Empresaris, treballadors, professionals,... decidits a tirar envant perquè siguem capaços, entre tots, de construir un futur millor.

...

Ara bé, tot això no ens ho donarà vosté, sr, Bauzá.

Tancat amb la seva guàrdia de corps al búnker del Consolat i obsessionat en fer callar qualsevol veu que discrepi del pensament únic dictat des de la dreta, l’únic que ens està donant són polítiques per eliminar tot allò que ens configura com a poble.

Però a més, a vostè no li interessa la democràcia. Només li interessa el poder. El sistema democràtic només és el mitjà per aconseguir el poder. Perquè la única prioritat del president Bauzá és ... José Ramon Bauzá.

I senyor Bauzá, si vostè menysprea el país que governa, menysprea la democràcia i no li interessa el benestar de la majoria, no mereix ocupar ni un minut més la Presidència del Govern.

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10495

Latest Images

Trending Articles