Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12424

En torn al 14 d’abril

0
0

Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears

El passat dijous es va commemorar el 85è aniversari de la Segona República, a un centenar de ciutats a tot Espanya i a diversos municipis a les Illes amb actes organitzats per organitzacions socials i polítiques, inclosos ajuntaments; Palma, Maó, Eivissa, Manacor, Alaró, Pollença, Santa María, María de la Salut... Ajuntaments, com el de València i el de Cadis, van penjar banderes i pancartes amb els colors republicans, i les delegacions del govern van exigir la seva retirada. L 'Ajuntament de Barcelona va recuperar el 14 d'abril com a dia d'homenatge a la República i als seus valors, recordant que aquest dia es van proclamar dues repúbliques l'espanyola i la catalana des de la concòrdia.

Per una part és una bona notícia que hagi augmentat el nombre de ciutats que commemorin els valors de la Segona República, però també és cert que tenint en compte el resultat de les eleccions del passat maig es podia esperar més per part de "governs municipals del canvi" que han denunciat el fracàs de la transició que entre altres coses no va recuperar el règim democràtic que va esclafar la guerra civil i la dictadura feixista. A pesar del fet que Pablo Iglesias va esmentar en el seu primer discurs al Congrés el passat mes de març a tres figures polítiques de la II República: Margarita Nelken, Indalecio Prieto i Juan Negrín. Un any més Podem de forma oficial no ha donat suport oficial als actes d'homenatge on si que han participat molts dels seus simpatitzants, socis polítics i "marques municipals". Podem defensa la celebració d'un referèndum per triar el model d'Estat però no considera prioritari obrir aquest debat en concret i en el seu programa electoral presentat a les darreres generals no hi ha esments sobre la forma de l'Estat. Parlar de canvi i no considerar bàsic que el cap d'estat sigui triat de forma democràtica pens que no és massa coherent i el millor referèndum com es va demostrar a 1931 és presentar-se als electors amb un programa clarament republicà. Si a les principals ciutats de l'estat guanyessin governs republicans podria, continuar Felipe VI com rei?

Els que commemorem el 14 d'abril no el fem de forma nostàlgica. Recordar la República serveix per sentir empatia cap als refugiats que la Unió Europea és incapaç d'acollir, igual que França no va ser capaç d'acollir als refugiats republicans. També serveix per recordar a les institucions que encara cal fer molt de canvis al present com la llei de Fosses i llevar els homenatges públics als feixistes com el monument de Sa Feixina, i que també s'han de recuperar els valors republicans per canviar el nostre futur.

La monarquia espanyola no només és anacrònica sinó que va ser imposada per un dictador feixista i a més a més cada dia hi ha més evidència de la seva corrupció. O algú es pot creure que la infanta Cristina i Urdandarin no feien res que no haguessin vist fer a la Casa Real. D'on procedeix la fortuna de Juan Carlos... Felip VI "el preparado" havia iniciat una bona campanya de neteja de la seva imatge però aquesta l'ha durat el que es va tardar a publicar els missatges entre els reis i el seu "compiyogui" l'empresari Javier López Madrid en els quals els monarques transmeten el seu suport i estima a un empresari que figura entre els 86 directius de Caja Madrid que van utilitzar les polèmiques targetes "black" per despeses privades i, a més, està sent investigat per un presumpte cas d'assetjament sexual.

Com va recordar Ada Colau en la descripció que en va fer Mercè Rodoreda a La plaça del Diamant de la proclamació de la República: "Encara em record d'aquell aire fresc. Aquell aire fresc que, ara que ho record, no l'he tornat a sentir mai més" En aquest moment sembla que estam més a prop de sentir aquest aire fresc amb la República Catalana que amb l'Espanyola.

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12424

Latest Images