Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10840

Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa

0
0

Aquest divendres 22 d'abril darrer acte d'ABRIL DE REPÚBLICA  a les 20:00 a l'Ateneu de Pollença c/ Metge Sureda 8.

 Projecció del documental "Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa"  que aprofundeix en un fet històric recent i poc conegut: l’expropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre 1936 i 39. És una de les transformacions més radicals -d’arrel- i innovadores del segle XX. L'última revolució d'Europa.

Va succeir a Catalunya fa poc més de 75 anys, a partir de 1936, i és un fet pràcticament desconegut. El seu abast va ser immens. Les organitzacions obreres van fer-se càrrec de barberies, de tallers, de mercats, de cinemes, de companyies tan importants i estratègiques com Telefònica ITT, General Motors Peninsular, Campsa, Construcciones Aeronáuticas SA, Aigües de Barcelona, Cerveses Damm, Transmediterránea o Transports de Barcelona. En total, van autogestionar més d‘11.000 empreses. La col·lectivització només va ser l’inici d’un procés més ampli: la coordinació de tota l’activitat econòmica fins aconseguir la plena socialització.

El jurat de l'Amsterdam Film Festival ha guardonat el documental  amb el premi "Best Documentary Film Editing".
 
El llargmetratge, dirigit per la periodista Eulàlia Comas, és fruit d'un any i mig de treball icompta amb tretze entrevistes a testimonis i experts d'aquest període, com ara, Antoni Castells, Miquel Izard, Francesc Cabana o Joan Ullés. Al llarg dels seus 66 minuts, el documental mostra imatges, fotografies i documents de l'època procedents de més de deu arxius, entre els quals hi ha la Fundació d'Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo, l'Ateneu Enciclopèdic Popular o l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià.

El treball ha estat parcialment finançat a través del micromecentage. Aproximadament unes 200 persones han fet petites aportacions que han estat de gran importància per poder desenvolupar el projecte. D'altra banda, "Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa" té una llicència creative commons que entrarà en vigor el 19 de juliol del 2015.

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10840

Latest Images

Trending Articles