Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12460

Suspesos en Transparència

$
0
0

 Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears 

Al desembre de 2015 va entrar en vigor la Llei de Transparència que obliga les administracions central, autonòmica i local a publicar en les seves pàgines web tota la informació d'interès per al ciutadà; contractes, subvencions, pressupostos, sous, declaració de béns dels representants, etc. A més, tota la informació ha de ser comprensible, d’accés fàcil i gratuït. La Llei arriba massa tard i és molt limitada però els ajuntaments de les Illes de moment han estat incapaç de complir-la.

Durant el mes de gener de 2016 un grup de recerca del CESAG dins el projecte Infoparticipa ha analitzat les pàgines web dels ajuntaments amb més de 10.000 habitants de Balears i el resultat fet públic aquesta setmana és lamentable. Només quatre dels 22 ajuntaments aproven. Fent una mitjana només Castella-la Manxa i Múrcia estan pitjor que les Illes. Només el 41% dels Ajuntaments publiquen un document tan bàsic com són les actes dels plens, i només el 45% recull un tema tan fonamental com són els pressupostos, dels quals únicament l'Ajuntament de Palma publica informació sobre el seguiment de l'execució dels mateixos. Difícilment es pot fer participació ciutadana com han "predicat" molts de partits a la campanya electoral si els ciutadans no tenen informació.

La informació és un dret bàsic dels ciutadans per poder avaluar com gestionen els polítics els recursos públics i una eina fonamental per lluitar contra la corrupció, però als Ajuntaments de les Illes s'incompleix sistemàticament aquest dret apel·lant normalment a la manca de mitjans humans i a la dificultat de complir la Llei de protecció de dades personals que exigeix la censura prèvia d'alguns documents. És cert que la llei Montoro, en limitar la capacitat de contractació dels Ajuntaments, ha dificultat la millora de la transparència però també és cert que aquesta no ha estat una prioritat dels Ajuntaments i que els ciutadans tampoc han pressionat per demanar més transparència.

L'informe també deixa en evidència la falta de cultura democràtica dels Ajuntaments, que converteixen les pàgines web amb massa freqüència en eines al servei de l'equip de govern corresponent. A la majoria dels municipis només es publiquen les iniciatives del govern i ometen l'actuació de l'oposició. Únicament l'Ajuntament de Ciutadella (Menorca) publica notícies sobre les actuacions dels membres de l'oposició. En cap municipi apareix un Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública, un compromís imprescindible que va més enllà de les obligacions legals, i que suposa l'adhesió del govern local a qualsevol de les actuals propostes elaborades en aquesta línia com per exemple la de Transparència Internacional.

L'opacitat actual dels ajuntaments no fa sinó facilitar la corrupció, els tractes de favors i el clientelisme, seria desitjable que al proper estudi els nous ajuntaments demostrin que realment aposten per un canvi real en la gestió municipal i la transparència és un pas més per recuperar la confiança dels ciutadans.

 El roto


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12460

Latest Images

Trending Articles