Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12467

El sistema de retorn d’envasos de Düsseldorf es podria incloure en la futura llei de residus.

$
0
0

Els representants mediambientals de les Illes Balears han estat dos dies a Alemanya, país que recicla el 98,5% dels envasos .

 El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, encapçala una delegació balear desplaçada a Düsseldorf on, de la mà de Retorna i la Fundació Prevenció de Residus , coneixen el sistema de retorn i reutilització d’envasos que s’utilitza a Alemanya. L’objectiu és estudiar-ne el funcionament per a la seva possible inclusió i adaptació en la futura llei autonòmica de residus que el Govern ha d’aprovar aquesta legislatura alhora que les institucions insulars elaboren el seus plans directors.

El director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus de la Comunitat Autònoma, Sebastià Sansó, els consellers insulars de Medi Ambient de Mallorca, Eivissa i Formentera, Sandra Espeja, Miquel Vericad i Daisee Aguilera, respectivament, i la directora insular de Menorca Reserva de la Biosfera, Irene Estaún, completen la delegació a Alemanya, país que recicla el 98,5% dels envasos, el que suposa la reutilització o el reciclatge d’entre 18.000 i 20.000 milions de botelles i llaunes cada any.

I és que el vidre es pot reaprofitar fins a 50 vegades, un material que és voluntari reciclar de manera automàtica o manual als establiments on s’adquireixen mentre que el retorn del plàstic és obligatori. En aquest darrer cas, el consumidor abona 0,25 euros per l’envàs que recupera una vegada finalitzat el seu contingut a través d’un tiquet que es pot cobrar en efectiu o descomptar de la compra. En el cas del vidre aquesta quantitat és de 0,48 euros. Així ho ha explicat un representant de l’empresa Tomra, propietària de les màquines automàtiques de retorn d’envasos a Alemanya que cada comerç pot adquirir, de manera voluntària, per entre 10.000 i 20.000 euros, i de la qual rep entre dos i tres cèntims de compensació per envàs.

 

Les màquines, de les quals avui s’han visitat dos models a dos supermercats, Penny i Lidl, compacten els envasos i que després es transporten a plantes de tractament sense que es barregin amb altres residus. En el darrer establiment, es dóna la possibilitat al consumidor de no cobrar el retorn dels materials i fer un donatiu a menjadors socials, arribant a recaptar fins a un milió d’euros a l’any per aquest concepte. També en aquest comerç, que està per davall de la mitjana de la cadena Lidl perquè va obrir al juliol de l’any passat, ha venut, des de llavors, 560.000 euros en botelles amb dipòsit.

Els integrants de la delegació balear s’han interessat pels problemes en la seva implantació, dubtes que ha resolt el vicedirector d’economia circular del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Protecció i Conservació del Territori i el Consumidor, Thomas Buch, qui ha explicat que el sistema es va iniciar sense oposició del consumidor assegurant que l’experiència ha estat positiva però que és necessari iniciar-la de manera clara i senzilla.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12467

Latest Images

Trending Articles