Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12458

Estan en perill ses festes de Sant Joan?

$
0
0

Es passat dia 9 de febrer es va aprovar, en es Plenari des Parlament i amb es vot favorable només des partits que donen suport an es Govern, una Proposició no de Llei a favor des benestar animal que feia especial incidència a sa prohibició dels espectacles taurins. Una proposició no de llei que, curiosament, es va aprovar just després de sa matança de ses cabretes de s’illot d’Es Vedrà a Eivissa.

Era pur cinisme veure an es diputats d’esquerres vestint unes camisetes des grup animalista “Mallorca sense sang” i defensant sa proposta de prohibir ets espectacles taurins, quan minuts abans havien aplaudit an es conseller Vicenç Vidal mentre justificava s’aniquilament a tirs de sa cinquantena de cabretes d’Es Vedrà.

En qualsevol cas i a pesar des cinisme de s’esquerra, es va aprovar, entre altres qüestions, lo següent: "(...) Aquesta modificació hauria de preveure la prohibició dels espectacles taurins en totes les seves formes, així com qualsevol espectacle que causi patiments a un animal (...)".

Vull recordar, abans de res, com en aquestes passades festes de Nadal es va prohibir a Madrid sa participació d’uns camells durant sa cavalcada des Reis Mags, posant com a motiu que aquests es podien estressar.

És per açò que, amb aquest precedent i davant s’aprovació de sa proposta de modificar sa Llei 1/1992 de protecció animal per tal de prohibir qualsevol espectacle que causi patiments a un animal, ha anat creixent un cert temor en bona part de sa gent de Menorca, que veu com una interpretació estricta d’aquest acord podria posar en risc sa continuïtat de ses tradicionals festes de Sant Joan i de sa resta de pobles de Menorca.

Si es partits d’esquerres volen prohibir tots ets espectacles on es causi patiment a un animal, hauríem de saber, en primer lloc, que vol dir patiment. Es pot considerar que s’anyell que participa durant es Dia des Be, a ses festes de Sant Joan, està patint? És un patiment no deixar-lo dormir durant tota una nit, no donar-li menjar i exposar-lo a sa mirada de tothom? És un patiment portar-lo tot un dia sobre ses espatlles d’una persona i donar voltes per tot es poble, mentre tothom el toca? És un patiment pes cavalls està tot es dia carregant a una persona que li dona punxades a ses costelles i fuetades per fer-li donar bots?

Si a Madrid no han deixat sortir uns camells per por que s’estressin, a Balears una interpretació estricte de lo que s’ha aprovat en es Parlament podria dur a que ses festes amb cavalls a Menorca fossin abolides. I més quan en un missatge de twitter, parlant sobre aquest tema, sa diputada Silvia Tur de Gent per Formentera, deia que certes tradicions s’han de repensar i han d’evolucionar, quan precisament s’èxit d’aquestes festes és el d’haver-se mantingut fidels en es seus orígens.

Certament, ses festes de Sant Joan de Ciutadella i sa dets altres pobles de Menorca, on sa figura des cavall és omnipresent, tenen un arrelament social, cultural i festiu que entronca en ses tradicions centenàries d’aquests pobles; i per açò, aquest llegat cultural no el podem posar en risc només per contentar a determinats col•lectius o perquè s’hagin posat de moda certes sensibilitats que res tenen a veure amb allò que es menorquins duim ben dins des nostro cor.

Davant sa possibilitat de que ses festes de Menorca es posin en qüestió, des des Partit Popular hem presentat una Proposició no de Llei amb s’objectiu de que es Parlament de forma unànime es manifesti en favor des manteniment, defensa i reconeixement de ses festes de Sant Joan de Ciutadella i de sa resta de municipis de s’illa de Menorca on hi participen es cavalls, de forma que qualsevol proposta de modificació de sa Llei 1/1992 de protecció animal o qualsevol altra mesura de prohibició d’espectacles amb animals, exceptuï ses festes de cavalls tant pròpies de Menorca i de ses tradicions ancestrals des nostros pobles.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12458

Latest Images

Trending Articles