Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Mallorca: el paradís perdut (XI) - Sa Costera. In memoriam (per Miquel López Crespí, escriptor)

0
0

Mallorca: el paradís perdut (XI) - Sa Costera. In memoriam (per Miquel López Crespí, escriptor)


És ara més que mai, en contemplar la bellesa única de la font de sa Costera, quan som conscients de molts dels perills que amenacen la serra i que han estat denunciats per les organitzacions culturals i ecologistes més diverses. La serra, i la desaparició de la font de la Costera així ho demostra, és un espai amenaçat. Al web del GOB podem llegir: "El ' boom' turístic i de la construcció dels anys 60 i 70 tengué relativament poca incidència en la Serra; l'orografia dificultava l'accessibilitat i la falta de platges en fou un problema per a un turisme clàssic. Sens dubte aquests fets han contribuït decididament a mantenir la serra en bones condicions ecològiques i paisatgístiques. Aquestes darreres dècades, però, la Serra està suportant una gran pressió immobiliària àvida d'espais oberts i de zones no saturades". Els espais de la serra amenaçats són molts. L'impacte ambiental creat per les reformes de la carretera d'Esporles a Banyalbufar o el túnel de Corrals Fals (entre Estellencs i Andratx) són trists exemples de l’impacte de les obres públiques sobre un espai natural. (Miquel López Crespí)


Aquest darrer temps, i en relació amb la redacció d'alguns capítols d'aquest llibre, he repassat diversos materials en relació amb la presència de l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria, tant a Mallorca en general com a la serra de Tramuntana en particular. Entre els llibres referents a l'Arxiduc he llegit amb molt d'interès el que va escriure Leo Woerl titulat El Archiduque Luis Salvador de la casa imperial de Austria como investigador del Mediterráneo1 en traducció de Gottfried i José Macías Molina i introducció i notes de Sebastià Trias Mercant. Dins la mateixa línia d'especial interès informatiu per a tots aquells que volen aprofundir en la vida i l'obra del famós personatge, he estudiat igualment l'imprescindible opuscle de Pedro Bonet de los Herreros El Archiduque de Austria Luis Salvador2, publicat l'any 2000 mercès a la col·laboració de l'Associació d'Amics de l'Arxiduc amb el Consell de Mallorca; i l'obra de Horst Joseph Kleinmann Archiduque Luis Salvador. Rey de Mallorca sin corona3. M'interessa repassar tot aquest material (i molt d'altre) per a trobar tots els indicis possibles referents a les compres de les diverses possessions que l'Arxiduc va fer a Mallorca i que, segons tots els coneixedors de la vida del nostre personatge, van condicionar ja per sempre la seva relació amb Mallorca i els mallorquins.

Segurament les adquisicions, iniciades l'any 1872 amb la possessió de Miramar, de sa Font de Sant Ramon, Can Caló, Cas Papàs, Ca na Matgina, Son Galceran, s'Estaca, Son Moragues, Son Ferrandell, Son Marroig de la Foradada, Son Gual, Son Gallard, sa Pedrissa i altres indrets ha servit perquè poguem gaudir d'una part de Mallorca que, altrament, s'hauria pogut fer malbé per sempre, talment com s'ha fet malbé bona part de l'illa.

Tot plegat m'ha vengut a la memòria en relació amb aquestes històriques fotografies de Bartomeu Payeras en les quals podem veure la font de sa Costera en plenitud de vida. Si ara, en acabar de llegir aquestes retxes, seduïts per tan meravellós esclat de vida, us hi voleu apropar per tal de contemplar amb els vostres ulls el miracle, ben segur que ja no hi sereu a temps. Les exigències d’una certa lectura de la modernitat, amb el consum incontrolat de recursos i territori, ja han fet desaparèixer un dels llocs més paradigmàtics de la serra de Tramuntana.

En GOB, al seu web, parla de tots els perills que amenacen la nostra Serra, l'indret que fins ara havia estat servat per munió de generacions de pagesos mallorquins, per algunes de les compres de possessions fetes per l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria. Caldria llegir i estudiar a fons, per provar de preservar el que encara es pugui salvar, l’article "La serra de Tramuntana, Parc Natural".

És ara més que mai, en contemplar la bellesa única de la font de sa Costera, quan som conscients de molts dels perills que amenacen la serra i que han estat denunciats per les organitzacions culturals i ecologistes més diverses. La serra, i la desaparició de la font de la Costera així ho demostra, és un espai amenaçat. Al web del GOB podem llegir: "El ' boom' turístic i de la construcció dels anys 60 i 70 tengué relativament poca incidència en la Serra; l'orografia dificultava l'accessibilitat i la falta de platges en fou un problema per a un turisme clàssic. Sens dubte aquests fets han contribuït decididament a mantenir la serra en bones condicions ecològiques i paisatgístiques. Aquestes darreres dècades, però, la Serra està suportant una gran pressió immobiliària àvida d'espais oberts i de zones no saturades". Els espais de la serra amenaçats són molts. L'impacte ambiental creat per les reformes de la carretera d'Esporles a Banyalbufar o el túnel de Corrals Fals (entre Estellencs i Andratx) són trists exemples de l’impacte de les obres públiques sobre un espai natural.

Altres amenaces són els transvassaments. L'augment incontrolat del turisme ha agreujat encara més la crítica situació dels recursos hidràulics a Mallorca. Les necessitats creades per aquest augment continuat del nombre de turistes i residents han induït l'Administració a prioritzar la construcció de grans infraestructures, entre les quals diversos projectes de conducció d'aigua de fonts de la serra, concretament el projecta ja en realització de la font de sa Costera (Escorca) i de les fonts de s'Olla i sa Lladronera (Sóller).

Nosaltres pensam que el problema de la manca d'aigua que patim no se solucionarà amb aquesta mena de costosos transvassaments que maten ja per sempre espais naturals d'una riquesa mediambiental irrecuperable, amb ecosistemes que moren i que desapareixeran mentre continuï la incontrolada construcció de places turístiques i residencials. Les grans infraestructures del tipus dels transvassaments de sa Marineta, sa Costera, les plantes dessaladores, són actuacions molt costoses econòmicament i de repercussions ambientals negatives. Aquests projectes no resolen, a més, el problema de fons de l'aigua a Mallorca, representat per un excés de consum i una gestió deficient dels recursos.

Si la Serra, un dels nostres indrets més emblemàtics, comença a patir agressions contínues, si s'amplien projectes de més i més urbanitzacions i complexos hotelers com els de Can Porquer, Torre Picada, Son Muntaner, Punta Ganiveta, ses Planes, Bendinat, Puig de sa Talaia de Peguera, ses Puntes o sa Coma... què serà de la meravella descrita per l'arxiduc Lluís Salvador o per Miquel Costa i Llobera?

Mentre tirin endavant projectes de nous camps de golf, ports esportius i més instal·lacions nàutiques, la nostra natura és en perill. En l'àmbit de la serra de Tramuntana ja funcionen tres camps de golf (Son Vida, Can Porquer i Bendinat). Però hi ha projectes per a fer-ne igualment a Son Ferrandell (Valldemossa), Biniorella (Andratx), Son Térmens (Bunyola) i Son Muntaner (Palma). Quant a ports esportius i ampliació o creació d'instal·lacions nàutiques en trobam davant els plans relacionats amb el Port d'Andratx (ampliació), Sant Elm (nova construcció), Port des Canonge (port de refugi de nova construcció), Port de Sóller (ampliació) i Cala Castell (port de refugi de nova construcció).

Si a tot aquest lamentable panorama hi afegim els problemes derivats de l'activitat extractiva de les pedreres existents a la serra, de l'obertura de nous vials i pistes per a l'explotació forestal, els incendis forestals i l'abocament constant d'aigües residuals ens podrem fer una idea aproximada dels perills que ja són aquí i que, si no ho evitam, ben aviat faran desaparèixer ecosistemes i indrets com la Font de sa Costera sense cap mena possible de recuperació. Sa Costera. In memoriam, ha escrit Bartomeu Payeras al darrere de les seves fotografies.


1 Leo Woerl. El Archiduque Luis Salvador de la Casa Imperial de Austria como investigador del Mediterráneo. Palma (Mallorca): Associació d'Amics de l'Arxiduc, 1998.

2 Pedro Bonet de los Herreros. El Archiduque de Austria Luis Salvador. Palma (Mallorca): Associació Amics de l'Arxiduc, 2000.

3 Horst Joseph Kleinnmann. Archiduque Luis Salvador. Rey de Mallorca sin corona. Palma (Mallorca): Miquel Font, Editor, 1992.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Latest Images