Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13087

Un patrimoni que es perd (X). Dades de les ceràmiques de les fotos de Cas Quitxero

$
0
0
En relació a les ceràmiques que apareixien a les fotos de 1944 (aproximadament) de Cas Quitxero, hem consultat l'arqueòloga Paula Amengual del Museu Arqueològic de Son Fornés de Montuïri. Agraïm a Paula Amengual la seva aportació per esbrinar el que es pugui d'aquestes ceràmiques i del jaciment de Cas Quitxero.
 
Ceràmiques Cas Quitxero
Ceràmiques i restes humanes (?) de Cas Quitxero. 1944 aprox.
 
Per les notícies i referències que ens dóna, podem veure que el 1944, data més que possible d'aquestes fotos, pot ser la data que surt al treball de Coll Conesa, a partir d'un article de Mascaró Pasarius.  Serà qüestió de consultar la premsa que s'esmenta.

Reproduïm a continuació l'aportació de Paula Amengual:

 
"És molt complicat poder saber l'època de les peces ja que no és possible saber sols si estan fetes a mà o a torn. Per l'aspecte que tenen jo diria que la peça més gran, una gerra, és feta a mà, ja que se'n coneixen de semblants de la mateixa tipologia. Segur que no és talaiòtica, ara bé, sí que podria ser del final de l'època posttalaiòtica (segles III-II aC) o fins i tot ja d'època romana. Pel que sembla, podria ser una gerra feta a mà imitant una forma típica ebusitana, ara bé, és una mica arriscat assegurar-ho sense veure la pasta i confirmar la factura. Pel que fa la gerreta petita, segurament també és feta a mà imitant una forma a torn, probablement també ebusitana, però no puc dir-te res més, llevat de descartar que sigui talaiòtic (és a dir, dels segles X-V aC).

Per les referències que he trobat (que adjunt al final) tindria sentit perquè ja en Mascaró als anys 60 ho classifica com cova artificial dels segles II-I aC."

 

COLL CONESA, J. La evolución del ritual funerario en la cultura talaiótica.

Tesis doctoral. UIB, Palma 1989. Pàg. 132

QUITXERO, CAN. 17. Palma de Mallorca. Cueva artificial. Ss. ll-l a.C. MGM.26-6 h. No O822.

MASCARO (1966:500). "Restos de un poblado talaiótico destruído principalmente al urbanizarse la parte meridional del caserío de Sant Jordi. El 11 y 12 de mayo de 1944, los diarios "Ultima Hora", "Baleares" y "Correo de Mallorca"  bajo el tltulo de "Hallazgos prehistóricoo publicaron la siguiente noticia: "Dentro del perímetro amurallado de un poblado que fue de talaiots había quedado al descubierto una cueva muy clásica de época talaiótica. También han sido descubiertas otras dos muy parecidas a la primera. Estas cuevas son posteriores a las argáricas tan conocidas en esta isla y completamente diferentes de estructura. Su entrada es de forma vertical como si se tratara de un pequeño pozo de tres metros de profundidad. Existe una irregular galería con pequeñas cámaras con desniveles muy distintos. Son muy pequeñas, de estructura natural y dedicadas a enterram¡ento. En cerámicas son muy pobres. Han sido halladas unas jarras romanas y otras de época, algunas de las cuales serán trasladadas al Museo de Bellver". Parece que esta noticia fue facilitada por D. José Malbertí Marroig, conservador entonces de dicho museo. Lo más notable que aun queda de este Sitio es un pequeño lienzo de muralla ortostática."

Bibliografía. ANONIMO.(1944). "Hallazgos prehistóricos". En Ultima Hora, Baleares, Correo de Mallorca. 11-12. V. 1944. MASCARO, J (1966). "Carta arqueológica del término municipal de Palma". En BSAL XXXIll 1966-67. ld, (1968). Prehistoria  p. 588.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13087

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>