Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12459

Municipalitzem la neteja viària 1

$
0
0

 UN POC D'HISTÒRIA

El servei de neteja viària a Pollença el prestava directament l'Ajuntament i, entre el 2004 i el 2008, es va externalitzar la neteja del Moll per mitjà d'un contracte amb LUMSA. Les reiterades queixes per la brutor del Moll varen fer que, quan des d'Alternativa ens interessàrem pel tema, descobríssim que el contracte feia 8 mesos que estava caducat i, no obstant això, continuava prestant-se el servei irregularment i sense fer res per regularitzar la situació; a més de l'absoluta falta de control de l'Ajuntament sobre la feina de l'empresa concessionària.

En aquell moment, presentàrem una moció per tal que el servei de neteja viària del Moll fos assumit per EMSER, l'empresa municipal de serveis (aigua i residus). La moció va ser rebutjada i només va comptar amb el vot favorable del nostre regidor. 
 
En lloc d'això, s’optà per privatitzar el servei de neteja del municipi sencer i es va treure a concurs una concessió de 10 anys, amb un cost per l'Ajuntament de gairebé 800.000 euros anuals. Finalment, la concessió va ser adjudicada a una UTE (unió temporal d'empreses) formada per Llabrés Feliu, Amer e Hijos, i Bartolomé Adrover e Hijos, que va assumir els set treballadors de neteja de l'Ajuntament i va començar a prestar el servei el desembre del 2010. 
 
El TSJB declara nul el contracte -la situació actual
 
Dues de les empreses que no varen guanyar el concurs (Melchor Mascaró i Fomento de ConstruccionesyContratas), varen recórrer als tribunals l'adjudicació. Tot i que en primera instància el jutjat va donar la raó a l'Ajuntament, recorreren i a principis de juny del 2015, el TribunalSuperior de Justícia de Balears, va declarar nul el contracte per undefecte de forma en el procediment d'adjudicació.

La neteja viària és un servei públic obligatori per a tots els municipis, segons la llei (article 26 LRBRL), per tant, encara que el Tribunal Superior hagi declarat la nul·litat del contracte, en tant que no es resolgui la situació, l'Ajuntament ha degarantir el serveiil'empresa continuarà prestant-lo «en precari». 

LES EMPRESES QUE HI HA DARRERA LA PRIVATITZACIÓ DE SERVEIS PÚBLICS

És interessant conèixer una mica les empreses que es presenten als concursos públics i veure com les mateixes empreses que es posen contenciosos paral·lelament s'uneixen  a alguns concuros

Cal dir que en el sumari del 'cas Son Espases  els investigadors han inclòs un resum de la contractació d'obra pública a grans empreses durant la legislatura de Matas  i tres de les que es van presentar a la privatització de la neteja es troben entre les mateixes: La llista dels grans beneficiats l'encapçala ACS, de Pérez , amb un total de 210 milions d'euros , seguit per FCC ( 159.827 ) ; Melchor Mascaró ( 75.834 ) , Matías Arrom ( 64.961 ) ; Azvi ( 62.691 ) i Llabrés Feliu ( 53.837 ) .

 

- FCC Empresa de l'IBEX 35 amb uns ingressos al 2014 de 6.340 milions d'EUROS, presència a 34 països; metro de Riad per 6.000 milions (2013),  depuradora d'El Caire per 2.400 milions (2015). Entre els seus accionistes es troba Bill Gates, Carlos Slim, Georges Soros... Empresa associada als pagament del PP al cas Barcenas quan el seu president era el germà de Jaime Mayor Oreja (tercera empresa contractista d'obra pública). És la principal accionista de TIRME (incineradora i gestió de residus) i la seva filial Aqualia gestiona les aigues a Formentera, Sòller, Llucmajor i Muro.

- MELCHOR MASCARÓ Empresa especialitzada  en obra pública. Al 2008 va facturar 100 milions d'euros. Al 2011 va realitzar un ERE al 100% de la plantilla de construcció (580 treballadors). Al 2014 té 706 treballadors. Va ser l'encarregada de la construcció del metro de Palma i del Palma Arena amb un sobrecost de més del 100% de 48 milions a més 100 milions d'euros. Implicat en l'operació Cloaca (frau d'1,5 milions d'euros en la gestió i recollida de residus) i al Cas Peatge (adjudicació de les obres de la carretera Palma. Manacor).

- HERBUSA Grup empressarial eivissenc que s'encarrega de la neteja viària i recollida de fems a diferents municipis d'Eivissa (Sant Josep, Santa Eulàlia, Sant Joan). S'anuncia com empresa pionera en gestió mediambiental però va anar a judici per l'explotació sense llicència  durant tres dècades d'un abocador i de contaminació d'un aqüifer; van ser absolts i es va responsabilitzar a l'administració.

 

- UTE Urban Serveis. Formada per les empreses:

            - Bartolomé Adrover (neteja edificis i traspols..).

            -Amer e Hijos ; al 2014 més de 100 treballadors ha fet obres com la 1ª fase de la circumval·lació d'eu moll o la piscina coberta. Al 2013 va participar en una UTE amb FCC (obres carretera Pla de Na Tesa i Camí Fondo)

            - Llabrés Feliu; obres de la segona fase de la circumval·lació d'eu moll, Son Espases, Es Baluard... Al 2012 li quedaven 100 treballadors dels 600 que tenia ( va fer un ERE al 90% de la Plantilla). Al 2012 Miquel Llabrés va ser detingut a l'operació Bonsai i al 2015 va declarar al Parlament pel cas Son Espases.

 Aquests dies repartim al municipi l'informe per a la municipalització del servei de neteja, el podeu consultar pitjant la imatge.  Us agraïm la seva difusió

 
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 12459

Latest Images

Trending Articles