Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

A voltes amb la llengua i la cultura catalana

0
0

Duim uns dies on la premsa local porta la noticia de que persones, relacionades amb l'àmbit de la cultura, s'han sentit atacats pel fet de parlar amb la llengua pròpia.

Un dels afectats, el cantant ciutadellenc Cris Juanico va denunciar publicament que els empleats de la naviliera Balearia, van requerir a la Policia Nacional davant la negativa de parlar amb una altre llengua que no fos la seva pròpia i cooficial a les illes, el Català.

L'altre cas, que ha estat denunciat publicament, ha estat el del poeta mallorquí Carles Rebassa, que en el seu mur de la xarxa social Facebook, el tractament a que havien estat sotmesos per part del personal d'una pizzeria de Ciutadella pel fet de parlar en català.

Ambdues situacions són en principi similars segons la versió dels afectats, versió que ni tenc intenció de qüestionar ni de defensar sobretot perque pens que a través dels comentaris fets a les edicions digitals del diari Menorca pèns que queda clar que s'està produïnt un enfrontament entre les postures envers a la llengua pròpia de les Illes Balears, que cada vegada que succeix un fet d'aquest suposa que les dues postures, la que defensa la llengua Catalana i la que defensa la llengua española, es tornin a posicions cada vegada més intransigents i radicals.

Péns que, després de la mala gestió inicial que va fer d'aquest enfrontament en Cris Juanico, denunciant uns fets, que possiblement fossin més una queixa davant la companyia que no pas el voler crear una noticia, i de que la companyia Balearia li recordàs per altre banda la seva postura envers la llengua a través de la seva fundació, va voler donar per tancat aquest episodi, tot reconeguent la labor d'aquesta fundació.

En el cas del senyor Carles Rebassa, es un cas encara per tancar, de moment amics i simpatitzants han fet un esforç per intentar desacreditar a n'aquesta pizzeria a través de les noves tecnologies, a traves de tripadvisor, penjat comentaris negatius a n'aquest local, casualment tots a data 25 d'agost, data en la que va sortir en premsa la noticia de l'enfrontament. Més de 100 comentaris negatius i preguntes tant poc inteligents com; "si es parla en català a n'aquest local?" enlloc de fer preguntes més relacionades amb el servei o el menjar que tindrien més sentit en cas de tenir interés real en coneixer el local. Un, veient les actuacions d'assetjament a que ha estat sotmes el personal i restaurant, pels comentaris fets en molts de casos per persones que no eren al local aquest dia, i potser no hi hagin estat mai, comentaris de manera arbitraria i gratuita, arriba a pensar sino s'esta intentant liquidar a l'oponent, un us desmesurat de la violència en temps de pau.

Un quan veu actuacions

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

Latest Images

Trending Articles