Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

Volem un camp de boies ecològic i públic.

0
0

 El passat 17 de Juliol la nostra coordinadora, n'Antònia Cerdà va assistir a la conferència " Ordenació de fondejos ,  Un model ecològic i sostenible ? " a càrrec de Vicent Esteban Chapapría, organitzada pel Reial Club Nàutic del Port de Pollença.

El conferenciant va reivindicar la importància del turisme nàutic i va xerrar dels aproximats 21.500 amarraments que existeixen a les Balears, encara que no hi ha una xifra exacte de les embarcacions que passen per les illes ja que moltes d'elles  no toquen port. El problema de los fondejos no tans sols és un problema de les embarcacions d'esplai sinó també, dels creuers (Formentera) o vaixells per descarregar mercaderies. A la conferència també es va parlar de la posidonia, de la seva varietat i de la importància de preservar-la.

Respecte als efectes i els impactes dels fondejos, el conferenciant va parlar de sistema EFM (ecological friendly mooring) o SFM (seagrass friendly mooring), sistemes que eviten el borneig de la cadena. Varen xerrar dels tipus que hi ha:

-Ezyrider mooring (semblant a un trípode que se clava al terra i surt un element que enganxa la boia).

- Manta Ray (aquest model és el que havien pensat pel club nàutic, és un element vertical amb una cunya que quan esta en el fons fa pressió i el fa voltar i queda subjcte.

- Eco-Mooring (amb un tornillo)

- Cyclone Mooring

Aquests són el tipus que va explicar. Després va posar exemples de llocs on s'han duit a terme els fondejos ecològics i són;

- Puerto Rico (reserva natural ) a 40 o 50 metres de profunditat.

- Niça (Costa Blava) Port-Cros,

- Port Ayera (Galápagos) 300 boies. 60.000 dolars.

- Golf de Mèxic.

Al final de la conferència el president del Club Nàutic va demanar als regidors de l'equip govern presents, Nevado, Iliana i Tomeu que pensaven del tema. La resposta de Tomeu va ser que coincideixen amb el Club Nàutic amb la identificació del problema i que podria ser una manera de resoldre el problema. Però que s'han de valorar les repercussions del projecte, tant a nivell paisatgístic com el tema dels usuaris i trobar la millor solució possible.Com sabeu el Club Nàutic té un projecte d'unes 200 boies.

També es va parlar de llevar les zodíacs de la platja i l'embarcament posant un servei de barco-taxi als vaixells

Com ja vam dir al seu moment (veure "Hem de protegir la badia") a Alternativa ens oposam a una solució privatitzadora i exigim el compliment de la moció aprovada al ple i que faci passes per a la gestió directa d'un camp de boies ecològic i públic.

Moció d'Alternativa per Pollença sobre fondejos a la Badia de Pollença, que va ser aprovada en el Ple d'octubre de 2014


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10334

Latest Images

Trending Articles