Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10475

Crònica de la glosada de Llubí, per Felip Munar

0
0

UNA GRAN NIT DE GLOSES A LLUBÍ

Diumenge, dia 26 de juliol de 2015


Felip Munar ha fet una petita introducció de les gloses de picat, i ha recordat la figura de l’amo en Biel Ramis, d’es Cantó, que fou mestre o va inspirar Biel Majoral, Maria del Mar Bonet o Miquela Lladó, i de l’homenatge que se li va dedicar l’any 2009 a Llubí, i el 2013 a Sineu, quan l’OCB va retre homenatge a Biel Caragol.


 

La plaça ben engalanada, amb el paperí tremolant i la flaire de festa estiuenca. Les quatre-centres cadires emplenen tota la plaça, plena de gom a gom: diumenge dia 26 els Glosadors de Mallorca tenen la nit per a ells, només per a ells, a Llubí. Un dia especial: debutaran dos nous glosadors, després d’un parell –o més- anys d’assistència als tallers del Molí d’en Polit: Joan Sureda, de Manacor, i Miquel Servera, de Felanitx. Nirvis, moviments, mirades que no tornen... i han pujat a l’escenari acompanyats de Jordi Cloquell, Artiller, i Mateu Matas, Xurí. Des de l’escenari es veu la plaça amb centenars de mirades fixes, expectants, però agraïdes, tanmateix. Han començat amb dubtes –“serem capaços?”, “quedarem en blanc?”-, amb gloses que feien referència precisament a aquestes premisses, i amb una tonada clara i sense embuts. En Jordi i en Mateu els han emparat i no hi ha hagut cap “desgràcia”: els glosadors se n’han sortit, i la plaça els ho ha agraït amb mamballetes després de cada glosa. Sí, tenim dos nous glosadors: en Joan Sureda i en Miquel Servera. Enhorabona!

 

Llavors han pujat na Maribel Servera, Figona, i Llorenç Cloquell, Màgic. Un combat immens, rialler; els glosadors anaven sobrats, segurs, i la gent ha esclafit amb rialles i mamballetes contínues. Han jugat amb ironia amb el sexe, les parelles, la complicitat, els dubtes... I la gent en demanava més. Però per arreglar les desavinences han cridat en Mateu Matas, Xurí, i el Màgic Cloquell ha baixat.

 

En Mateu i na Maribel tenen una complicitat especial, segurament perquè fa molts anys que glosen junts i es coneixen bé, i saben que poden innovar constantment. I així ho han fet: noves tonades, noves rimes, jocs... La gent estava expectant, amb ganes, i ho ha agraït a cada final de glosa. Així no hi ha ningú que es pugui avorrir: és veritablement un espectacle dels mots i de l’enginy, i de les melodies. Ningú no es mou. La plaça plena de gom a gom. 

 

Al final han pujat els sis glosadors: Figona, Xurí, Màgic, Artiller, Sureda i Servera, i cadascú ha acabat amb una glosa particular: el Màgic amb dècimes desbaratades; l’Artiller amb una cançó seva i amb una tonada aferradissa; na Figona amb una tonada tradicional; en Sureda i en Servera amb les seves tonades pròpies; i en Xurí ha arrodonit la vetllada amb dècimes encadenades que han fet aixecar la gent.

 

Tothom s’ha acostat als glosadors per fer-los arribar l’enhorabona i les ganes que tenien de sentir-los una altra vegada. La batllessa i la regidora de Festes han assegurat que ho tornarem a repetir.

 

Felip Munar i Munar


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10475

Latest Images

Trending Articles