Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10525

Feminitzar la política

0
0

Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears

Aquest dissabte va canviar el color polític de nombrosos municipis de Mallorca. El Partit Popular ha perdut dinou batlies, Més s'ha convertit en la segona força municipal, hi ha vint-i-nou batles nous... però dels cinquanta-tres batles només nou són dones, o sigui la meitat de la població només ocuparà el poder a un ridícul disset per cent dels ajuntaments. Cal dir que hem millorat respecte al 2011 quan només hi havia tres dones batlesses a Mallorca però és evident que la tradició patriarcal segueix dominant als ajuntaments de Mallorca. Com diu la nova batlessa de Barcelona, n'Ada Colau; "les dones estan sobrerepresentades en els espais de cura, domèstics i en les feines precaritzades i infrarrepresentades en els espais de poder polític i econòmic".

La nova batlessa de Madrid, na Manuela Carmena en el seu discurs d'investidura deia que faria feina amb la política de les cures, amb la cultura de les dones. Una cultura que fomenta el treball en equip, l'horitzontalitat, la participació i el poder compartit enfront de la direcció centralitzada i la jerarquia piramidal pròpia de la vella política. Es tracta de teixir xarxes, unir esforços i generar sinergies veritablement noves. Com ha dit en la mateixa línia la nova batlessa de Badalona, na Dolors Sabater, "venim d'una tradició patriarcal que ha invisibilitzat les dones, amb unes estructures dominants en la manera d'organitzar la societat que no deixen aflorar valors importants en la construcció de la societat, el bé comú, fugir de la competitivitat directa i buscar el consens, ser inclusiu, tenir en compte les persones vulnerables".
Cal feminitzar la política, el lideratge transformacional de les dones és més interactiu, més flexible i més empàtic, es recolza en el consens, l'enfortiment de les relacions, la confiança mútua i la transparència. Un exemple clar de què significa això és quan na Manuela Carmena diu que està en contra del concepte de pacte polític, ja que aquest concepte està lligat al repartiment de poder. Manuela diu que és més de treballar junts, de gestionar la política perquè sigui útil, de dialogar per aconseguir objectius comuns. Hem d'acabar amb batles obsessionats per l'autoritat formal, les ordres i el control. Un exemple senzill i quotidià és de la nova batlessa de Badalona que al seu discurs d'investidura va dir que tornarà a obrir les fonts, en al·lusió a una de les primeres mesures de l'anterior batle Albiol que va tancar fonts per evitar un ús incívic de les mateixes.

No volem dones en el poder que actuen com homes, no volem dames de ferro, ni Esperanzas Aguirre, Cospedales i Barberás. El que volem són dones que arribin al poder per canviar d'una vegada aquesta fàl·lica manera de fer política. Com va dir el dissabte, na Marina Llobera en el seu parlament; "volem entrar el feminisme dins l'Ajuntament, avui, que per vergonya llegim als diaris que a les Illes tenim la taxa més alta de tot l'Estat de víctimes de violència de gènere. O sigui, de violència contra la dona pel simple fet de ser dona! I aquesta és només una de les múltiples violències que patim. Sí, lluitarem per tenir un Ajuntament feminista, perquè citant n'Angela Davis, dona, pobra i negre als Estats Units "El feminisme és la idea radical que les dones som persones".

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10525

Latest Images

Trending Articles