Días preelectorales. Inundación de propaganda política. Hemos visto imágenes de los políticos paseando por plazas, mercados, reuniéndose con comerciantes, apoyando a las pequeñas y medianas empresas, pero... yo no he visto a ninguno acudiendo a alguna biblioteca, o entrando en alguna librería, No deben ser espacios considerados como "populares" o aptos para el discurso político.
No hay una web dedicada al mundo del libro en Mallorca. Y, sin embargo, todo el mundillo relacionado con la impresión es sumamente interesante, ya autores, imprentas, librerías, bibliotecas, etc. Por casualidad, que no por consulta de alguna bibliografía sobre ese mundo - encuentro un artículo de Pere Fullana Puigserver (Ficha en Dialnet) que habla sobre ese mundo (imprentas, bibliotecas, etc.) de la primera mitad del siglo XIX:
Les biblioteques
Al començament del segle XIX a Mallorca hi havia tres àmbits culturals capdavanters, dels quals se suposa que feien importants contribucions a les biblioteques: la Universitat Literària de Mallorca, lEsglésia i la Societat Econòmica Mallorquina dAmics del País. LEsglésia, per la seva banda, comptava amb un gruix significatiu de biblioteques, entre les quals destacaven lEpiscopal, la Sapiència, el Seminari Conciliar i les biblioteques conventuals. Entre aquestes excel·lia molt especialment la dels caputxins, consultada i valorada per Jovellanos durant la seva estada forçada a Mallorca entre 1801 i 1808, de la qual fou responsable fra Lluís de Vilafranca, un dels erudits més significatius de la Mallorca del primer terç del segle XIX. Tanmateix, shan dafegir també biblioteques particulars significatives, entre les quals destaquen, sobretot, aquelles que eren propietat de les principals famílies aristocràtiques. Disposaven de biblioteques meritòries les principals famílies de la noblesa com ara els Despuig, el Marquès de la Romana, el comte dAiamans, els marquesos de Campofranco, de Safortesa, de Brondo i de Cotoner, entre daltres, i les biblioteques individuals, sobretot dels il·lustrats, dels professionals liberals i dels clergues (Bonaventura Serra, alguns clergues com ara Pere Gamundí, etc.). Així mateix, hi havia altres àmbits, com ara el Reial Col·legi de la Puresa i lAcadèmia Mèdico-Pràctica Balear, que impulsaren biblioteques significatives. Un estudi sistemàtic de la biblioteca de la Puresa actualment coneguda com a Biblioteca Alberta Giménez ens aportaria interessants elements danàlisi per conèixer allò que arribava i es llegia a Mallorca durant la primera meitat del segle XIX.
[...]
Durant el decenni de 1830, la desamortització dels béns dels religiosos i lexclaustració suposà la desfeta de les antigues biblioteques conventuals. Algunes, com ara la dels caputxins, van ser lliurades al Marquès de Vivot per a la seva custòdia i conservades gairebé íntegrament. Tanmateix, la majoria es desferen definitivament, tot i que lAdministració pública en salvà una part. Així mateix, el 1835 desaparegué definitivament la Universitat Literària de Mallorca, tot i que lespai que ocupava va ser heretat per lInstitut Balear, que en conservà la biblioteca i naugmentà el volum. Daltra banda, és probable que el redreçament de la SEMAP [Societat Econòmica Mallorquina dAmics del País], sobretot a partir del decenni de 1830, afavorís també la conservació de llibres.
Tanmateix, les conseqüències de la desfeta de les institucions de lantic règim no foren del tot negatives, sobretot pel que fa a la democratització de la cultura. Així, amb els fons de les biblioteques conventuals es creà la Biblioteca Provincial, catalogada pels preveres Joan Gamundí i Jeroni Bibiloni. Aquesta biblioteca va ser inaugurada el 1847 a ledifici de Monti-sion amb 30.000 volums procedents dels convents suprimits. Jeroni Bibiloni, lexfranciscà i cappare del socialisme utòpic a Mallorca, dugué a terme la catalogació, des del 1842 fins al 1847. Per una altra banda, persistiren les biblioteques del Col·legi de la Sapiència bona part de la qual sha conservat i ha estat catalogada darrerament i la Biblioteca Episcopal de la qual fou responsable Damià Estelrich, entre altres. Es crearen noves institucions educatives, com ara lEscola Normal de Mestres (1842), que possiblement generà una biblioteca pròpia. Així mateix, la fundació de casinos, cercles i acadèmies afavorí un augment de la sensibilitat popular envers la lectura, la creació de biblioteques i el foment de la lectura. [...]
Pere Fullana Puigserver: (Cercles: revista d'història cultural, Nº. 5, 2002)
Pere Fullana no sólo habla de estas bibliotecas públicas, sino también de las particulares de principales familias de la nobleza o las de clérigos, algunas de las cuales, tras la muerte de sus creadores eran vendidas. "La pèrdua irreversible daquestes biblioteques és, també, un símptoma cultural duna societat en la qual el llibre era considerat, pels familiars dels erudits, un objecte més de valor en el conjunt del mobiliari, però poca cosa més".
Este artículo, del que he recogido la parte que trata de las bibliotecas, trata también sobre las imprentas, librerías, prensa, censuras, etc. en la primera mitad del siglo XIX.
Hay algunos estudios sobre este mundo de la publicación en Mallorca, pero se hallan diseminados en diferentes revistas. Me gustaría ir enlazándolos poco a poco pues es un tema interesante para el conocimiento de una sociedad.
Otras páginas
Las xilografías de Guasp y 'Papeles de Son Armadans'
De xilografías en la impresión mallorquina del siglo XIX
Del homenaje de Palma a la Imprenta Guasp en 1931
Patrimonio bibliográfico: Impresores Palma (1901 - 1920)
El día en que Felipe Guasp cambió la cabecera de su periódico
Sobre la imprenta de Felipe Guasp
'Los orígenes de la imprenta en Mallorca', libro de Miquela Forteza
Primeras imprentas de Mallorca
La imprenta Guasp, Valldemossa
De libros y bibliotecas medievales en Mallorca
Las estanterías de la antigua biblioteca de Montesión
Mujeres impresoras
La estirpe de los grabadores Muntaner
Quaderns: El grabado en Mallorca