Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12468

Municipalitzar serveis, qüestió de voluntat política

$
0
0

Avui diumenge   serem al mercat de Pollença

Demà dilluns 11  entrevista a la nostra candidatura a Ràdio Pollença (107.9 FM) a les 19:00 hores, la podreu tornar a escoltar dimarts 12 a les 13:00 hores.

A les Jornades Municipalistes organitzades pel Col·lectiu Albaïna, juntament amb les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) a Sòllerm vam gaudir d'una conferència molt inspiradora per part d'en Jordi Colomer, sobre la remunicipalització de serveis públics, evitant el sobrecost de la gestió privada . Jordi Colomer és especialista en gestió de serveis públics i membre de la CUP i va demostrar d'una forma analítica que municipalitzar serveis és molt senzill si hi ha voluntat política. I no es tracta només d'una teoria brillant, en Jordi Colomer va ser regidor de la CUP a Arenys de Munt on amb els seus companys van remunicipalitzar diferents serveis que havien estat privatitzats i aconseguir un gran estalvi a les arques municipals; la gestió de l’aigua, la deixalleria municipal, el servei de neteja d’edificis públics i l'escola bressol.

Els municipis poden prestar els seus serveis de forma directa (empreses públiques o personal municipal) o indirectament a través d’empreses. Als anys 80, la major part dels serveis es prestaven directament pels municipis i a partir d’aleshores es van començar a privatitzar amb el discurs de la millor eficiència de l’empresa privada. Aquest discurs s'ha incrementat amb la crisi i sobretot s'ha facilitat amb la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que limita molt les noves contractacions dels Ajuntaments. Vull destacar dos dels punts que en Jordi Colomer va demostrar a la seva xerrada:

1 - La gestió pública suposa un gran estalvi respecte a la gestió privada. La prestació a través d’empreses privades està subjecte a IVA, però no en les empreses públiques, a excepció en l’aigua que tothom, hi està subjecte. Això vol dir un estalvi del 10% en residus, i un 21% en els altres serveis, en formació és un 0%. Quin és l’import en IVA que paguem a cada municipi? Per això cal que descobrim quan costa cada contracte. A més a més l’únic objectiu de l’empresa privada és obtenir beneficis i perpetuar-se com a «gestor» d’un monopoli captiu, on l’ajuntament li garanteix els clients. El que hi guanyi l’empresa privada, ho perdrà el municipi. A Pollença hem tingut l'experiència d'una empresa privada que ha gestionat l'aigua de Sant Vicenç durant anys cercant només el benefici a curt termini, sense invertir en les infraestructures i els costos a mig-llarg termini. El resultat ha estat tan desastrós que l'Ajuntament ha recuperat i municipalitzat el servei quan s'ha arribat ja a una situació inclús perillosa per a la salut dels veïns. Ara tots els ciutadans haurem de pagar una infraestructura nova mentre l'empresa es va emportar beneficis durant anys i anys. L’incentiu a l’empresa pública, en canvi, està a prestar el servei al menor cost possible i assegurar la seva continuïtat.

2 - Les empreses privades poques vegades compleixin els plecs de condicions i la seva gestió en moltes ocasions és prou opaca. Molts d'Ajuntaments aposten per una gestió privada perquè d'aquesta forma es despreocupen de la mateixa i la falta de control dels plecs de condicions és normal als serveis privatitzats. A vegades és necessari dedicar recursos municipals per assegurar el compliment del contracte. Darrerament es contracta terceres empreses, consultores, per realitzar el control del servei.

En la prestació directa, el control del servei el realitzen els mateixos tècnics assegurant els requeriments de qualitat de reglament del servei, sense necessitat de duplicar o triplicar els equips tècnics. La gestió municipal permet més transparència i que tinguem un control directe de les condicions de prestació de servei. Existeix l’obligació de presentar comptes anuals, realitzar auditoria externa de compliment de legalitat, i fiscalització interna de la intervenció municipal. Tots aquests documents, són públics i accessibles. L'ideal és acompanyar la municipalització d'un consell d’administració obert i amb tots els grups polítics i membres de fòrums de participació ciutadana per participar en la presa de decisions estratègiques.

Finalment en Jordi Colomer va explicar tots els passos administratius i legals per municipalitzar una empresa, inclòs amb l'actual llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que en realitat s'hauria de dir llei per fomentar la privatització de serveis municipals. Només existeix l’obligació d’indemnitzar l’empresa per als danys i perjudicis (inversions realitzades) inclosos els beneficis futurs que deixi de percebre. És a dir, el benefici industrial que quedaria pendent de percebre fins a la finalització del contracte (sense pròrrogues). La indemnització és una inversió que es pot amortitzar ràpidament quan el servei és públic.

I per finalitzar un tema que va subratllar i que em sembla també important les fites com aconseguir la municipalització d'un servei cal celebrar-les. Tornar a gestionar un servei públic, des de l’espai públic i amb criteris públics, transparents i democràtics, és motiu de satisfacció. Esperam que a la legislatura que començarà a partir de maig hi hagi molts de motius per celebrar i que la municipalització de serveis sigui un, perquè només es tracta d'un tema de voluntat política.

En aquest article és impossible resumir-ho tot però a l'enllaç trobareu la presentació que va utilitzar Jordi Colomer a la conferència.

 Pepe García publicat al Diari Balears

Avui diumenge   serem al mercat de Pollença

Demà dilluns 11  entrevista a la nostra candidatura a Ràdio Pollença (107.9 FM) a les 19:00 hores, es reemetra a les 13:00 hores el dimarts 12

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12468

Latest Images

Trending Articles