Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10339

Theresienstadt (sebaldiana segona)

0
0

 

 

A Austerlitz (aquesta novel·la extraordinària de W.G. Sebald, insistesc) també hi ha l’episodi de la pel·lícula "Hitler regala una ciutat als jueus”. Era l’any 1944, i la Creu Roja danesa va demanar fer una visita al camp de concentració de Theresienstadt, a la localitat txeca de Terezín. Els nazis varen preparar una espectacular operació d’embelliment del camp, abans de la qual va ser necessari deportar nombrosos presos cap a Auschwitz. La pel·lícula (en què el protagonista d’Austerlitz creu trobar el rostre de sa mare) mostra una comunitat feliç de gent que treballa a les fàbriques i als tallers, juga a futbol, fa concerts de música clàssica i rega les plantes.

El director (segons informació que ja no és de la novel·la de Sebald), va ser el jueu Kurt Gerron, a qui un oficial alemany va prometre la vida a canvi del film de propaganda. Feta la feina, però, Gerron va ser enviat a Auschwitz, on va morir a la cambra de gas.

En aquest enllaç hi trobareu més detalls, a més dels divuit minuts que s’han conservat de la pel·lícula. Veure aquestes treballadores, aquests futbolistes, aquests violinistes, i pensar en el seu destí real és una experiència de l’horror potser pitjor que les fotografies amb cadàvers.
 
 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10339

Latest Images