Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Volem ajuntaments insubmisos

0
0

Article del nostre regidor Pepe García publicat al Diari Balears

Aquesta setmana dues coalicions electorals municipals d'esquerra s'han desfet; Junts per Sóller i MES Vilafranca, en tots dos casos, segons el publicat en la premsa sembla que la raó ha estat l'elaboració de les llistes electorals. Per a mi aquesta és una demostració més que la unitat institucional de l'esquerra no implica realitzar coalicions o pactis preelectorals de partits, amb l'objectiu lloable però limitat de vèncer al Partit Popular. Els pactes preelectorals vénen en moltes ocasions viciats per les dinàmiques dels partits que els formen; polítics més preocupats dels partits que del poble, decisions preses per les executives del partit en lloc de per les bases populars, repartiment del poder en funció de les sigles... Aquesta forma de fer política només porta a la confrontació i a la desmobilització popular.

Cal deixar de fer enginyeria electoral i pensar a fer política. És necessari superar els càlculs electorals i pensar a desenvolupar una lluita institucional més sòlida que no signifiqui simplement derrotar electoralment al PP, i que pensi a més llarg termini que els quatre anys dels períodes electorals. I sobretot cal valorar que la lluita no s'acaba ni des de lluny en les institucions i que el problema no és solament el Partit Popular. El problema és el capitalisme un sistema fonamentat en l'explotació de les persones i els recursos i que només cerca extreure beneficis per una minoria dirigent i evidentment no aconseguirem rompre amb el capitalisme des d'unes institucions que tenen moltíssimes limitacions. Crear-se massa expectatives sobre el que es pot fer des de les institucions és molt perillós i més quan hem vist en massa ocasions que quan arriben al poder teòrics partits d'esquerres s'han dedicat a gestionar les misèries deixades pel Partit Popular i a fer que el capitalisme sigui simplement més suportable. Dit això també em sembla absurd renunciar a no intentar lluitar al manco en la institució més propera que és el municipi sense oblidar que la lluita principal s'ha de fer al carrer.

La lluita institucional de l'esquerra pansa per impulsar projectes municipalistes, radicalment democràtics, treballant de forma assembleària i horitzontal, forçant als ciutadans a assumir la seva responsabilitat i no delegant la mateixa en els polítics. En municipis petits és fàcil realitzar assemblees unitàries que siguin totalment independents de partits supramunicipals, encara que els seus membres puguin tenir doble militància i seguir en els seus partits en l'àmbit autonòmic o nacional. En ciutats més grans les assemblees s'han d'articular a partir dels barris. La proximitat i la grandària són vitals, ja que permeten el control polític per part dels ciutadans de tal forma que el moviment sigui de tots i de ningú, i sigui més fàcil possibilitar la participació ciutadana. La qüestió no pot ser més simple; crear assemblees unitàries de persones no de partits polítics que decideixin tot, que siguin totalment independents, sense jerarquies pensada no només per a les eleccions, sinó per a projectes a llarg termini. La qüestió principal és crear una majoria social mobilitzada contra el capitalisme i el mètode assembleari és el mètode ideal per generar vincles i millorar la nostra formació política, aprenguem en comú per governar-nos a nosaltres mateixos.

El que és evident a Mallorca de moment és que els partits supramunicipals no volen saber gens d'assemblees d'unitat popular. És més el que hem vist normalment és com els partits d'àmbit supramunicipal tenen tendència a intentar captar o assimilar als escassos projectes municipalistes que sorgeixen a l'illa. També hem observat que en general confonent municipalisme amb donar certa autonomia a les agrupacions locals, i segueixen sense superar l'estructura tradicionalment vertical dels partits i sense voler renunciar a les quotes. No entenen tampoc que des del municipalisme es pot col·laborar, crear xarxes i incidir en decisions fora del municipi com demostren des de fa anys les CUP a Catalunya o el primer pas que s'ha donat fa pocs mesos a Mallorca amb la primera Trobada d'Unitat Popular. El municipalisme no significa inhibir-se dels problemes fora del municipi sinó apostar per una estructura i forma de funcionar totalment diferent des de l'horitzontalitat a la limitació de càrrecs i sobre actuar de forma local i pensar de forma global per soscavar i acabar amb el capitalisme.

No hi ha millor govern que la mateixa gent i no hi ha millor batle que el poble per això Cal portar a la pràctica la idea del moviment zapatista de manar obeint. Cal trencar amb les lògiques de la participació i l'acció política actuals, bastint un projecte d'apoderament popular al carrer i a les institucions que porti el poder de decisió al poble. Els Ajuntaments s'han de convertir en espai permanent de debat i generador d'iniciatives anticapitalistes. Hem d'alliberar dels municipis i convertint-los en insubmisos al sistema capitalista, aconseguint el canvi social global. Per això insisteix en què el municipalisme no s'esgota ni en l'Ajuntament. El municipalisme ha d'impulsar una mobilització social que sigui suficientment forta per enderrocar el poder municipal i aconseguir una reapropiació del municipi per part del poble.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12423

Latest Images