Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10604

No deixem que els interessos d'uns pocs destrueixen el passat i hipotequin el futur

0
0
Com sabeu al darrer ple ordinari  a proposta de PP&PI es va aprovar la modificació de l’acord aprovació provisional del Catàleg de Protecció d’edificis d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic del terme municipal de Pollença (veure acord) Aprovada amb 10 vots a favor de PP, PI i UMP i 4 vots en contra d'Alternativa, PSOE i Esquera. 

Un informe tècnic elaborat per l’arquitecte municipal, en Rafel Balaguer (casualment el denunciant del nostre regidor i que també va fer un informe per limitar la zona humida de l'Ullal), s'indica que immobles situats en la primera línia del Port de Pollença i inclosos en el Catàleg al limitar-se el seu aprofitament, com a conseqüència de la protecció assignada a dits immobles, poden donar lloc a indemnitzacions i que cal estudiar i ponderar la sostenibilitat econòmica de la seva inclusió en el Catàleg. Sorprèn que sigui el mateix equip de govern  que va proposar i aprovar provisionalment el catàleg ara proposi aquestes desclassificacions que a més a més només es centren en aquests habitatges.

A Alternativa per Pollença vam votar en contra d'aquesta modificació que per començar va en contra de  la moció que vam presentar conjuntament amb PSM i Esquerra i aprovada pel ple per unanimitat al principi d'aquesta legislatura ( veure El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença 2 ,octubre 2011)  que entre altres coses demanava utilitzar tots els recursos legals possibles per evitar la pèrdua dels immobles del Passeig Voramar-Colón-Hernan Cortes que l'informe del Departament del Patrimoni de 30 de juny de 2008 ja demanava incloure al catàleg. L'incompliment de l'acord del ple és un exemple més del respecte pel ple i la coherència de PP,PI i UMP.

Al PI i UMP els molesta que els anomenen  marques blanques del PP però al cas del PI és molt complicat veure què els diferència del PP, és clar que la defensa del patrimoni no, i des de que van entrar a l'equip de govern la sensació de que el PP governa amb majoria absoluta és total. Respecte a UMP resulta més que difícil entendre com un partit que diu defensar eu moll no digui ni una paraula al ple a aquesta moció, i després voti a favor d'un acord que inicia el camí per desprotegir  les darreres cases d'estiueig antigues, que amb la zona de cases més populars i de pescadors són part fonamental del patrimoni arquitectònic del moll, i el fan diferent a altres municipis costaners. Ja no podem recuperar el Port de Pollença amb aquella mescla de poble de pescadors i balneari d'estiueig que va atraure als primers turistes a principi del segle XX però a principi del segle XXI caldria esperar una major sensibilitat com mínim d'un partit que teòricament centra la seva feina en la defensa d'eu moll. També ens agrairia escoltar alguna reacció per part de la ciutadania en general, de l'Associació de Veïns d'eu moll o de l'associació Fòrum Pollença. Necessitam una ciutadania activa  que defensi el patrimoni comú

Com va dir al seu moment en Josep M. Torrens Armengol El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença (1):

 "El paisatge i el patrimoni arquitectònic és el patrimoni de tots perquè es la memòria del poble i un valor econòmic de primer ordre en un municipi turístic com Pollença.  No deixem que els interessos econòmics d'uns pocs (que sovint són venuts com els interessos de tothom) destrueixin el passat i hipotequin el futur de tots. "

L'informe de l'arquitecte Balaguer dona per fet que la minva d'una part de l'edificabilitat dels edificis per la seva catalogació s'ha d'indemnitzar però això no és tan clar legalment primer per què no hi ha cap llicència concedida als habitatges que ara s'han tret del catàleg. Per altra part com diu per exemple; L'estudi econòmic-financer del pla especial del patrimoni arquitectònic historicartístic de Barcelona: "La restricció de l'aprofitament urbanístic suposa en la majoria dels casos una disminució de l'edificabilitat, però això no vol dir que comporti una disminució automàtica del valor del bé. En molts casos ans al contrari, suposa una posta en valor de la propietat gràcies a una intervenció pública."

De moment el període d'exposició pública garanteix que els habitatges ara desclassificats continuen protegits, però les actuacions anteriors del Consell a casos com Can Franch ens fan fer mol pessimistes en referència a que s'impliqui en la protecció dels mateixos sobre tot quan l'Ajuntament és el primer que desclassifica i dona per fet que cal indemnitzar als propietaris sí o sí.


Els habitatges desclassificats amb el grau de protecció, elements a preservar i intervencions admissibles tal com eren al catàleg són:

Can Ques. CODI U-112 Arquitectura tradicional d’estiueig (1946) . Passeig Voramar 111 GRAU DE PROTECCIÓ B. USOS PERMESOS Els corresponents a la zona en la qual s'ubica segons les Normes Urbanístiques ELEMENTS A PRESERVAR Volumetria, estructura i façanes, incloent totes les obertures i el tractament dels paraments. Galeria porticada. Parets i reixes de tancament. INTERVENCIONS ADMISSIBLES Restauració, conservació, consolidació i rehabilitació.

Can Morató. CODI U-114  Arquitectura tradicional d’estiueig (1945).Passeig Voramar 107 / Almirall Ferragut. GRAU DE PROTECCIÓ B. USOS PERMESOS Els corresponents a la zona en la qual s'ubica segons les Normes Urbanístiques ELEMENTS A PRESERVAR Volumetria, estructura i façanes, incloent totes les obertures i el tractament dels paraments. Galeria porticada. Parets i reixes de tancament. INTERVENCIONS ADMISSIBLES Restauració, conservació, consolidació i rehabilitació.

Can Mena CODI U-117Arquitectura tradicional d’estiueig (1955).  Passeig Voramar 43. GRAU DE PROTECCIÓ B. USOS PERMESOS Els corresponents a la zona en la qual s'ubica segons les Normes Urbanístiques ELEMENTS A PRESERVAR Volumetria, estructura i façana incloent totes les obertures i el tractament del parament.Loggia del primer pis. INTERVENCIONS ADMISSIBLES Restauració, conservació, consolidació i rehabilitació.

Ca l'AdroguerCODI U-120 Arquitectura tradicional d’estiueig. Principis del segle XX GRAU DE PROTECCIÓ B. USOS PERMESOS Els corresponents a la zona en la qual s'ubica segons les Normes Urbanístiques ELEMENTS A PRESERVAR Volumetria, estructura i façanes, incloent totes les obertures i el tractament dels paraments. Galeria porticada i terrassa amb reixa de ferro. INTERVENCIONS ADMISSIBLES Restauració, conservació, consolidació i rehabilitació. S'admet l'obertura de les finestres

Can Tugores CODI U-124 (1950)Habitatge d'oci. Londres 20 / Avinguda París1950

GRAU DE PROTECCIÓ B. USOS PERMESOS Els corresponents a la zona en la qual s'ubica segons les Normes Urbanístiques ELEMENTS A PRESERVAR Volumetria, estructura i façanes, incloent totes les obertures i el tractament dels paraments.. INTERVENCIONS ADMISSIBLES Restauració, conservació, consolidació i rehabilitació.

Articles anteriors sobre el tema

 

Planificar, pressupostar i incloure (al·legacions catàleg patrimoni 1).

El catàleg de patrimoni 2

El catàleg de patrimoni

Al·legacions al cataleg de patrimoni 2

Can Franc al catàleg de patrimoni


 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10604

Latest Images

Trending Articles