Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12424

Quin règim polític MÉS per Mallorca voldria?

0
0

Quin règim polític vol MÉS per Mallorca? Algú es pot demanar a què ve ara aquesta pregunta. Idò ve perquè convé explicitar bé què som els partits que configuram MÉS per Mallorca.

El passat dia 26 es va poder llegir a l’ARA Balearsuna acusació del regidor de cultura del PP de Palma, Fernando Gilet, al nostre grup polític en la qual ens relacionava amb el règim “chavista” de Veneçuela. Tot per justificar, en part, la negativa a la proposta del grup municipal MÉS per Palma perquè l’ajuntament exigís al Ministeri de Defensa que retornàs a la família d'Emili Darder,batle de Palma assassinat pels feixistes del general Franco l'any 1937, la casa que després li va ser confiscada. 

Sembla ser que molts polítics del PP no saben com han de justificar el seu suport a la repressió franquista durant i després de la Guerra Civil.

El cas és que cal que la gent sàpiga quin règim polític voldria MÉS per Mallorca i per les Illes Balears.


MÉS per Mallorca és una federació de partits formada a partir de la coalició de PSM-E i IV. És a dir un grup polític que forma part del partit europeu ALE (Aliança Lliure Europea), i un altre que forma part dels Verds europeus. Per tant, ja tenim una idea més que aproximada de quina ideologia és la de MÉS per Mallorca. Una agrupació política d’obediència mallorquina, democràtica, republicana, sobiranista (primer d’Illes Balears i després de Països Catalans), federalista europea, d’esquerra alternativa a la socialdemocràcia actual i ecologista. Es podrien afegir més coses però estaríem d’acord que això, sobretot, és MÉS.

En algunes coses podríem coincidir amb Podemos però en altres no. La nostra manera d’entendre la política va de baix a dalt, dels ciutadans en particular als ciutadans mallorquins en un altre estadi, i així successivament. També podríem coincidir amb el partit grec SÍRIZA, guanyador de les passades eleccions gregues, però això no és el cas, perquè no coincidiríem amb el règim polític que han tengut els grecs fins ara. Sí que coincidim, en la crítica a la corrupció, tot i que, en el nostre cas, els duim molts d’anys d’avantatge.

Davant això, i de les trajectòries dels seus partits, de la història de cadascun d’ells, dels seus estatuts i dels seus programes, un ja pot veure que a MÉS no som “chavistes”. El cas és que el regidor del PP Fernando Gilet enteferrava això al regidor de MÉS per Palma Antoni Noguera en un context de precampanya electoral. I el terme era “règim polític”.

No record que a MÉS hàgim definit cap règim polític preferit. Això sí, qui escriu aquest article sí que té, a partir de la ideologia de MÉS, unes preferències de règim polític que són les d’una república independent o sobirana, federada a la Unió Europea, amb una organització econòmica basada en un avançat estat del benestar i de solidaritat internacional amb les persones i pobles de tot el món.

I en aquest sentit hi ha una sèrie de països que tenen la meva preferència com a règims polítics, que no vol dir que sempre apliquin els principis de la justícia social, estat del benestar i solidaritat internacional, però que podríen fer-ho. Per exemple, el laïcisme francès, el desenvolupament econòmic holandès, el model lingüístic finlandès, l’estat del benestar escandinau, el cas insular del model maltès, el republicanisme federal dels Estat Units o Alemanya, la representació política i el parlamentarisme britànic, la democràcia canadenca... aquests per a mi, un militant de MÉS per Mallorca, són els models a seguir.

Solidaritat internacional, pacifisme i aposta mediambiental serien les propostes que podríem aportar al món com a model d’un futur estat mallorquí i/o català.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12424

Latest Images