Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10525

Els Gegants inauguren la Diada de Sant Antoni a Maó

0
0

Ahir al matí, amb una climatologia en absolut de Vísperes de Sant Antoni va tenir lloc a Maó un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca, Sant Antoni.

Ja fa alguns anys que els gegants van tornar a la Diada que commemora la conquesta de Menorca de l’any 1287 per part de les armes cristianes, en aquesta ocasió en el dissabte previ al dia principal i en una festivitat remodelada i revitalitzada.

A les onze del matí els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, acompanyats dels Gegants de Llucmaçanes que representen als personatges que van protagonitzar els fets històrics i amb la música de la Banda de Música de Maó van iniciar un passa carrers pel centre de la ciutat. Aquest  seria seguit per a no poca gent, doncs en la jornada d’ahir eren diferents els actes però estretament relacionats entre ells i cada un trauria al carrer al seu públic, que finalment es difuminaria en un escenari comú.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els Gegants de Llucmaçanes participen a Maó en un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni. 

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els Gegants de Llucmaçanes participen a Maó en un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni. 

Un cop amb el cercavila arribat de nou al Pla de la Parròquia, els actes es traslladarien a la Plaça d’Alfons III on tindria lloc un acte institucional amb les principals autoritats de l’Illa i en el que es faria homenatge i entrega floral baix la estàtua de qui va encarregar la batalla que faria que la Illa de Menorca canviés fa set-cents anys de moradors i de religió.

La part dels gegants no havia acabat en absolut, doncs després de uns vint minuts que durarien els parlaments i la part més oficiosa de la jornada, les grans figures i la banda de música tornarien al Pla de la Parròquia, on ja si es protagonitzaria l’últim acte relacionat amb el dia.

Com en l’any anterior, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida apareixerien enfront de la tribuna on estava el cor de l’Orfeó Maonès  per a presentar-se com els primers pobladors de l’Illa de Menorca i de manera ocasional com a relators dels fets que es recordaven. És així com a l’hora que anaven narrant els fets van anar apareixent al centre de la Plaça els gegants de LLucmaçanes que representen al Rei Alfons III i a l’últim governador Àrab de l’Illa de Menorca Abu Omar, aquests representarien la batalla que va aquell gener del 1287 va decidir la sort de l’illa.

Tot i així, com ens van recordar els narradors, en una societat com la actual ja no hi tindrien que caber les batalles per motiu de religió, política o de cap mena i com això si és cosa de celebrar els gegants ho farien de la manera que saben, ballant. Als balls dels Gegants en Tomeu i na Guida i els arribats del poble veí ja s’hi va afeixir la geganta de la Colla de Geganters de Llucmaçanes que porta per nom “Nura”, que habitualment fa parella amb el gegant Abu Omar i que porta aquesta el nom amb que antigament es coneixia a la nostre illa. Hi treia que l’acte acabés amb el cant per part de la Coral de l’Orfeò Maonès de “L’Himne a Menorca” que fa anys va composar Deseado Mercadal.

Aquest seria un dels primers actes actes de la Diada que tindrà el seu punt més àlgid el proper dissabte amb la tradicional benedicció d’animals, també en la víspera amb les tradicionals ballades populars i torrada de sobrassada i durant alguns dies amb la instal·lació a la ciutat del mercat medieval.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10525

Latest Images

Trending Articles