Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12424

TTIP o la corrupció legalitzada

0
0

El TTIP ( Tractat transatlàntic de comerç entre Estats Units i la Unió Europea)és una mostra més de com els governs suposadament democràtics claudiquen davant els interessos de les grans multinacionals en lloc de defensar els interessos de la majoria dels ciutadans. Vivim en un temps on cada dia es parla dels casos de corrupció i de la necesitat d'acabar amb ella, però per una altre banda es parla molt menys d'un altre tipus de corrupció molt més perillosa i que es vol legalitzar.

Tot i el secretisme en que s'ha volgut negociar el TTIP i del poc que se n'ha parlat als mitjans de comunicació oficial, en aquests moments podeu trobar a la xarxa gran quantitat d'informació sobre aquest tractat.

Abans de comentar algunes de les qüestions de fons del tractat el primer que ens hauria d'alarmar és com es negocien aquests tipus de tractats. Primer es cuinen els acords en reunions secretes (on hi ha molts més pes dels representats del les grans empreses que no pas dels polítics) i una vegada el tractat està preparat es du a votació al parlament Europeu, i com ja sabeu els diputats voten allò que els diuen que han de votar. Més alarmant inclús és el fet que molts d'aquests acords és mantindran en secret fins i tot dècades després d'aprovar-se al parlament. Els principals partits argumentaran que aquest tractat és beneficios per l'economía mundial, però la qüestió és – si és bo per tothom?- Per què es fa d'amagat?

Hi ha un antecedent molt clar del que suposaria aquest acord per la majoria de la població. I el podem saber mirant el que ha suposat el NAFTA ( que és la versió del TTIP que afecta al comerç entre EEUU, Canadà i Mèxic).

Lluny de crear llocs de feina, com ens voldran fer creure, s'ha arribat a dir que suposarien un milió de llocs de treball, l'exemple del NAFTA i d'altres tractats similiars, demostra que la competència amb grans empreses acaba amb l'economia de proximitat, sols a Mèxic això va suposar l'eliminació d'un milió de llocs de treball. El peix gros sempre es menja el petit

En relació a la salud pública, el tractat blindaria a les grans empreses davant lleis que en alguns païssos s'han aprovat en contra dels transgènics o davant la prohibició de venta de carn tractada amb clor (prohibit a tota Europa). El principi bàsic de la prevenció que fa que a Europa, quan una empresa introdueix un producte nou es vegi obligada a demostrar que no és perjudicial per la salud pública es barataria per el principi Nord-americà que diu que no és l'empresa que ho ha de demostrar sinó el denunciant, per tant fins que no hi ha casos documentats i aquests es poden demostrar, l'empresa pot comercialitzar el producte.

Aquest mateix principi també s'aplica a l'ecologisme. Per exemple, en el cas del Fracking ( injectar aire, aigua i altres productes a la roca per extreure hidrocarburs). Aquestes pràctiques tenen les següents conseqüències: contaminació d'aigües superficials i subterraneas, contaminació de l'aire, alteracions del paisatge i l'entorn, perill sismic....En cas de sospita de que l'empresa utilitza elements contaminats és el denunciant ha de demostrar que és així.

El tractat protegeix a les grans empreses davant els governs, al Canadà, en els 20 anys que dura el tractat, totes les lleis de protecció del territori han estat recorregudes per les grans empreses, encarint molt aquesta protecció.

Un altre punt fonamental del Tractat és la protecció de les inversions. En cas de conflicte d'una empresa amb un govern, el suposat tribunal que ha de dirimir el conflicte seria una comissió arbitral formada per membres de diverses empreses, que com és lògic tenen més presents els interessos de les empreses. Les empreses transnacional no sols protegeixen les inversions sinó que a més poden reclamar els diners que tenien previst guanyar. En un altre nivell recordà a quelles inmobiliaries que demanen grans indemnitzacions basant-se en el negocí que se suposava habien de fer. Vos inmagineu que els jutjes en lloc de independents, fossis membres d'altres inmobiliaries?

Un exemple que ha passat és el cas de Namibia , que va implantar la legislazió Europea contra el tabac i va ser denunciada per Philip Morris , per nar en contra dels interessos d'una empresa americana.

Que podem fer per evitar aquest tractat?

Fer bona la frase de Susan George d'Atac: “ El TTIP és com un vampir que si veu la llum se mor”. Fer feina de difusió per crear un contrapoder popular.

Fa poc Esquerra Unida va presentar al parlament una inciativa perque es dugues a referendum aquest tractat. PP, PSOE, CIU i UPD van votar en contra. És fonamental no tornar a votar en cap cas a partits que donen cobertura a aquesta corrupció institucionalitzada. No sols a nivell de Europa, cal fer veure als seus militants que no obtindràn el nostre suport a cap dels nivells(municipal, autonòmic, Estatal o Europeu). Sols així ens començaran a tenir en compte. Arcadi Oliveres va proposar altres actuacions com no formar part de l'accionariat de les grans multinacionals mitjançant fons de pensions o mutues sanitàries privades. Els professor Navarro va insistir també en la pressió als mitjans de comunicació per què no colaborin amagant la realitat.

Davant els missatges de la por que ens volen fer veure que res es pot fer contra els grans poders financer. La suma de totes les llums individuals fa una gran llum que es diu Poder Popular, aquesta és l'única que pot matar al vampir.

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12424

Latest Images