Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10475

Festa des menorquinisme i de sa defensa de lo nostro

0
0

Ahir vaig assistir a nes sopar des Prèmits Joan Benejam de relats curts en menorquí organitzat pes Foment Cultural de Menorca, celebrat a nes Club Nàutic Ciutadella. Va ser tot un èxit de participació. Unes 120 persones van omplir sa sala gran des restaurant en una gran festa de menorquinisme i de defensa de lo nostro.

S’objectiu de Foment Cultural és ben lloable: dignificar es menorquí, sa nostra llengua pròpia. Des de fa molts anys se mos ha anat inculcant que es menorquí és una variant vulgar i informal des català; que es menorquí no es pot utilitzar en àmbits cults i que s’ha de circumscriure únicament a s’àmbit familiar o folklòric. I se’ns ha anat imposant un català estàndard que ha anat substituint paraules, expressions i formes dialectals ben nostres.

Aquesta entitat precisament pretén recuperar es menorquí i que sigui sa forma d’expressió a nivell institucional, periodístic, educatiu i literari. Si volem dignificar es menorquí, ses administracions públiques l’han d’utilitzar a nes seus escrits, a ses seves webs, etc. Si volem dignificar es menorquí, es diari Menorca hauria de permetre que, qui vulgui, pugui publicar es seus articles d’opinió en menorquí, cosa que ara és impossible. Si volem dignificar es menorquí ses escoles l’han d’ensenyar i hi ha d’haver llibres de text en menorquí.

Hi ha molta feina per endavant, són molts anys d’imposició catalanista, però es Foment Cultural ha entrat amb força, està obrint camí i estic ben segur que, poc a poc, s’aniran aconseguint aquests reptes que s’han proposat. Llarga vida a Foment Cultural.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10475

Latest Images

Trending Articles