Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10547

La proposta del municipalisme

0
0

Massa cops quan fem política ens quedem amb el dia a dia i amb els successos que van sortint als diaris, deixant de banda la reflexió sobre alguns conceptes clau que creiem tenir molt clars i que potser necessitin una revisió.

Això és el que fa José Iglesias Fernández al seu llibre ¿República, sí o no? Sobre las sociedades y las formas de gobierno: la propuesta del municipalismo, editat per Virus al 2009. L’autor reflexiona sobre la Tercera República en un moment en que són molts els col·lectius que es reclamen republicans i en el que la monarquia té els pitjors índex de popularitat de la història. Unes reflexions que posen en evidència que la paraula “república”, així, per si sola, no significa més a absència de rei. I aquest fet, no tenir monarca, no és garantia de res. Repúbliques n’hi ha moltes a tot el món (més que monarquies) i moltes d’elles són diferents entre si, però totes elles són classistes.

Iglesias parteix de la base, que comparteixo, de que la monarquia no té cabuda en aquest món i que si el que pretenem és crear un món just, lliure i igualitari, només pot ser a través d’ una república. Però, al contrari que molts altres autors i col·lectius, no es queda aquí en les seves reflexions, sinó que va més enllà: per instaurar una “república dels iguals” cal tenir clar que s’ha de sortir del capitalisme, ja que és aquest qui crea la desigualtat (hi ha tres formes de capitalisme: dictadura, república i monarquia) i també cal desfer l’Estat i descentralitzar el poder, ja que és el poder qui s’encarrega de mantenir les desigualtats entre comunitats i individus. D’aquí que aposti pel municipalisme i la confederació de municipis com a única aposta igualitària i lliure, per ser un àmbit el suficientment reduït per a què totes les persones puguin participar de totes les decisions que afectin a la comunitat.

Per l’autor qualsevol alternativa republicana anticapitalista ha de tenir una sèrie de punts bàsics com són que la propietat sigui col·lectiva i no privada; que el sistema de producció sigui comunitari; que el sistema de distribució sigui equitatiu; que la gestió del poder sigui horitzontal; que el sistema de valors proposi i potenciï el bé comú; i que la societat ha de respectar el dret individual a la intimitat.

Finalment el que es proposa és que des d’una situació de partida basada en el municipi, cal una transformació paulatina cap a una societat comunitària. Quan parlem de municipi ho fem de l’extensió territorial o de l’àmbit que es correspon legalment amb la gestió que realitza una batllia concreta. L’ajuntament representa un òrgan de poder vertical encarregat dels assumptes del municipi, però s’ha de transformar per a que es converteixi en un òrgan de decisió horitzontal, des del qual s’exerciran les polítiques per a que els recursos privats es converteixin en públics, i allò públic en comunal, pel benestar de la comunitat. Així, la comunitat ha de ser el punt d’arribada, la forma final de societat. A la comunitat, la majoria dels recursos, i dels bens i serveis que es produeixin, serà de propietat comunal, així com la gestió i distribució dels mateixos.

Aquest procés a recórrer s’inicia a partir de la globalització per a transformar-se poc a poc en una altre fase del capitalisme, on l’activitat municipal i el sector públic es converteixin en elements dominants, per rompre aquesta barrera i finalitzar en una tercera fase que anomenen sistema comunal. En aquesta fase d’arribada ni el mercat capitalista ni la gestió pública vertical hi tenen lloc, sinó que existiria una gestió horitzontal dels recursos productius i la distribució d’aquells bens que satisfarien les necessitats socialment necessàries que responen al concepte de benestar comunitari.

En fi, aquest llibre, en només 80 pàgines, ens ajuda a reflexionar sobre el concepte de república i a través d’ell ens fa reflexionar sobre quin model de societat volem i com hauria d’organitzar-se una societat justa, igualitària i lliure, que no és d’altre manera que mitjançant l’ajuda mútua, l’autogestió i el municipalisme.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10547

Latest Images