Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12458

Omplir un buit. Els Oblidats

$
0
0

El passat divendres 12 de desembre el Grup d'Estudis Llibertaris Els Oblidats, en col·laboració amb Alternativa per Pollença, varen organitzar a la Biblioteca Municipal de Pollença una presentació dels últims llibres que el col·lectiu ha editat o col·laborat en la seva edició. Es tractava de Tras las barricadas de Barcelona i Dissidències. Història i cultura obrera a la Mallorca contemporània.

El Grup d'Estudis Llibertaris Els Oblidats va sorgir de la iniciativa d'un grup d'historiadors i investigadors de Mallorca «moguts pel buit que existia en la història del moviment obrer -i més concretament en l'anarquista- a les Illes Balears». Així, amb l'objectiu de promoure i donar a conèixer la història del moviment llibertari a les Balears, en els últims anys han fet feina reeditant textos que havien quedat en l'oblit i que ajuden a entendre la història i evolució del moviment àcrata, però també publicant investigacions pròpies i participant en conferències, taules rodones o debats.

Divendres, uns quants d'ells ens presentaren els dos llibres abans esmentats. El primer d'ells, Tras las barricadas de Barcelona és la traducció de Bakom Barcelonas barrikader, un llibre que va escriure Axel Österberg, periodista, escriptor i militant de les Joventuts Llibertàries Sueques, que es trobava per atzar a Barcelona el 19 de juliol del 36, i que per tant va ser testimoni d'excepció de la revolució llibertària a la ciutat. Aquesta edició ha estat una iniciativa conjunta de les editorials Calumnia i Edicions del moixet demagog-Södertext, amb el recolzament d' Els Oblidats.

L'altre, amb el títol de Dissidències agrupa en un llibre un conjunt de textos de Pere J. Garcia, Albert Herranz, Jorge Maíz, Dolors Marín i Catalina Martorell sobre la història dels homes i les dones que a Mallorca s'organitzaren i lluitaren per un futur millor. Històries recuperades de l'oblit, a més de textos que durant el XIX i XX foren escrits per militants mallorquins i que vol mostrar com n'és d'imposada la imatge que tenim d'una Mallorca estàtica, conservadora, catòlica, immòbil.

Al finalitzar l'acte, els companys d'Els Oblidats varen fer donació a la Biblioteca Municipal d'un exemplar de cada llibre, per tal que els pugueu llegir i consultar sempre que vulgueu. Us animam a fer-ho!





El autor (Vagnhärad, 1911 - Estocolmo, 1968) fue un escritor, periodista, traductor y agitador de ideas anarcosindicalistas. Durante la década de los años treinta fue un importante miembro de las SUF (Juventudes Libertarias Suecas). Por azar se encuentra en Barcelona el 19 de julio de 1936 y es testigo excepcional de la resistencia popular contra el alzamiento militar. Fue el encargado de las emisiones para Escandinavia de la radio CNT-FAI.

Después de la Segunda guerra mundial Österberg siguió trabajando como traductor de, entre otros autores, François Villon y D.H. Lawrence. Publicó colaboraciones diarias en los periódicos Arbetaren y Aftontidningen.

Tuvo un hijo con su compañera Margrit Manus. Le dieron el nombre de Faj (onomatopeya de FAI) en honor a la organización anarquista ibérica. Nunca olvidaron Barcelona.

Tras las barricadas de Barcelona -Bakom Barcelonas barrikader- es un texto urgente sobre la revolución libertaria en Barcelona. Se trata de un reportaje más Que de un análisis sobre lo sucedido. Es también propaganda. Propaganda para la causa anarcosindicalista y la causa del pueblo catalán. Se trata también del testimonio de una persona Que cree Que la ansiada revolución social ha triunfado y Que encara optimista la construcción de la nueva sociedad del futuro.

Esta edición comprende además unos artículos Que Axel Österberg escribió para el periódico Arbetaren y Storm, Que no son recogidos en el libro original.

La història dels dissidents, la història robada, la que no surt als llibres, la d’aquells homes i dones que s’organitzaren, que lluitaren, que intentaren viure una vida millor i, sobretot, crear un futur millor. Unes històries que foren recuperades a les pàgines del periòdic Cultura Obrera en la seva darrera època i que mereixien ser agrupades i posades a l’abast de qui les vulgui llegir o rellegir.

 

I per exemplificar més si cal el bon fer dels protagonistes de les històries aquí descrites, s’inclouen tota una sèrie de textos que originàriament foren escrits per militants mallorquins i publicats en mitjans de comunicació propis, ja sigui al Cultura Obrera, El Rayo, La Revolución Social, El Obrero, Acció Directa i un llarg etcètera de publicacions de contrainformació i reflexió que varen veure la llum al llarg del segles XIX i XX. Textos que testimonien que al llarg dels més de 140 anys de dissidències, Mallorca no ha estat una excepció i no ha viscut al marge. Ans al contrari, els esforços i les seves lluites sindicals, socials i culturals, dels mallorquins i mallorquines i la seva creació literària no són gens menyspreables.

 

 

 



Viewing all articles
Browse latest Browse all 12458

Latest Images

Trending Articles