Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10341

Els Gegants a les Escoles

0
0

A la Colla de Geganters de Maó sempre hem considerat que per a promocionar el mon dels gegants, en el cas nostre els Gegants de Maó, no sempre és necessari treurer-los al carrer i fer-los ballar. De fet una de les polítiques al llarg de les últimes dècades ha estat la de preservar els gegants com un element propi de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia i durant la resta de l’any donar a conèixer el fet amb tallers a les escoles, centres socials o també en publicacions i en les xarxes socials.

Amb tal finalitat, els tallers que la Colla de Geganters de Maó que aquest any ja te en funcionament són tres, dels que dels dos primers ja en hem parlat en les últimes setmanes: la escola de gralla, dirigida al manteniment i promoció d’un dels instruments que de més antic en trobem documentació a l’illa de Menorca i els Tallers de Gegants que s’està desenvolupant a la Residència Geriàtrica del C.I.M.  a Maó, on els mateixos residents al centre sota la coordinació d’un constructor membre del grup estan coneixent els materials i tècniques amb les que es pot construir un gegant, el seu propi gegant, el de la residència geriàtrica.

El tercer taller que està en funcionament és dirigit als més petits, en el que les monitores del grup de geganters  visiten les escoles de la ciutat on mostren el fet geganter als més petits i fins i tot aquests en una segona sessió  visiten la seu de la entitat gegantera per a veure i conèixer de més aprop els gegants.

 

En la visita a les escoletes, les geganters mostren als fillets els complements que porten els gegants a les mans, explicant-lis el que representen aquests segons la llegenda que un dia es va escriure sobre els gegant de Maó; es mostra el cartró amb el que es pot construir i restaurar un gegant, s’els mostra els instruments que fan sonar durant els passa carrers, les gralles i els timbals i fins i tot els més petits poden comprovar com es posen les faixes els geganters. Un moment molt divertit sol ser quan s’han d’estirar a terra en filera varis fillets per a saber quants en farien falta per a saber la altura d’un gegant. La xalada és gran, tot i així el plat fort arriba al cap d’uns dies...

En la segona sessió els petits visiten “la casa dels gegants”, on romanen en Tomeu i na Guida, s’Àvia Corema i també en Miquelet es Salero. Aquell dia tenen la oportunitat de veure com és un gegant per dins o també són ells mateixos els que es poden posar a sota d’en Miquelet. Les taules són preparades per que els petits es puguin pintar la seva màscara de Miquelet amb la que després de escoltar les explicacions de les monitores podran marxar cap a al escola de nou, no sense abans haver-se fet la fotografia de grup amb els gegants.

La activitat fa anys que es ve portant a terme, destacant el número creixent de col·legis que formen part del programa any rera any. Per als tallers de gegants a les escoles del present curs 2014-2015 ja són confirmats 16 col·legis, centenars de fillets, que no hauran de esperar a l’estiu per a veure els seus gegants, però en aquesta ocasió com una activitat a la escola.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10341

Latest Images