Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10525

Exposició sí, però això sòl no és participació (la Pescateria).

0
0

Aquests dies de la Fira han estat exposats dins Can Llobera els projectes que es presentaren per la la reforma (o demolició i nova construcció, segons els casos) del solar de la Pescateria de la Plaça Major. L'acord de Ple que va aprovar que es fes un procés de participació ciutadana per triar quin seria el projecte guanyador s'ha quedat en una urna on els ciutadans, posant nom i llinatges, poden donar la seva «opinió» sobre els projectes. Molt lluny del que realment hauria de ser un procés de participació, explicant publicament quins objectius es cerquen amb aquest edifici, les característiques i viabilitat de cadascun dels projectes i finalmemt un procés de votació en el que quedas perfectament clar quin pes tendria la votació ciutadana. En canvi el que s'ha fet sembla que només és per rentar-se la cara i poder dir que tothom ha pogut opinar.

Aquesta és una passa més en els molts despropòsits que acumula el projecte de la Pescateria, recordem-ho:

  • Es planteja una modificació de planejament per poder fer una planta més, sense haver explicat mai quina era la necessitat de poder fer més alçada a la Pescateria. Ho va aprovar l'equip de govern PP-PI per la mínima, gràcies al suport d'UMP.
  • Es convoca un concurs restringit (als equips d'arquitectura als que l'Ajuntament ha convidat) per fer els projectes sense haver consensuat abans quins usos s'havien de donar a l'edifici i amb un plec de condicions que deixa ben clar que s'hauran de fer tres nivells amb sales multifuncionals a les plantes primera i segona.
  • Aquesta manca de previsió i de sensibilitat amb el patrimoni i la història va provocar l'aparició d'un grup de ciutadans preocupats amb el nom de «Un téntol pel la Pescateria» que reclamaren que es repensàs el projecte, per no haver de lamentar pèrdues irreparables.
  • L'Ajuntament, en lloc de modificar el plec de condicions, va enviar les reclamacions del grup «Un téntol...» als equips d'arquitectes, treient-se de damunt la responsabilitat d'acceptar o no aquests suggeriments, però sense modificar el plec de condicions ni el programa d'usos, ni tampoc advertir que els projectes serien exposats públicament, fet que hagués influit molt en la manera de presentar-los (no és el mateix fer presentacions de projectes perquè els vegin altres arquitectes que per mostrar-los al públic en general).
  • Una vegada acabat el termini de presentació de projectes, el jurat tècnic va fer un informe el contingut del qual desconeixem i no sabem fins quin punt és vinculant.
  • Finalment la participació ciutadana es queda en una bustia de «suggeriments» que potser s'incorporaran al projecte guanyador, però sembla que amb poca força per decidir quin serà aquest projecte guanyador.
  • Paral·lelament l'equip de govern es treu de la màniga que a la Pescateria potser hi posaran un "centre d'interpretació de la Serra de Tramuntana", amb un acord amb el Consell o el Govern, un ús que no estava previst en el plec i que mai han comentat amb la resta de grups.
Des d'aquí demanam que es cumpleixi amb l'acord del Ple i que els ciutadans tenguin vertaderament més capacitat per expressar allò que realment voldrien per aquest espai, començant per allargar el termini d'exposició, ja que tres dies son absolutament insuficients en unes dates on hi ha molts actes i on és complicat observar amb alma els projectes. Demanam que es sigui més seriós en les passes que es donen i que la informació pública sigui assesorada pels tècnics que realment puguin fer entendre el que suposa cadascun dels projectes.

Aquesta és la opinió del grup «Un téntol pel la Pescateria» respecte de l'expopsició dels projectes (Ara Balears):

La plataforma Un téntol per la Pescateria, que reclama un procés participatiu per decidir el futur de l’emblemàtic edifici municipal de Pollença, qualificà ahir de “malifeta” el “pseudoprocés de participació” que ha encetat l’Ajuntament i amb el qual la població podrà opinar sobre els nou projectes arquitectònics que s’han presentat per a l’edifici.

La plataforma denuncia que aquest incompleix un acord de ple del mes de maig passat. Aquest incloïa altres actuacions com la realització de tallers participatius i donar una informació detallada de l’espai, a més de cercar el consens dels agents implicats, etc. Per altra banda, l’exposició dels avantprojectes (són al casal reformat de Can Llobera) no s’ha publicat en el programa de la Fira, que se celebra durant aquest cap de setmana. “En tercer lloc, no s’assegura l’anonimat de les opinions de la consulta que es farà, ja que s’obliga les persones que hi prenen part a posar fins i tot una adreça, correu electrònic o telèfon a la mateixa papereta”, indica la plataforma en una nota de premsa.

L’Ajuntament no ha aclarit quina transcendència tindrà la participació ciutadana en l’elecció del projecte guanyador, que serà triat per un jurat.

Les bases del concurs preveien desenvolupar-hi dues plantes, a més de l’actual planta baixa. Durant les darreres setmanes s’ha difós que també s’hi podria ubicar un centre d’interpretació de la serra de Tramuntana. Aquesta, però, és una opció poc probable, si es té en compte la manca de recursos que es destinen als centres d’interpretació de les Illes.

 

Exposició dels projectes de la Pescateria a Can Llobera

 

 

 

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10525

Latest Images

Trending Articles