Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10547

SFM, imputacions i joc brut del PP

0
0

Avui Diario de Mallorca explica que, juntament amb altres antics companys de la Conselleria de Mobilitat i d’SFM, estic citat a declarar com a imputat en el marc de la investigació judicial sobre la compra d’unitats de tren la passada legislatura. Encara no tenim la citació, però ja ha sortit als mitjans. Anirem a explicar la veritat davant la jutgessa, i esper que tot quedi aclarit molt aviat. Com ja he dit altres vegades, aquesta investigació és fruit d’una denúncia falsa, instrument del PP per desprestigiar els seus adversaris polítics i una formació política com MÉS per Mallorca, totalment neta de qualsevol sospita de corrupció.

A més, les declaracions dels tècnics als jutjats han desinflat la denúncia inicial de José Ramón Orta (alt càrrec del PP i actual gerent de SFM), però tot i així pareix que la fiscal i la jutgessa, que ara mateix només tenen una informació molt parcial i manipulada per Orta, volen que els hi expliquem personalment com va anar tot. Així ho farem.

Però sincerament, alguna cosa falla en el sistema si una denúncia falsa com aquesta, una pura maquinació orquestrada pel PP per denigrar i destruir adversaris polítics, provoca que unes persones totalment innocents, que sempre hem actuat amb honestedat i fent feina per millorar el transport públic, d'acord amb els informes i seguint els criteris tècnics, ens haguem de veure en la situació de declarar davant una jutgessa com a imputats per la comissió d'un delicte de "malversació de fons públics", ni més ni manco.

 

José Ramón Orta, que en aquesta legislatura l'únic que ha fet "gestionant" el tren ha estat reduir freqüències i pujar exponencialment les tarifes, intenta amagar la seva incapacitat denunciant als que sí férem alguna cosa per millorar el tren i el transport públic. Quan tot s'aclareixi haurà d'afrontar una querella per denúncia falsa. Aquest joc brut i comportament mafiós (Orta em va reconèixer en persona que ell era conscient que la denúncia no tenia fonament) no pot quedar impune.

 

Dit això, vull matisar algunes de les afirmacions que aquests dies han anat sortint publicades:

 

1) "El pacte va comprar els trens sense concurs públic":

 
SFM sempre ha comprat els trens sense concurs públic. Tots els gerents i polítics que han gestionat SFM, inclosa Mabel Cabrer, ha comprat trens sense concurs i els gerents i polítics que tengui SFM en un futur seguiran comprant trens sense concurs.

 

SFM, igual que moltes altres empreses de transports, com FEVE, compra trens per dependència tècnica, tal com preveu específicament la llei de contractes per al sector del transport a l'article 59 e). És a dir, quan amplia o renova flota compra trens al mateix fabricant dels trens que ja té. Per què? Perquè tots els tècnics de SFM sempre han considerat que tenir 2, 3 o 4 marques de trens simultàniament és inviable. Encareix molt el manteniment (has de duplicar o triplicar personal especialitzat i proveïdors de recanvi) i complica molt l'explotació perquè el material no és compatible (pensau que els trens són composicions de 3 i 2 vagons que s'acoplen).

 

2) "Se compraron trenes eléctricos i no metros como preveía el contrato de la legislatura anterior":

 
A SFM record com tots els tècnics argumentaven que els trens i els metros eren exactament el mateix vehicle. I així ho varen posar als informes tècnics. Només canvia el mobiliari interior, la forma de col·locar les butaques, però la màquina és la mateixa. De fet, peces dels "metros" circulen ara mateix inserides dins els "trens elèctrics" entre Palma i Inca.

 

3) "El ingeniero de SFM se negó a firmar el contrato y se contrató una asesoría externa para acreditar la dependencia técnica":


SFM era una empresa sense enginyers. Hi havia un cap tècnic, una persona que duia tota la vida a SFM i que coneixia molt bé l'empresa i el seu funcionament, però no tenia el títol d'enginyer. Una assessoria tècnica, una empresa contractada permanentment, proveïa de personal tècnic a SFM.
Durant la nostra legislatura vàrem atorgar una comissió de serveis a un enginyer. El 2008 no duia ni un any i segons va declarar ell mateix dimarts passat als jutjats no va firmar perquè tenia dubtes i no tenia la experiència suficient per discernir aquesta qüestió tècnica. L'informe tècnic el va signar finalment un enginyer especialista en material mòbil de l'assessoria tècnica de SFM, amb el vist-i-plau del cap d'Infraestructures de SFM.

 

4) "Se compraron trenes por valor de 75 millones de euros que no se pueden utilizar porque finalmente no se han electrificado los tramos hasta Sa Pobla i Manacor":

 

El 2008 es varen contractar els trens per fer el servei entre Palma i Inca per valor de 54 milions. Els trens tarden 22 mesos en fabricar-se i s'han de comprar amb antelació. Les primeres unitats varen arribar a principis de 2011, just quan acabaven les obres d'electrificació entre Palma i Inca i s'utilitzen actualment dins aquest corredor ferroviari electrificat. Segons l'informe tècnic econòmic, els preus eren adequats i raonables.

 

El 2009 es varen contractar per 21 milions noves unitats elèctriques per poder servir els trajectes entre Inca i Sa Pobla i Inca i Manacor. Nosaltres vàrem tramitar totalment els projectes d'electrificació però l'estat no ha complit el compromís adoptat al Conveni Ferroviari. Resulta que el Ministeri de Foment té doblers per fer autopistes (2on Cinturó) mitjançant conveni a Palma però no en té per electrificar el tren. Ah! Segons Orta i Biel Company la culpa de que Madrid no compleixi és dels "anteriors gestors del pacte". Sense comentaris.
Per tant no és cert que els trens que se compraren no s'utilitzin. Efectivament deu haver un excedent de trens (els del 2009)...però per culpa dels actuals gestors que no són capaços d'executar les obres d'electrificació fins Sa Pobla i Manacor i no denuncien a l'Estat per incomplir el Conveni!

 

Per acabar, només dir que la veritat s’acabarà imposant aviat. I els mafiosos hauran d’assumir les conseqüències de les seves difamacions.No aconseguiran aturar-nos amb denúncies falses 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10547

Latest Images