Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10345

Procés per canviar el reglament de participació ciutadana.

0
0
El gener del 2013 Alternativa per Pollença va presentar una moció al Ple, signada també per PSOE, PSM i Esquerra, per millorar la participació ciutadana.

En dita moció es considerava que el Reglament de Participació Ciutadana (del 2001) ja ha quedat obsolet en alguns aspectes: canvis legislatius que no es recullen, poques facilitats per a la intervenció del ciutadà davant el Ple, poca reglamentació de transparència per part de l'Ajuntament... Per això, i amb la convicció que la democràcia, per ser-ho, ha de ser el màxim de participativa possible, en la moció es proposava fer un nou reglament de participació ciutadana, amb el màxim consens i participació possible per part d'entitats i ciutadania.

Finalment, la moció va ser retirada ja que el batle va proposar, per agilitzar el procés, que presentàssim els canvis concrets als articles que considerem, abans que derogar l'actual reglament i fer-ne un de nou. La idea d'Alternativa era obrir el debat a la ciutadania i rebre idees i propostes de la resta de partits polítics, associacions, particulars... En definitiva, cercar el màxim consens i participació ciutadana, per elaborar una proposta de canvis a l'actual reglament. 

Entre altres modificacions, des d'Alternativa per Pollença proposàvem:

-que qualsevol persona o entitat pugui intervenir al ple

-que la consulta popular també pugui tractar de temes d'hisenda local

-que les iniciatives ciutadanes siguin resoltes pel ple, no pel batle

-crear una Assemblea Oberta com a òrgan de consulta i diàleg entre ciutadans i gestors municipals, per discutir les polítiques i inversions a fer, que s'ha de convocar almenys un cop l'any, abans de l'aprovació dels pressuposts generals i que els acords que s'hi prenguin siguin vinculants.

Pel mes de maig del 2013 es va fer una reunió oberta sobre el canvi del reglament de participació ciutadana i hi assistiren alguns representants de partits polítics i també ciutadans a títol individual. En aquesta reunió, partint d'un esborrany que va proposar Alternativa, els assistents varen fer les seves esmenes, que varen ser introduïdes i així es va fer un segon esborrany. (Veure "Fer un nou reglament de Participació Ciutana")

El maig de l'any següent Alternativa va organitzar una assemblea oberta, centrada únicament en la temàtica de participació ciutadana. En ella es feú una anàlisi de l'estat de la participació ciutadana al municipi i es concretaren una sèrie de propostes per millorar-les. Es decidí que aquelles que fossin susceptibles de formar part d'un Reglament de Participació Ciutadana, serien introduïdes com a esmenes al segon esborrany. (Assemblea de Participació Ciutadana)

D'aquesta manera, ens trobam ara amb un document, el tercer esborrany, que lògicament ja no és la proposta inicial d'Alternativa per Pollença però que havent estat esmenada tant per particulars com per altres agrupacions polítiques, entenem que és una proposta millor per ser més participativa i consensuada.

Finalment, trobam que per finalitzar el procés s'hauria de convocar una altra reunió oberta a tothom (persones, associacions, partits polítics) per fer esmenes al tercer esborrany i tancar un document definitiu per tal de poder-lo portar a Ple abans que acabi l'any.

El proper  dijous 6 de novembre a les 20h a la Sala 3 del Centre Cultural Miquel Capllonch del Port de Pollença, estau convidats per fer feina a un esborrany definitiu per canviar el Reglament de Participació Ciutadana del municipi que podeu trobar a  aquest enllaç http://alternativaperpollenca.com/proposta-de-reglament-demarcat en un altre color les esmenes que s'han anat fent en altres reunions i assemblees per part de diversos partits polítics i també ciutadans a títol individual.

Si de cap manera podeu assistir a la reunió, podeu enviar esmenes (amb el redactat alternatiu i la seva justificació) al nostre correu fins dia 3; però la seva incorporació es decidirà en última instància en la reunió, després de la seva discussió.
 
I demà recordau us esperam a l' assemblea popular oberta a les 20:00 a la sala 2 de l'edifici cultural Miquel Capllonch del Port de Pollença.
 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10345

Latest Images