Quantcast
Channel: Bloc de BalearWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12457

Ara és l'hora de la democràcia #YesScotland

$
0
0
Avui Escòcia decideix lliure i democràticament el seu futur. Avui Escòcia exerceix el seu dret a decidir. Sortirà un sí a la independència o sortirà un no. Però Escòcia haurà pogut exercir el dret a votar. Avui estarem ben pendents del resultat final, que pot marcar el futur d'altres processos oberts a tota Europa. Un  mapa, el d'Europa, en continuu moviment.
Quina diferència amb l'Estat espanyol i la seva postura en relació als processos democràtics a favor del dret a decidir, no deixant votar a Catalunya. Es pot afirmar que vivim en una democràcia de segona. En moltes qüestions, només en té el nom.  
En relació al procés català que pretén votar el proper 9 de novembre, la setmana passada Nació Digital em va publicar aquest article:

Des de Mallorca som molts (molts més dels qui alguns es pensen) els qui seguim amb un gran interès el procés democràtic que estau impulsant a Catalunya per exercir el vostre dret de decidir com a poble. Som molts els qui sentim admiració per vosaltres: estau donant un gran exemple de capacitat col·lectiva per fixar objectius de país, i de voluntat i determinació per mobilitzar-vos i dur-los a terme. La ciutadania de Catalunya estau esdevenint la punta de llança de la lluita per la democràcia a Europa, i ahir ho vàreu demostrar amb la impressionant concentració a Barcelona (a la qual vaig assistir per fer-vos costat com a representant de MÉS per Mallorca) per reclamar que es faci efectiu el dret a votar en la consulta del proper 9 de novembre.

 

El que es dirimeix en relació al fet que la consulta sigui tolerada o no per les institucions espanyoles és el caràcter democràtic o antidemocràtic de l’Estat. El Govern espanyol ha deixat clar que vol prohibir una consulta democràtica a una part de la ciutadania que vol pronunciar-se, precisament, sobre si consent o no ser governada per aquest Estat. Si en democràcia la legitimitat dels governs es basa en l’acceptació dels governats (manifestada lliurement i pacífica a través dels procediments electorals), el que està fent l’Executiu espanyol és vulnerar aquest principi democràtic bàsic: es pot dir que l’Estat ja no té legitimitat democràtica per governar a Catalunya.

 

I no només això. La falta de qualitat democràtica de l’Estat espanyol ens afecta a la resta de ciutadans i ciutadanes. Com a demòcrates, la nostra obligació és rebel·lar-nos contra un Govern que es nega a reconèixer el dret de decidir dels pobles i que vol prohibir la democràcia. Aquests dies percebem amb més claredat que mai la distància entre Catalunya i Escòcia, entre Espanya i el Regne Unit. Qualsevol demòcrata d’arreu del món percep la diferència clamorosa entre les actituds de Mariano Rajoy i David Cameron. L’explicació, per mi, és evident: les elits polítiques i econòmiques madrilenyes que dirigeixen l’Estat espanyol actual són una continuïtat de les elits franquistes, i només han acceptat les limitades formes democràtiques de la Constitució del 78 com un mal menor que els ha permès mantenir el poder. I a allò que no estan disposades aquestes elits és a permetre una cessió de poder tan important (la magnitud de l’espoli fiscal a què ens sotmet l’Estat, tant al Principat com a Balears, no té comparació arreu d’Europa) com la que suposaria la independència de Catalunya.

 

A més a més, a Mallorca (i a la resta de les Illes Balears, i al País Valencià) la possibilitat que els catalans exerciu el dret de decidir i us doteu d’un estat propi seria un exemple amb un potencial alliberador immens: el reconeixement internacional de la nostra cultura comuna en peu d’igualtat amb la resta de cultures del món, la demostració que la ciutadania, si vol, pot canviar coses que semblaven inamovibles, la constatació que la democràcia pot vèncer als grans poders que la volen mutilar i desvirtuar... tot plegat, pot generar moviments tectònics democratitzadors imparables en el si de les ciutadanies de la resta dels Països Catalans (i també a la resta de pobles que integren l’Estat). El triomf del procés sobiranista significaria el principi de la ruptura democràtica amb el règim del 78. I les elits que governen l’Estat en són plenament conscients.

 

Estic convençut que trobareu la manera de dur el vostre procés democràtic endavant amb èxit. I el meu desig (i per a això treballaré els propers anys) és que els pobles de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera prenguem consciència de la necessitat de posar el nostre futur col·lectiu a les nostres mans, i que es produeixi una ruptura democràtica que deixi enrere el caduc règim del 78 i obri un nou temps en què la gestió de la res publica passi a estar supeditada, definitivament, al dret de decidir de la ciutadania i dels pobles.

 

Coratge i endavant, companys i companyes!

 

Biel Barceló

Coordinador general de MÉS per Mallorca


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12457

Latest Images

Trending Articles